windows-10-itunes-12

iTunes: alles over Apple’s mediasoftware voor Windows en Mac

Lees alles over de mogelijkheden van iTunes voor Windows, Mac, iPhone en iPad. Ontdek hoe je iTunes kunt downloaden, hoe de software is ontstaan en wat je ermee kunt doen, bijvoorbeeld om muziek en films te beheren.

iTunes is een mediaspeler van Apple, bedoeld voor muziek, films en andere content. Momenteel is iTunes als losstaande app alleen nog beschikbaar voor Windows en oudere versies van macOS. Op de Mac is iTunes inmiddels opgevolgd door losstaande apps, waaronder de Muziek-app en de TV-app. iTunes werd in 2001 voor het eerst uitgebracht.

Wat is iTunes?

iTunes omvat meerdere producten en diensten van Apple zoals de iTunes Store (een online winkel met muziek, films en andere content), iTunes Match, iTunes Pass, iTunes in de Cloud, iTunes Bestandsdeling en voorheen ook iTunes Radio, dat tegenwoordig onderdeel is van Apple Music.

De iTunes-app is beschikbaar (geweest) op iOS, macOS en Windows. Op de Mac omvatte het een contentwinkel voor muziek, podcasts, apps en films. Je kon er je eigen mediacollectie mee beheren maar ook content aanschaffen, downloaden en beheren. In 2019 zijn de iTunes-apps voor iOS en macOS vervangen door de losse apps Podcasts, TV en Muziek. Daarnaast kon je iTunes op de Mac gebruiken voor het maken van backups van je iPhone en iPad. Dit is nog steeds mogelijk, maar dit werkt nu via de Finder in macOS.

muziekbibliotheek in iTunes

iTunes is de naam van de software, terwijl iTunes Store de winkel is waarmee je muziek, podcasts, films en dergelijke kunt downloaden. Deze pagina zal voornamelijk gaan over de software, terwijl we een aparte uitlegpagina hebben over de iTunes Store.

Bekijk ook

iTunes Store: alles over de digitale contentwinkel van Apple

De iTunes Store is de plek waar je losse muzieknummers, films en ringtones kunt aanschaffen en downloaden. Ontdek wat je met de iTunes Store kunt doen en wat er zoal in het aanbod zit.

iTunes historie

De software die we nu kennen als iTunes is niet door Apple zelf ontwikkeld, maar werd in 1999 gemaakt door Casady & Greene. De naam was toen nog SoundJam MP. Apple veranderde de naam na de overname in 2000 en kondigde het een jaar later op 9 januari 2001 officieel aan. De oorspronkelijke ontwikkelaars van SoundJam MP kwamen in dienst van Apple en vereenvoudigden de gebruikersinterface. Ook kwamen er nieuwe functies bij, zoals het branden van cd’s. Bij elke nieuwe iPod volgde er meestal ook een update van iTunes met nieuwe functies zoals slimme afspeellijsten en ondersteuning voor nieuwe audioformaten. De iTunes Store werd in april 2003 toegevoegd, als een plek om muzieknummers en -albums aan te schaffen. Later kwamen er ook beltonen bij.

Soundjam, de voorloper van iTunes

De nadruk lag vanaf het begin op muziek. Je kon je muziekbibliotheek beheren, liedjes van cd’s rippen en nummers afspelen. In 2005 voegde Apple video toe, later ook podcasts, boeken en apps. Boeken en apps werden er na een paar jaar weer uit gehaald en zijn sindsdien verkrijgbaar via de Books Store en de App Store. Apple heeft regelmatig kritiek gekregen dat er te veel functies in de software zijn gestopt, waardoor de software traag en onoverzichtelijk is geworden.

iTunes downloaden voor Windows en Mac

iTunes is gratis beschikbaar via de website van Apple. Op deze pagina kun je iTunes downloaden voor Windows en voor oudere versies van macOS. Heb je macOS Catalina of nieuwer, dan is het niet meer mogelijk om iTunes op de Mac te installeren maar ben je aangewezen op de losse apps.

Er verschijnen soms iTunes-updates die vooral bedoeld zijn om de beveiliging en prestaties te verbeteren. Nieuwe functies voegt Apple nauwelijks meer toe.

iTunes downloaden

iTunes op iPhone en iPad

In het verleden vond je ook op de iPhone en iPad een iTunes-app, waarmee je bijvoorbeeld muzieknummers, films en beltonen kon aanschaffen en downloaden. Sinds iOS 13 is dit vervangen door de losse apps Muziek, TV en Podcasts.

De iPhone was aanvankelijk sterk afhankelijk van iTunes: je had de software nodig om je toestel te activeren en om software-updates te installeren. Later kon dit ook draadloos (over the air). Tegenwoordig is deze rol overgenomen door Finder op de Mac en iCloud voor de online diensten. Soms heb je nog een Mac nodig om je iPhone te herstellen, het terugzetten van de iPhone naar fabrieksinstellingen en het en installeren van updates als dit draadloos niet lukt. Maar tegenwoordig gebeurt dit meestal op het toestel zelf of via iCloud.

iPad draadloos synchroniseren met iTunes.

iTunes op Apple TV

Op de Apple TV is geen aparte iTunes-app aanwezig. Je kunt muziek luisteren via de Muziek-app, podcasts luisteren via de Podcasts-app en films kijken via de Movies-app. Wil je eigen content uit iTunes op de desktop op de Apple TV kijken, dan kun je daarvoor Thuisdeling of AirPlay gebruiken.

Apple TV met tvOS

iTunes 12: nieuwe functies

Versie 12 is de meest recente grote update van iTunes uit 2014. Apple voegde hierin weinig nieuwe functies toe. Wel veranderde de navigatie ingrijpend. Sindsdien zijn er meerdere kleine updates uitgebracht, waarvan de meest recente in september 2022 verscheen (versie 12.12.5.8).

iTunes content wisselen

Meer weten over iTunes? Je leest het in deze artikelen!

Bekijk ook

iTunes Store: alles over de digitale contentwinkel van Apple

De iTunes Store is de plek waar je losse muzieknummers, films en ringtones kunt aanschaffen en downloaden. Ontdek wat je met de iTunes Store kunt doen en wat er zoal in het aanbod zit.