iPhone met Full Active Display: smallere schermranden

ProMotion: de voordelen van deze schermtechniek in iPads

En komt het nu wel of niet naar iPhones?

Dankzij ProMotion zien animaties er op een iPad-scherm een stuk beter uit. ProMotion is een schermtechniek van Apple die zorgt voor een hoge refresh-rate, waardoor alles veel soepeler draait. Volgens geruchten zou dit op den duur ook naar iPhones komen, maar wat is nou eigenlijk het voordeel van ProMotion en de 120 Hz refresh rate?

Apple heeft al diverse schermtechnieken ontwikkeld zoals True Tone en Haptic Touch, maar er is ook een techniek genaamd ProMotion. ProMotion is de naam die Apple gebruikt voor schermen met een hoge refresh-rate. Momenteel is dit beschikbaar op de duurste iPads, maar er zijn ook berichten dat het naar de iPhone komt. Maar wat heb je hier nou eigenlijk aan? Wat zijn de voordelen van een ProMotion-display?

Wat betekent “Refresh rate”

Bij apparaten met een display wordt het beeld met een bepaalde frequentie ververst. De pixels veranderen in een bepaalde snelheid van weergave. Hoe hoger deze verversingsgraad, hoe rustiger het voor je ogen is en hoe soepeler het beeld beweegt. Dit merk je bijvoorbeeld bij het scrollen, waarbij alle animaties vloeiend in beeld verschijnen.

De refresh-rate wordt aangeduid in Hertz (Hz). Een standaard iPhone met LCD-scherm heeft een verversingsfrequentie van 60 Hz. Dit getal geeft aan hoe vaak het scherm binnen een seconde ververst kan worden. Dit zorgt in het algemeen voor vloeiende beelden, maar het kan natuurlijk altijd beter.

ProMotion op de iPad, wat is het?

Hier komt ProMotion om de hoek kijken. Deze schermtechniek zorgt voor een refresh-rate van 120 Hz, waardoor een ProMotion-scherm twee keer zo vaak ververst kan worden dan een normaal 60 Hz-scherm. ProMotion is de naam die Apple aan zo’n scherm met hoge refresh-rate gegeven heeft. De hoeveelheid hertz hangt samen met de term frames per seconde (FPS). Dit geeft aan hoe snel het scherm ververst kan worden, terwijl frames per seconde een eigenschap is van de content zelf (bijvoorbeeld een film). Dit is weer afhankelijk van de vraag of de processor dit aan kan. Een processor kan snellere beelden leveren dan het scherm in de praktijk aan kan.

ProMotion refresh-rate.

Welke iPhones en iPads hebben ProMotion?

ProMotion is op moment van schrijven alleen beschikbaar op de iPad. Het gaat om onderstaande modellen:

ProMotion op iPhones: wanneer komt het?

Deze schermtechniek is dus nog niet beschikbaar op de iPhone, maar het is wel de verwachting dat deze schermtechniek met 120 Hz op den duur naar de iPhone komt. Bronnen en experts zijn er niet over eens wanneer dat gaat gebeuren. Er zijn geruchten dat de iPhone 12 ProMotion met 120Hz verversing krijgt. Maar tegelijkertijd zou de ondersteuning van ProMotion samenhangen met de ondersteuning van de LTPO-display technologie. Apple zou dit pas in 2021 gaan gebruiken, waardoor sommige experts denken dat we dit jaar nog helemaal geen ProMotion in de iPhone krijgen.

Wat heb ik aan ProMotion?

Een ProMotion iPad-scherm wordt met 120 HZ twee keer zo snel ververst als een gewoon LCD-scherm, maar wat heb je daar in de praktijk aan? Zodra je zo’n scherm gebruikt, merk je dat animaties vloeiender zijn. Het scrollen gaat soepeler en ook games speel je zonder haperingen op het scherm. Het ProMotion-scherm komt ook goed van pas bij het gebruik van de Apple Pencil.

De Apple Pencil kan beelden in een zeer grote nauwkeurigheid doorsturen. Deze tekenpen verstuurt data met 240 Hz, maar het scherm van een standaard iPad kan maar een refresh-rate van 60 Hz aan. Met het ProMotion-scherm in geschikte modellen worden penstreken met de Apple Pencil een stuk nauwkeuriger weergegeven. Dat betekent dat een penstreek op het scherm veel exacter de punt van de Apple Pencil volgt en er daardoor veel minder vertraging is. Tekenen met je Apple Pencil is dus realistischer en ziet er meer uit zoals met een gewoon potlood, al werkt het op een 60 Hz-scherm ook nog steeds prima. In onderstaande video is het verschil tussen het scherm van 120 Hz en het 60 Hz-scherm te zien.

Een ProMotion-scherm past zich aan aan de beelden die getoond worden. Films worden bijvoorbeeld aangeboden met een lagere framerate. Zodra je een film afspeelt, past het scherm zich hierop aan. Dat zorgt er dus voor dat ook films en series er erg soepel uit zien en je ongestoord kan kijken.

ProMotion en augmented reality

Het ProMotion-scherm komt mogelijk ook goed van pas bij augmented reality. Augmented reality is het toevoegen van virtuele objecten aan de echte omgeving, via het scherm van bijvoorbeeld je iPhone of iPad. Om ervoor te zorgen dat augmented reality-toepassingen er realistisch uit ziet, moet het scherm vaak ververst worden. Apple heeft voor augmented reality ook haar eigen ontwikkelaarstool ARKit beschikbaar gesteld, waardoor ontwikkelaars eenvoudig augmented reality aan hun apps toe kunnen voegen. Ook voor virtual reality komt een hogere refresh-rate goed van pas, zodat alle beelden soepeler weergegeven worden.

Trekt ProMotion je accu leeg?

Ondanks dat het ProMotion-scherm vaker ververst wordt, heeft dit geen negatieve invloed op de batterij. Het scherm springt alleen naar de hogere refresh-rate als deze bediend wordt, niet als het scherm statische inhoud vertoont. Dit zorgt ervoor dat het scherm niet overdreven veel stroom verbruikt, waardoor je dezelfde batterijduur behoudt als bij een 60 Hz-scherm.

Toch zijn er zorgen over de batterijduur op iPhones bij gebruik van een ProMotion-scherm. Een iPhone gebruik je namelijk op een andere manier dan een iPad. Je scrollt meer en kijkt veel minder lang naar een stilstaand scherm. Apple zou je zelf de keuze kunnen geven om ProMotion in of uit te schakelen zoals sommige telefoonfabrikanten doen, maar we denken niet dat Apple hiervoor zal kiezen. Daarom zou Apple willen wachten op het energiezuinige LTPO-display, waarbij de refresh rate variabel kan zijn om batterij te besparen.

Lees meer over andere schermtechnieken in iPhones en iPads:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2020
Devices iPad Pro 2017, iPad Pro 2018, iPad Pro 2020