iPad Air kopen

iPad Air: specificaties, functies, deals en meer

Lees alles over de iPad Air, de superlichte tablet van Apple. Check de functies van de iPad Air en krijg antwoord op de vraag: is het nog verstandig om een iPad Air te kopen en welke uitvoering moet je dan hebben?

iPad Air: de superlichte tablet

Er zijn drie modellen van de iPad Air verschenen, respectievelijk in 2013, 2014 en 2019. In dit overzicht lees je over alle modellen, inclusief de allereerste generatie. We geven ook tips waar je op moet letten en vertellen over de functies, specs en de beste aanbieders om er eentje te kopen. Welke alternatieven zijn er en voor wie is de iPad Air de ideale tablet?

Er zijn meerdere iPad-modellen verkrijgbaar. De iPad Air bevindt zich in het middensegment: er zitten professionele functies op, maar hij is goedkoper dan de iPad Pro. Het is daarom een goede keuze als je de prijs/kwaliteitverhouding belangrijk vindt. Wil je meer weten over de verschillen, bekijk dan eens onze iPad-vergelijking. Als je al weet welk model je wilt hebben vind je in ons overzicht iPad kopen informatie over prijzen en uitvoeringen.

iPad Air in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPad Air:

 • Drie generaties verschenen: iPad Air 1 (2013), 2 (2014) en 3 (2019)
 • Middenklassemodel voor mensen die geavanceerde functies willen, maar niet te veel willen betalen
 • Nieuwste model heeft 10,5-inch scherm, eerdere generaties hadden 9,7-inch scherm
 • Verkrijgbaar met 64GB en 256GB opslag
 • Verkrijgbaar in de kleuren zilver, spacegrijs en goud
 • Prijs vanaf 569 euro

iPad Air prijs

De iPad Air kost rond de 550 euro en is daarmee een stuk duurder dan de gewone iPad (vanaf ca. 350 euro) en een stuk goedkoper dan de iPad Pro (vanaf ca. 850 euro).

Dit zijn de adviesprijzen van de meest recente iPad Air:

Voor de modellen met 4G-functie betaal je extra, net als bij z’n voorganger, de iPad Air 2.

Wat is iPad Air?

De iPad Air is een superlichte tablet die in het najaar van 2013 voor het eerst werd geïntroduceerd als een premium model. Een jaar later verscheen als opvolger de iPad Air 2, die hetzelfde uiterlijk heeft maar over iets nieuwere componenten beschikt. Deze is nog dunner (6,1mm in plaats van 7,5mm) en lichter en beschikt over Touch ID. Recent verscheen de iPad Air 2019, het nieuwste model dat eveneens 6,1mm dun is maar beschikt over nieuwere componenten zoals een A12 Bionic-processor.

De belangrijkste kenmerken van de iPad Air zijn het dunnere en lichtere ontwerp en de twee camera’s aan voor- en achterzijde om te kunnen fotograferen, filmen en videobellen. Technisch gezien is de eerste iPad Air ongeveer gelijk aan de iPhone 5s, maar hij bevat geen Touch ID-vingerscanner. Die werd pas bij de tweede generatie iPad Air toegevoegd.

iPad Air kopen of niet?

Het is nog steeds een goed idee om een iPad Air te kopen, maar we raden wel aan om daarbij te kiezen voor het model uit 2019. De iPad Air 1 (2013) en iPad Air 2 (2014) zijn niet meer in de winkel te koop. Mocht je er tweedehands eentje op de kop kunnen tikken, dan is de iPad Air 2 veruit de beste keuze omdat deze voorzien is van een vingerafdrukscanner en een 64-bit processor (in plaats van 32-bit).

De iPad Air 2 is ook een betere keuze, omdat je deze nog kunt updaten naar iPadOS 14 terwijl de eerste generatie is blijven steken op iOS 12.

iPad Air 2 doos

Heb je iets meer te besteden, dan raden we zeker aan om te kiezen voor de iPad Air 2019. Er zit namelijk een periode van vijf jaar tussen de iPad Air 2 en 3 en de techniek is ondertussen flink vooruit gegaan. Voor mensen die wat krap bij kas zitten, is het standaardmodel iPad de beste keuze, maar hierop ontbreken wel een paar geavanceerdere technieken.

