ID details op iPhone (VS)

Deze Apple-producten, -diensten en -functies komen nog niet naar Nederland en België

Bijgewerkt na de nieuwste aankondigingen

Apple kondigt aan de lopende band nieuwe producten, diensten en functies aan, maar lang niet alles is ook meteen in Nederland en België te gebruiken. In dit overzicht vind je de belangrijkste nieuwe producten en diensten die wél en nog níet in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Op sommige zitten we al jarenlang te wachten! Het artikel is geüpdatet met de nieuwste functies van iOS 15 en meer.

Lang niet alles wat Apple aankondigt komt ook meteen in Nederland en België beschikbaar. Zo wachten we nog steeds op diensten die in de VS en in andere Europese landen al lang zijn uitgerold en lopen we ook in iTunes en op de Apple TV allerlei functies mis. Ook in 2021 heeft Apple weer allerlei functies aangekondigd die nog niet in Nederland werken.

In deze gids hebben we de de belangrijkste producten en diensten die nog steeds niet in Nederland en België verkrijgbaar zijn op een rijtje gezet. Toch is er ook een aantal diensten die wél beschikbaar zijn of binnenkort naar Nederland komen. Check ook de diensten die we wel al gekregen hebben!

Deze functies die niet naar Nederland en België komen heeft Apple tijdens WWDC 2021 aangekondigd:

Op deze producten en diensten moeten we ook nog wachten:

Aan het einde van dit artikel hebben we een lijst van producten en diensten die inmiddels wél te vinden zijn in Nederland.

Het is uiteraard een niet-uitputtende lijst want er zijn allerlei kleinere functies waar we ook nog niets aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de meer gedetailleerde kaarten voor Apple Maps die momenteel alleen in de VS te vinden zijn en het iPhone Upgrade-programma waarmee je jaarlijks kunt overstappen naar een nieuwe iPhone.


Nieuwe en bestaande diensten en producten die nog niet naar Nederland en België komen
De lijst met diensten die nog niet naar Nederland en België komen is door alle aankondigingen alleen maar langer geworden.

In juni 2021 heeft Apple tijdens WWDC 2021 weer een aantal functies aangekondigd. Er zijn nieuwe verbeteringen voor Siri, Apple Kaarten, Weer en meer die helaas voorlopig nog niet naar Nederland en België komen.

iMessage Shared with You (via News)

In iMessage worden links die gedeeld worden in een conversatie naar bepaalde artikelen nu bewaard in de News-app. Dat is vooral handig als je een interessant artikel dat in een gesprek gedeeld wordt op een later moment nog wil lezen. Deze gedeelde artikelen worden apart bewaard in de Shared with You-sectie in de Apple News-app. Maar helaas is Apple News nog altijd niet in Nederland en België beschikbaar, waardoor deze iMessage-functie ook niet te gebruiken is.

Livetekst

Livetekst is een handige nieuwe functie op de iPhones met A12-chip en nieuwer die tekst in foto’s en afbeeldingen kan herkennen. Je kan dan bijvoorbeeld de tekst kopiëren of meteen een telefoonnummer bellen dat in een foto staat. Apple zegt dat de functie alleen Engels, Chinees, Frans, Italiaans, Duits, Spaans en Portugees herkend. In de huidige beta lukt het echter ook bij Nederlandse woorden, maar mogelijk komt daar dus verandering in zodra de update voor iedereen beschikbaar is. Vertalen van teksten lukt in ieder geval niet, want dat werkt nog maar in een beperkt aantal talen.

Live Text talen.

ID-kaarten in Wallet

Het is een droom van menig Apple-gebruiker: het bewaren van een identiteitskaart in de Wallet-app. In de VS kan het later dit jaar in enkele staten, want je kan dan bijvoorbeeld je rijbewijs opslaan in de Wallet-app. De Wallet-app krijgt ondersteuning voor allerlei soorten ID-kaarten, waaronder dus het rijbewijs. Maar helaas is er nog geen teken dat dit naar Europa komt, laat staan Nederland of België.

ID details op iPhone (VS)

Maps-verbeteringen voor navigatie en ov

Apple Kaarten krijgt voor sommige steden ook een betere weergave, bijvoorbeeld met verhoging in het landschap, meer details in wegen en afslagen, gebouwen en natuurlijke omgeving. Dit werkt alleen in een handjevol steden, zoals San Francisco, New York en Londen. Apple heeft ook laten weten dat de nieuwe verbeterde eigen gemaakte kaarten nu beschikbaar zijn in Spanje en Portugal en later dit jaar komen naar Australië en Italië. Nederland en België zijn dit jaar dus nog niet aan de beurt, ook al heeft Apple de afgelopen twee maanden wel met Apple Kaarten-auto’s door Nederland gereden.

