iPhone 6s op een stapel

iPhone 6s: het complete overzicht

Alles wat je wilt weten over de iPhone 6s. Ontdek de specs en functies en bekijk wat er nieuw en verbeterd was bij dit toestel. Ook lees je of een iPhone 6s kopen nog steeds een goed idee is, of dat je beter een ander model kunt nemen.

iPhone 6s review

iPhone 6s: dit moet je weten

De iPhone 6s is de opvolger van de iPhone 6 en is voorzien van verbeterde interne hardware. Er zit meer werkgeheugen en een snellere processor in. De grootste vernieuwing is echter de toevoeging van 3D Touch in het scherm. In dit overzicht lees je alles over de iPhone 6s, waaronder functies, specs en meer. Dit toestel is inmiddels opgevolgd door nieuwere modellen. Check ons overzicht nieuwe iPhone kopen om te kijken wat de beste aankoop voor jou is.


De 6s lijkt aan de buitenkant misschien erg op zijn voorganger, maar als je naar de binnenkant kijkt is er toch veel veranderd, zoals een snellere grafische chip, een betere camera en ondersteuning voor 3D Touch.

iPhone 6s in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

  • Verkrijgbaar in 4 kleuren: spacegrijs, goud, roségoud en zilver.
  • A9-processor en snellere grafische chip.
  • Verbeterd touchscreen met 3D Touch.
  • Intern nieuwe componenten in vertrouwd uiterlijk.
  • De iPhone 6s release was in oktober 2015 in Nederland.
  • Adviesprijs was €529,- voor het model met 32GB.

iPhone 6s kopen of beter niet?

De iPhone 6s is als los toestel niet meer verkrijgbaar. Dit toestel krijgt ook geen jaarlijkse updates meer en is blijven steken op iOS 15. Apple brengt nog wel regelmatig beveiligingsupdates uit, maar je krijgt geen nieuwe functies meer. Met latere toestellen zoals de iPhone XS ben je beter af, want die heeft nog een update naar iOS 17 gekregen. We raden dan ook af om nog toestellen uit de iPhone 6- t/m iPhone 8-serie te kopen, ook niet als refurbished exemplaar. Ze zullen gaandeweg steeds meer verouderen, de batterij is versleten en de hoeveelheid opslag van 16GB en 32GB schiet te kort. Er zijn ook exemplaren met 64GB en 128GB opslag waarmee je beter uit de voeten kunt.

Check ons overzicht iPhone-aanbiedingen welke modellen we momenteel aanraden op verschillende prijsniveau’s. Ook kun je kijken naar ons overzicht met nieuwe iPhones wat er momenteel verkrijgbaar is.

Bekijk ook

De beste iPhone aanbiedingen van week 8-2024

Vergelijk de beste iPhone aanbiedingen! Wekelijks zoeken we voor jou de goedkoopste iPhone-aanbiedingen (ook refurbished)! In dit overzicht vind je een iPhone met korting en zie je welke acties er bij providers zijn. Met deze tips vind jij de goedkoopste iPhone!

iPhone 6s nog steeds een goede keuze?

Heb je nog een iPhone 6s in gebruik en voldoet het toestel nog steeds aan jouw wensen, dan kun je deze gewoon blijven gebruiken want je krijgt nog regelmatig beveiligingsupdates (iOS 15.x). Erger je je aan de korte batterijduur, dan zou je kunnen overwegen om voor een paar tientjes de batterij te laten vervangen. Omdat je geen garantie van Apple meer hebt, kun je dit ook laten doen bij een externe partij waar het goedkoper is.

Wel raden we aan om op termijn uit te kijken naar een nieuw model. Wil je het liefst een toestel met Touch ID-knop, dan is de iPhone SE-serie een goede keuze. Heb je liever Face ID, dan zit je met de iPhone 11 en nieuwer altijd goed.

iPhone 6s design

Het design van de 6s lijkt in eerste instantie op de iPhone 6. Dat is niet vreemd, want bij toestellen met een s-naamgeving blijft het uiterlijk vaak gelijk, terwijl er wel flink gesleuteld is aan de interne componenten. Nieuw bij de 6s is dat je kunt kiezen voor een nieuwe kleur roségoud, naast de gebruikelijke kleuren spacegrijs, zilver en goud. Het toestel is bovendien duurzamer, dankzij het gebruik van nieuwe materialen voor het display en de behuizing. Apple heeft bij dit toestel gekozen voor een nieuwere 7000-series aluminium legering, versterkt met zink. De aluminium Apple Watch is van hetzelfde materiaal gemaakt. Het sterkere materiaal zorgt ervoor dat het toestel niet langer last heeft van ‘bendgate’, waarbij de iPhone 6 vervormd kon raken als je er bovenop ging zitten.

