Apple Watch Family Setup.

Deze Apple-producten en -diensten zijn nog niet in Nederland en België

Bijgewerkt na de nieuwste aankondigingen

Apple kondigt aan de lopende band nieuwe producten, diensten en functies aan, maar lang niet alles is ook meteen in Nederland en België te gebruiken. In dit overzicht vind je de belangrijkste nieuwe producten en diensten die wél en nog niet in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Op sommige zitten we al jarenlang te wachten!

Lang niet alles wat Apple aankondigt komt ook meteen in Nederland en België beschikbaar. Zo wachten we nog steeds op diensten die in de VS en in andere Europese landen al lang zijn uitgerold en lopen we ook in iTunes en op de Apple TV allerlei functies mis. Ook in 2020 heeft Apple weer allerlei functies aangekondigd die nog niet in Nederland werken, zoals Apple Fitness+.

In deze gids hebben we de de belangrijkste producten en diensten die nog steeds niet in Nederland en België verkrijgbaar zijn op een rijtje gezet. Toch is er ook een aantal diensten die wél beschikbaar zijn of binnenkort naar Nederland komen. Check ook de diensten die we wel al gekregen hebben!

Op deze producten en diensten moeten we nog wachten:

Aan het einde van dit artikel hebben we een lijst van producten en diensten die inmiddels wél te vinden zijn in Nederland.

Het is uiteraard een niet-uitputtende lijst want er zijn allerlei kleinere functies waar we ook nog niets aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de meer gedetailleerde kaarten voor Apple Maps die momenteel alleen in de VS te vinden zijn en het iPhone Upgrade-programma waarmee je jaarlijks kunt overstappen naar een nieuwe iPhone.

Nieuwe en bestaande diensten en producten die nog niet naar Nederland en België komen
De lijst met diensten die nog niet naar Nederland en België komen is door alle aankondigingen alleen maar langer geworden.

In september 2020 heeft Apple weer een aantal functies aangekondigd. Het gaat om Apple Fitness+, Apple One en het instellen van een Apple Watch voor een gezinslid. Deze nieuwe producten en diensten hebben we hieronder toegevoegd.

Het gaat om deze producten en diensten waar we al een tijdje op wachten:

Apple Card en andere Apple Pay-functies

De Apple Card is een aanvullende kaart voor Apple Pay. Het is Apple’s eigen creditcard die je kan gebruiken in winkels waar ook Apple Pay geaccepteerd wordt. Apple geeft je tegoeden in de vorm van Apple Pay Cash voor elke keer dat je een betaling uitvoert. Apple werkt voor de kaart samen met de Amerikaanse bank Goldman’s Sachs. Er is vooralsnog geen concrete planning voor een verdere uitrol buiten de VS. Wij zien de kaart de komende jaren nog niet beschikbaar komen in Nederland, ook omdat hiervoor nauw samengewerkt moet worden met een lokale bank en instantie die de kaart uitgeeft. Nederland zal dan niet bovenaan de prioriteitenlijst staan. Bovendien is er in Nederland veel minder behoefte aan dergelijke toepassingen, omdat onze betaalinfrastructuur veel minder op creditcards gebaseerd is.

Apple Cash

Ook al hebben we in Nederland sinds 2019 de mogelijkheid om Apple Pay te gebruiken, nog lang niet alle functies zijn beschikbaar. Zo is Apple Cash niet beschikbaar en kun je de speciale ov-functies van Apple Pay nog niet gebruiken. Ook andere Apple Pay-functies werken alleen in een beperkt aantal landen.

Apple News en News+

Vele jaren geleden startte Apple met Apple News, een soort alles-in-één nieuwsapp. Menselijke medewerkers zorgen daarbij voor een selectie van het nieuws, wat moet voorkomen dat je door algoritmes een bepaalde mening krijgt aangepraat. Allemaal goed en wel, maar het aantal landen waar de dienst voor beschikbaar is, is op één hand te tellen. Dat geldt ook voor Apple News+, een aanvullende betaalde dienst waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kranten en tijdschriften kan lezen. Is nu al beschikbaar in de VS, maar komt voorlopig niet naar andere landen.