Gezondheid-data delen met doktoren

In de VS is het straks mogelijk om de gegevens in de Gezondheid-app te delen met je zorgaanbieder, zodat je dokter inzage krijgt in je data. Ook de verbeteringen in laboratoriumresultaten die deel uitmaken van de Health Records komen niet naar Nederland. Health Records is al lange tijd beschikbaar in de VS, maar maakt ook dit jaar niet de overstap naar Europa. Apple biedt in de VS ook een functie om je de hoogtepunten van je bloedglucoseniveau te bekijken.

Offline Siri

Een aantal belangrijke verbeteringen voor Siri zijn helaas niet beschikbaar in het Nederlands. Eén van de belangrijkste is offline Siri. In bijvoorbeeld het Engels kan Siri lokale opdrachten als timers, het opstarten van apps, het bedienen van audio en meer offline verwerken, als er dus geen internetverbinding is. Dat komt omdat je spraakopdrachten in de geschikte talen helemaal op het toestel zelf verwerkt worden. In het Nederlands kan dat nog niet. De snelheidsverbetering voor Siri merk je dan dus ook niet.

On-device processing Siri

Talen die wel ondersteund worden zijn Engels, Duits, Spaans, Frans, Japans, Chinees en Kantonees.

Meldingen aankondigen

Als je AirPods draagt kan Siri op tijd gebaseerde notificaties voorlezen, maar je raadt het al: dit werkt niet in het Nederlands. Sterker nog: alleen Amerikaans Engels wordt hier ondersteund. Naast de tijdgebaseerde notificaties, kun je ook per app aangeven dat alle meldingen voorgelezen moeten worden via Siri.

Verbeterd dicteren

Als je wel eens gebruikmaakt van de dicteerfunctie op je iPhone of iPad, merk je in iOS 15 in het Nederlands helaas geen verbetering. Voor dicteren is nog steeds een internetverbinding nodig, want de zogenaamde on-device dictation komt nog niet naar het Nederlands. Ook de nieuwe continuous dictation, waarmee je onbeperkt kan blijven dicteren zonder pauze, is niet in het Nederlands beschikbaar. In het Nederlands ben je dus nog steeds beperkt door de limiet van 60 seconden.

Weer-meldingen

De Weer-app krijgt in iOS 15 diverse verbeteringen. Eén daarvan zijn weermeldingen. De app kan per uur in een melding aangeven als het gaat regenen, sneeuwen of hagelen of wanneer het de neerslag ophoudt. Dit wordt alleen ondersteund in de VS, het Vereningd Koninkrijk en Ierland. Nederland krijgt wel de uitgebreide satellietkaarten voor onder andere luchtkwaliteit. Ondersteuning voor luchtkwaliteit wordt in iOS 14.7 toegevoegd.

Wél naar Nederland: QuickPath veegtoetsenbord

Om toch nog positief af te sluiten, hebben we ook goed nieuws. Het QuickPath veegtoetsenbord komt dit jaar met iOS 15 naar Nederland. De Nederlandse taal wordt ondersteund, evenals Hindi, Russisch, Zweeds, Turks en Vietnamees. Dat betekent dus dat je over letters kan vegen om woorden te maken, zonder dat je letter voor letter in hoeft te typen en je je vinger van het toetsenbord af hoeft te houden.

Naast deze nieuw aangekondigde functies, is er nog een groter aantal producten en diensten waar we al een tijdje op wachten:

Apple Card en andere Apple Pay-functies

De Apple Card is een aanvullende kaart voor Apple Pay. Het is Apple’s eigen creditcard die je kan gebruiken in winkels waar ook Apple Pay geaccepteerd wordt. Apple geeft je tegoeden in de vorm van Apple Pay Cash voor elke keer dat je een betaling uitvoert. Apple werkt voor de kaart samen met de Amerikaanse bank Goldman’s Sachs. Er is vooralsnog geen concrete planning voor een verdere uitrol buiten de VS. Wij zien de kaart de komende jaren nog niet beschikbaar komen in Nederland, ook omdat hiervoor nauw samengewerkt moet worden met een lokale bank en instantie die de kaart uitgeeft. Nederland zal dan niet bovenaan de prioriteitenlijst staan. Bovendien is er in Nederland veel minder behoefte aan dergelijke toepassingen, omdat onze betaalinfrastructuur veel minder op creditcards gebaseerd is.

Apple Cash

Ook al hebben we in Nederland sinds 2019 de mogelijkheid om Apple Pay te gebruiken, nog lang niet alle functies zijn beschikbaar. Zo is Apple Cash niet beschikbaar en kun je de speciale ov-functies van Apple Pay nog niet gebruiken. Ook andere Apple Pay-functies werken alleen in een beperkt aantal landen.

