iOS 15 functies

iOS 15 beta problemen: antwoorden op veelgestelde vragen en zaken om rekening mee te houden

Is je batterij door de iOS 15 beta sneller leeg? Doen apps het niet meer als je iPadOS 15 hebt of vallen de prestaties tegen? In dit artikel leggen we uit welke iOS 15 beta problemen er zijn en hoe je hiermee omgaat.

iOS 15 beta bugs

Als je de iOS 15 beta hebt geïnstalleerd, kan je last krijgen van een aantal problemen. Ook kun je vaker last hebben van crashende apps, niet goed werkende Bluetooth- en wifi-verbindingen en vastlopen van je toestel. In dit artikel lees je wat je eraan kunt doen en wat de oorzaak is van eventuele iOS beta problemen.

iOS 15 beta problemen

Beta’s zijn bedoeld om bugs te ontdekken, die gedurende de testperiode worden opgelost. Daarom kunnen er in deze betaversies nog diverse bugs voorkomen die je toestel traag, warm/heet of instabiel maken. Dat geldt ook voor de iOS 15 beta en het is dan ook niets bijzonders. Dat is ook de reden waarom wordt aangeraden om beta’s niet te installeren op een toestel dat je dagelijks nodig hebt. Heb je een iPad en gebruik je die niet zo intensief? Dan kan het zin hebben om daarop de publieke beta van iPadOS 15 te installeren.

Hieronder bespreken we de meest voorkomende iPadOS en iOS beta problemen en wat je eraan kunt doen.

 1. iOS 15 beta veilig?
 2. Batterij leeg door iOS 15 beta
 3. iPhone traag door iOS 15 beta
 4. Klagen over iOS 15 beta
 5. Installatie iOS 15 beta loopt vast
 6. Wi-Fi traag in iOS 15 beta
 7. Problemen met apps in iOS 15 beta
 8. Prestaties iOS 15 beta valt tegen
 9. Downgraden naar iOS 14

Is het al veilig om iOS 15 beta te installeren?

Ontwikkelaars en publieke testers kunnen aan de slag met de iOS 15 beta. Hoe stabiel de beta ook is, we adviseren altijd om dit alleen te doen op een testtoestel. Installeren op je dagelijkse toestel is onverstandig, ook bij latere beta’s.

Publieke beta’s zijn normaal gesproken identiek aan de versie voor ontwikkelaars, maar nieuwe versies verschijnen iets later, op een moment dat de grootste bugs er al uit zijn gehaald. Maar ook bij publieke beta’s gaat het om testversies. Dat wil zeggen: ze bevatten nog bugs. Bovendien zitten er speciale diagnostische tools voor het opsporen van bugs in, die je toestel trager kunnen maken.

Als je geen risico’s wilt lopen, adviseren wij om pas vanaf de derde publieke beta te installeren. Meestal verschijnen er zo’n tien beta’s, dus je hebt nog alle tijd om meer beta’s te testen. Maak sowieso altijd eerst een backup van je iPhone vóórdat je aan de slag gaat met de beta.

Hoe is de iOS 15 beta batterijduur?

Uit onze eerste ervaringen met de beta blijkt dat de batterij een stuk sneller leeg loopt en dat het toestel ook snel warmer wordt. Ook bij nieuwere beta’s loopt de batterij wat sneller leeg. De kans is dus aanwezig dat je batterijduur flink achteruit gaat, omdat de beta nog niet geoptimaliseerd is en er nog allerlei processen in de achtergrond draaien. Dat is wel te verklaren: betaversies bevatten extra diagnostische tools om bugs op te sporen en te rapporteren.

iOS 15 is pas in het najaar van 2021 helemaal klaar. Apple is momenteel nog druk bezig met het wegwerken van bugs en het optimaliseren van alle nieuwe functies. De software vraagt soms meer van je iPhone, iPad of ander iDevice dan de bedoeling is. Sommige delen van iOS 15 zullen bijvoorbeeld meer processorkracht opslokken dan nodig is, waardoor de batterij sneller leeg gaat. De beta van iOS 15 is beschikbaar gesteld om dit soort fouten op te sporen, zodat het bij de officiële release in het najaar van 2021 probleemloos werkt.

iOS 15 functies

Wat zijn de iOS 15 beta prestaties?

Het testen van een grote iOS-update is een ingewikkeld en lang traject. Apple is intern al enkele maanden bezig geweest met testen van iOS 15 en trekt er nu nog meerdere maanden uit om ontwikkelaars en het publiek te laten testen. Apple moet precies zien welke onderdelen van een nieuwe iOS-versie nog niet efficiënt werken. Daarom zal je iPhone op de achtergrond steeds informatie verzamelen over gecrashte apps en ander ongemak. Deze diagnostische info verzamelt de iPhone normaal gesproken ook al, maar in de iOS 15 testversie zitten meer diagnostische tools, die vaak op de achtergrond actief zijn. Wil je nu al iOS 15 beta testen, dan zul je de extra processorbelasting en andere iOS beta problemen op de koop toe moeten nemen. Ook daarom moet je beta’s niet installeren op een toestel dat je dagelijks gebruikt.

De meest gehoorde klachten en problemen zijn:

 • Warm wordende iPhone met mindere batterijduur
 • Visuele bugs
 • (Nieuwe) functies die niet (goed) werken
 • Crashende apps
 • Teksten die nog niet vertaald zijn

Kan ik bij Apple klagen over de iOS 15 beta?

