iPhone 13 Pro blauw

iPhone 13 Pro onthuld: de nieuwste smartphone voor pro’s

De iPhone 13 Pro is Apple's high-end iPhone van 2021, die ook dit jaar weer in twee formaten op de markt komt. De iPhone 13 Pro is de opvolger van de iPhone 12 Pro en krijgt de meest geavanceerde functies. Dit is er nieuw!

iPhone 13 Pro nu officieel

2021 is het jaar van de iPhone 13-serie. Behalve de standaard iPhone 13 komt er dit jaar ook weer een geavanceerde variant, de iPhone 13 Pro en de nog grotere iPhone 13 Pro Max. Deze duurdere modellen krijgen ook meer functies en meer verbeteringen op het vlak van scherm en camera. Er zit een verbeterd Super Retina XDR-scherm in met ProMotion, je krijgt een betere batterijduur en je krijgt de snelste chip in een smartphone ooit. Daarnaast is de 5G verbeterd.

iPhone 13 Pro in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPhone 13 Pro in het kort:

 • High-end iPhone van 2021, opvolger van de iPhone 12 Pro
 • 6,1-inch Super Retina XDR-display
 • Scherm met ProMotion (10Hz tot 120Hz), maar geen always-on
 • Design identiek aan de iPhone 12-serie
 • Vier kleuren: Sierra Blue, graphite, gold en silver
 • Roestvrij stalen rand met matglazen achterkant
 • Verbeterde chip, de snelste in z’n soort
 • Verbeterde camera met Cinematic Mode en Photographic Styles
 • Opslag tot 1 terabyte
 • Verbeterde 5G ondersteunt meer frequentiebanden
 • Aankondiging en release in september 2021
 • Pre-orders vanaf 17 september, beschikbaar op 24 september
 • Prijs: vanaf ca. €1150,-

Het design van de iPhone 13 Pro blijft nagenoeg gelijk. Apple kiest opnieuw voor een glimmende roestvrij stalen rand en een matglazen achterkant. Het scherm zelf blijft het formaat van 6,1-inch houden. Het Super Retina XDR-display is echter vernieuwd, met 1000 nits helderheid en een kleinere notch. Andere specificaties van het scherm blijven hetzelfde, zoals ondersteuning voor HDR, True Tone en meer.

De grootste verbetering is ondersteuning voor ProMotion. Dit geldt alleen voor de Pro-modellen. Het zorgt voor een hogere beeldverversing, waardoor animaties vloeiender zijn en games bijvoorbeeld ook op hogere snelheid draaien. Er is een variabele verversingsgraad van 10Hz tot 120Hz.

Apple behoudt grotendeels dezelfde camera-opstelling als bij de iPhone 12 Pro, maar heeft wel een aanmerkelijk grotere camerabult. Je krijgt drie compleet vernieuwde lenzen (groothoek, ultragroothoek en telelens), een flitser en LiDAR Scanner. Met de LiDAR Scanner kun je betere augmented reality functies gebruiken en maak je mooiere portretfoto’s. De iPhone 13 Pro krijgt ook sensorstabilisatie, zodat je hiervoor geen Pro Max-model meer hoeft te kopen. De complete sensor beweegt daarmee fysiek mee, waardoor foto’s altijd scherper zijn.

De nieuwe A15 Bionic-chip maakt alles nog sneller. Deze wordt met een 5nm proces gemaakt, waardoor er meer transistors op een klein oppervlak passen. De nieuwe chip is energiezuiniger en zorgt voor een betere batterijduur. De chip zit in alle iPhone 13-modellen, maar vooral de Pro-modellen zullen er qua prestaties van profiteren vanwege het 120 Hz-display.

Apple iPhone 13 Pro kleuren

Apple levert de iPhone 13 Pro voor het eerst met 1TB opslag. Daarmee vervalt de optie om een toestel met 64GB te kopen, ook bij de andere iPhone 13-modellen. Je krijgt dus standaard meer opslag.

Release iPhone 13 Pro release in september

De nieuwe iPhones zijn nu aangekondigd, maar dat wil niet zeggen dat ze meteen in grote aantallen verkrijgbaar zijn. Door chiptekorten kan het langer duren voordat je je nieuwe toestel in handen hebt.

Prijs iPhone 13 Pro

De prijs van de iPhone 13 Pro blijft ongeveer gelijk. De iPhone 12 Pro had een adviesprijs van €1.159,- en dat geldt ook voor de iPhone 13 Pro. Voor elke extra opslagcapaciteit ben je dan zo’n €150 tot €250 extra kwijt. Door de komst van 1TB wordt dit één van de duurdere toestellen ooit.

Voor de iPhone 13 Pro Max ben je €1259,- kwijt.

iPhone 2021 line-up

Meer lezen over de andere toestellen van dit jaar? Lees dan ook:

Ook interessant:

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2021
Device
iPhone 13 Pro