Apple News en News+

Vele jaren geleden startte Apple met Apple News, een soort alles-in-één nieuwsapp. Menselijke medewerkers zorgen daarbij voor een selectie van het nieuws, wat moet voorkomen dat je door algoritmes een bepaalde mening krijgt aangepraat. Allemaal goed en wel, maar het aantal landen waar de dienst voor beschikbaar is, is op één hand te tellen. Dat geldt ook voor Apple News+, een aanvullende betaalde dienst waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kranten en tijdschriften kan lezen. Is nu al beschikbaar in de VS, maar komt voorlopig niet naar andere landen.

Apple Fitness+

In de VS komt Apple met een nieuwe dienst, genaamd Apple Fitness+. Dit is een betaalde dienst waarin je instructie- en workout oefeningen vindt waarbij je zelf (vanuit huis of de sportschool) mee kan doen. Er komen wekelijks nieuwe video’s van allerlei professionele sporters, in verschillende categorieën. Kijken doe je via je iPhone, iPad of Apple TV en met de Apple Watch worden al je metingen bijgehouden. Als je ten minste in een Engelstalig land woont (zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië), want de dienst komt alleen daar eind 2020 beschikbaar.

Duurste bundel Apple One

Apple One is de alles-in-één bundel waarin meerdere diensten gecombineerd zijn. Maar in Nederland en België komen alleen de twee standaardbundels beschikbaar, met daarin Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en iCloud-opslag (50GB of 200GB). De duurste Premier bundel heeft ook nog Apple News+ en Apple Fitness+, met 2TB iCloud-opslag. Maar omdat de twee laatstgenoemde diensten bij ons niet beschikbaar zijn, grijpen wij dus mis.

Geen Apple Watch 4G

Sinds eind 2020 is de 4G Apple Watch wél beschikbaar in België, bij de provider Telenet. Maar voor Nederlandse gebruikers is het nog altijd wachten op de eerste provider die het ondersteunt. Voorlopig grijp je wat de Apple Watch 4G betreft mis in Nederland. En dat geldt ook voor de luxere versies van roestvrij staal en titanium, de eerdere versies van keramiek en de Hermes-editie. Zelfs de Hermes-horlogebandjes zijn niet los verkrijgbaar, terwijl die toch op elk model Apple Watch passen. Alle duurdere versies zijn alleen leverbaar met 4G en dat is voor Apple reden om ze helemaal niet aan te bieden. Wil je een dergelijke Apple Watch kopen, dan moet je uitwijken naar het buitenland. Je kan de 4G-functie dan niet gebruiken.

In dit geval is het de vraag wiens fout het is. Nederlandse providers bieden geen ondersteuning voor de eSIM in de Apple Watch (alleen voor eSIM op de iPhone) dus Apple kan in feite geen 4G-modellen aanbieden. Aan de andere kant is het niet ondenkbaar dat Apple Nederland nog geen prioriteit geeft en dus niet wil samenwerken met Nederlandse providers om het op korte termijn aan te bieden.

Apple Watch Family Setup

Sinds watchOS 7 en iOS 14 biedt Apple de mogelijkheid om een Apple Watch voor een gezinslid in te stellen die zelf geen iPhone heeft. Denk bijvoorbeeld aan een kind of je opa of oma. Maar helaas werkt dit niet in Nederland, omdat je daarvoor een Apple Watch met 4G nodig hebt. Het is daarom niet mogelijk om de Family Setup in Nederland en België te gebruiken, waardoor iedere Apple Watch-gebruiker nog altijd per se een eigen iPhone nodig heeft.

Apple Watch Family Setup.

Geen HomePod

De HomePod is al een hele tijd verkrijgbaar in de grote Europese landen en in de VS. Maar Nederland en België zitten daar niet bij. Waarom? Waarschijnlijk omdat Siri er nog niet klaar voor is, al zitten er nou ook niet zoveel Siri-functies op de speaker dat Apple erg veel moeite hoeft te doen.

Bovenkant van de HomePod.

Geen Belgisch-Nederlandse Siri op Apple TV en Apple Watch

Belgische gebruikers zitten al jaren te wachten op ondersteuning voor de Belgisch-Nederlandse Siri op twee Apple-devices: de Apple TV en Apple Watch.

Op de Apple TV is Siri helemaal niet beschikbaar, waardoor je de assistent niet kan gebruiken om bijvoorbeeld HomeKit-apparaten te bedienen, content op te zoeken of andere vragen te stellen. Je kan dit eventueel forceren door te wisselen naar de Nederlandse iTunes-store, maar dan kan je helaas geen nieuwe apps downloaden.

Tot die tijd zul je je moeten behelpen met onze tip over Siri in België op de Apple TV werkend krijgen.

Op de Apple Watch is de situatie iets beter, maar nog niet ideaal. Op de Apple Watch kun je de Belgisch-Nederlandse Siri wel gebruiken, maar hij of zij zegt helaas niets terug. Je krijgt dus geen audio feedback van de assistent, terwijl dat in het Nederlands wel gewoon kan.

