iPhone 2019 render

iPhone 11: alles over Apple’s volgende iPhone van 2019

Wat kunnen we verwachten van de iPhone 11 of iPhone XI, de volgende grote update van Apple's iPhone? In dit overzicht lees je over de verwachte functies, specs, prijzen en meer van de iPhone 11.

Alles over de iPhone 11

De iPhone 11 is een van de 2019 iPhones die we in de loop van dit jaar verwachten. Ondanks dat Apple dit nieuwe toestel nog niet officieel heeft aangekondigd is er al wel veel informatie te achterhalen op basis van renders en gelekte prototypes. Zo zou Apple van plan zijn om de iPhone 11 te voorzien van drie camera’s aan de achterkant, zodat je nog betere kwaliteit hebt bij het maken van foto’s met diepte. Het komt ook van pas voor augmented reality en andere geavanceerde technieken. Wat kunnen we nog meer verwachten van de iPhone 11? Je leest het in dit overzicht!

iPhone 11 in het kort

Dit zijn de belangrijkste verwachtingen omtrent de iPhone 11:

 • Opvolger van de iPhone XS
 • Verkrijgbaar met 5,8- en 6,5-inch scherm
 • Mogelijk met drievoudige camera aan de achterkant
 • Aankondiging mogelijk op 10 september 2019
 • Vanafprijs rond de 1100 euro

iPhone 11 concept

iPhone 11 datum en release

De aankondiging van de iPhone 11 gaat waarschijnlijk in september plaatsvinden, tijdens het gebruikelijke iPhone-event vlak na de zomer. Op basis van eerdere jaren verwachten we dat de keynote plaatsvindt op dinsdag 10 september 2019. Apple zal op die dag drie nieuwe iPhones voor 2019 aankondigen, waaronder de iPhone 11, iPhone 11 Max en iPhone 11R. Deze namen zijn uiteraard nog niet definitief.

Dit zijn de mogelijke releasedata:

 • iPhone 11 aankondiging: 10 september (verwacht)
 • Pre-order: 13 september (verwacht)
 • Beschikbaarheid: 20 september (verwacht)

De introductie van de iPhone 11 zou dit jaar iets later kunnen vallen dan gebruikelijk, omdat Europa’s grootste technologiebeurs (IFA 2019 in Berlijn) dit jaar wat later valt. Deze wordt gehouden van 6 tot en met 11 september en Apple zou daar rekening mee kunnen houden. Tijdens deze beurs kondigen concurrenten vaak ook nieuwe smartphones aan.

Eerdere aankondigingsdata:

 • Woensdag 12 september ’18: iPhone XS/XS Max/XR
 • Dinsdag 12 september ’17: iPhone X/8/8 Plus
 • Woensdag 7 september ’16: iPhone 7/7 Plus
 • Woensdag 9 september ’15: iPhone 6S/6S Plus
 • Dinsdag 9 september ’14: iPhone 6/6 Plus

iPhone 11 concept

iPhone 11 prijs

De prijs van de iPhone 11 ligt vermoedelijk wat lager dan de huidige prijzen. Voor de huidige toptoestellen betaal je het volgende:

 • iPhone XS: vanaf €1.159
 • iPhone XS Max: vanaf €1.259

Apple heeft in een aantal landen de prijzen verlaagd naar aanleiding van tegenvallende verkoopcijfers, maar het gaat daarbij vooral om landen als China.

iPhone 11 verwachtingen

We verwachten dat het een wat grotere upgrade wordt dan de iPhone XS, die nog grotendeels op de iPhone X was gebaseerd. Wel verwachten we dat het design grotendeels hetzelfde blijft. Vanwege het nieuws dat Apple niet zoveel iPhones verkoopt als aanvankelijk was verwacht, kan het best zijn dat Apple er een extra schepje bovenop doet en wat meer nieuwe functies in de iPhone 11 stopt om de toch wat hoge prijzen te billijken. Wat ook mogelijk is, is dat Apple bij de iPhone 11 kiest voor een wat lager prijspeil en juist de nadruk legt op het wat meer verfijnen van bestaande componenten.

iPhone 11 concept met camera.

De renders die op internet circuleren lijken vooral de iPhone 11 Max te tonen, het grotere 6,5-inch model dat volgens geruchten een drievoudige camera krijgt. De afbeeldingen tonen zowel de voorkant als de achterkant. De achterkant is opnieuw van glas, voor draadloos opladen. De grote vraag is vooral hoe de camera’s zullen worden geplaatst en of de notch kleiner wordt.

iPhone 11 met betere Face ID

Een van de verwachte verbeteringen is dat Apple gebruik gaat maken van Sony’s volgende generatie 3D-sensoren voor de nieuwe iPhone. Dit zorgt voor snellere gezichtsherkenning, sneller ontgrendelen, betere herkenning van diepte voor portretten en mogelijkheden om 3D-modellen te maken. Ook biedt het meer mogelijkheden voor augmented reality (AR).

