iPhone 13 mini gepresenteerd: de nieuwste kleinste iPhone

Apple heeft de nieuwste kleine iPhone aangekondigd: de iPhone 13 mini! Dit model heeft een verbeterde accuduur en een betere camera. Lees hier alles wat je moet weten over de iPhone 13 mini.

Samen met de iPhone 13 heeft Apple ook de iPhone 13 mini aangekondigd. Dit nieuwe kleine model heeft dezelfde verbeteringen als de iPhone 13, maar dan in een kleiner formaat. In dit artikel focussen we dan ook vooral op de verbeteringen die de mini uniek maken. Voor de meer algemene verbeteringen, check ook ons artikel over de iPhone 13.


Wil je meepraten over deze aankondiging? In onze Praat mee over Apple’s september 2021 aankondigingen kun je met andere iCulture-lezers discussiëren over deze en andere aankondigingen en je mening delen.

iPhone 13 mini in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPhone 13 mini:

  • Nieuwe 5,4-inch iPhone, opvolger van iPhone 12 mini
  • OLED-scherm met kleinere notch en hogere helderheid
  • Langere batterijduur (1,5 uur langer)
  • Verbeterde camera met sensorstabiliteit en Cinematic Mode
  • Snellere A15-chip met volgende generatie neural engine
  • Verkrijgbaar in meerdere nieuwe kleuren

iPhone 13 mini scherm: klein scherm, kleinere notch

De iPhone 13 mini behoudt het 5,4-inch display dat je al kent van de voorganger. Het is opnieuw een OLED-scherm dat compact in de hand ligt. De resolutie en andere specificaties is gelijk met de voorganger. Apple heeft wel de notch aangepast. De inkeping bovenaan het scherm bevat de sensoren van Face ID, de gezichtsherkenning van de iPhone. Er zit wederom geen Touch ID-sensor in de iPhone. Het scherm is ook weer voorzien van TrueTone, zodat het beeld mee kleurt met het omgevingslicht.

Design iPhone 13 mini: zelfde ontwerp, nieuwe kleuren

Het ontwerp van de iPhone 13 mini is grotendeels ongewijzigd gebleven. De behuizing is van aluminium en de achterkant van glimmend glas. Net als het afgelopen jaar zijn de zijkanten vlak. Apple kiest voor vijf nieuwe kleuren: midnight (zwart), starlight (zilver), roze, blauw en rood.

Je herkent de iPhone 13 mini ook aan de nieuwe camerabult aan de achterkant. Vanwege de grotere fysieke lenzen heeft Apple ze diagonaal onder elkaar geplaatst, in plaats van verticaal. Ook is de camerabult iets breder, waardoor hij in verhouding tot het toestel zelf meer ruimte inneemt.

Prestaties iPhone 13 mini: betere chip, meer opslag

De iPhone 13 mini is voorzien van de A15-chip, dezelfde chip als in alle andere modellen. Alles werkt daardoor net weer wat sneller en opent nieuwe deuren voor apps. In de A15-chip zit ook de volgende generatie neural engine, dat vooral gebruikt wordt voor de camera en geavanceerde fotofuncties zoals de nachtmodus.

De iPhone 13 mini krijgt ook standaard meer opslag. In plaats van 64GB zit er standaard 128GB in, net als bij de Pro-modellen. De overige opties zijn 256GB en 512GB.

Voor meer verbeteringen, check je ons overzicht over de iPhone 13. Functies als de camera, processor en en 5G zijn hetzelfde als in de iPhone 13.

Prijs en beschikbaarheid iPhone 13 mini

Apple start op 17 september met de pre-orders in de VS. De eerste exemplaren worden vanaf 24 september 2021 gelevrd. De vanafprijs is $699,- in de VS. De exacte prijs en beschikbaarheid in Nederland is nog niet bekend. Zodra dit duidelijk is, werken we dit artikel bij.

Dit artikel wordt nog bijgewerkt.