iTunes downloaden

iTunes: alles over Apple’s mediasoftware voor Windows en Mac

Lees alles over de mogelijkheden van iTunes voor Windows, Mac, iPhone en iPad. Ontdek hoe je iTunes kunt downloaden, hoe de software is ontstaan en wat je ermee kunt doen, bijvoorbeeld om muziek en films te beheren.

iTunes is een overkoepelende naam voor allerlei mediadiensten van Apple. Het omvat een mediaspeler voor de desktop, een softwarewinkel voor muziek, apps en films en software om je eigen mediacollectie te beheren. Je kunt de software gebruiken om muziek, films en dergelijke af te spelen, te downloaden en te beheren. De software is beschikbaar voor iOS, macOS en Windows en werd in januari 2001 voor het eerst uitgebracht.

Wat is iTunes?

iTunes omvat meerdere producten en diensten van Apple zoals de iTunes Store (een online winkel met muziek, films en andere content), iTunes Match, iTunes Pass, iTunes in de Cloud, iTunes Bestandsdeling en voorheen ook iTunes Radio, dat tegenwoordig onderdeel is van Apple Music.

muziekbibliotheek in iTunes

iTunes is de naam van de software, terwijl iTunes Store de winkel is waarmee je muziek, podcasts, films en dergelijke kunt downloaden. Deze pagina zal voornamelijk gaan over de software, terwijl we een aparte uitlegpagina hebben over de iTunes Store.

iTunes historie

De software die we nu kennen als iTunes is niet door Apple zelf ontwikkeld, maar werd in 1999 gemaakt door Casady & Greene. De naam was toen nog SoundJam MP. Apple veranderde de naam na de overname in 2000 en kondigde het een jaar later op 9 januari officieel aan. De oorspronkelijke ontwikkelaars van SoundJam MP kwamen in dienst van Apple en vereenvoudigden de gebruikersinterface. Ook kwamen er nieuwe functies bij, zoals het branden van cd’s. Bij elke nieuwe iPod volgde er meestal ook een update van iTunes met nieuwe functies zoals slimme afspeellijsten en ondersteuning voor nieuwe audioformaten. De Store werd in april 2003 toegevoegd.

Soundjam, de voorloper van iTunes

De nadruk lag vanaf het begin op muziek. Je kon je muziekbibliotheek beheren, liedjes van cd’s rippen en nummers afspelen. In 2005 voegde Apple video toe, later ook podcasts, boeken en apps. Boeken en apps zijn er inmiddels weer uitgehaald en zijn nu verkrijgbaar via respectievelijk de iBooks Store en de App Store. Apple heeft regelmatig kritiek gekregen dat er te veel functies in de software zijn gestopt, waardoor de software traag en onoverzichtelijk is geworden.

iTunes downloaden Windows en Mac

De software is gratis beschikbaar via de site van Apple. Hier kun je iTunes downloaden voor Windows en Mac. Er verschijnen regelmatig iTunes updates die nieuwe functies bevatten of het uiterlijk aanpassen. Gaandeweg heeft de software een rustiger ontwerp gekregen, dat beter aansluit op Apple Music, de muziekdienst van Apple die sinds de introductie in 2015 een vast onderdeel van iTunes geworden is.

iTunes downloaden

De meest recente grote updates waren iTunes 10 (2010), iTunes 11 (2012) en iTunes 12 (2014), die we hieronder bespreken.

iTunes op iPhone en iPad

Ook op de iPhone en iPad vind je een iTunes-app, waarmee je bijvoorbeeld muzieknummers, films en beltonen kunt aanschaffen en downloaden.

De iPhone was aanvankelijk sterk afhankelijk van iTunes: je had de software nodig om je toestel te activeren en om software-updates te installeren. Later kon dit ook draadloos (over the air). Apple gebruikt iTunes tegenwoordig nog steeds als hub voor alles wat je iPhone en iPad te maken heeft, maar iCloud speelt hierin ook een steeds belangrijker rol. Wel heb je iTunes soms nog nodig voor de iPhone herstellen, het terugzetten van de iPhone naar fabrieksinstellingen en het en installeren van updates als dit draadloos niet lukt.

iPad draadloos synchroniseren met iTunes.

iTunes op Apple TV

Op de Apple TV is geen aparte iTunes-app aanwezig. Je kunt muziek luisteren via de Muziek-app, podcasts luisteren via de Podcasts-app en films kijken via de Movies-app. Wil je eigen content uit iTunes op de desktop op de Apple TV kijken, dan kun je daarvoor Thuisdeling of AirPlay gebruiken.

Apple TV met tvOS

iTunes 12: nieuwe functies

Versie 12 is de meest recente grote update van iTunes uit 2014. Apple voegde hierin eigenlijk weinig nieuwe functies toe. Wel veranderde de navigatie definitief: je moest voortaan via een menu linksboven wisselen tussen muziek, tv-programma’s, audioboeken, podcasts enzovoort. In eerdere versies kon je dit nog uitschakelen het zijmenu weer tevoorschijn halen.

iTunes content wisselen

iTunes kreeg ook een nieuw, oranjerood icoontje dat het al langer bestaande blauwe icoontje verving. Het uiterlijk was aangepast aan iOS, met minder kleurovergangen. Het Toon info-scherm veranderde en het beheren van apparaten verloopt sinds versie 12 op een iets andere manier: je krijgt bij het aansluiten van een iPhone niet meer direct een scherm te zien, maar moet op een klein icoontje (in de vorm van een iPhone) bovenin het scherm klikken om alle info te zien. Al met al was versie 12 een behoorlijk controversiële vernieuwing die je niet meer de mogelijkheid gaf om de oude weergave terug te krijgen.

iTunes 11: nieuwe functies

In versie 11 voerde Apple een compleet nieuw design in, dat er strakker uitzag. Het linker zijmenu verdween, maar was nog wel terug te krijgen. Ook kon je meer informatie over een nummer opvragen door erop te klikken. Bij muzieknummers kon je vanaf nu het volledige album of de nog resterende tracks kopen. De functie Up Next maakte het makkelijker om nummers toe te voegen aan een dynamische afspeellijst. En ook de iTunes Mini Player kreeg een nieuw uiterlijk, waarbij je makkelijker kunt zien welke nummers er in de wachtlijst staan.

itunes-11-3

Belangrijk voor iPhone-gebruikers in versie 11 is dat alles wat je in de Store hebt gekocht via iCloud ook op al je andere apparaten kunt terugzien. Je kon daardoor eerder gekochte nummers moeiteloos streamen en opnieuw downloaden, terwijl daar eerder beperkingen voor golden. Ook kon je vanaf nu een film of ander mediabestand op het ene apparaat bekijken en daarna verder kijken op een ander apparaat. iCloud onthoudt daarbij waar je bent gebleven.

iTunes 10: nieuwe functies

iTunes PingApple bracht in 2010 de tiende versie van iTunes uit. Versie 10 bevatte onder andere de gloednieuwe functie iTunes Ping, een sociaal netwerk waarmee je vrienden en artiesten kon volgen. Je kon op die manier nieuwe muziek ontdekken en kijken waar je vrienden naar luisteren. Je kon de nummers of albums ook meteen kopen. Het bleek geen succes en Apple stopte in 2012 alweer met iTunes Ping.

Andere vernieuwingen waren:

  • Tv-shows huren
  • AirPlay voor het streamen van muziek naar speakers in je hele huis
  • Apple TV-ondersteuning

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes