iPhone XR voor- en achterkant

Alles over Haptic Touch: mogelijkheden en verschillen met 3D Touch

Wat is Haptic Touch op de iPhone XR? Wat zijn de verschillen met 3D Touch op de andere iPhones? In dit artikel leggen we je uit wat Haptic Touch is en wat de mogelijkheden zijn.

De iPhone XR lijkt in veel opzichten op de iPhone XS, maar er zijn ook duidelijk verschillen tussen de iPhone XS en iPhone XR. Eén van de grootste verschillen is het ontbreken van 3D Touch in de iPhone XR. Apple heeft daarvoor iets bedacht, genaamd Haptic Touch. Wat kun je ermee?

Wat is Haptic Touch?

In tegenstelling tot veel recente iPhones is het Liquid Retina-scherm van de iPhone XR niet drukgevoelig. Hierdoor ontbreekt 3D Touch. Je gebruikt 3D Touch bijvoorbeeld om op het toegangsscherm de zaklamp of de camera-app snel te openen, of om met Peek & Pop een preview te krijgen van een foto of website.

In plaats van 3D Touch heeft Apple bij de iPhone XR de nieuwe techniek Haptic Touch toegepast. Het is vergelijkbaar met de Force Touch techniek op de MacBook. Met Haptic Touch krijg je een voelbare trilling van de Taptic Engine zodra je een knop ingedrukt houdt. Het simuleert dus als het ware de drukgevoeligheid van een 3D Touch-scherm, maar de mogelijkheden zijn wel anders.

iPhone XR met toegangsscherm en Haptic Touch.

Welke toestellen hebben Haptic Touch?

Haptic Touch zit momenteel alleen nog op de iPhone XR. Andere iPhone-modellen hebben sinds de iPhone 6s ondersteuning voor 3D Touch. Op de iPad zijn zowel Haptic als 3D Touch afwezig, hoewel je wel veel functies kunt nabootsen door een knop lang ingedrukt te houden. De trilling is afwezig door het ontbreken van een Taptic Engine.

Er zijn wel geruchten dat Apple van plan is om op de iPhone 2019 3D Touch te vervangen door Haptic Touch. De belangrijkste reden hiervoor is vermoedelijk dat het goedkoper is, omdat er geen drukgevoelig scherm toegevoegd hoeft te worden. De functie werkt grotendeels softwarematig, dankzij de samenwerking met de Taptic Engine.

Wat zijn de mogelijkheden van Haptic Touch?

Dit zijn in het kort de mogelijkheden van Haptic Touch:

 • Zaklamp-knop op het toegangsscherm indrukken.
 • Camera-knop op het toegangsscherm indrukken.
 • Voorvertoning van meldingen op het toegangsscherm en berichtencentrum.

De functie werkt allereerst op het toegangsscherm van de iPhone XR. Je drukt op de knoppen voor de zaklamp en camera om deze twee functies snel te activeren. Om te voorkomen dat je ze per ongeluk indrukt, is het bij deze functie vereist om ze wat langer ingedrukt te houden. Hierna voel je een tikje om je actie te bevestigen. Veel andere mogelijkheden waar je op andere toestellen 3D Touch voor nodig hebt, werken ook gewoon op de iPhone XR. Het enige verschil is dat je de knop in dat geval lang ingedrukt moet houden. Dit werkt bijvoorbeeld bij het verwijderen van alle meldingen in het Berichtencentrum, bij het bekijken van een rijke notificatie en bij het animeren van een Live Photo.

Alle speciale acties die je op een toestel zonder 3D Touch kan gebruiken, zoals uitgebreide knoppen in het Bedieningspaneel, zijn ook beschikbaar op de iPhone XR. Het enige wat je dan hoeft te doen is de knop ingedrukt houden (bijvoorbeeld de Niet storen-knop). Je kan ook het toetsenbord als trackpad gebruiken, door de spatiebalk ingedrukt te houden. Dit werkt sinds iOS 12 ook met alle andere toestellen zonder 3D Touch, waaronder de iPhone 6. Dit is in feite geen Haptic Touch, omdat het app alle iPhones werkt die geschikt zijn voor iOS 12 en nieuwer.

Apple wil Haptic Touch uitbreiden met steeds meer functies. In iOS 12.1.1 is de voorvertoning van meldingen met Haptic Touch toegevoegd. Sindsdien zijn er geen nieuwe functies bij gekomen.

Wat zijn de verschillen tussen 3D Touch en Haptic Touch?

Deze functies werken wél met 3D Touch en niét met Haptic Touch:

 • Quick Actions: stevig op een appicoon drukken voor snelkoppelingen.
 • Peek & Pop: een voorvertoning van een foto, link of knoppen krijgen.
 • Drukgevoelig tekenen: donkerdere lijnen in de Notities-app door harder te drukken.
 • 3D Touch appkiezer: snel wisselen tussen apps door stevig op de linker zijkant te drukken.

In veel opzichten lijken Haptic Touch en 3D Touch dus op elkaar, maar er is wel een aantal functies die je op de iPhone XR mist. Stevig drukken op een appicoontje voor extra knoppen en de eventuele widget (Quick Actions) is niet beschikbaar. Ook de Peek & Pop-handeling in bijvoorbeeld Mail, Berichten, WhatsApp, Safari en heel veel andere apps ontbreekt op de iPhone XR. Met Peek & Pop kan je een preview van een pagina openen door de bijbehorende knop stevig in te drukken. Door omhoog te vegen kun je dan extra acties uitvoeren, zoals antwoorden op een berichtje.

3D Touch Quick Actions.
Deze functies ontbreken op de iPhone XR

Een andere handige functie die ontbreekt is de 3D Touch appkiezer. Door met je vinger hard te drukken op de linker rand wissel je tussen apps. Gelukkig kan je wel snel tussen apps wisselen door over de balk aan de onderkant van links naar rechts te vegen.

Instelling voor Haptic Touch aanpassen

In de instellingen kun je de snelheid van Haptic Touch aanpassen. Als je het gevoel hebt dat de functie te snel reageert, kun je voor een trage instelling kiezen. Dit doe je als volgt:

 1. Ga op de iPhone XR naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid.
 2. Scroll naar het kopje Interactie en kies voor Haptic Touch.
 3. Kies voor de optie Snel of Traag. Standaard staat de instelling op Snel.
 4. Via het scherm eronder kun je je instelling testen.

Haptic Touch instelling.

Deze instelling heeft dus alleen betrekking op het gebruik van Haptic Touch. Dit geldt dus voor de zaklamp- en camera-knoppen op het toegangsscherm en het uitklappen van notificaties. Andere handelingen, zoals een knop in het bedieningspaneel uitklappen, werken nog gewoon hetzelfde.

Heb je een ander toestel dan de iPhone XR? In ons uitlegartikel over 3D Touch lees je wat de mogelijkheden zijn op de andere modellen met drukgevoelig scherm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Devices
Onderwerpen 3d touch, iPhone XR