iOS 12 wallpaper

iOS 12 beta problemen, waar heb jij last van?

Is je batterij door de iOS 12 beta sneller leeg? Doen apps het niet meer, of zie je gekke schermeffecten? In dit artikel leggen we uit welke iOS 12 beta problemen er zijn en hoe je hiermee omgaat.

Als je de iOS 12 beta hebt geïnstalleerd zul je gemerkt hebben dat de batterijduur van je toestel kan tegenvallen. Ook kun je vaker last krijgen van crashende apps, niet goed werkende Bluetooth- en Wi-Fi-verbindingen en vastlopen van je toestel. In dit artikel lees je wat je eraan kunt doen en wat de oorzaak is van eventuele iOS beta problemen.

iOS 12 beta problemen

Beta’s zijn bedoeld om bugs te ontdekken, die gedurende de testperiode worden opgelost. Daarom kunnen er in deze betaversies nog diverse bugs voorkomen die je toestel traag, warm/heet of instabiel maken. Dat geldt ook voor de iOS 12 beta. Hieronder bespreken we de meest voorkomende iOS beta problemen en wat je eraan kunt doen.

 1. Is de iOS 12 beta wel veilig?
 2. iOS 12 beta trekt batterij sneller leeg
 3. iPhone traag door iOS 12 beta
 4. Kan ik bij Apple klagen over de iOS 12 beta?
 5. Installatie iOS 12 beta lukt niet
 6. Verbinding valt weg in iOS 12 beta
 7. Vreemde grafische effecten door iOS 12 beta
 8. Problemen met apps in iOS 12 beta
 9. Wat te doen als de iOS 12 beta performance tegenvalt
 10. Downgraden van iOS 12 beta naar iOS 11

Is het al veilig om iOS 12 beta te installeren?

Op het moment van schrijven is alleen de eerste ontwikkelaarsbeta van iOS 12 beschikbaar. We adviseren om deze beta NIET nu al te installeren, tenzij je ontwikkelaar bent en de beschikking hebt over een testtoestel. Installeren op je dagelijkse toestel is altijd onverstandig, ook bij latere beta’s.

Als gewone gebruiker kun je het beste wachten tot de publieke beta’s. Deze publieke beta’s zijn stabieler, maar het gaat nog steeds om betaversies. Dat wil zeggen: ze bevatten nog bugs. Bovendien zitten er speciale diagnostische tools voor het opsporen van bugs in, die je toestel trager kunnen maken.

Als je geen risico’s wilt lopen, adviseren wij om pas vanaf de derde publieke beta te installeren. Bij iOS 11 bracht Apple tien beta’s uit voordat de Golden Master verscheen, dus dat geeft een beetje aan hoeveel geduld je moet hebben.

iOS 12 beta batterijduur

Mensen die de iOS 12 beta hebben geïnstalleerd zijn over het algemeen tevreden over de batterijduur, zeker voor zo’n vroege beta. Toch kan de batterijduur lager uitvallen dan gebruikelijk. Dat is wel te verklaren: betaversies bevatten extra diagnostische tools om bugs op te sporen en te rapporteren. iOS 12 is nog niet helemaal klaar: Apple is nog druk bezig met het wegwerken van bugs en het optimaliseren van alle nieuwe functies. De software vraagt soms meer van je iPhone, iPad of ander iDevice dan de bedoeling is. Sommige delen van iOS 12 zullen bijvoorbeeld meer processorkracht opslokken dan nodig is, waardoor de batterij sneller leeg gaat. De beta van iOS 12 is beschikbaar gesteld om dit soort fouten op te sporen, zodat het bij de officiële release in het najaar van 2018 probleemloos werkt.

iOS 12 onbekende functies

iOS 12 beta prestaties

Het testen van een grote iOS-update is een ingewikkeld en lang traject. Apple is intern al enkele maanden bezig geweest met testen van iOS 12 en trekt er nu nog meerdere maanden uit om ontwikkelaars en het publiek te laten testen. Apple moet precies zien welke onderdelen van een nieuwe iOS-versie nog niet efficiënt werken. Daarom zal je iPhone op de achtergrond steeds informatie verzamelen over gecrashte apps en ander ongemak. Deze diagnostische info verzamelt de iPhone normaal gesproken ook al, maar in de iOS 12 testversie zitten meer diagnostische tools, die vaak op de achtergrond actief zijn. Wil je nu al iOS 12 beta testen, dan zul je de extra processorbelasting en andere iOS beta problemen op de koop toe moeten nemen. Ook daarom moet je beta’s niet installeren op een toestel dat je dagelijks gebruikt.