Geruchten wijzen er ook op dat Apple de iPhone 11 frontcamera flink gaat verbeteren. In plaats van 7-megapixel kiest Apple in de iPhone 11 voor een 12-megapixel camera. Dat zorgt ervoor dat je mooiere selfies kan maken. Of dit ook van invloed is op de werking van Face ID, moet nog blijken.

iPhone 11 notch

Er waren al vroeg geruchten dat er een kleinere notch voor de 2019 iPhones aan kwam. Dit heeft te maken met nieuwe sensoren die kleiner zijn en achter het scherm geplaatst kunnen worden. Ze nemen daardoor geen ruimte van de notch meer in. Bovendien zou Apple van plan zijn om sensoren zoals de infraroodcamera, dot projector en flood illuminator te combineren zodat ze minder ruimte in beslag nemen. Sinds dit gerucht hebben we hier nog maar weinig van vernomen, waardoor de iPhone 11-notch mogelijk net zo groot is als bij de huidige modellen.

iPhone 11 met 14 megapixel camera

De huidige recente iPhones zijn voorzien van twee 12 megapixel camera’s aan de achterzijde. Bij de iPhone 11 zou Apple voor een combinatie van 14 en 10 megapixel kunnen kiezen. Wat de resolutie van de derde camera wordt is nog onbekend. Naast de iPhone 11 krijgt ook de iPhone 11 Max een derde cameralens. Alleen de goedkopere opvolger van de iPhone XR krijgt volgens bronnen een dubbele camera.

iPhone 11 renders OnLeaks

iPhone 11 met A13-chip

Apple brengt elk jaar een nieuwe versie van de A-serie chip uit en we verwachten dat dit ook in 2019 het geval zal zijn. De eerstvolgende versie is de A13-chip. Deze zou volgens geruchten ondersteuning bieden voor de nieuwste Wi-Fi-versie, namelijk Wi-Fi 6. Connectiviteit met 5G wordt nog niet verwacht. Apple komt pas in 2020 met de eerste 5G-iPhone, dus daarvoor moeten we nog even geduld hebben.

iPhone 11 PowerShare

Volgens geruchten kun je de iPhone 11 gebruiken om andere apparaten draadloos op te laden. Deze iPhone 11 Wireless PowerShare kan dus gebruikt worden om bijvoorbeeld je Apple Watch of AirPods draadloos op te laden. Het is daarmee een soort AirPower, Apple’s draadloze oplader die helaas geannuleerd is. De PowerShare-functie is waarschijnlijk geschikt voor maar één apparaat tegelijk.

iPhone 11 software

De iPhone 11 wordt standaard geleverd met iOS 13, de opvolger van de huidige iOS-versie. iOS 13 wordt aangekondigd tijdens de WWDC 2019, die op 3 juni 2019 van start gaat. Toch weten we nu al veel over de aankomende functies. Zo krijgt iOS 13 vermoedelijk een dark mode en vernieuwde standaardapps, zoals de Herinneringen-app. Ook de volume-aanduiding wordt aangepast en blokkeert eindelijk niet meer het hele beeld. In onze iOS 13 vooruitblik lees je nog veel meer over deze update.

iPhone 11 of iPhone XI?

De naamgeving van de eerstvolgende iPhone is nog een groot raadsel. Ook bij de iPhone XS bleef het lange tijd onduidelijk welke naam Apple uiteindelijk zou kiezen. Er zijn meerdere opties, al heeft Apple het zich met de iPhone XR en XS niet echt makkelijk gemaakt.

Blijft Apple bij Romeinse cijfers, dan zou het iPhone XI kunnen worden. Apple bracht nooit een iPhone 9 uit, dus een keuze voor iPhone 11 lijkt wat onlogisch maar van eerdere jaren weten we dat de naamgeving bij Apple vaak lastig te voorspellen valt.

iPhone 11 concepten
Er zijn al meerdere concepten van de iPhone 11 verschenen. De concepten gaan uit van een design dat grotendeels overeenkomt met de huidige modellen, maar wel met een aantal verschillen. Zo zijn de camera’s aan de achterkant in een vierkant geplaatst, in plaats van in een langwerpige camerabult. De camera’s steken bovendien iets minder ver uit, wat vooral komt doordat het toestel zelf iets dikker is.

iPhone 11 Max concept met zijkant.

De concepten gaan ook uit van een opnieuw ontworpen mute-schakelaar. De zijschakelaar op de iPhone is al jarenlang hetzelfde en werkt horizontaal. In plaats daarvan kiest Apple voor de iPhone 11 mogelijk voor een verticaal bedienbare zijschakelaar, net zoals op de vroegere iPads. De exacte reden hiervoor is onduidelijk, maar met dit ontwerp is de schakelaar wel veel makkelijker te bedienen.

Check ook onze andere artikelen, zoals onze algemene pagina over de 2019 iPhones. We hebben ook andere onderwerpen uitgelicht in aparte artikelen:

Kun je niet wachten op de iPhone 11? Kijk dan eens naar de nieuwe iPhones die eraan zitten te komen of bekijk de iPhone XS aanbiedingen voor het huidige topmodel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!