Night Shift iOS 9.3

Night Shift: zo werkt de nachtmodus op je iPhone en iPad

Meer warme kleuren
Dankzij Night Shift in iOS en iPadOS kleurt het scherm van je iPhone en iPad minder blauw, wat in de avonduren beter is voor je ogen. In deze tip leggen we uit hoe je dit in kunt stellen en gebruiken.

Night Shift op iPhone en iPad

Al jaren hebben de iPhone en iPad een Night Shift-functie voor in de avonduren. Hierdoor kleurt het scherm minder blauw, wat vooral ’s avonds een stuk prettiger moet zijn voor je ogen. In deze tip leggen we uit wat je allemaal met Night Shift kunt doen en hoe je de nachtmodus kunt activeren op de iPhone en iPad. Je leest bijvoorbeeld welke toestellen geschikt zijn voor deze nachtmodus, hoe je het snel kunt inschakelen via het Bedieningspaneel. Ook zie je hoe je de nachtmodus automatisch inschakelt en bieden we oplossingen als het niet werkt.

 • Geschikte toestellen
 • Night Shift instellen
 • Automatisch inschakelen
 • Vanuit het Bedieningspaneel

Night Shift is niet hetzelfde als de donkere modus, die sinds iOS 13 en iPadOS 13 is ingebouwd. Lees hier alles over donkere modus.

Geschikte iOS-toestellen voor Night Shift

Niet alle Apple-apparaten ondersteunen deze functie, maar alle recente modellen wel. Het werkt alleen bij onderstaande modellen:

Heb je een ander model dan bovenstaande, dan is het helaas niet mogelijk om de nachtmodus te activeren. Heb je een Mac, dan kun je deze functie ook gebruiken. In een aparte tip leggen we uit hoe Night Shift op de Mac werkt.

Bekijk ook

Zo werkt de avondmodus Night Shift op de Mac

Night Shift, de functie om het beeldscherm minder blauw te laten kleuren, is er ook op de Mac. Zo zorg je ervoor dat het beeldscherm in de avond rustiger is voor je ogen. In deze tip lees je hoe je Night Shift op de Mac gebruikt.

Night Shift instellen op iPhone en iPad

Heb je wel één van bovenstaande apparaten, dan stel je de nachtmodus via onderstaande stappen in. Het is kinderlijk eenvoudig:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Kies Beeldscherm en helderheid.
 3. Selecteer de optie Night Shift.
 4. Met de schakelaar bij Zet handmatig aan tot morgen activeer je direct de nachtmodus.
 5. Met de balk daaronder kun je eventueel de kleur naar eigen wens aanpassen.

Night Shift instellen iOS

Night Shift automatisch inschakelen in iOS

Kies je er liever voor dat je iPhone of iPad automatisch overschakelt naar de nachtmodus, dan is dit ook in te stellen:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Selecteer Beeldscherm en helderheid.
 3. Selecteer de optie Night Shift.
 4. Kies vervolgens voor Gepland.
 5. In dit scherm kun je kiezen tussen twee opties: van zonsondergang tot zonsopkomst en een aangepast schema. In het eerste geval wordt gebruikgemaakt van de klok en je huidige locatie om zonsondergang en zonsopkomst te bepalen.
 6. Kies je voor een aangepast schema, dan kun je zelf instellen tussen welke tijden de nachtmodus actief is.

Kies je ervoor om de nachtmodus automatisch te laten activeren tussen zonsondergang en zonsopkomst, dan is het wel noodzakelijk om locatievoorzieningen aan te zetten. Deze optie vind je onder Instellingen > Privacy. Ook moet de tijdzone automatisch ingesteld worden met behulp van je locatie. Dit stel je in bij Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem.

Night Shift in het Bedieningspaneel van iOS

Je kunt Night Shift ook direct aanzetten via het Bedieningspaneel op je iPhone of iPad. Het is afhankelijk van jouw toestel hoe je bij het Bedieningspaneel komt, maar je hebt het zo gevonden:

 • iPhones met een ronde thuisknop: veeg van onder je scherm naar boven
 • iPhones met gezichtsherkenning en iPads: veeg de rechter bovenhoek van je scherm naar beneden

Heb je het Bedieningspaneel geopend, dan moet je je vinger ingedrukt houden op de verticale helderheid-schuif. Deze zit links van de volume-schuif. Onderin het scherm verschijnt een knop waar je de warme kleuren kunt in- en uitschakelen.

Night Shift inschakelen Bedieningspaneel

Sinds iOS 13 en iPadOS 13 kun je ook nog gebruikmaken van een donkere modus. In essentie worden de witte tinten omgezet in donkere tinten, zonder dat apps onbruikbaar worden. Dit kan ook helpen voor in de avonduren, zodat je geen last krijgt van brandende ogen. We raden alsnog aan om een lichtje aan te laten, omdat het bewezen slecht kan zijn voor je nachtrust om naar één directe lichtbron te kijken.

Bekijk ook

Zo gebruik je de donkere modus op je iPhone en iPad

In deze tip lees je hoe je de donkere modus op de iPhone en iPad werkt. We laten zien hoe je de instelling handmatig wijzigt, maar ook hoe je het automatisch kunt laten wijzigen afhankelijk van de tijd of zonnestand.