16-inch MacBook Pro 2021 scherm met notch

ProMotion: de voordelen van deze 120 Hz schermtechniek

Dankzij ProMotion zien animaties er op een scherm een stuk beter uit. ProMotion is een schermtechniek van Apple die zorgt voor een hoge refresh rate, waardoor alles veel soepeler oogt. Hier lees je er alles over.

Apple heeft al diverse schermtechnieken ontwikkeld zoals True Tone en Haptic Touch, maar er is ook een techniek genaamd ProMotion. Dit is de marketingnaam die Apple hanteert voor schermen met een hoge refresh rate. Momenteel is dit beschikbaar op de iPad Pro en de nieuwste iPhone- en MacBook Pro-modellen. Maar wat heb je hier nou eigenlijk aan? Wat zijn de voordelen van een ProMotion-display?

Wat betekent ‘refresh rate’?

Bij apparaten met een display worden pixels in het scherm met een bepaalde frequentie ververst. Zodoende kunnen pixels bij iedere verversing een nieuw beeld tonen. Hoe hoger deze verversingsgraad, hoe rustiger het voor je ogen is en hoe soepeler het beeld beweegt. Dit merk je bijvoorbeeld bij het scrollen, waarbij alle animaties vloeiend in beeld verschijnen.

De refresh rate (of vernieuwingssnelheid) wordt aangeduid in Hertz (Hz). Een standaard iPhone met LCD-scherm heeft een verversingsfrequentie van 60 Hz. Dit getal geeft aan hoe vaak het scherm binnen een seconde ververst wordt. Dit zorgt in het algemeen voor vloeiende beelden, maar het kan natuurlijk altijd beter.

Dit zijn de verversingsfrequenties die de iPhone 13 Pro-modellen en nieuwer ondersteunen. Alleen de waarden met een sterretje vind je ook terug op de iPad Pro en MacBook Pro:

 • 120 Hz (8ms)*
 • 80 Hz (12ms)
 • 60 Hz (16ms)*
 • 48 Hz (20ms)
 • 40 Hz (25ms)*
 • 30 Hz (33ms)*
 • 24 Hz (41ms)*
 • 20 Hz (50ms)
 • 16 Hz (62ms)
 • 15 Hz (66ms)
 • 12 Hz (83ms)
 • 10 Hz (100ms)

Het always-on scherm van de iPhone 14 Pro kan zelfs omlaag gaan naar 1Hz!

ProMotion op de iPhone, iPad en Mac, wat is het?

Hier komt ProMotion om de hoek kijken. Deze schermtechniek zorgt voor een maximale refresh rate van 120 Hz, waardoor een ProMotion-scherm twee keer zo vaak ververst kan worden als een normaal 60 Hz-scherm. ProMotion is de naam die Apple aan zo’n scherm met hoge refresh rate gegeven heeft.

De hoeveelheid Hertz hangt samen met de term frames per seconde (FPS). Hertz geeft aan hoe snel het scherm ververst kan worden, terwijl frames per seconde een eigenschap is van de content zelf (bijvoorbeeld een film). Wat jij op het beeld ziet wordt beperkt door de ‘zwakste’ schakel. Is je scherm 120 Hz, maar kijk je een 24 FPS-film, dan bekijk je de film in 24 FPS. Hetzelfde geldt andersom: werk je op een 60 Hz-scherm, dan zal je een 120 Hz-film niet op die manier kunnen bekijken maar wordt er teruggeschakeld naar de best mogelijke verversingsgraad.

ProMotion refresh-rate.

Wat prettig is aan ProMotion is dat de vernieuwingsfrequentie variabel is. Het scherm draait dus niet continu op 120 Hz, want dat zou een aanslag op de batterij betekenen. In plaats daarvan kan een ProMotion-scherm schakelen tussen 10 Hz en 120 Hz en alles wat ertussen zit. Lees je een boek, dan schakelt het scherm terug naar 10 Hz. Er is immers geen beweging op het scherm en dus is het niet nodig dat pixels vaak verversen. Speel je games of scrol je enthousiast door Safari, dan kan het scherm opschalen naar 120 Hz. Op de iPad Pro en MacBook Pro is de laagste waarde 24 Hz.

Welke iPhones, iPads en Macs hebben ProMotion?