Het heeft weinig zin om bij Apple te gaan klagen over de performance van iOS 15 of andere iOS beta problemen. Apple is ervan op de hoogte dat iOS 15 nog bugs bevat. In plaats van klagen is het verstandiger om eventuele bugs die je bent tegengekomen te melden bij Apple. Dat doe je via de Feedback-assistent die als aparte app aanwezig is in elke betaversie. Illustreer de geconstateerde bugs zoveel mogelijk met sceenshots (en gebruik daarbij de markeringstools), zodat Apple ernaar kan kijken.

Installatie iOS 15 beta lukt niet, wat kan ik doen?

Loopt je toestel vast tijdens het downloaden van de update, herstart je iPhone dan door de thuisknop en sluimerknop of zijknop en volumeknop gelijktijdig ingedrukt te houden tot het Apple-logo verschijnt. In ons artikel over iPhone resetten lees je hoe je dat op specifieke toestellen doet. Na het rebooten kun je het proces opnieuw proberen.

Verbinding valt weg in iOS 15 beta, hoe los ik dit op?

Bij Bluetooth- en wifi-verbindingen kun je problemen ondervinden in de iOS 15 beta. De verbinding van Bluetooth-accessoires kan bijvoorbeeld wegvallen, waardoor headsets en speakers niet meer werken. Je kunt dit proberen op te lossen door het accessoire los te koppelen (tik op de i achter de Bluetooth-instellingen).

Bij wifi-verbindingen kun je last hebben van lage snelheid, wegvallende verbindingen en meer. Dit is wat lastiger op te lossen. Je kunt beginnen met opnieuw verbinding maken met het wifi-netwerk en het herstarten van je router. Werkt dit niet, dan zou je de netwerkinstellingen opnieuw kunnen instellen, maar dit betekent wel dat je de wachtwoorden opnieuw moet invullen.

Help, mijn apps werken niet door iOS 15 beta!

Doet je favoriete app het niet meer, dan komt dat waarschijnlijk omdat de app nog niet is aangepast voor iOS 15. Dat is ook meteen de bedoeling van beta’s: om ontwikkelaars in de gelegenheid te stellen om hun apps aan te passen voor de nieuwe versie van iOS. Vandaar dat je vanuit de iOS 15 beta geen reviews in de App Store kunt schrijven; het zou immers wat onterecht zijn om te klagen over de performance van een app, terwijl de ontwikkelaar nog geen aanpassingen heeft kunnen doen. Veel ontwikkelaars hoorden pas tijdens WWDC 2021 over de nieuwe functies en zijn dus nog druk bezig. Het enige wat je kunt doen is geduld hebben. Eventueel zou je de app opnieuw kunnen installeren vanuit de App Store en je toestel herstarten. Sommige apps en diensten werken niet goed samen met de beta’s en ontwikkelaars brengen pas later tijdens de betaperiode updates uit, omdat zij ook eerst de kat uit de boom kijken.

De prestaties van de iOS 15 beta vallen tegen, wat kan ik doen?

Er zijn meerdere acties die je kunt ondernemen als de performance van iOS 15 beta tegenvalt of als je andere iOS beta problemen tegenkomt:

 • Probeer je iPhone te herstarten, zeker als je dat al langere tijd niet hebt gedaan. Houd de sluimerknop ingedrukt totdat de schuifknop verschijnt. Houd daarna de sluimerknop ingedrukt om je toestel opnieuw te starten.
 • Ruimte vrijmaken kan ook helpen. Is je opslag bijna vol, dan kan je toestel traag worden. Verwijder apps die je niet meer nodig hebt en check welke apps veel ruimte in beslag nemen.
 • Verwijder problematische apps. Sommige apps crashen, andere bevatten nog bugs of zijn nog niet goed aangepast voor iOS 15. Dit is normaal bij betaversies. Verwijder apps die problemen opleveren en ga op zoek naar een alternatief. Wil je achterhalen welke app de problemen veroorzaakt, dan zit er vaak niets anders op dan één voor één alle apps te verwijderen, om te achterhalen om welke app het gaat.
 • Beperk acties die veel iPhone batterijduur vragen. Apps updaten op de achtergrond, animaties, alles kost processorkracht en dus ook batterijduur. Als je elke potentiële boosdoener zoveel mogelijk de pas af wilt snijden, moet je dit soort extra’s uitschakelen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor widgets die op de achtergrond bijgewerkt worden.

Hoe kan ik downgraden van iOS 15 beta naar iOS 14?

Ben je de iOS 15 beta helemaal zat en wil je terug naar iOS 14? Als je voor het testen van iOS 15 beta een testtoestel hebt gebruikt, hoef je eigenlijk niets te doen. Je kunt gewoon wachten tot de officiële release in het najaar van 2021 beschikbaar komt en op dat moment updaten naar een stabiele versie. Ben je toch zo onverstandig geweest om te installeren op een toestel dat je dagelijks gebruikt, dan is het toch nog mogelijk om terug te gaan naar een eerdere versie. Dit heet downgraden van iOS firmware.

Wel zijn er wat punten om rekening mee te houden. Als je van de iOS 15 beta terug wilt naar iOS 14, moet je het toestel volledig wissen. Je moet daarbij een backup terugzetten die je met iOS 14 hebt gemaakt. Je kunt dus geen backups van iOS 15 terugzetten. Daardoor kun je wat foto’s en andere informatie kwijtraken die tijdens het testen van de beta aan je toestel zijn toegevoegd. Veel data wordt tegenwoordig gesynchroniseerd met iCloud, dus dat raak je niet kwijt.

In ons aparte artikel lees je precies hoe je je iPhone kunt downgraden en terug kunt gaan van de iOS 15 beta naar de nieuwste versie van iOS 14.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 beschikbaar. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15