iPhone XR voor- en achterkant

Liquid Retina: alles over de nieuwe schermtechniek in de iPhone XR

Met de iPhone XR introduceert Apple een nieuwe schermtechnologie: Liquid Retina. Het is volgens Apple het meest geavanceerde LCD-scherm dat het ooit heeft gemaakt. Maar wat maakt dit scherm zo geavanceerd?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het Liquid Retina-scherm.

Liquid Retina: welke toestellen?

De iPhone XR is de eerste smartphone van Apple met een Liquid Retina-scherm. Dat betekent dat het scherm op dit moment in maar één formaat beschikbaar is. Het gaat om een 6,1-inch scherm met resolutie van 1.792 bij 828 pixels. Dat zijn er 326 per inch, of 1,4 miljoen in totaal; meer dan het menselijk oog kan waarnemen, vandaar die Retina-naam.

Retina is immers de marketingterm van Apple voor schermen met veel meer pixels en betere kleurweergave dan ‘gewone’ LCD’s. Een stapje hoger ligt Super Retina, Apple’s marketingterm voor OLED-schermen met een pixeldichtheid rond 458 ppi.

iPhone XR kleuren geel

Wat is Liquid Retina?

Apple is al jaren bezig met het steeds verder verbeteren van de LCD-schermen. Deze schermtechnologie heeft als voordeel dat het relatief goedkoop te produceren is en dat Apple er veel kennis en ervaring mee heeft. Terwijl andere smartphonefabrikanten zoals Samsung snel zijn overgestapt naar OLED, probeert Apple de toepassing van LCD-schermen nog een aantal jaren te rekken. Liquid Retina is daarbij de volgende stap in de verder ontwikkeling van LCD-schermen. Het is dan ook het beste LCD-scherm voor iPhones dat Apple tot nu toe gemaakt heeft.

Wel ligt de pixeldichtheid iets lager dan bij de iPhone 8 Plus. Ter vergelijking:

  • iPhone 8: 4,7-inch, 1334 x 750 pixels (326 ppi)
  • iPhone XR: 6,1-inch, 1792 x 828 pixels (326 ppi)
  • iPhone 8 Plus: 5,5-inch, 1920 x 1080 (401 ppi)

Het grote voordeel is dat je een 6,1-inch scherm een kleinere behuizing hebt. Apple is er bij Liquid Retina namelijk in geslaagd om de schermranden smaller te maken.

OLED heeft een aantal voordelen ten opzichte van LCD, waaronder betere kleurweergave en een oneindig contrast. Maar dankzij de voortdurende verbeteringen van Apple doet Liquid Retina vrijwel niet onder voor een OLED-scherm. Het belangrijkste voordeel is dat LCD goedkoper te produceren is en dat resulteert in een lagere toestelprijs.

Voordelen van Liquid Retina

Liquid Retina heeft een aantal voordelen ten opzichte van eerdere LCD-schermen in iPhones. Dit zijn de belangrijkste:

  • Vrijwel randloos scherm tot in de hoeken.
  • Breed kleurbereik en realistischer kleuren.
  • Ondersteuning voor Tap to wake: scherm inschakelen door erop te tikken.

Daarnaast werkt het Liquid Retina-scherm met True Tone, waarbij de schermkleuren afhankelijk zijn van het omgevingslicht. Maar dit was sinds de iPhone 8 ook al het geval. In plaats van 3D Touch heeft Apple gekozen voor Haptic Touch, maar dit is niet noodzakelijk beter.

Zo werkt de Liquid Retina-technologie

Liquid Retina biedt ook een nieuwe vorm van aanraaktechnologie: 120Hz Touch Sensing. Dat betekent dat het scherm met een frequentie van 120Hz registreert welke bewegingen je maakt. Specifiek meet het scherm elke 8,3 milliseconden waar je vinger zich bevindt. Dit heeft overigens niets te maken met de 120Hz refresh-rate van de ProMotion-schermen in de iPad Pro’s. Het gaat bij Touch Sensing om de snelheid waarmee aanraking wordt gedetecteerd.

Een Liquid Retina-scherm heeft namelijk een standaard verversingssnelheid van 60Hz heeft, net als de meeste andere iPhone-schermen. Elke 16,6 milliseconden ververst je scherm.

120Hz Touch Sensing maakt dus dat je scherm eerder weet waar je vinger zich bevindt en dus sneller reageert op je aanraking. Zo kan een animatie vast gegenereerd worden, voordat je scherm dit ook echt laat zien. Dat zorgt volgens Apple in elk geval voor een heel soepele gebruikservaring.

Liquid Retina kleurweergave

Liquid Retina: geen 3D Touch, wel Haptic Touch

iPhones met een Liquid Retina-scherm ondersteunen geen 3D Touch. In plaats daarvan komt Apple met iets nieuws: Haptic Touch. Dat kan het best omschreven worden als een verfijning van Force Touch, wat al aanwezig is op de Apple Watch. Met Haptic Touch kan de iPhone heel precies registreren hoe hard je op het scherm drukt. Vervolgens verschijnt een contextgevoelig menu.

Haptic Touch is Apple’s benaming voor het feit dat je je vinger enige tijd op het scherm gedrukt houdt (een zogenaamde ‘long press’). Je voelt een klik wanneer je het activeert en op een van de getoonde opties drukt.

Liquid Retina met True Tone kleurweergave

Apple gebruikt al sinds de iPhone 8 de True Tone-technologie in de iPhones. Lichtsensoren registreren wat de kleurtemperatuur van het omgevingslicht is en de iPhone bepaalt vervolgens hoe de kleuren op het scherm weergegeven moeten worden. Deze techniek vind je ook weer terug in het Liquid Retina-scherm. Het zorgt ervoor dat kleuren er natuurlijker uit zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Devices
Onderwerpen iPhone XR, retinascherm
Device iPhone XR