Apple Pay Italië

Deze Apple-producten en -diensten werken nog niet in Nederland

Ook niet in België

Apple kondigt aan de lopende band nieuwe producten, diensten en functies aan, maar lang niet alles is ook meteen in Nederland en België te gebruiken. In dit overzicht vind je de belangrijkste producten en diensten die niet in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Op sommige zitten we al jarenlang te wachten!

Lang niet alles wat Apple aankondigt komt ook meteen in Nederland en België beschikbaar. Zo wachten we nog steeds op diensten die in de VS en in andere Europese landen al lang zijn uitgerold en lopen we ook functie mis in iTunes en op de Apple TV. Dit zijn de belangrijkste producten en diensten die nog steeds niet in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Het is uiteraard een niet-uitputtende lijst want er zijn allerlei kleinere functies waar we ook nog niets aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de meer gedetailleerde kaarten voor Apple Maps die momenteel alleen in Californië te vinden zij en het iPhone Upgrade-programma waarmee je jaarlijks kunt overstappen naar een nieuwe iPhone.

Geen Apple Pay

Dit is een inkoppertje. Er is maar één dienst waarmee we dit overzicht kunnen beginnen en dat is Apple Pay. Keer op keer hopen we bij de aankondiging van de nieuwste kwartaalcijfers dat Tim Cook nu toch eindelijk eens Apple Pay voor Nederland aankondigt. Maar het schiet niet op. Met de komst van Apple Pay naar Duitsland en Apple Pay in België is het aantal witte vlekken op de Europese kaart steeds kleiner geworden. Naast Nederland zijn er nog een paar landen over in Europa, zoals Portugal. Maar het lijstje wordt steeds korter…

Sinds november 2018 is Apple Pay beschikbaar in België. De Nederlandse vertalingen van Apple Pay-pagina’s zal dan ook ongetwijfeld daarmee te maken hebben gehad. Het is helaas geen teken dat de betaaldienst ook snel in Nederland beschikbaar is. De meeste Apple Pay-hints zijn dan ook vaak vals alarm.

Geen HomePod

De HomePod is al bijna een jaar verkrijgbaar in de grote Europese landen en in de VS. Maar Nederland en België zitten daar niet bij. Waarom? Waarschijnlijk omdat Siri er nog niet klaar voor is, al zitten er nou ook niet zoveel Siri-functies op de speaker dat Apple erg veel moeite hoeft te doen.

Bovenkant van de HomePod.

Geen Apple Watch 4G

Ook wat de Apple Watch 4G betreft grijp je mis in Nederland en België. En dat geldt ook voor de luxere versies van roestvrij staal, de eerdere versies van keramiek en de Hermes-editie. Zelfs de Hermes-horlogebandjes zijn niet los verkrijgbaar, terwijl die toch op elk model Apple Watch passen. Alle duurdere versies zijn alleen leverbaar met 4G en dat is voor Apple reden om ze helemaal niet aan te bieden. Wil je een dergelijke Apple Watch kopen dan kun je de 4G-functie niet gebruiken.

In dit geval is het de vraag wiens fout het is. Nederlandse en Belgische providers bieden geen ondersteuning voor de eSIM dus Apple kan in feite geen 4G-modellen aanbieden.

Geen Apple Watch ECG

De Apple Watch Series 4 heeft nieuwe sensoren, waardoor je een hartfilmpje kan maken. Deze zogenaamde ECG maak je met de aparte ECG-app. Deze is toegevoegd in watchOS 5.1.2, maar werkt op dit moment alleen bij de Apple Watch Series 4 die verkocht is in de Verenigde Staten. Apple heeft de app alleen op deze specifieke modellen toegevoegd, omdat er eerst goedkeuring van allerlei instanties nodig is om deze medische functie te mogen aanbieden. Hierdoor werkt de Apple Watch ECG niet in Nederland, ook niet als je je regio-instellingen aanpast. Je kan het alleen gebruiken als je je Apple Watch toevallig uit de Verenigde Staten gehaald hebt.