Geen single sign-on op Apple TV

In de VS is er al de mogelijkheid van zero sign-on, maar in Nederland is single-sign on nog niet eens mogelijk bij tv-aanbieders. Single sign-on houdt in dat je je maar eenmalig hoeft aan te melden bij je tv-aanbieder, om toegang te krijgen tot alle apps die bij je kabelpakket horen. Apple heeft er al een uitlegartikel in het Nederlands over, maar daar hebben we natuurlijk niks aan als het in Nederland met nog geen enkele aanbieder te gebruiken is. De Belgen hebben wel geluk: zij kunnen met Proximus Pickx single sign-on gebruiken.

Zero sign-on ging in december 2018 van start als onderdeel van tvOS 12. De Apple TV herkent het kabelnetwerk van de gebruiker en meldt je automatisch aan bij alle ondersteunde apps. Je hoeft dan niets meer in te typen.

Ook deze functies ontbreken nog
Er zijn nog meer functies waar we op wachten:

 • TV-series in de iTunes Store en Apple TV-app.
 • Scribble op de Apple Watch en Scribble op de iPad: alleen beschikbaar in het Engels.
 • Vertaal-app: de app is wel beschikbaar, maar vertalen van en naar het Nederlands is niet beschikbaar. Dat geldt ook voor het vertalen via Safari en Siri.
 • FlyOver in alle grote steden. Onlangs is wel Amsterdam en omgeving toegevoegd.
 • Gedetailleerde, nieuwe Apple Kaarten (momenteel alleen in de VS, vanaf eind 2020 uitrol in Europa).
 • Apple Kaarten-auto’s in heel Nederland en België (momenteel alleen in bepaalde regio’s).
 • Maximum snelheid in Apple Kaarten.
 • Fietsroutes en flitsers in Apple Kaarten. Deze functies zijn nieuw in iOS 14, maar werken slechts in een handjevol locaties in de VS en China.
 • iPhone met simkaartslot voor twee fysieke simkaarten (momenteel alleen in China). Lees ook onze review van de iPhone met fysieke dualsim.
 • Geen indoor kaarten voor luchthavens in België.

Diensten die wél in Nederland en België beschikbaar zijn
Gelukkig zijn er ook producten en diensten die inmiddels wel beschikbaar zijn en die we gewoon kunnen gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

ECG gebruiken op Apple Watch.

We bespreken ze hieronder wat meer in detail.

 • TV Channels: Abonneer je op betaalde streamingdiensten via de TV-app. In Nederland zijn dat onder andere Starzplay en het Smithsonian Channel.
 • Voorspellende QuickType: Sinds iOS 13 kun je op de iPhone (en ook iPad met iPadOS 13) profiteren van de voorspellende QuickType-functie in het toetsenbord. Hierdoor kun je sneller typen dankzij woordsuggesties en -aanvullingen.
 • Apple TV+: Sinds 1 november 2019 beschikbaar in meer dan honderd landen, waaronder Nederland en België. Je kijkt met Apple TV+ naar allerlei series en documentaires die speciaal voor Apple geproduceerd zijn.
 • Apple Arcade: Onbeperkt meer dan 100 games spelen voor een vast bedrag per maand kan sinds september 2019 ook in Nederland en België.
 • Dualsim met eSIM: Sinds 21 augustus 2019 kun je bij T-Mobile gebruikmaken van de eSIM voor de dualsimfunctie van de iPhone. De eSIM is een elektronische ingebouwde simkaart, die je kan gebruiken naast een fysieke simkaart. Daarna volgde Simyo van KPN met eSIM en in België kun je terecht bij Orange.
 • Apple Pay: Sinds 11 juni 2019 is Apple Pay officieel in Nederland beschikbaar. ING was de eerste bank en daarna volgden er nog meer, waaronder Rabobank en ABN AMRO. In België sluiten steeds meer banken zich aan bij Apple Pay.
 • TV-app: Met de TV-app op de iPhone, iPad en Apple TV check je welke films en series waar te zien zijn. Je ziet bijvoorbeeld het aanbod van Amazon Prime, Hayu en Netflix. Bij bijvoorbeeld Netflix gaat het kijken zelf nog altijd via de Netflix-app. De TV-app is ook de thuishaven van de aankomende streamingdienst Apple TV+.
 • ECG: Op de Apple Watch een ECG maken kan onder andere in Nederland en België.

Apple Kaarten met rijstrookbegeleiding.

Weet je nog meer functies die we in Nederland en België niet hebben? Laat het weten via onderstaande contactlink!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2021
Categorieën Devices, Diensten
Onderwerpen belgie, nederland
Software iOS 11, iOS 12, iOS 13, iOS 14