iPhone 12 Pro in blauw.

Dit is de iPhone 12 Pro: niet alleen voor professionals

De iPhone 12 Pro was in 2020 hét toestel voor veeleisende gebruikers. Op deze pagina lees je alles over dit toestel: functies, verbeteringen, eigenschappen van de camera en meer. Ook vertellen we je meer over de prijs en waarom je dit toestel zou willen hebben - of je nu professional bent of niet.

iPhone 12 Pro review

De iPhone 12 Pro was in 2020 de opvolger van de iPhone 11 Pro en is later opgevolgd door de iPhone 13 Pro. Dit zijn toestellen voor veeleisende gebruikers die net iets meer willen betalen voor extra functies. De iPhone 12 Pro heeft een nieuw design, is verkrijgbaar in een nieuwe kleur blauw en beschikt over diverse vernieuwingen. Er is ook een grotere iPhone 12 Pro Max van 6,7-inch, die nog wat extra camerafuncties heeft. Waarom zou je voor de iPhone 12 Pro willen kiezen? Dat wordt duidelijk als je verder leest!

iPhone 12 Pro in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPhone 12 Pro:

 • Nieuw formaat: 6,1-inch (in plaats van 5,8-inch)
 • Super Retina XDR-display
 • Ceramic Shield-display, valbestendiger
 • Drievoudige camera met groothoeklens, ultra-groothoeklens en telelens
 • Nieuwe LiDAR Scanner voor augmented reality-toepassingen en betere foto’s
 • Nieuw design met strakke vlakke zijkanten, vergelijkbaar met iPad Pro
 • Geschikt voor 5G-netwerken (geschikt abonnement benodigd)
 • Pro-modellen gemaakt van roestvrij staal
 • Glimmende randen, matglazen achterkant
 • Kleuren: blauw, grafiet, zilver en goud
 • Was verkrijgbaar vanaf €1.162,10 bij Apple (niet meer in assortiment)

iPhone 12 Pro prijs en release

De iPhone 12 Pro was in Nederland verkrijgbaar vanaf €1.162,10. Apple heeft dit toestel niet meer in het assortiment, maar je kan ‘m nog wel bij diverse providers en webwinkels aantreffen.

Dit waren de officiële adviesprijzen voor de iPhone 12 Pro:

Refurbished iPhone 12 Pro

Wil je een iPhone 12 Pro, maar hoeft het niet een gloednieuw toestel te zijn? Dan kun je het beste kiezen voor refurbished. Deze toestellen zijn grondig nagekeken en indien nodig voorzien van een nieuw scherm en nieuwe batterij. Als je een losse iPhone 12 Pro koopt, zal dit vaak een refurbished exemplaar zijn. Hieronder vind je actuele aanbiedingen.

Prijzen losse 128GB iPhone 12 Pro

Hieronder zie je de actuele prijzen voor een losse 128GB iPhone 12 Pro in verschillende kleuren.


Klik hier voor prijzen van de 256GB iPhone 12 Pro


Klik hier voor prijzen van de 512GB iPhone 12 Pro


Nieuwe functies iPhone 12 Pro

Het eerste dat opvalt aan de iPhone 12 Pro is het vernieuwde design. Aan de achterkant lijken de modellen heel erg op de voorgangers, maar als je de zijkanten bekijkt zie je een groot verschil. De iPhone 12-familie lijkt sterk op de iPad Pro, met een vlakke zijkant. Het design doet ook een beetje denken aan dat van de iPhone 5, maar dan van roestvrij staal in plaats van aluminium. De iPhone 12 Pro is in vijf kleuren verkrijgbaar, namelijk grafiet, zilver, goud en blauw. Laatstgenoemde vervangt de middernachtgroene kleur van het voorgaande jaar.

Het scherm is bij de iPhone 12 Pro iets groter geworden en meet nu 6,1-inch (in plaats van 5,8-inch), terwijl het formaat van de behuizing ongeveer hetzelfde is gebleven. Het display is een Super Retina XDR OLED-scherm met een hoge helderheid en resolutie. Apple heeft Ceramic Shield toegepast, waardoor het glas minder snel breekt.