Geen eSIM via Nederlandse en Belgische providers

Daarmee komen we meteen op het volgende punt: het feit dat er geen Nederlandse en Belgische providers zijn die de eSIM ondersteunen. Daardoor kun je niet via je lokale provider gebruik maken van de dualsim-functies in de nieuwste iPhones en moet je terugvallen op de (vrij prijzige) internationale aanbieders.

Geen TV-app op de Apple TV

Voor nagenoeg elk product geldt dat er wel een functie is die (nog) niet in Nederland werkt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Apple TV. Apple heeft een TV-app ontwikkeld waarmee je ook live naar sportwedstrijden kunt kijken. Die app is ook beschikbaar in Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië, maar niet in Nederland en België. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om een tv-gids te maken met wat extra tv-content. We houden daarom ons hart vast of Apple’s tv-dienst wel snel naar Europa komt. De eerste tekenen daarvan zijn gunstig: Apple zou van plan zijn om de tv-shows in 2019 al naar honderd landen uit te rollen. Het moet wel heel raar lopen als onze landen daar niet bij zitten.

TV-app op Apple TV en iOS.

Het voorspellende QuickType

Wat betreft het QuickType-toetsenbord krijgen we op de iCulture-redactie regelmatig vragen. Gaat Apple de voorspellende functie nu eindelijk eens in het Nederlands beschikbaar stellen? Ook daar zijn geen aanwijzingen voor. De naam QuickType wordt vaak in verband gebracht met deze woordvoorspellende functie, maar dat is niet helemaal juist. De naam QuickType is de officiële naam van het iOS-toetsenbord. Vandaar dat Nederlands ook als optie genoemd wordt op de Apple-website onder het kopje QuickType. Zicht op de woordvoorspellende functie in Nederland en België is er helaas dus nog niet.

QuickType voorspelling in het Engels.

Apple News

Dit is er eentje waar bijna niemand zich nog druk over lijkt te maken. Vele jaren geleden startte Apple met Apple News, een soort Flipboard voor nieuwsbronnen. Menselijke medewerkers zorgen daarbij voor een selectie van het nieuws, wat moet voorkomen dat je door algoritmes een bepaalde mening krijgt aangepraat. Allemaal goed en wel, maar van een aanstaande introductie in Nederland of België hoeven we niet te veel te verwachten.

Geen Vlaamse Siri op Apple TV en Apple Watch

Belgische gebruikers zitten al jaren te wachten op ondersteuning voor de Vlaamse Siri op twee Apple-devices: de Apple TV en Apple Watch. Op de Apple TV is Siri helemaal niet beschikbaar, waardoor je de assistent niet kan gebruiken om bijvoorbeeld HomeKit-apparaten te bedienen, content op te zoeken of andere vragen te stellen. Je kan dit eventueel forceren door te wisselen naar de Nederlandse iTunes-store, maar dan kan je helaas geen nieuwe apps downloaden.

Op de Apple Watch is de situatie iets beter, maar nog niet ideaal. Op de Apple Watch kun je de Vlaamse Siri wel gebruiken, maar hij of zij zegt helaas niets terug. Je krijgt dus geen audio feedback van de assistent, terwijl dat in het Nederlands wel gewoon kan.

Nog meer functies waar we op wachten:

  • TV-series in iTunes
  • FlyOver in alle grote steden
  • Gedetailleerde, nieuwe Apple Kaarten (momenteel alleen in Californië)
  • Apple Kaarten-auto’s die buurten nauwkeurig in beeld brengen (momenteel alleen in VS, Engeland, Frankrijk)
  • Zelfrijdende auto’s van Apple (momenteel alleen in de VS op de openbare weg)
  • iPhone met simkaartslot voor twee fysieke simkaarten (momenteel alleen in China). Lees ook onze review van de iPhone met fysieke dualsim.
  • Geen indoor kaarten voor luchthavens in België.

Weet je nog meer functies die we in Nederland en België niet hebben? Laat het weten via onderstaande contactlink!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorieën Devices, Diensten
Onderwerpen apple pay, belgie, nederland
Software iOS 11