iPhone XR voor- en achterkant

Alles over Haptic Touch: zo werkt deze functie op de iPhone XR

Verschillen met 3D Touch en meer

Wat is Haptic Touch op de iPhone XR precies? Wat zijn de verschillen met 3D Touch op de andere iPhones? In dit artikel leggen we je uit wat Haptic Touch is en wat de mogelijkheden zijn.

Haptic Touch: wat is het?

De iPhone XR is Apple’s nieuwste toestel die in meerdere kleuren verschijnt. In veel opzichten lijkt deze op de iPhone XS, maar er zijn ook duidelijk verschillen tussen de iPhone XS en iPhone XR. Eén van de grootste verschillen is het ontbreken van 3D Touch in de iPhone XR. Apple heeft daarvoor iets bedacht, genaamd Haptic Touch. Je vindt Haptic Touch alleen op de iPhone XR, maar wat kun je ermee?

Wat is Haptic Touch op de iPhone XR?

In tegenstelling tot veel recente iPhones is het Liquid Retina-scherm van de iPhone XR niet drukgevoelig. Hierdoor ontbreekt 3D Touch. Op de iPhone X en iPhone XS gebruik je 3D Touch onder andere om de twee knoppen op het toegangsscherm te gebruiken voor het openen van de camera of de zaklamp. In plaats van deze drukgevoelige techniek heeft Apple Haptic Touch ontwikkelt. Het is vergelijkbaar met de Force Touch techniek op de MacBook. Met Haptic Touch krijg je een voelbare trilling van de Taptic Engine zodra je een knop ingedrukt houdt. Het simuleert dus als het ware de drukgevoeligheid van een 3D Touch-scherm, maar de mogelijkheden zijn wel anders.

Haptic Touch op de iPhone XR.

Wat zijn de mogelijkheden van Haptic Touch?

Haptic Touch werkt allereerst op het toegangsscherm van de iPhone XR. Net als op de iPhone X en iPhone XS vind je op de iPhone XR twee knoppen voor je camera en zaklamp. Om te voorkomen dat je deze per ongeluk indrukt, is het dankzij Haptic Touch vereist om ze lang ingedrukt te houden. Hierdoor voel je een tikje om je actie te bevestigen. Veel andere mogelijkheden waar je op andere toestellen 3D Touch voor nodig hebt, werken ook gewoon op de iPhone XR. Het enige verschil is dat je de knop in dat geval lang ingedrukt moet houden. Dit werkt bijvoorbeeld bij het verwijderen van alle meldingen in het Berichtencentrum, bij het bekijken van een rijke notificatie en bij het animeren van een Live Photo.

Alle speciale acties die je op een toestel zonder 3D Touch kan gebruiken, zoals uitgebreide knoppen in het Bedieningspaneel, zijn ook beschikbaar op de iPhone XR. Het enige wat je dan hoeft te doen is de knop ingedrukt houden (bijvoorbeeld de Niet storen-knop). Je kan ook het toetsenbord als trackpad gebruiken, door de spatiebalk ingedrukt te houden. Dit werkt sinds iOS 12 ook met alle andere toestellen zonder 3D Touch, waaronder de iPhone 6.

Wat zijn de verschillen tussen 3D Touch en Haptic Touch?

In veel opzichten lijken Haptic Touch en 3D Touch dus op elkaar, maar er is wel een aantal functies die je op de iPhone XR mist. Stevig drukken op een appicoontje voor extra knoppen en de eventuele widget is niet beschikbaar. Ook de Peek & Pop-handeling in bijvoorbeeld Mail, Berichten, WhatsApp, Safari en heel veel andere apps ontbreekt op de iPhone XR. Met Peek & Pop kan je een preview van een pagina openen door de bijbehorende knop stevig in te drukken. Door omhoog te vegen kun je dan extra acties uitvoeren, zoals antwoorden op een berichtje.

3D Touch Quick Actions.
Deze functies ontbreken op de iPhone XR

Een andere handige functie die ontbreekt is de 3D Touch appkiezer. Door met je vinger hard te drukken op de linker rand wissel je tussen apps. Gelukkig krijg je daar snel wisselen door vanaf onderaan te vegen voor terug. Je kan op de iPhone XR dus wel wisselen tussen apps door vanaf de onderkant van links naar rechts te vegen.

Hoewel je dus enkele 3D Touch-functies mist, is de iPhone XR op heel veel vlakken gelijk aan de iPhone XS. Zo is er dezelfde A12-chip en kun je zelfs foto’s met portretfunctie maken, ook al zit er een enkele cameralens in. De iPhone XR verschijnt in allerlei kleuren, waaronder blauw, geel en koraal. De iPhone XR pre-order start op vrijdag 19 oktober. Een week later op vrijdag 26 oktober kun je de iPhone XR kopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Devices
Onderwerpen 3d touch, iPhone XR