Toch zijn beta-gebruikers bij iOS 12 nu al enthousiast over de prestaties. De iPhone wordt niet aanzienlijk veel trager dan bij de huidige meest recente stabiele versie. Sterker nog, sommige oudere toestellen reageren soms iets sneller op bepaalde taken dan bij de laatste versie van iOS 11. Dat geldt niet voor elke functie voor je iPhone, maar over het algemeen zijn mensen tevreden.

Kan ik bij Apple klagen over de iOS 12 beta?

Het heeft weinig zin om bij Apple te gaan klagen over de performance van iOS 12 of andere iOS beta problemen. Apple is ervan op de hoogte dat iOS 12 nog bugs bevat. In plaats van klagen is het verstandiger om eventuele bugs die je bent tegengekomen te melden bij Apple. Dat doe je via de Feedback-assistent die als aparte app aanwezig is in elke betaversie. Illustreer de geconstateerde bugs zoveel mogelijk met sceenshots (en gebruik daarbij de nieuwe markeringstools), zodat Apple ernaar kan kijken.

Installatie iOS 12 beta lukt niet

Loopt je toestel vast tijdens het downloaden van de update, herstart je iPhone dan door de thuisknop en sluimerknop gelijktijdig ingedrukt te houden tot het Apple-logo verschijnt. In ons artikel over iPhone resetten lees je hoe je dat op specifieke toestellen doet. Na het rebooten kun je het proces opnieuw proberen.

Verbinding valt weg in iOS 12 beta

Bij Bluetooth- en Wi-Fi-verbindingen kun je problemen ondervinden in de iOS 12 beta. De verbinding van Bluetooth-accessoires kan bijvoorbeeld wegvallen, waardoor headsets en speakers niet meer werken. Je kunt dit proberen op te lossen door het accessoire los te koppelen (tik op de i achter de Bluetooth-instellingen).

Bij Wi-Fi-verbindingen kun je last hebben van lage snelheid, wegvallende verbindingen en meer. Dit is wat lastiger op te lossen. Je kunt beginnen met opnieuw verbinding maken met het Wi-Fi-netwerk en het herstarten van je router. Werkt dit niet, dan zou je de netwerkinstellingen opnieuw kunnen instellen, maar dit betekent wel dat je de wachtwoorden opnieuw moet invullen.

Vreemde grafische effecten door iOS 12 beta

Zie je vreemde effecten op het scherm, waarbij twee apps door elkaar lijken te lopen? Geen paniek, het gaat vaak om een tijdelijke glitch. Mocht je er aanhoudend last van hebben, dan kun je het beste even je iPhone herstarten door de thuisknop en sluimerknop gelijktijdig ingedrukt te houden tot het Apple-logo verschijnt. Na het rebooten is het effect weg. Dit geldt ook voor andere problemen met je touchscreen, bijvoorbeeld wanneer het scherm niet meer reageert of als het scherm heel traag reageert op aanraking. Ook kunnen sommige onderdelen wat lastiger leesbaar zijn. De transparantie is bij meldingen bijvoorbeeld wat hoog, waardoor de tekst wat lastiger te lezen is.

Problemen met apps in iOS 12 beta

Doet je favoriete app het niet meer, dan komt dat waarschijnlijk omdat de app nog niet is aangepast voor iOS 12. Dat is ook meteen de bedoeling van beta’s: om ontwikkelaars in de gelegenheid te stellen om hun apps aan te passen voor de nieuwe versie van iOS. Vandaar dat je vanuit de iOS 12 beta geen reviews in de App Store kunt schrijven; het zou immers wat onterecht zijn om te klagen over de performance van een app, terwijl de ontwikkelaar nog geen aanpassingen heeft kunnen doen. Veel ontwikkelaars hoorden pas tijdens WWDC 2018 over de nieuwe functies en zijn dus nog druk bezig. Het enige wat je kunt doen is geduld hebben. Eventueel zou je de app opnieuw kunnen installeren vanuit de App Store en je toestel herstarten. Sommige apps en diensten werken niet goed samen met de beta’s en ontwikkelaars brengen pas later tijdens de betaperiode updates uit, omdat zij ook eerst de kat uit de boom kijken.

