iPad Air kopen

iPad Air: specificaties, functies, deals en meer

Lees alles over de iPad Air, de superlichte tablet die Apple in 2013 uitbracht. Check de iPad Air functies en verbeteringen en krijg antwoord op de vraag: is het nog verstandig om een iPad Air te kopen, of kun je beter verder kijken?

iPad Air: de superlichte tablet

Er zijn twee modellen van de iPad Air verschenen, respectievelijk in 2013 en 2014. In dit overzicht lees je vooral over de eerste generatie iPad Air. Wil je de iPad Air kopen? Dan geven we tips waar je op moet letten en we vertellen ook over de specs, functies, prijzen en wat je verder nog moet weten. Is het nog steeds een goede keuze om de iPad Air te kopen, of kun je beter verder kijken?

Zoek je een nieuwere iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Wat is iPad Air?

De iPad Air is een superlichte tablet die in het najaar van 2013 werd geïntroduceerd. Een jaar later verscheen als opvolger de iPad Air 2, die hetzelfde uiterlijk heeft maar over iets nieuwere componenten beschikt. Deze is nog dunner (6,1mm in plaats van 7,5mm) en lichter en beschikt over Touch ID.

De belangrijkste kenmerken van de iPad Air zijn het dunnere en lichtere ontwerp en de twee camera’s aan voor- en achterzijde om te kunnen fotograferen, filmen en videobellen. Technisch gezien is de eerste iPad Air ongeveer gelijk aan de iPhone 5s, maar hij bevat geen Touch ID-vingerscanner. Die werd pas bij de tweede generatie iPad Air toegevoegd.

iPad Air in het kort

Dit zijn de belangrijkste iPad Air eigenschappen:

 • Groot 9,7 inch-scherm van 2048 bij 1536 pixels
 • Snelle 1,4GHz dualcore Apple A7-processor
 • Keuze uit 16GB, 32GB, 64GB of 128GB opslagruimte voor apps, games en foto’s.
 • Grote accu met een capaciteit van 8827 mAh
 • Twee camera’s van respectievelijk 5 en 1,2 megapixels
 • Verkrijgbaar sinds november 2013 in Nederland en België.

iPad Air prijs

Bij de aankondiging van de eerste Air in 2013 kon je dit model kopen voor een bedrag vanaf 479 voor 16GB opslag. Sindsdien is de prijs van deze eerste Air steeds verder gezakt, vooral sinds de opvolger iPad Air 2 op de markt kwam.

iPad Air kopen

De iPad Air is niet meer in de winkel verkrijgbaar, maar je kunt deze nog wel vinden als refurbished iPad. Denk daarbij aan ongeveer de volgende prijzen voor de eerste generatie iPad Air:

 • 16GB iPad Air: ca. 200-250 euro, afhankelijk van conditie
 • 32GB iPad Air: ca. 300 euro

Je kunt de iPad Air ook als tweedehands iPad kopen; in dat geval liggende prijzen ongeveer 50 euro lager. Dat heeft ermee te maken dat deze tablets niet zijn nagekeken en schoongemaakt en je krijgt er ook geen iPad-garantie op. Bij refurbished aanbieders heb je vaak 12 tot 24 maanden garantie, zodat je altijd terug kan als er toch iets niet helemaal goed is het met het apparaat.

iPad Air kopen of niet?

Een iPad Air kopen is nog steeds mogelijk, maar we adviseren dan wel om te kiezen voor een iPad Air 2 omdat deze voorzien is van een vingerafdrukscanner.

iPad Air 2 doos

Beide modellen hebben nog een update naar iOS 12 gekregen en zijn dan ook voorzien van een 64-bit chip, maar alleen de Air 2 heeft een vingerafdrukscanner (Touch ID). We verwachten dan ook dat de Air als eerste afvalt voor toekomstige updates. Apple brengt meestal 5 jaar lang iOS-updates uit voor oudere toestellen en de eerste Air dateert alweer uit 2013.

Het ligt er uiteraard ook aan waar je de tablet voor wilt gebruiken. Voor recepten opzoeken op internet en twitteren op de bank zijn beide iPad-modellen nog erg geschikt. Wel is de behuizing van de eerste generatie iPad Air wat dikker en zwaarder, maar ook dat hoeft geen probleem te zijn als je deze tablet vooral thuis op schoot gebruikt en niet in een rugzak hoeft mee te nemen.

iPad Air aankondiging

In oktober 2013 kondigde Tim Cook de eerste Air aan. In onderstaande video beleef je dat moment nog een keer mee.

De Air 2 werd een jaar later op 16 oktober aangekondigd door Tim Cook tijdens een speciaal evenement, waarin ook de kleinere iPad mini 3 werd gepresenteerd.

iPad Air review

We hebben zowel de eerste als de tweede generatie van de Air gereviewd. Over het eerste model vonden we vooral dat Apple flink had doorontwikkeld op de eerdere modellen:

Al met al is de iPad Air weer een evolutionaire verbetering ten opzichte van zijn voorganger, de iPad 4. Alles is net iets beter, net is sneller en lichter. Spectaculaire nieuwe functies zoals ingebouwde hartslagmeters hoef je niet in deze nieuwe iPad te verwachten. Wat je wel krijgt is gewoon een betrouwbare iPad waarmee je weer vele jaren vooruit kan. Of die je over een jaar weer voor een flinke restwaarde kunt doorverkopen voor de volgende iPad.

Lees verder in onze iPad Air review

iPad Air voordelen

 • Mooi design en premium uitstraling
 • Uitstekende accuduur
 • Licht van gewicht en daardoor gemakkelijk mee te nemen

iPad Air nadelen

 • Technisch op een aantal punten minder dan de Air 2

Zoek je een nieuwere iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!