iOS 17 functies

iOS 17 beta problemen: dit kan er allemaal mis gaan als je een beta gebruikt

Antwoorden op veelgestelde vragen
Is je batterij door de iOS 17 beta sneller leeg? Doen apps het niet meer als je iPadOS beta hebt of vallen de prestaties tegen? In dit artikel leggen we uit welke iOS beta problemen er kunnen zijn en hoe je hiermee omgaat.

iOS beta bugs

Als je een iOS beta hebt geïnstalleerd, kan je last krijgen van een aantal problemen. Ook kun je vaker last hebben van crashende apps, niet goed werkende Bluetooth- en wifi-verbindingen, vastlopen van je toestel en een batterij die minder lang mee gaat. In dit artikel lees je wat je eraan kunt doen en wat de oorzaak is van eventuele iOS beta problemen. Je leest specifiek welke problemen met de beta van iOS 17 spelen.

 1. Veilig?
 2. Batterij leeg
 3. iPhone traag
 4. Klagen over beta
 5. Installatie loopt vast
 6. Wifi traag
 7. Problemen met apps
 8. Prestaties vallen tegen
 9. Downgraden

iOS 17 beta problemen

Beta’s zijn bedoeld om bugs te ontdekken, die gedurende de testperiode worden opgelost. Daarom kunnen er in deze betaversies nog diverse bugs voorkomen die je toestel traag, warm/heet of instabiel maken. Dat geldt ook voor de iOS 17 beta en het is dan ook niets bijzonders. Dat is ook de reden waarom wordt aangeraden om beta’s niet te installeren op een toestel dat je dagelijks nodig hebt. Heb je een iPad en gebruik je die niet zo intensief? Dan kan het zin hebben om daarop de publieke beta van iPadOS 17 te installeren.

Dit zijn de meest voorkomende iPadOS en iOS beta problemen en wat je eraan kunt doen. Lees ook onze ervaringen van lezers in ons artikel over de iOS 17 beta.

Bekijk ook

De laatste fase is aangebroken: iOS 17 RC is nu beschikbaar voor testers

De laatste fase is aangebroken, want Apple heeft de Release Candidate van iOS 17 uitgebracht. Dit wordt ook wel gezien als de laatste betaversie. Binnenkort wordt de definitieve versie uitgebracht.

Is het veilig om iOS 17 beta te installeren?

Ontwikkelaars en publieke testers kunnen aan de slag met de iOS 17 beta. Hoe stabiel de beta ook is, we adviseren altijd om dit alleen te doen op een testtoestel. Installeren op je dagelijkse toestel is onverstandig, ook bij latere beta’s.

Publieke beta’s zijn normaal gesproken identiek aan de versie voor ontwikkelaars, maar nieuwe versies verschijnen iets later, op een moment dat de grootste bugs er al uit zijn gehaald. Maar ook bij publieke beta’s gaat het om testversies. Dat wil zeggen: ze bevatten nog bugs. Bovendien zitten er speciale diagnostische tools voor het opsporen van bugs in, die je toestel trager kunnen maken.

Als je geen risico’s wilt lopen, adviseren wij om pas vanaf de derde publieke beta te installeren. Meestal verschijnen er zo’n tien beta’s, dus je hebt nog alle tijd om meer beta’s te testen. Maak sowieso altijd eerst een backup van je iPhone vóórdat je aan de slag gaat met de beta.

Bekijk ook

iPhone en iPad backup stappenplan: zo maak je iPhone back-ups

Een iPhone back-up (reservekopie) maken is altijd verstandig. En natuurlijk geldt dat net zo goed voor de iPad. In deze gids leggen we je alles uit over het maken van backups van je iPhone en iPad, zowel op iCloud als lokaal op de Mac of Windows.

Hoe is de iOS 17 beta batterijduur?

Het verleden heeft vaak aangetoond dat de batterij door de beta een stuk sneller leeg loopt en dat het toestel ook snel warmer wordt. Ook bij nieuwere beta’s loopt de batterij vaak wat sneller leeg. De kans is dus aanwezig dat je batterijduur flink achteruit gaat, omdat de beta nog niet geoptimaliseerd is en er nog allerlei processen in de achtergrond draaien. Dat is wel te verklaren: betaversies bevatten extra diagnostische tools om bugs op te sporen en te rapporteren.

Wij hebben gemerkt dat ook bij iOS 17 de beta ervoor zorgt dat de batterij een stuk sneller leeg gaat. De iPhone moet soms meermaals worden bijgeladen om hem de hele dag te kunnen gebruiken. De beta’s hebben dus een merkbare invloed op de gebruiksduur van je iPhone. Het levert geen blijvende schade op, maar is wel iets om rekening mee te houden.

iOS 17 is pas in het najaar van 2023 helemaal klaar. Apple is de gehele zomer nog druk bezig met het wegwerken van bugs en het optimaliseren van alle nieuwe functies. De software vraagt soms meer van je iPhone, iPad of ander iDevice dan de bedoeling is. Sommige delen van iOS 17 zullen bijvoorbeeld meer processorkracht opslokken dan nodig is, waardoor de batterij sneller leeg gaat. De beta van iOS 17 is beschikbaar gesteld om dit soort fouten op te sporen, zodat het bij de officiële release in het najaar van 2023 (als het goed is) werkt zoals van Apple mag verwachten.

