Tik om te activeren op iPhone X, XS en XR

‘Tik om te activeren’ (Tap to Wake) gebruiken op recente iPhones en iPads

'Tik om te activeren' is een functie op de nieuwste toestellen. Je kunt het scherm van de iPhone en iPad activeren door erop te tikken. Dit werkt ook als je toestel vergrendeld is. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

‘Tik om te activeren’

‘Tik om te activeren’ lijkt wel een beetje op de al langer bestaande functie ‘Til op om te activeren‘. Dit werkt vanaf de iPhone 6s, terwijl je voor deze nieuwe functie ‘Tik om te activeren’ minimaal een iPhone X nodig hebt. Op Android-smartphones zijn vaak soortgelijke functies beschikbaar.

Tik om te activeren: welke toestellen?

Tik om te activeren werkt alleen op de volgende toestellen:

  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPad Pro 2018

Deze toestellen hebben geen Touch ID-knop en thuisknop meer.

'Tap to Wake' (Tik om te activeren)

Wat is Tik om te activeren?

Tik om te activeren houdt in dat je op het scherm tikt om het toestel uit slaapstand te halen. Je kunt dan bijvoorbeeld snel even kijken of je nieuwe notificaties hebt. Het is een makkelijke manier om je scherm te activeren zonder dat je op een van de knoppen hoeft te drukken of het toestel met ‘Raise to Wake‘ hoeft op te tillen.

‘Tap to Wake’ gebruiken

Voor Tik om te activeren (of ‘Tap to Wake’ in het Engels) hoef je alleen op het scherm te tikken. Dat kan overal op het scherm. Je toestel wordt daarbij niet ontgrendeld, maar je krijgt alleen te zien wat er op het toegangsscherm te zien is.

Tik om te activeren op iPhone X, XS en XR

Omdat de iPhone X en nieuwer zijn voorzien van Face ID is het belangrijk om je te realiseren dat je gezicht kan worden gescand zodra je op het scherm kijkt. Daarbij wordt je toestel ook meteen ontgrendeld. Je kunt dit voorkomen door vanuit een schuine hoek op het scherm te kijken of je gezicht gedeeltelijk te bedekken, zodat er geen correcte herkenning plaatsvindt. Het is daarbij handig om aandacht voor Face ID ingeschakeld te hebben. Je gezicht wordt dan alleen herkend als je aandachtig naar het scherm kijkt.

Tik om te activeren uitschakelen

‘Tap to Wake’ lijkt wel een beetje op ‘Hé Siri’: je iPhone moet steeds paraat zijn om in actie te komen. Dat kost meer energie, waardoor je batterij sneller leeg is. Bovendien wordt steeds het scherm ingeschakeld, wat ook weer energie kost. Ben je daar bezorgd over, dan kun je Tik om te activeren ook gewoon uitschakelen.

Zo kun je Tik om te activeren uitschakelen:

  1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar Algemeen > Toegankelijkheid en blader omlaag.
  3. Zet de schakelaar uit bij Tik om te activeren.

Tik om te activeren

De locatie van deze instelling is misschien wat vreemd: Toegankelijkheid-instellingen zijn meestal bedoeld voor mensen met een beperking. Het was eigenlijk beter op z’n plek geweest bij de instellingen voor beeldscherm en helderheid.

Wil je meer weten over ‘Til op om te activeren’ (‘Raise to wake’), dan vind je in onderstaande tip meer info.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerp scherm