Apple Fitness+

In de VS komt Apple met een nieuwe dienst, genaamd Apple Fitness+. Dit is een betaalde dienst waarin je instructie- en workout oefeningen vindt waarbij je zelf (vanuit huis of de sportschool) mee kan doen. Er komen wekelijks nieuwe video’s van allerlei professionele sporters, in verschillende categorieën. Kijken doe je via je iPhone, iPad of Apple TV en met de Apple Watch worden al je metingen bijgehouden. Als je ten minste in een Engelstalig land woont (zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië), want de dienst komt alleen daar eind 2020 beschikbaar.

Duurste bundel Apple One

Apple One is de alles-in-één bundel waarin meerdere diensten gecombineerd zijn. Maar in Nederland en België komen alleen de twee standaardbundels beschikbaar, met daarin Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en iCloud-opslag (50GB of 200GB). De duurste Premier bundel heeft ook nog Apple News+ en Apple Fitness+, met 2TB iCloud-opslag. Maar omdat de twee laatstgenoemde diensten bij ons niet beschikbaar zijn, grijpen wij dus mis.

Geen Apple Watch 4G

Ook wat de Apple Watch 4G betreft grijp je mis in Nederland en België. En dat geldt ook voor de luxere versies van roestvrij staal en titanium, de eerdere versies van keramiek en de Hermes-editie. Zelfs de Hermes-horlogebandjes zijn niet los verkrijgbaar, terwijl die toch op elk model Apple Watch passen. Alle duurdere versies zijn alleen leverbaar met 4G en dat is voor Apple reden om ze helemaal niet aan te bieden. Wil je een dergelijke Apple Watch kopen, dan moet je uitwijken naar het buitenland. Je kan de 4G-functie dan niet gebruiken.

In dit geval is het de vraag wiens fout het is. Nederlandse en Belgische providers bieden geen ondersteuning voor de eSIM in de Apple Watch (alleen voor eSIM op de iPhone) dus Apple kan in feite geen 4G-modellen aanbieden. Aan de andere kant is het niet ondenkbaar dat Apple Nederland nog geen prioriteit geeft en dus niet wil samenwerken met Nederlandse providers om het op korte termijn aan te bieden.

Apple Watch Family Setup

Sinds watchOS 7 en iOS 14 biedt Apple de mogelijkheid om een Apple Watch voor een gezinslid in te stellen die zelf geen iPhone heeft. Denk bijvoorbeeld aan een kind of je opa of oma. Maar helaas werkt dit niet in Nederland, omdat je daarvoor een Apple Watch met 4G nodig hebt. Het is daarom niet mogelijk om de Family Setup in Nederland en België te gebruiken, waardoor iedere Apple Watch-gebruiker nog altijd per se een eigen iPhone nodig heeft.

Apple Watch Family Setup.

Geen HomePod

De HomePod is al een hele tijd verkrijgbaar in de grote Europese landen en in de VS. Maar Nederland en België zitten daar niet bij. Waarom? Waarschijnlijk omdat Siri er nog niet klaar voor is, al zitten er nou ook niet zoveel Siri-functies op de speaker dat Apple erg veel moeite hoeft te doen.

Bovenkant van de HomePod.

Geen Belgisch-Nederlandse Siri op Apple TV en Apple Watch

Belgische gebruikers zitten al jaren te wachten op ondersteuning voor de Belgisch-Nederlandse Siri op twee Apple-devices: de Apple TV en Apple Watch.

Op de Apple TV is Siri helemaal niet beschikbaar, waardoor je de assistent niet kan gebruiken om bijvoorbeeld HomeKit-apparaten te bedienen, content op te zoeken of andere vragen te stellen. Je kan dit eventueel forceren door te wisselen naar de Nederlandse iTunes-store, maar dan kan je helaas geen nieuwe apps downloaden.

Tot die tijd zul je je moeten behelpen met onze tip over Siri in België op de Apple TV werkend krijgen.

Op de Apple Watch is de situatie iets beter, maar nog niet ideaal. Op de Apple Watch kun je de Belgisch-Nederlandse Siri wel gebruiken, maar hij of zij zegt helaas niets terug. Je krijgt dus geen audio feedback van de assistent, terwijl dat in het Nederlands wel gewoon kan.

Geen single sign-on op Apple TV

In de VS is er al de mogelijkheid van zero sign-on, maar in Nederland is single-sign on nog niet eens mogelijk bij tv-aanbieders. Single sign-on houdt in dat je je maar eenmalig hoeft aan te melden bij je tv-aanbieder, om toegang te krijgen tot alle apps die bij je kabelpakket horen. Apple heeft er al een uitlegartikel in het Nederlands over, maar daar hebben we natuurlijk niks aan als het in Nederland met nog geen enkele aanbieder te gebruiken is. De Belgen hebben wel geluk: zij kunnen met Proximus Pickx single sign-on gebruiken.

