ProMotion, alles over de schermtechniek in de nieuwste iPads

Dankzij ProMotion zien animaties er op een iPad-scherm een stuk beter uit. ProMotion is een schermtechniek van Apple die zorgt voor een hoge refresh-rate, waardoor alles veel soepeler draait. Maar wat heb je hier in de praktijk aan en op welke toestellen werkt het?

Apple heeft al diverse schermtechnieken ontwikkeld zoals True Tone en Haptic Touch, maar er is ook een techniek genaamd ProMotion. ProMotion is de naam die Apple gebruikt voor schermen met een hoge refresh-rate. We zetten alle details over ProMotion op de iPad voor je op een rij.

Refresh rate

Bij een iPad wordt het beeld met een bepaalde frequentie ververst, net als bij een televisiescherm. Hoe hoger deze verversingsgraad, hoe rustiger het voor je ogen is en hoe soepeler het beeld beweegt. Dit merk je bijvoorbeeld bij het scrollen, waarbij alle animaties vloeiend in beeld verschijnen.

De refresh-rate wordt aangeduid in Hertz (Hz). Een standaard iPhone met LCD-scherm heeft een verversingsfrequentie van 60 Hz. Dit getal geeft aan hoe vaak het scherm binnen een seconde ververst kan worden. Dit zorgt in het algemeen voor vloeiende beelden, maar het kan natuurlijk altijd beter.

ProMotion op de iPad, wat is het?

Hier komt ProMotion om de hoek kijken. Deze schermtechniek zorgt voor een refresh-rate van 120 Hz, waardoor een ProMotion-scherm twee keer zo vaak ververst kan worden dan een normaal 60 Hz-scherm. ProMotion is de naam die Apple aan zo’n scherm met hoge refresh-rate gegeven heeft. De hoeveelheid hertz hangt samen met de term frames per seconde (FPS). Dit geeft aan hoe snel het scherm ververst kan worden, terwijl frames per seconde een eigenschap is van de content zelf (bijvoorbeeld een film). Dit is weer afhankelijk van de vraag of de processor dit aan kan. Een processor kan snellere beelden leveren dan het scherm in de praktijk aan kan.

ProMotion refresh-rate.

Welke iPhones en iPads hebben ProMotion?

ProMotion is op moment van schrijven alleen beschikbaar op de iPad. Het gaat om onderstaande modellen:

Deze schermtechniek is dus nog niet beschikbaar op de iPhone, maar het is wel de verwachting dat deze schermtechniek op den duur naar de iPhone komt. Er zijn geruchten dat de iPhone 12 ProMotion met 120Hz verversing krijgt.

Wat heb ik aan ProMotion?

Een ProMotion-scherm wordt twee keer zo snel ververst als een gewoon LCD-scherm, maar wat heb je daar in de praktijk aan? Zodra je zo’n scherm gebruikt, merk je dat animaties vloeiender zijn. Het scrollen gaat soepeler en ook games speel je zonder haperingen op het scherm. Het ProMotion-scherm komt ook goed van pas bij het gebruik van de Apple Pencil.

De Apple Pencil kan beelden in een zeer grote nauwkeurigheid doorsturen. Deze tekenpen verstuurt data met 240 Hz, maar het scherm kon tot voor kort maar een refresh-rate van 60 Hz aan. Met het ProMotion-scherm worden penstreken met de Apple Pencil een stuk nauwkeuriger weergegeven. Dat betekent dat een penstreek op het scherm veel exacter de punt van de Apple Pencil volgt en er daardoor veel minder vertraging is. Tekenen met je Apple Pencil is dus realistischer en ziet er meer uit zoals met een gewoon potlood, al werkt het op een 60 Hz-scherm ook nog steeds prima. In onderstaande video is het verschil tussen het scherm van 120 Hz en het 60 Hz-scherm te zien.

Een ProMotion-scherm past zich aan aan de beelden die getoond worden. Films worden bijvoorbeeld aangeboden met een lagere framerate. Zodra je een film afspeelt, past het scherm zich hierop aan. Dat zorgt er dus voor dat ook films en series er erg soepel uit zien en je ongestoord kan kijken.

ProMotion en augmented reality

Het ProMotion-scherm komt mogelijk ook goed van pas bij augmented reality. Augmented reality is het toevoegen van virtuele objecten aan de echte omgeving, via het scherm van bijvoorbeeld je iPhone of iPad. Om ervoor te zorgen dat augmented reality-toepassingen er realistisch uit ziet, moet het scherm vaak ververst worden. Apple heeft voor augmented reality ook haar eigen ontwikkelaarstool ARKit beschikbaar gesteld, waardoor ontwikkelaars eenvoudig augmented reality aan hun apps toe kunnen voegen. Ook voor virtual reality komt een hogere refresh-rate goed van pas, zodat alle beelden soepeler weergegeven worden. Meer over ARKit lees je in onderstaand artikel.

Trekt ProMotion je accu leeg?

Ondanks dat het ProMotion-scherm vaker ververst wordt, heeft dit geen negatieve invloed op de batterij. Het scherm springt alleen naar de hogere refresh-rate als deze bediend wordt, niet als het scherm statische inhoud vertoont. Dit zorgt ervoor dat het scherm niet overdreven veel stroom verbruikt, waardoor je dezelfde batterijduur behoudt als bij een 60 Hz-scherm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2020
Devices iPad Pro 2017, iPad Pro 2018, iPad Pro 2020