Beta's voor iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10, macOS 14 Sonoma en meer

Wat zijn de iOS 17 beta prestaties?

Het testen van een grote iOS-update is een ingewikkeld en lang traject. Apple is intern al enkele maanden bezig geweest met testen van iOS 17 en trekt er nu nog meerdere maanden uit om ontwikkelaars en het publiek te laten testen. Apple moet precies zien welke onderdelen van een nieuwe iOS-versie nog niet efficiënt werken. Daarom zal je iPhone op de achtergrond steeds informatie verzamelen over gecrashte apps en ander ongemak. Deze diagnostische info verzamelt de iPhone normaal gesproken ook al, maar in de iOS 17 testversie zitten meer diagnostische tools, die vaak op de achtergrond actief zijn. Wil je meteen al de iOS 17 beta testen, dan zul je de extra processorbelasting en andere iOS beta problemen op de koop toe moeten nemen. Ook daarom moet je beta’s niet installeren op een toestel dat je dagelijks gebruikt.

De meest gehoorde klachten en problemen met de iOS 17 beta zijn:

 • Warm wordende iPhone met mindere batterijduur
 • Visuele bugs
 • (Nieuwe) functies die niet (goed) werken
 • Crashende apps
 • Teksten die nog niet vertaald zijn
 • Widgets werken niet altijd goed

Kan ik bij Apple klagen over de iOS 17 beta?

Het heeft weinig zin om bij Apple te gaan klagen over de performance van iOS 17 of andere iOS beta problemen. Apple is ervan op de hoogte dat iOS 17 nog bugs bevat. In plaats van klagen is het verstandiger om eventuele bugs die je bent tegengekomen te melden bij Apple. Dat doe je via de Feedback-assistent die als aparte app aanwezig is in elke betaversie. Illustreer de geconstateerde bugs zoveel mogelijk met sceenshots (en gebruik daarbij de markeringstools), zodat Apple ernaar kan kijken.

Bekijk ook

Zo geef je Apple feedback over producten en diensten

Heb je kritiek op Apple of vind je dat het bedrijf iets kan verbeteren? Dan kun je een bericht met feedback opsturen via de website van Apple. Wij leggen uit hoe dit werkt. Al heb je natuurlijk geen garantie dat Apple er echt iets mee doet.

Installatie iOS 17 beta lukt niet, wat kan ik doen?

Loopt je toestel vast tijdens het downloaden van de update, herstart je iPhone dan door de thuisknop en sluimerknop of zijknop en volumeknop gelijktijdig ingedrukt te houden tot het Apple-logo verschijnt. In ons artikel over iPhone resetten lees je hoe je dat op specifieke toestellen doet. Na het rebooten kun je het proces opnieuw proberen.

Verbinding valt weg in iOS 17 beta, hoe los ik dit op?

Bij Bluetooth- en wifi-verbindingen kun je problemen ondervinden in de iOS 17 beta. De verbinding van Bluetooth-accessoires kan bijvoorbeeld wegvallen, waardoor headsets en speakers niet meer werken. Je kunt dit proberen op te lossen door het accessoire los te koppelen (tik op de i achter de Bluetooth-instellingen).

Bij wifi-verbindingen kun je last hebben van lagere snelheid, wegvallende verbindingen en meer. Dit is wat lastiger op te lossen. Je kunt beginnen met opnieuw verbinding maken met het wifi-netwerk en het herstarten van je router. Werkt dit niet, dan zou je de netwerkinstellingen opnieuw kunnen instellen, maar dit betekent wel dat je de wachtwoorden opnieuw moet invullen.

Bekijk ook

Wifi-problemen op je iPhone en iPad oplossen: probeer deze tips

Heb je last van wifi-problemen op de iPhone, iPad of andere apparaten? Met deze stappen helpen we je met verbindingsproblemen. Werkt je iPhone wifi niet, dan ben je hier dus aan het goede adres.

Help, mijn apps werken niet door iOS 17 beta!

