Night Shift iOS 9.3

Night Shift: zo werkt de nachtmodus op je iPhone en iPad

Dankzij de nachtmodus (Night Shift) van iOS kleurt het scherm van je iPhone en iPad minder blauw, wat in de avonduren beter is voor je ogen. In deze tip leggen we uit hoe je dit in kunt stellen.

Sinds iOS 9.3 en macOS 10.12.4 is het mogelijk om de zogenaamde nachtmodus (Night Shift) te gebruiken. Hierdoor kleurt het scherm minder blauw, wat vooral in de avonduren een stuk prettiger is voor je ogen. In deze tip leggen we uit wat je allemaal met Night Shift kunt doen en hoe je de nachtmodus kunt activeren op de iPhone en iPad. Je leest bijvoorbeeld welke toestellen geschikt zijn voor de nachtmodus, hoe je het snel kunt inschakelen via het Bedieningspaneel. Ook zie je hoe je de nachtmodus automatisch inschakelt en bieden we oplossingen als het niet werkt.


Night Shift iOS 9.3

Hoe nuttig is Night Shift? Dat hebben we uitgezocht in onderstaand artikel, waarin we een aantal slaapdeskundigen en andere experts aan het woord laten:

Geschikte iOS-toestellen voor Night Shift

Helaas ondersteunen niet alle iPhones, iPads en iPod touch-apparaten de nachtmodus. Night Shift werkt alleen bij onderstaande modellen:

Heb je een ander model dan bovenstaande, dan is het helaas niet mogelijk om de nachtmodus te activeren. Een relatief nieuwe ontwikkeling is dat Night Shift op de Mac werkt. In onderstaande tip lees je er meer over.

Night Shift instellen op iPhone en iPad

Heb je wel één van deze apparaten, dan stel je de nachtmodus via onderstaande stappen in. Het is kinderlijk eenvoudig:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Kies Beeldscherm en helderheid.
 3. Selecteer de optie Night Shift.
 4. Met de schakelaar bij Zet handmatig aan tot morgen activeer je direct de nachtmodus.
 5. Met de balk daaronder kun je eventueel de kleur naar eigen wens aanpassen.

Let op dat de nachtmodus problemen kan opleveren bij het scannen van bijvoorbeeld QR-codes in de Rabobank-app. Blijkbaar hebben sommige apps moeite met de geeltinten.

Night Shift voor de iPhone met gepland schema.

Night Shift automatisch inschakelen in iOS

Kies je er liever voor dat je iPhone of iPad automatisch overschakelt naar de nachtmodus, dan is dit ook in te stellen:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Selecteer Beeldscherm en helderheid.
 3. Selecteer de optie Night Shift.
 4. Kies vervolgens voor Gepland.
 5. In dit scherm kun je kiezen tussen twee opties: van zonsondergang tot zonsopkomst en een aangepast schema. In het eerste geval wordt gebruikgemaakt van de klok en je huidige locatie om zonsondergang en zonsopkomst te bepalen.
 6. Kies je voor een aangepast schema, dan kun je zelf instellen van wanneer tot wanneer de nachtmodus actief is.

Kies je ervoor om de nachtmodus automatisch te laten activeren tussen zonsondergang en zonsopkomst, dan is het wel noodzakelijk om locatievoorzieningen aan te zetten. Deze optie vind je onder Instellingen > Privacy. Ook moet de tijdzone automatisch ingesteld worden met behulp van je locatie. Dit stel je in bij Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem.

Night Shift in het Bedieningspaneel van iOS

Night Shift in het bedieningspaneel.Je kunt Night Shift ook direct aanzetten via het Bedieningspaneel op je iPhone of iPad. Veeg van onderen naar boven en in het eerste scherm vind je in het midden een grote knop voor Night Shift. Afhankelijk van je ingestelde schema, kun je zo Night Shift makkelijk in- en uitschakelen. Heb je een schema ingesteld, dan gaat Night Shift automatisch uit op basis van zonsopkomst of de ingestelde eindtijd.

Hieronder zie je het verschil tussen een geactiveerde en niet geactiveerde nachtmodus, waarbij de nachtmodus op zijn sterkst is ingesteld. Deze nachtmodus heeft daardoor hetzelfde effect als onofficiële apps als f.lux en GoodNight.

Nachtmodus vergeleken op de iPhone.

Nachtmodus werkt niet op iOS

Werkt Nachtmodus niet of is de optie niet zichtbaar? In de meeste gevallen komt dit omdat jouw iPhone of iPad niet geschikt is.

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Kies Beeldscherm en helderheid.
 3. Kijk of de optie Night Shift zichtbaar is.
 4. Niet zichtbaar? Kijk dan achterop de iPad welk modelnummer je hebt (gebruik hiervoor eventueel een vergrootglas).

De volgende iPad-modellen zijn NIET geschikt:

 • iPad mini 1: modelnummer A1432, A1454 en A1455
 • iPad 4: modelnummer A1458, A1459 en A1460
 • iPad 3: modelnummer A1416, A1430 en A1403
 • iPad 2: A1395, A1396 en A1397
 • iPad 1: modelnummer A1219 en A1337 (logisch, want hierop kun je geen iOS 9.3 installeren)

Help, Night Shift gaat niet automatisch aan

Lukt het niet om de automatische modus van Night Shift in te schakelen, dan komt dat omdat je de locatievoorzieningen voor Night Shift niet hebt ingeschakeld. Zie hiervoor de instructies bij het kopje Night Shift automatisch inschakelen.

Nachtmodus en Energiebesparingsmodus

Vanaf iOS 9.3.2 wordt het tegelijkertijd gebruiken van Night Shift en de Energiebesparingsmodus officieel ondersteund. Je kunt dus gewoon Night Shift activeren als je de batterijbesparende stand geactiveerd hebt. Hier zijn geen verdere trucjes voor nodig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen flux, nacht, night shift