iPhone 12 render donkerblauw van zijkant gezien

iPhone 12 Pro: verwachtingen voor het nieuwe topmodel van 2020

Apple gaat ook in 2020 weer een nieuw topmodel uitbrengen, de iPhone 12 Pro. Wat weten we nu al over deze nieuwe flagship smartphone? In dit artikel praten we je bij over de iPhone 12 Pro op basis van geruchten en verwachtingen!

Alles over de iPhone 12 Pro

In 2020 heeft Apple meerdere nieuwe iPhones gepland. Zoek jij het topmodel van 2020, dan kom je uit op de iPhone 12 Pro of de iets grotere iPhone 12 Pro Max. Beide krijgen vernieuwingen zoals een LiDAR Scanner en 5G, als de voorspellingen kloppen. Wat weten we nog meer over dit topmodel uit de iPhone 2020 line-up line-up? Dat lees je hier! In dit artikel praten we je bij over de iPhone 12 Pro op basis van wat nu al bekend is.

iPhone 12 Pro verwachtingen in het kort

Dit zijn de belangrijkste verwachtingen rondom de iPhone 12 Pro:

 • Opvolger van de iPhone 11 Pro uit 2019
 • Verkrijgbaar in een groter schermformaat 6,1-inch (OLED)
 • Glazen achterkant en stalen behuizing
 • Design grijpt terug op iPhone 4 en is wat hoekiger
 • Drie cameralenzen aan de achterkant
 • LiDAR Scanner voor betere diepteherkenning
 • Aankondiging in oktober 2020
 • Verwachte release in vierde kwartaal van 2020
 • Verwachte vanafprijs rond de €1150

iPhone 12 Pro camera in blauw.

iPhone 12 Pro datum en release

Traditiegetrouw presenteert Apple de nieuwste iPhones van het jaar in september. In 2020 verwachten we echter dat de , mogelijk in de vorm van een (online) keynote. Dit is nog onzeker vanwege de coronacrisis.

Tegelijkertijd verwachten we de aankondiging van de ‘standaard’ iPhone 12, de iPhone 12 Max en de Apple Watch Series 6.

Vanwege het coronavirus in de eerste helft van dit jaar, heeft Apple mogelijk wat vertraging opgelopen bij de afronding van de prototypes. Er zijn meerdere berichten dat de release van de nieuwe modellen daardoor wat later is, mogelijk in oktober. De exacte release blijft lastig inschatten, totdat Apple zelf duidelijkheid geeft. Tijdens het Apple-event op 15 september hoeven we volgens de kenners geen iPhone-aankondigingen te verwachten.

Dit is de mogelijke releasedatum voor de iPhone 12 Pro:

 • iPhone 12 Pro aankondiging: oktober 2020 (verwacht)
 • Pre-order: oktober/november 2020 (verwacht)
 • Beschikbaarheid: oktober/november 2020 (verwacht)

iPhone 12 Pro prijs: wat gaat hij kosten?

De iPhone 12 Pro is de opvolger van de iPhone 11 Pro, dus we verwachten dat de prijs voor de laagste opslagcapaciteit rond de €1.150 uitkomt.

Dit zijn dan de verwachte prijzen:

Mogelijk kiest Apple ervoor om de hoeveelheid opslag voor het voordeligste model te verhogen. Er zijn geruchten dat Apple kiest voor 128GB in plaats van 64GB. Hoewel de prijs dan dus gelijk blijft, krijg je er wel meer voor dan bij de huidige serie.

Vind je dat te duur en wil je nu al een nieuwe iPhone kopen? Check dan ons artikel met iPhone-aanbiedingen.