Doet je favoriete app het niet meer (goed), dan komt dat waarschijnlijk omdat de app nog niet is aangepast voor iOS 17 of omdat er een bug in het besturingssysteem zit dat invloed heeft op de werking van de app. Dat is ook meteen de bedoeling van beta’s: om ontwikkelaars in de gelegenheid te stellen om hun apps aan te passen voor de nieuwe versie van iOS en om de bugs in iOS zelf op te lossen. Vandaar dat je vanuit de iOS 17 beta geen reviews in de App Store kunt schrijven; het zou immers wat onterecht zijn om te klagen over de performance van een app, terwijl de ontwikkelaar nog geen aanpassingen heeft kunnen doen. Veel ontwikkelaars hoorden pas tijdens WWDC 2023 over de nieuwe functies en zijn daarna dus druk bezig met hun apps. Het enige wat je kunt doen is geduld hebben. Eventueel zou je de app opnieuw kunnen installeren vanuit de App Store en je toestel herstarten. Sommige apps en diensten werken niet goed samen met de beta’s en ontwikkelaars brengen pas later tijdens de betaperiode updates uit, omdat zij ook eerst de kat uit de boom kijken.

Wat goed is om te weten, is dat er tot dusver geen populaire apps zijn die niet goed lijken te werken met iOS 17. In het verleden waren er wel eens problemen met apps van banken, maar daar is in iOS 17 gelukkig geen sprake van. We kunnen niet voor elke app in de App Store spreken, maar de bekendste apps lijken geen problemen te hebben. Op Reddit is er een topic waar bijgehouden wordt welke apps wel of niet goed werken.

De prestaties van de iOS 17 beta vallen tegen, wat kan ik doen?

Er zijn meerdere acties die je kunt ondernemen als de performance van iOS 17 beta tegenvalt of als je andere iOS beta problemen tegenkomt:

 • Probeer je iPhone te herstarten, zeker als je dat al langere tijd niet hebt gedaan. Houd de zijknop samen met een volumeknop ingedrukt totdat de schuifknop verschijnt en zet je toestel uit.
 • Ruimte vrijmaken kan ook helpen. Is je opslag bijna vol, dan kan je toestel traag worden. Verwijder apps die je niet meer nodig hebt en check welke apps veel ruimte in beslag nemen.
 • Verwijder problematische apps. Sommige apps crashen, andere bevatten nog bugs of zijn nog niet goed aangepast voor iOS 17. Dit is normaal bij betaversies. Verwijder apps die problemen opleveren en ga op zoek naar een alternatief. Wil je achterhalen welke app de problemen veroorzaakt, dan zit er vaak niets anders op dan één voor één alle apps te verwijderen, om te achterhalen om welke app het gaat.
 • Beperk acties die veel iPhone batterijduur vragen. Apps updaten op de achtergrond, animaties, alles kost processorkracht en dus ook batterijduur. Als je elke potentiële boosdoener zoveel mogelijk de pas af wilt snijden, moet je dit soort extra’s uitschakelen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor widgets die op de achtergrond bijgewerkt worden.

Hoe kan ik downgraden van iOS 17 beta naar iOS 16?

Ben je de iOS 17 beta helemaal zat en wil je terug naar iOS 16? Als je voor het testen van iOS 17 beta een testtoestel hebt gebruikt, hoef je eigenlijk niets te doen. Je kunt gewoon wachten tot de officiële release in het najaar van 2023 beschikbaar komt en op dat moment updaten naar een stabiele versie. Ben je toch zo onverstandig geweest om te installeren op een toestel dat je dagelijks gebruikt, dan is het toch nog mogelijk om terug te gaan naar een eerdere versie. Dit heet downgraden van iOS firmware.

Bekijk ook

iOS 17 downgraden als je spijt hebt van de beta

Heb je de iOS 17 beta of een recente update geïnstalleerd, maar heb je er spijt van? In dit artikel lees je alles over het downgraden van iOS 17 (en iPadOS 17) naar een vorige versie.

Wel zijn er wat punten om rekening mee te houden. Als je van de iOS 17 beta terug wilt naar iOS 16, moet je het toestel volledig wissen. Je moet daarbij een backup terugzetten die je met iOS 16 hebt gemaakt. Je kunt dus geen backups van iOS 17 terugzetten. Daardoor kun je wat informatie en instellingen kwijtraken die tijdens het testen van de beta aan je toestel zijn toegevoegd. Veel data wordt tegenwoordig gesynchroniseerd met iCloud, dus dat raak je niet kwijt. Bij de meeste gebruikers zullen foto’s al in iCloud of een andere online dienst staan, dus die blijven beschikbaar.

In ons aparte artikel lees je precies hoe je je iPhone kunt downgraden en terug kunt gaan van de iOS 17 beta naar de huidige versie van iOS 16.

iOS 17

iOS 17 is de aankomende software-update voor de iPhone, die in juni 2023 aangekondigd is. De update wordt naar verwachting in september 2023 uitgebracht, met als belangrijkste verbeteringen de nieuwe interactieve widgets, vernieuwde Telefoon-app met aangepast belscherm, de vernieuwde Stand-by modus in horizontale weergave en meer. Lees hier over de beste iOS 17 functies, de leukste iOS 17 ontdekkingen, welke iPhones geschikt zijn voor iOS 17 en meer.

iOS 17