Het ligt er uiteraard ook aan waar je de tablet voor wilt gebruiken. Voor recepten opzoeken op internet en twitteren op de bank zijn ook de oudere iPad-modellen nog erg geschikt. Wel is de behuizing van de eerste generatie iPad Air wat dikker en zwaarder. Dat hoeft geen probleem te zijn als je deze tablet vooral thuis op schoot gebruikt en niet in een rugzak hoeft mee te nemen.

Eerste generatie iPad Air

De iPad Air werd in 2013 gepresenteerd als de lichtste iPad ooit. Hieronder lees je over de belangrijkste eigenschappen van de eerste generatie iPad Air. Voor de iPad Air 2 en de iPad Air 3 (2019) hebben we aparte pagina’s met meer details en specs.

 • Groot 9,7 inch-scherm van 2048 bij 1536 pixels
 • Snelle 1,4GHz dualcore Apple A7-processor
 • Keuze uit 16GB, 32GB, 64GB of 128GB opslagruimte voor apps, games en foto’s.
 • Grote accu met een capaciteit van 8827 mAh
 • Twee camera’s van respectievelijk 5 en 1,2 megapixels
 • Verkrijgbaar sinds november 2013 in Nederland en België.
 • Meest recente update: iOS 12 (krijgt geen verdere updates meer)

Bij de aankondiging van de eerste Air in 2013 kon je dit model kopen voor een bedrag vanaf €479 voor 16GB opslag. Sindsdien is de prijs van deze eerste Air steeds verder gezakt, vooral sinds de opvolger iPad Air 2 op de markt kwam.

iPad Air kopen

De originele iPad Air en de Air 2 zijn niet meer in de winkel verkrijgbaar, maar je kunt deze nog wel vinden als refurbished iPad. Denk daarbij aan ongeveer de volgende prijzen voor de eerste generatie iPad Air:

 • 16GB iPad Air: ca. 200-250 euro, afhankelijk van conditie
 • 32GB iPad Air: ca. 300 euro

Je kunt de iPad Air ook als tweedehands iPad kopen; in dat geval liggende prijzen ongeveer 50 euro lager. Dat heeft ermee te maken dat deze tablets niet zijn nagekeken en schoongemaakt en je krijgt er ook geen iPad-garantie op. Bij refurbished aanbieders heb je vaak 12 tot 24 maanden garantie, zodat je altijd terug kan als er toch iets niet helemaal goed is het met het apparaat.

iPad Air aankondiging

In oktober 2013 kondigde Tim Cook de eerste Air aan. In onderstaande video beleef je dat moment nog een keer mee.

Zijn opvolger werd een jaar later op 16 oktober aangekondigd door Tim Cook tijdens een speciaal evenement, waarin ook de kleinere iPad mini 3 werd gepresenteerd. De iPad Air 2019 werd via een persbericht geïntroduceerd.

iPad Air review

We hebben zowel de eerste als de tweede generatie van de Air gereviewd. Over het eerste model vonden we vooral dat Apple flink had doorontwikkeld op de eerdere modellen:

Al met al is de iPad Air weer een evolutionaire verbetering ten opzichte van zijn voorganger, de iPad 4. Alles is net iets beter, net is sneller en lichter. Spectaculaire nieuwe functies zoals ingebouwde hartslagmeters hoef je niet in deze nieuwe iPad te verwachten. Wat je wel krijgt is gewoon een betrouwbare iPad waarmee je weer vele jaren vooruit kan. Of die je over een jaar weer voor een flinke restwaarde kunt doorverkopen voor de volgende iPad.

Lees verder in onze iPad Air review

iPad Air voordelen

 • Mooi design en premium uitstraling
 • Uitstekende accuduur
 • Licht van gewicht en daardoor gemakkelijk mee te nemen
 • Veel geavanceerde functies die je eerder alleen op de iPad Pro vond
 • Veel accessoires van de 10,5-inch iPad Pro kun je ook gebruiken op de iPad Air 3

iPad Air nadelen

 • Er ontbreken een aantal functies die je wel op de iPad Pro vindt (zoals een ProMotion-scherm)

Zoek je een nieuwere iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!