Wat te doen als de iOS 12 beta performance tegenvalt

Er zijn meerdere acties die je kunt ondernemen als de performance van iOS 12 beta tegenvalt of als je andere iOS beta problemen tegenkomt:

 • Probeer je iPhone te herstarten, zeker als je dat al langere tijd niet hebt gedaan. Houd de sluimerknop ingedrukt totdat de schuifknop verschijnt. Houd daarna de sluimerknop ingedrukt om je toestel opnieuw te starten.
 • Ruimte vrijmaken kan ook helpen. Is je geheugen bijna vol, dan kan je toestel traag worden. Verwijder apps die je niet meer nodig hebt en check welke apps veel ruimte in beslag nemen.
 • Verwijder problematische apps. Sommige apps crashen, andere bevatten nog bugs of zijn nog niet goed aangepast voor iOS 12. Dit is normaal bij betaversies. Verwijder apps die problemen opleveren en ga op zoek naar een alternatief. Wil je achterhalen welke app de problemen veroorzaakt, dan zit er vaak niets anders op dan één voor één alle apps te verwijderen, om te achterhalen om welke app het gaat.
 • Beperk acties die veel iPhone batterijduur vragen. Apps updaten op de achtergrond, animaties, alles kost processorkracht en dus ook batterijduur. Als je elke potentiële boosdoener zoveel mogelijk de pas af wilt snijden, moet je dit soort extra’s uitschakelen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor widgets die op de achtergrond bijgewerkt worden.

Downgraden van iOS 12 beta naar iOS 11

Ben je de iOS 12 beta helemaal zat en wil je terug naar iOS 11? Als je voor het testen van iOS 12 beta een testtoestel hebt gebruikt, hoef je eigenlijk niets te doen. Je kunt gewoon wachten tot de officiële release in het najaar van 2018 beschikbaar komt en op dat moment updaten naar een stabiele versie. Ben je toch zo onverstandig geweest om te installeren op een toestel dat je dagelijks gebruikt, dan is het toch nog mogelijk om terug te gaan naar een eerder versie. Dit heet downgraden van iOS firmware.

Wel zijn er wat punten om rekening mee te houden. Als je van de iOS 12 beta terug wilt naar iOS 11, moet je het toestel volledig wissen. Je moet daarbij een backup terugzetten die je met iOS 11 hebt gemaakt. Je kunt dus geen backups van iOS 12 terugzetten. Daardoor kun je wat foto’s en andere informatie kwijtraken die tijdens het testen van de beta aan je toestel zijn toegevoegd. Veel data wordt tegenwoordig gesynchroniseerd met iCloud, dus dat raak je niet kwijt.

Dit zijn de stappen, die we ook in het bovenstaande artikel uitleggen:

 1. Zet je iPhone in herstelmodus. Hiervoor schakel je eerst de iPhone uit.
 2. Sluit ondertussen de iPhone aan op een computer waarop iTunes draait.
 3. Je ziet nu het logo om verbinding met iTunes te maken. Laat de knop de iPhone los (als je dit voor de eerste keer doet kunnen er meerdere pogingen nodig zijn om dit goed te krijgen).

iPhone herstelmodus (Recovery Mode)

 1. iTunes ziet dat er een iPhone in herstelmodus is aangesloten en biedt aan om het toestel te herstellen.
 2. Volg de stappen op het scherm, waarna je toestel wordt gewist. De nieuwste versie van iOS 11 wordt op je toestel gezet.
 3. Zet daarna de laatste backup van iOS 11 terug. Het is niet mogelijk om backups te installeren die met iOS 12 zijn gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Diensten
Onderwerpen beta, ios 12
Software iOS 12

iOS 12

iOS 12 is de toekomstige software-update voor de iPhone en iPad, die in 2018 wordt verwacht. In dit overzicht lees je alles over de nieuwe functies van deze grote update, die in september 2018 wordt verwacht.

iOS 12