Wil je wel het nieuwste model, maar niet meer dan €1000 betalen? Dan is de standaard iPhone 12 misschien meer voor jou geschikt. Apple kiest voor dat toestel dit jaar waarschijnlijk voor twee formaten. De prijs van het kleinste model ligt mogelijk iets lager. Voor de iPhone 11 met 6,1-inch scherm betaal je nu zo’n €800. De iPhone 12 met ditzelfde schermformaat ligt vermoedelijk voor ongeveer dezelfde prijs in de schappen. De kleinere 5,4-inch versie gaat daar mogelijk zo’n €50 tot €100 onder zitten. We denken daarom dat de iPhone 12 beschikbaar komt vanaf ongeveer €750 tot €850.

iPhone 12 Pro functies en verwachtingen

De belangrijkste verbeteringen voor de iPhone 12 Pro zitten in de camera, de toevoeging van 5G en het design. Ook kunnen we weer verbeterde prestaties verwachten dankzij de A14 Bionic-processor. De specs zullen waarschijnlijk identiek zijn aan de iPhone 12 Pro Max, die we in een apart artikel bespreken. Uiteraard heeft de iPhone 12 Pro Max wel een groter scherm en een hogere batterijcapaciteit.

Dit zijn onze verwachtingen voor de iPhone 12 Pro, op basis van de inmiddels gelekte info:

Scherm van iPhone 12 Pro: groter dan ooit

Apple zou in 2020 bij de iPhone 12 Pro willen kiezen voor een scherm van 6,1-inch. Dit is iets groter dan het huidige model van 5,8-inch. Wat de gebruikte schermtechnologie betreft rekenen we weer op OLED. Vind je dit te groot, dan kun je kiezen uit een goedkoper instapmodel van 5,4-inch. Vind je het te duur, dan kun je ook kiezen voor een ‘gewone’ iPhone 12 (eveneens van 6,1-inch) waarop de high-end functies ontbreken.

iPhone 12 Pro in blauw-paars.

De schermranden worden mogelijk iets dunner. Het is inmiddels het vierde jaar op rij dat Apple een OLED-iPhone uitbrengt, maar in die tussentijd is er aan het ontwerp van het scherm niks veranderd. Er gaan ook geruchten over een kleinere notch. Apple zou de sensoren in de notch opnieuw ontworpen hebben, waardoor deze minder ruimte innemen.

Een ander gerucht over het scherm is dat de Pro-modellen dit jaar de ProMotion-techniek krijgen. Er zijn bronnen die beweren dat Apple dit jaar de iPhones voorziet van schermen met extra hoge verversingsgraad. ProMotion zorgt voor een verversingsgraad van 120Hz, in plaats van 60Hz. Hierdoor zijn animaties vloeiender, maar het heeft wel invloed op de batterijduur. Juist de accuduur kan ervoor zorgen dat Apple uiteindelijk beslist om de techniek niet over te brengen van de iPad naar de iPhone.

Meer over de schermen van de iPhone 12-serie lees je in ons aparte artikel.

Design van iPhone 12 Pro: hoekiger

We verwachten dat de iPhone 12 Pro (Max) een ander design krijgt, dat meer gebaseerd is op de vroegere iPhone 4. De randen zijn opnieuw van roestvrij staal, maar de achterkant is van glas zodat het toestel geschikt is voor draadloos opladen. Het betekent dat Apple afscheid neemt van de rondingen die in 2014 voor het eerst werden ingevoerd. Het ontwerp wordt een kruising tussen de recente iPad Pro en de vroegere iPhone 4- en iPhone 5-series.

We denken dat Apple wederom kiest voor drie kleuren: spacegrijs, zilver en een derde kleur: mogelijk groen of blauw. Er zijn geruchten dat Apple dit jaar gaat kiezen voor marineblauw. De concepten in dit artikel laten goed zien hoe dit eruit kan zien.

iPhone 12 geruchten

Camera met LiDAR Scanner

Wat de camera betreft komt er dit jaar iets nieuws bij: de Pro-modellen zullen worden voorzien van een LiDAR Scanner, die Apple al eerder toevoegde aan de iPad Pro 2020. Hiermee kun je beter diepte in kaart brengen, wat nieuwe mogelijkheden brengt op het gebied van augmented reality en beeldherkenning. De LiDAR Scanner kan ook zorgen voor verbeteringen in bepaalde camerafuncties, zoals de portretmodus. hoewel Apple dat op de iPad Pro nog niet doet, denken we wel dat de LiDAR Scanner in de iPhone uiteindelijk zorgt voor verbeterde portretmodus. Deze LiDAR Scanner zal alleen op de twee duurdere modellen (Pro en Pro Max) aanwezig zijn.

