ProMotion, alles over de schermtechniek in de nieuwste iPads

Dankzij ProMotion zien animaties er op een scherm een stuk beter uit. Dankzij de hoge refresh-rate van een ProMotion-scherm, draait alles veel soepeler. Maar wat heb je hier in de praktijk aan en op welke toestellen werkt het?

Apple heeft al schermtechnieken zoals True Tone en 3D Touch, maar er is ook een techniek genaamd ProMotion. ProMotion is de naam die Apple gebruikt voor schermen met een hoge refresh-rate. Maar wat heb je aan ProMotion en op welke toestellen is het allemaal beschikbaar? We zetten alle details over ProMotion voor je op een rij.

iPad Pro schermen in twee formaten.

ProMotion, wat is het?

Een scherm kan het beeld in bepaalde mate verversen. Hoe hoger deze verversingsgraad, hoe soepeler het beeld beweegt. Dit merk je bijvoorbeeld bij het scrollen, waardoor alle animaties soepel in beeld verschijnen. Deze refresh-rate wordt aangeduid in hertz (Hz). Een standaard LCD-scherm zoals van de iPhone heeft een scherm van 60 Hz. Dit getal geeft aan hoe vaak het scherm binnen een seconde ververst kan worden. Dit zorgt in het algemeen voor prima en soepele beelden, maar het kan natuurlijk altijd beter.

Hier komt ProMotion om de hoek kijken. Deze schermtechniek zorgt voor een refresh-rate van 120 Hz, waardoor een ProMotion-scherm twee keer zo vaak ververst kan worden dan een normaal 60 Hz-scherm. ProMotion is de naam die Apple aan zo’n scherm met hoge refresh-rate gegeven heeft. De hoeveelheid hertz hangt samen met de term frames per seconde (FPS). De hoeveelheid hertz heeft echter betrekking op hoe snel het scherm ververst kan worden, terwijl frames per seconde bepalend is voor de content zelf en de processor van de iPad. Een processor kan dus in theorie snellere beelden tonen dan het scherm in de praktijk aan kan.

ProMotion refresh-rate.

Welke iPhone en iPad hebben ProMotion?

ProMotion is op moment van schrijven alleen beschikbaar op de iPad. Het gaat om onderstaande modellen:

Het nieuwe scherm is dus nog niet beschikbaar op de iPhone, maar het is wel de verwachting dat deze schermtechniek op den duur naar de iPhone komt.

Wat heb ik aan ProMotion?

Een ProMotion-scherm wordt dus twee keer zo snel ververst dan een gewoon LCD-scherm, maar wat heb je daar in werkelijkheid aan? Zodra je een zo’n scherm gebruikt, zul je merken dat animaties vloeiender zijn. Het scrollen gaat soepeler en ook games speel je zonder haperingen in het scherm. Het ProMotion-scherm komt ook goed van pas bij het gebruik van de Apple Pencil.

De Apple Pencil kan beelden in een zeer grote nauwkeurigheid doorsturen. De Apple Pencil verstuurt data met 240 Hz, maar het scherm kon tot voor kort maar een refresh-rate van 60 Hz aan. Met het nieuwe ProMotion-scherm worden penstreken met de Apple Pencil een stuk nauwkeuriger weergegeven. Dat betekent dat een penstreek op het scherm veel exacter de punt van de Apple Pencil volgt en er daardoor veel minder vertraging is. Tekenen met je Apple Pencil is dus realistischer en ziet er meer uit zoals met een gewoon potlood, al werkt het op een 60 Hz-scherm ook nog steeds prima. In onderstaande video is het verschil tussen het scherm van 120 Hz en het 60 Hz-scherm te zien.

Een ProMotion-scherm past zich aan aan de beelden die getoond worden. Films worden bijvoorbeeld aangeboden met een lagere framerate. Zodra je een film afspeelt, past het scherm zich hierop aan. Dat zorgt er dus voor dat ook films en series er erg soepel uit zien en je ongestoord kan kijken.

ProMotion en augmented reality

Het ProMotion-scherm komt mogelijk ook goed van pas bij augmented reality. Augmented reality is het toevoegen van virtuele objecten aan de echte omgeving, via het scherm van bijvoorbeeld je iPhone of iPad. Om ervoor te zorgen dat augmented reality er realistisch uit ziet, komt de hogere refresh-rate goed van pas. Apple heeft voor augmented reality ook haar eigen ontwikkelaarstool ARKit beschikbaar gesteld, waardoor ontwikkelaars eenvoudig augmented reality aan hun apps toe kunnen voegen. Ook voor virtual reality komt een hogere refresh-rate goed van pas, zodat alle beelden soepeler weergegeven worden. Meer over ARKit lees je in onderstaand artikel.

Heeft ProMotion een negatieve invloed op de batterij?

Ondanks dat het ProMotion-scherm vaker ververst wordt, heeft dit geen negatieve invloed op de batterij. Het scherm springt alleen naar de hogere refresh-rate als deze bedient wordt, niet als het scherm stilstaat. Dit zorgt ervoor dat het scherm niet overdreven veel stroom verbruikt, waardoor je dezelfde batterijduur behoudt als bij een 60 Hz-scherm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017