Concept van opengeklapte opvouwbare iPhone.

Dit weten we over de opvouwbare iPhone: release, schermformaat en meer

De geruchten op een rij
Geruchten over een opvouwbare iPhone gaan al jarenlang rond. Andere fabrikanten hebben al opvouwbare of inklapbare toestellen, maar waar blijft Apple? Op deze pagina verzamelen we alle geruchten over een mogelijk toekomstige, opvouwbare iPhone.

Opvouwbare iPhone

De markt van smartphones is de afgelopen jaren veranderd. Traditionele smartphones liggen nu naast opvouwbare en inklapbare telefoons in de schappen. Samsung is al jaren koploper op dit gebied met de Galaxy Fold en Flip. Als we de geruchten mogen geloven zit Apple ook niet stil; de eerste geruchten over een opvouwbare iPhone dateren zelfs al uit 2017!

Waarom zou Apple een opvouwbare iPhone willen maken? En waarom laat de foldable zo lang op zich wachten? In dit overzicht vertellen we je alles wat we tot nu toe weten over de toekomstige ‘iPhone Fold’ of ‘iPhone Flip’ (al zal Apple vast een andere, originele naam voor het toestel bedenken).

Waarom maakt Apple een opvouwbare iPhone?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we teruggaan naar de basis: waarom maken fabrikanten opvouwbare smartphones? De smartphone zoals we die kennen wordt de laatste jaren steeds verder verfijnd, maar echt grote vernieuwingen zijn schaars. Wel zijn schermformaten de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit maakt de toestellen groter, waardoor ze minder draagbaar zijn. Opvouwbare smartphones lossen dat probleem op: ze hebben een groot scherm, terwijl ze ook prima in je broekzak passen.

Apple zou met een opvouwbare iPhone een nieuwe doelgroep kunnen aanspreken, al is er ongetwijfeld wat overlap met het iPad-publiek. Een iPhone-foldable heeft vanwege het grotere schermformaat steeds meer weg van een iPad. Er zijn dan ook geruchten dat een opvouwbaar apparaat de iPad mini kan vervangen. Apple zou hiervoor (een geoptimaliseerde versie van) iPadOS kunnen gebruiken als software voor de opvouwbare smartphone.

Aangezien opvouwbare smartphones van andere fabrikanten stukje bij beetje populairder beginnen te worden, zou het een goed moment voor Apple kunnen zijn om een iPhone-foldable uit te brengen. Vooral nu ook Google en OnePlus in de ring zijn gestapt met de Pixel Fold en OnePlus Open.

Opvouwbare iPhone: releasedatum en prijs

Wanneer kunnen we een opvouwbare iPhone verwachten? De geruchten gaan al langere tijd, maar steeds weer was er sprake van uitstel en “onverwachte tegenvallers”. Er waren ooit geruchten over de komst van een 8-inch iPhone-foldable in 2023, maar dat is duidelijk niet gelukt. Latere geruchten stellen dat we het eerste opvouwbare Apple-product niet voor 2025 hoeven te verwachten. The Information spreekt ook over niet eerder dan 2026. En DigiTimes denkt dat het op z’n vroegst 2027 wordt, maar baseert zich daarbij op informatie van een andere Koreaanse site.

Je vraagt je misschien af waarom het zo lang duurt voordat Apple met een opvouwbare iPhone komt. Concurrenten hebben immers al (meerdere) modellen uitgebracht. Bij Apple zien we echter wel vaker dat ze nooit de eerste zijn. De iPhone was bijvoorbeeld niet de eerste smartphone en de Apple Watch was ook niet de eerste smartwatch. Apple wacht meestal op het juiste moment met het uitbrengen van nieuwe producten. Het bedrijf wil niet de eerste zijn, maar wel de eerste met een succesvol product.

Over de prijs is nog vrij weinig te zeggen. Veel opvouwbare smartphones hebben een prijskaartje tussen de €1000 en €2000. Het ligt in de lijn der verwachting dat de opvouwbare iPhone ook vrij prijzig zal zijn. Als we een gok mogen wagen, denken we dat de iPhone Fold een adviesprijskrijgt van €2000 of meer. Eerder zei een analist dat de iPhone-foldable waarschijnlijk rond de $2500 kost.