ProMotion is beschikbaar op de iPad en iPhone, maar lang niet op alle modellen. Het gaat om onderstaande modellen:

14-inch MacBook Pro 2021

We verwachten dat het ProMotion-scherm voorlopig nog wel even gereserveerd blijft voor Pro-modellen van Apple’s apparaten. Het is een duurdere schermtechniek dan een regulier 60 Hz-scherm. Bovendien moet Apple klanten een reden geven om duurdere producten aan te schaffen.

Wat heb ik aan ProMotion?

Een ProMotion-scherm wordt met 120 Hz twee keer zo snel ververst als een gewoon LCD-scherm (60 Hz), maar wat heb je daar in de praktijk aan? Zodra je zo’n scherm gebruikt, merk je dat animaties vloeiender zijn. Het scrollen gaat soepeler en ook games speel je zonder haperingen op het scherm. Het ProMotion-scherm komt ook goed van pas bij het gebruik van de Apple Pencil op een iPad Pro: er wordt sneller gereageerd op aanraking.

De Apple Pencil kan beelden in een zeer grote nauwkeurigheid doorsturen. Deze tekenpen verstuurt data met 240 Hz, maar het scherm van een standaard iPad kan maar een refresh-rate van 60 Hz aan. Met het ProMotion-scherm in geschikte modellen worden penstreken met de Apple Pencil een stuk nauwkeuriger weergegeven. Dat betekent dat een penstreek op het scherm veel exacter de punt van de Apple Pencil volgt en er daardoor veel minder vertraging is. Tekenen met je Apple Pencil is dus realistischer en ziet er meer uit zoals met een gewoon potlood, al werkt het op een 60 Hz-scherm ook nog steeds prima. In onderstaande video is het verschil tussen het scherm van 120 Hz en het 60 Hz-scherm te zien.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Op de iPhone is dit scherm vooral prettig om twee redenen: animaties en batterijduur. Veel content op je iPhone is grafisch gezien niet zo intensief. WhatsApp, Twitter en e-mail bestaat voornamelijk uit tekst. Je scherm zal dan een lagere frequentie tonen en dat bespaart batterij. Als je wél grafisch intensieve taken uitvoert, zul je zien dat dit veel prettiger oogt.

ProMotion en augmented reality

Het ProMotion-scherm komt ook goed van pas bij augmented reality. Augmented reality is het toevoegen van virtuele objecten aan de echte omgeving, via het scherm van bijvoorbeeld je iPhone of iPad. Om ervoor te zorgen dat augmented reality-toepassingen er realistisch uit ziet, moet het scherm vaak ververst worden. Apple heeft voor augmented reality ook haar eigen ontwikkelaarstool ARKit beschikbaar gesteld, waardoor ontwikkelaars eenvoudig augmented reality aan hun apps toe kunnen voegen. Ook voor virtual reality komt een hogere refresh-rate goed van pas, zodat alle beelden soepeler weergegeven worden.

Bekijk ook

Alles over ARKit, Apple's eigen augmented reality platform

Dankzij ARKit kunnen ontwikkelaars eenvoudig augmented reality-toepassingen maken voor hun iPhone- en iPad-apps. Maar wat is Apple's ARKit precies, op welke toestellen werkt het en in welke apps is het beschikbaar? Je leest het in deze gids.

Trekt ProMotion je accu leeg?

Ondanks dat het ProMotion-scherm vaker ververst wordt, heeft dit geen negatieve invloed op de batterij. Het scherm springt alleen naar de hogere refresh rate als deze animaties toont en niet als het scherm statische inhoud laat zien. Dit zorgt ervoor dat het scherm niet overdreven veel stroom verbruikt.

Natuurlijk zal je batterij sneller leeg gaan als je de hele dag games speelt, maar dat is te verwachten. Onder normaal gebruik zal een iPhone 13 Pro bijvoorbeeld langer meegaan dan een iPhone 12 Pro. De iPad Pro behoudt dezelfde batterijduur als andere iPads. Wat MacBooks betreft is het lastig te vergelijken. Naast het nieuwe scherm hebben deze immers ook een compleet nieuwe chip die drastisch verschilt van hun voorgangers. De Macs gaan op papier langer mee, maar in welke mate dat komt door het ProMotion-scherm is een beetje vaag.

Lees meer over andere schermtechnieken in iPhones en iPads:

Bekijk ook

Schermtechnologie van Apple uitgelegd

Lees alles over de schermtechnologie├źn die Apple toepast in de de iPhone, iPad en MacBooks. Waarom kun je sommige schermen alleen met je vingers bedienen, hoe zit het met kleurweergave en heb je echt OLED nodig? We lopen alle opties langs.