iPhone 6s hand

iPhone 6s functies

De iPhone 6s is vooral verkocht met 32GB of 128GB opslag. Als je goed zoekt kun je ook nog modellen vinden met 16GB of 64GB opslag. Hoe meer opslag, hoe hoger de prijs. Verder heb je de keuze uit vier kleuren: spacegrijs, zilver, goud en roségoud. Vind je de 6s wat te klein, dan kun je ook kiezen voor de iets grotere iPhone 6s Plus.

Net als bij eerdere s-modellen zitten de vernieuwingen bij dit toestel vooral binnenin, zoals de snellere Apple A9-processor en grafische chip. De iPhone 6s is voorzien van twee keer zoveel werkgeheugen (2GB RAM) en een snellere vingerafdrukscanner, snellere WiFi en een verbeterde 12-megapixelcamera, die ook 4K-video’s kan filmen. Voor het maken van selfies heeft Apple een schermflitser bedacht, waarbij het scherm fel oplicht om je gezicht goed te verlichten. Een van de kritieken die de 6s kreeg is dat de Touch ID-sensor zo snel is, dat je niet meer de notificaties op je toegangsscherm kunt lezen. Op het moment dat je vinger de sensor raakt, wordt je telefoon al ontgrendeld. Dit is echter een luxeprobleem.

iPhone 6s met 3D Touch

iPhone 6s met 3D Touch

De grootste innovatie op de iPhone 6s is 3D Touch. Dit betekent dat het scherm voortaan drukgevoelig is, waarbij je allerlei acties kunt uitvoeren door iets harder op het scherm te drukken. Deze functie is sinds iOS 9 beschikbaar maar werkt alleen op de 6s en nieuwer. Behalve in de standaard iOS-apps vind je het ook in allerlei apps van derden, zoals Facebook en Twitter. Druk je bijvoorbeeld op het Weer-icoon dan kun je snel het weer op een andere locatie opvragen. Door op het Camera-icoon te drukken kun je snel een selfie maken of een video opnemen. En druk je op het Apple Kaarten-icoont, dan navigeer je snel naar huis of markeer je je huidige locatie.

iPhone 6s review

In ons iPhone 6s review lees je over onze ervaringen met dit toestel. Dit is een samenvatting van de conclusie:

Apple heeft met de iPhone 6s en iPhone 6s Plus twee uitstekende toestellen afgeleverd, die voortbouwen op de toch al goede eigenschappen van hun voorgangers. Het zijn toestellen die technisch gezien op alle punten uitblinken, prettig in gebruik zijn en ook nog eens een luxe uitstraling hebben. Wat krijg je voor je geld? Een flink sneller toestel, met een betere camera en een scherm dat nieuwe 3D Touch-functies ondersteunt. Alleen Apple is in staat om hardware en software zo nauw met elkaar te laten samenwerken. 3D Touch werkt moeiteloos, ook al zal de volledige potentie pas over een paar maanden blijken als er meer apps beschikbaar zijn die het ondersteunen. Bij de Apple Watch vonden we de Force Touch-bediening nog onwennig en soms onhandig uitgewerkt, maar bij de iPhone 6s valt alles op z’n plaats.

Bekijk ook

Review iPhone 6s en iPhone 6s Plus

iCulture testte de iPhone 6s en de iPhone 6s Plus. In deze review lees je onze ervaringen met de nieuwe toestellen. Is de iPhone 6s iets voor jou?

iPhone 6s als los toestel

Heb je een iPhone 6s en ben je van plan dit toestel nog een tijdlang te gebruiken, dan kan dat. Heb je de iPhone 6s ooit als los toestel gekocht of is je abonnement aan verlenging toe, dan heb je alleen een betaalbare sim only nodig om je toestel te blijven gebruiken. Er zijn heel veel sim only-aanbieders met een goede deal. Je bent flexibeler dan bij een abonnement.