Zero sign-on ging in december 2018 van start als onderdeel van tvOS 12. De Apple TV herkent het kabelnetwerk van de gebruiker en meldt je automatisch aan bij alle ondersteunde apps. Je hoeft dan niets meer in te typen.

Ook deze functies ontbreken nog
Er zijn nog meer functies waar we op wachten:

 • TV-series in de iTunes Store en Apple TV-app.
 • Scribble op de Apple Watch en Scribble op de iPad: alleen beschikbaar in het Engels.
 • Vertaal-app: de app is wel beschikbaar, maar vertalen van en naar het Nederlands is niet beschikbaar. Dat geldt ook voor het vertalen via Safari en Siri.
 • FlyOver in alle grote steden. Onlangs is wel Amsterdam en omgeving toegevoegd.
 • Gedetailleerde, nieuwe Apple Kaarten (momenteel alleen in de VS, vanaf eind 2020 uitrol in Europa).
 • Apple Kaarten-auto’s in heel Nederland en België (momenteel alleen in bepaalde regio’s).
 • Maximum snelheid in Apple Kaarten.
 • Fietsroutes en flitsers in Apple Kaarten. Deze functies zijn nieuw in iOS 14, maar werken slechts in een handjevol locaties in de VS en China.
 • iPhone met simkaartslot voor twee fysieke simkaarten (momenteel alleen in China). Lees ook onze review van de iPhone met fysieke dualsim.
 • Geen indoor kaarten voor luchthavens in België.

Diensten die wél in Nederland en België beschikbaar zijn
Gelukkig zijn er ook producten en diensten die inmiddels wel beschikbaar zijn en die we gewoon kunnen gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

ECG gebruiken op Apple Watch.

We bespreken ze hieronder wat meer in detail.

 • TV Channels: Abonneer je op betaalde streamingdiensten via de TV-app. In Nederland zijn dat onder andere Starzplay en het Smithsonian Channel.
 • Voorspellende QuickType: Sinds iOS 13 kun je op de iPhone (en ook iPad met iPadOS 13) profiteren van de voorspellende QuickType-functie in het toetsenbord. Hierdoor kun je sneller typen dankzij woordsuggesties en -aanvullingen.
 • Apple TV+: Sinds 1 november 2019 beschikbaar in meer dan honderd landen, waaronder Nederland en België. Je kijkt met Apple TV+ naar allerlei series en documentaires die speciaal voor Apple geproduceerd zijn.
 • Apple Arcade: Onbeperkt meer dan 100 games spelen voor een vast bedrag per maand kan sinds september 2019 ook in Nederland en België.
 • Dualsim met eSIM: Sinds 21 augustus 2019 kun je bij T-Mobile gebruikmaken van de eSIM voor de dualsimfunctie van de iPhone. De eSIM is een elektronische ingebouwde simkaart, die je kan gebruiken naast een fysieke simkaart. Daarna volgde Simyo van KPN met eSIM en in België kun je terecht bij Orange.
 • Apple Pay: Sinds 11 juni 2019 is Apple Pay officieel in Nederland beschikbaar. ING was de eerste bank en daarna volgden er nog meer, waaronder Rabobank en ABN AMRO. In België sluiten steeds meer banken zich aan bij Apple Pay.
 • TV-app: Met de TV-app op de iPhone, iPad en Apple TV check je welke films en series waar te zien zijn. Je ziet bijvoorbeeld het aanbod van Amazon Prime, Hayu en Netflix. Bij bijvoorbeeld Netflix gaat het kijken zelf nog altijd via de Netflix-app. De TV-app is ook de thuishaven van de aankomende streamingdienst Apple TV+.
 • ECG: Op de Apple Watch een ECG maken kan onder andere in Nederland en België.

Apple Kaarten met rijstrookbegeleiding.

Weet je nog meer functies die we in Nederland en België niet hebben? Laat het weten via onderstaande contactlink!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2020
Categorieën Devices, Diensten
Onderwerpen belgie, nederland
Software iOS 11, iOS 12, iOS 13, iOS 14