Laatste geruchten over de iPhone-foldable

Hoewel er door de jaren heen verschillende geruchten over de iPhone-foldable zijn verschenen, zijn ze nog altijd redelijk summier. In dit overzicht zetten we de nieuwste geruchten op een rijtje over de iPhone Fold, iPhone Flip of hoe het toestel ook mag heten.

Een nieuw gerucht uit de toeleveringsketen meldt dat Apple enkele engineers die voorheen aan de Vision Pro werkten heeft overgeplaatst naar het project om een opvouwbare iPhone of iPad te ontwikkelen. De geplande introductie van zo’n opvouwbaar apparaat zou zijn uitgesteld van 2026 naar 2027. Dit zou te maken hebben met technische uitdagingen en gebrek aan onderdelen, zo meldt Alpha Biz (via DigiTimes). Vooral de opvouwbare displays van goede kwaliteit zouden moeilijk te leveren zijn. Apple heeft de release van de opvouwbare iPhone daarom opgeschoven van het vierde kwartaal 2026 naar het eerste kwartaal van 2027, beweren de Koreanen.

Volgens The Information werkt Apple actief aan prototypes van ten minste twee opvouwbare iPhones. Er zou al meer dan vijf jaar onderzoek en ontwikkeling in zijn gestoken, zo zeggen personen met directe kennis van het project. De twee iPhone-prototypes zijn in de breedte opvouwbaar, zoals een clamshell-telefoon. Beide bevinden zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium en zullen niet voor 2025 in massaproductie gaan. Het eerst mogelijke jaar van introductie is 2026. Apple zou minstens één leverancier in Azië hebben benaderd voor onderdelen in verschillende formaten.

Oorspronkelijk wilde Apple een toestel met display aan de buitenkant maken, maar technische waren bang dat dit te kwetsbaar was. Het industriële designteam wilde ook dat het toestel in gesloten toestand niet dikker zou zijn dan de huidige iPhone-modellen. Dit bleek onmogelijk door de beperkingen van technologie op het gebied van batterijen en beeldschermen. Apple zou rond 2020 zijn gestopt met werken aan een opvouwbare iPhone en richtte zich sindsdien op een opvouwbare iPad mini ter grootte van een iPad mini, met 8-inch scherm. Dikte speelt daardoor minder een rol, omdat mensen een dergelijke toestel niet in hun broekzak zullen meenemen. Een opvouwbare iPad zou Apple in staat stellen om deze nieuwe productcategorie op kleinere schaal te testen.

Er zijn nog wel uitdagingen, met name wat de vouw in het midden van het scherm betreft. Die moet zo onzichtbaar mogelijk zijn. Bovendien moet een scharnier worden ontworpen waarmee het scherm helemaal plat kan liggen en geen bult in het midden veroorzaakt. Apple zou met LG en Samsung samenwerken aan de benodigde schermen.

Zo kan een opvouwbare iPhone eruit zien

Er zijn al heel wat ideeën geopperd over de opvouwbare iPhone. Hoe gaat Apple ervoor zorgen dat het scharnier robuust genoeg is en geen duidelijke naad op het scherm laat zien? En welke functies kan Apple toevoegen, die je niet op andere opvouwbare smartphones vindt?

Opvouwbare iPhone: scharnier

Er zijn geruchten die beweren dat Apple zowel werkt aan een foldable met een verticale scharnier zoals de Galaxy Z Fold-serie én aan een opvouwbare iPhone met een horizontale scharnier zoals de Galaxy Z Flip-klaptelefoons van Samsung. Mogelijk experimenteert Apple met twee versies om uiteindelijk alleen het beste exemplaar uit te brengen. Anderzijds kan Apple met twee verschillende opvouwbare iPhones ook twee doelgroepen aanspreken.

Volgens een wat ouder gerucht uit 2020 zou Apple overwegen een toestel met twee losse schermen te maken, die met een scharnier aan elkaar vastzitten. Echt opvouwbaar is het dan niet te noemen. Dit gerucht is afkomstig van geruchtenlekker Jon Prosser en kan inmiddels zijn achterhaald.