Camera van de iPhone 12 Pro

Aan de achterkant vinden we wederom drie cameralenzen, voorzien van een nieuwe sensor. Naast de groothoeklens, ultra-groothoeklens (voor extra brede foto’s) en een telelens (voor extra ver inzoomen), hebben de Pro-modellen ook de LiDAR Scanner. Deze sensor is beter in staat om diepte te meten en 3D-objecten in kaart te brengen. Dit gebeurt met behulp van laserbundels, die teruggekaatst worden op een object. Aan de hand daarvan kan de iPhone de afstand nauwkeurig bepalen. Hierdoor zijn betere augmented reality-toepassingen mogelijk. We kennen deze sensor ook al van de iPad Pro 2020. Op de iPhone 12 Pro zorgt de LiDAR Scanner voor betere foto’s bij slechte verlichting. Zo wordt de portretmodus ook met de nachtmodus ondersteund.

iPhone 12 Pro stapel.

Met de camera kan je voor het eerst in HDR filmen. Dat betekent betere kleuren tijdens het filmen. Apple introduceert in de Pro-modellen ook ProRAW, een nieuw formaat voor hogere beeldkwaliteit voor de foto’s. Nieuw is ook dat je met alle lenzen van de camera foto’s in Night Mode kan maken.

iPhone 12 Pro met 5G

De iPhone 12 Pro heeft voor het eerst ondersteuning voor 5G. Ook de Nederlandse 700MHz-frequenties worden door deze iPhone ondersteund. Sinds deze zomer bieden de drie grote providers in Nederland al ondersteuning voor 5G, al is de snelheidswinst momenteel nog beperkt ten opzichte van 4G. Lees meer in onze uitleg over de 5G iPhones.

https://www.iculture.nl/uitleg/5g-iphone/

iPhone 12 Pro MagSafe aansluiting

De iPhone 12 Pro is voorzien van MagSafe. In het toestel zitten magneten waarop je MagSafe-accessoires kan aansluiten, waaronder de MagSafe Charger. Hierdoor klikt de oplader automatisch op de juiste plek. Andere fabrikanten kunnen ook diverse accessoires voor de MagSafe maken. Zo komen er Popsockets met MagSafe en werkt ook Belkin aan diverse MagSafe-accessoires.

Bekijk ook

MagSafe Charger voor iPhone: alles wat je moet weten

Apple eigen draadloze opladers zijn de MagSafe Charger en MagSafe Duo Charger. Ze zijn geschikt voor de iPhone 12-serie en nieuwer en zorgen ervoor dat je je toestel met 15 Watt kunt opladen. Lees hier alles wat je moet weten over deze opladers met magneten.

Specificaties iPhone 12 Pro

In onderstaande tabel lees je alle specificaties van de iPhone 12 Pro (en 12 Pro Max). Denk aan de resolutie van het display, de camera’s en nog veel meer.

iPhone 12 Pro specs

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Twijfel je tussen de iPhone 12 Pro vs iPhone 12 Pro Max? In ons aparte artikel hebben we de verschillen tussen de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max op een rij gezet.

Bekijk ook

De Pro's vergeleken: de verschillen tussen de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max

Dit jaar zijn er meer verschillen tussen de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max dan voorgaande jaren het geval was. In dit artikel zetten we de verschillen op een rij, die vooral in de camera en het formaat zitten.

In ons aparte artikel lees je meer over de najaarsline-up van de 2020 iPhones, die dus uit de volgende modellen bestaat:

Bekijk ook

iPhone 2020 line-up: dit zijn alle toestellen van dit jaar

In dit artikel lees je meer over de complete iPhone 2020 line-up. We laten je zien welke toestellen nu in Apple's assortiment zitten. Naast de nieuwste modellen zoals de iPhone 12, zijn er ook nog oudere modellen in de iPhone 2020 line-up.