Wat de camera’s betreft kiest Apple weer voor drie cameralenzen, met een groothoek, ultra-groothoek en telefotolens. Over de resolutie van de cameralenzen is nog niets bekend. Wel zijn er aanwijzingen dat Apple een betere autofocus in de iPhone 12-serie wil verwerken.

Prestaties iPhone 12 Pro

Ieder jaar maakt Apple de processor in de iPhone modellen weer net iets beter en sneller. Op het gebied van prestaties zijn de sprongen niet meer zo groot, maar dat is ook niet nodig omdat iPhones de afgelopen jaren snel genoeg zijn voor alle denkbare toepassingen. Dit jaar is Apple alweer toe aan de A14 Bionic-chip, die Apple mogelijk nog sneller en energiezuiniger kan maken. Dat is gunstig voor de batterijduur.

iPhone 12 Concept

Andere verbeteringen die we verwachten op het gebied van prestaties, zijn meer werkgeheugen en meer mogelijkheden voor de U1-chip. Er zijn aanwijzingen dat de iPhone 12 Pro 6GB aan RAM krijgt. De huidige modellen hebben een werkgeheugen van 4GB. De extra hoeveelheid RAM is mogelijk nodig voor het extra geavanceerde scherm of nieuwe camerafuncties.

Apple voegde vorig jaar de U1-chip toe aan de iPhone 11-serie, maar in de tussentijd is daar eigenlijk nog maar weinig gebruik van gemaakt. De U1-chip maakt extra nauwkeurige locatiebepaling mogelijk, wat vooral van pas komt bij de AirTag. We denken dat Apple nog wel meer toepassingen in petto heeft voor deze chip, al zijn daar geen concrete aanwijzingen voor.

5G in de iPhone 12 Pro

We verwachten dat Apple in 2020 voor het eerst toestellen met 5G gaat uitbrengen. Inmiddels zijn de providers in Nederland gestart met hun 5G-netwerken. Het biedt hogere snelheden en nog enkele andere voordelen, al kan het wel even duren voordat de uitrol klaar is. Het is nog afwachten op welke frequenties Apple 5G gaat ondersteunen. Mogelijk gaat het in eerste instantie om een beperkt aantal frequenties, waardoor je op sommige plekken weer zult terugvallen op 4G.

Voor 5G zijn twee technieken beschikbaar: sub-6GHz en mmWave. Het eerste levert een minder grote snelheidsverbetering op, maar heeft wel een groter bereik. Bij mmWave is dat precies andersom. Apple zou twee modellen overwegen, omdat het gebruik van de technieken ook per land verschilt.

Meegeleverde accessoires

Apple zou dit jaar stoppen met het meeleveren van de bedrade EarPods-oordopjes. Ook de usb-oplader vind je mogelijk niet meer standaard in de verpakking. Apple zou hiermee kosten willen besparen, al levert dat zeer waarschijnlijk geen lagere verkoopprijs op. Daarentegen krijg je nog wel gewoon een Lightning-naar-usb-c-kabel. Daarin zit wel een verbetering: het zou gaan om een nieuwe gevlochten kabel, die een stuk steviger is dan Apple’s doorsnee Lightning-kabeltjes.

Nieuwe functies en verdere verbeteringen

Er zijn nog wel meer geruchten over mogelijke nieuwe functies in de iPhone 12, zoals deze:

 • De toestellen krijgen ondersteuning voor de nieuwste Wi-Fi-standaard 802.11ay, waardoor AirDrop nog sneller kan verlopen.
 • De behuizing zou langer en dunner worden dan de iPhone 11.
 • De A14-processor krijgt een zodanige snelheidsboost dat hij even krachtig wordt als een MacBook Pro.
 • Mogelijk alsnog de optie om je AirPods draadloos op te laden via de achterkant van de iPhone. Vorig jaar gingen hier al veel geruchten over, maar Apple zou dit op het laatste moment geschrapt hebben. Of het dit jaar wel in de iPhone zit is nog de vraag, maar het is zeker niet ondenkbaar.

In ons aparte artikel lees je meer over de najaarsline-up van de 2020 iPhones, die dus uit de volgende modellen bestaat:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!