Apple opvouwbare iPhone

Scherm iPhone-foldable

Apple-analist Ming-Chi Kuo beweerde in 2021 dat de eerste opvouwbare iPhone over een 8-inch scherm beschikt. Dat is nóg groter dan het 7,6-inch scherm van de Galaxy Z Fold5 van Samsung. Opengevouwen komt het schermformaat bovendien in de buurt bij het 8,3-inch display van de iPad mini. Het zou gaan om een OLED-scherm met een QHD+-wresolutie. Naar verluidt gebruikt Apple silver nanowire-technologie voor de opvouwbare displays.

Kuo meldde in 2022 echter ook dat Apple een opvouwbaar OLED-scherm van 9-inch test. Eerder sprak de analist juist over een schermformaat tussen de 7,5- en de 8-inch. Kuo stelt daarnaast dat Apple werkt aan e-ink-kleurendisplays voor de buitenzijde van de foldable. Een dergelijk scherm zou minder energie gebruiken en dus de batterijduur ten goede komen.

Bekijk ook

'Apple ontwikkelt een e-ink kleurenscherm voor opvouwbaar device'

Apple is bezig met het testen van een e-ink kleurendisplay voor toekomstige opvouwbare iPhones en iPads. Dat zegt analist Ming-Chi Kuo op basis van informatie uit de toeleveringsketen.
Voorkant van concept van opvouwbare iPhone.

Functies van de opvouwbare iPhone

Omdat de geruchten nog altijd niet veel verder gaan dan over het scharnier en de schermgrootte, is het lastig te zeggen welke functies de opvouwbare iPhone krijgt. Concurrerende modellen hebben aan de buitenkant een extra scherm, dat gebruikt kan worden als het toestel is dichtgevouwen. Apple gebruikt hier mogelijk e-ink-technologie voor om batterij te besparen.

Bij opvouwbare toestellen van andere fabrikanten dient het voorste scherm als makkelijke manier om berichten te lezen of te beantwoorden. Ook kun je er selfies mee maken of media afspelen zonder het apparaat te openen. Het is denkbaar dat Apple soortgelijke features naar het voorste scherm van de opvouwbare iPhone brengt.

Het grootste voordeel is dat een opvouwbare iPhone zorgt voor een groter schermformaat. Het is als het ware een hybride-apparaat: een iPhone en iPad in één. Apple zou de software mogelijk aan kunnen passen, zodat de iPhone opengevouwen meer op iPadOS lijkt en dichtgevouwen meer op iOS. Multitaskingfuncties lijken daardoor binnen handbereik.

Opvouwbare iPhone

Wellicht wordt er ook gedacht aan ondersteuning voor de Apple Pencil. Een onderzoeksbureau voorspelde eerder in elk geval dat dit zo is. Dat zou de opvouwbare iPhone nog geschikter maken voor productiviteit, doordat je het kunt gebruiken als iPad wanneer je dat nodig hebt. Het zou de iPhone-foldable bovendien beter kunnen laten concurreren met de opvouwbare Fold van Samsung, die S Pen-ondersteuning biedt.

Bekijk ook

Opvouwbare iPhone met Apple Pencil? Deze onderzoekers voorspellen het

Apple zou in 2023 een opvouwbare iPhone met een scherm van minimaal 7,3-inch uitbrengen, mét ondersteuning voor de Apple Pencil. Dat denkt onderzoeksbureau Omdia.

Alle afbeeldingen in dit artikel zijn concepten en patenten. Openingsafbeelding via YouTube.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 07 februari: Aangevuld met nieuwe informatie van The Information.
  • 2024 - 07 februari: Aangevuld met nieuwe informatie van The Information.
  • 2024 - 07 februari: Aangevuld met nieuwe informatie van The Information.
  • 2024 - 07 februari: Aangevuld met nieuwe informatie van The Information.
  • 2024 - 07 februari: Aangevuld met nieuwe informatie van The Information.

Reacties: 17 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.