Dicteren in Mail in iOS 16.

Deze Apple-producten, -diensten en -functies komen nog niet naar Nederland en België

Bijgewerkt na de nieuwste aankondigingen
Apple kondigt aan de lopende band nieuwe producten, diensten en functies aan, maar lang niet alles is ook meteen in Nederland en België te gebruiken. In dit overzicht vind je de belangrijkste nieuwe producten en diensten die wél en nog níet in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Deze keer is er ook goed nieuws, want er komen in 2022 twee belangrijke verbeteringen onze kant op.

Lang niet alles wat Apple aankondigt komt ook meteen in Nederland en België beschikbaar. Zo wachten we nog steeds op diensten die in de VS en in andere Europese landen al lang zijn uitgerold en lopen we ook op diverse Apple-producten allerlei functies mis. Ook in 2022 heeft Apple weer allerlei functies die nog niet in Nederland werken, al kunnen we nu wel weer een paar langverwachte functies eindelijk van ons lijstje afstrepen.

In deze gids hebben we de de belangrijkste producten en diensten die nog steeds niet in Nederland en België verkrijgbaar zijn op een rijtje gezet. Wil je weten welke diensten wél al beschikbaar zijn? Check dan ook de diensten die we wel al gekregen hebben!

Deze functies komen binnenkort naar Nederland en België:

Op deze producten en diensten moeten we nog wachten (bijgewerkt voor iOS 16):

Aan het einde van dit artikel hebben we een lijst van producten en diensten die inmiddels wél enige tijd te vinden zijn in Nederland.

Het is uiteraard een niet-uitputtende lijst want er zijn allerlei kleinere functies waar we ook nog niets aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan het iPhone Upgrade-programma waarmee je jaarlijks kunt overstappen naar een nieuwe iPhone.

Deze functies komen binnenkort naar Nederland en België

Tijdens de WWDC 2022 heeft Apple weer wat nieuwe functies aangekondigd die naar Nederland en België komen. Helaas is het aantal nieuwe toevoegingen schaars, want het gaat maar om twee verbeteringen.

Verbeterde Apple Kaarten in Nederland en België

Nog dit jaar worden zowel Nederland als België getrakteerd op de verbeterde Apple Kaarten. Apple reed in het voorjaar en de zomer van 2021 rond in Nederland en België, om met eigen auto’s en camera’s de wegen en omgevingen vast te leggen. Ook dit voorjaar nog zijn er voetgangers met camera’s op pad gegaan. Apple zegt dat de release van de verbeterde Apple Kaarten in Nederland en België gepland staat voor later dit jaar. Dat betekent dat vanaf dan niet alleen de kaarten gedetailleerder zijn, maar ook functies als snelheidslimieten en Look Around verwacht worden.

Bekijk ook

Vernieuwde Apple Kaarten komt dit jaar naar Nederland en België: dit heb je eraan

De vernieuwde Apple Kaarten wordt dit jaar uitgerold naar onder andere Nederland en België. Apple heeft het afgelopen jaar al door beide landen rondgereden om alle wegen en omgevingen zelf vast te leggen en daar zien we eind dit jaar het resultaat van. Dat levert een flink aantal voordelen op.

Vertaal-app en systeembrede vertaaloptie in het Nederlands

Apple heeft laten weten dat vanaf iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura Nederlands ondersteund wordt in zowel de Vertaal-app als in de systeembrede vertaalopties. Denk bijvoorbeeld aan Safari, waarmee je een (deel van) een webpagina kan vertalen. De Vertaal-app wordt daarmee ook meteen een concurrent van Google Translate voor Nederlandse gebruikers.

Nieuwe en bestaande diensten en producten die nog niet naar Nederland en België komen
De lijst met diensten die nog niet naar Nederland en België komen is, ondanks dat er twee functies binnenkort wel beschikbaar komen, door de nieuwe aankondigingen van dit jaar toch weer langer geworden. In het najaar van 2022 brengt Apple met iOS 16, macOS Ventura en meer weer allerlei functies uit die niet in Nederland en België te gebruiken zijn. Er zijn nieuwe verbeteringen voor dicteren, Siri, Mail, Apple Pay en meer, maar voor het gebruik op jouw toestel zul je nog geduld moeten hebben.

Livetekst vertalen

Livetekst is een handige nieuwe functie op de iPhones met A12-chip en nieuwer die tekst in foto’s en afbeeldingen kan herkennen. Je kan dan bijvoorbeeld de tekst kopiëren of meteen een telefoonnummer bellen dat in een foto staat. Apple zegt dat de functie alleen Engels, Chinees, Frans, Italiaans, Duits, Spaans en Portugees herkend. De vertaalfunctie van Livetekst werkt dan ook alleen in deze talen. Gelukkig kun je Livetekst wel gebruiken, al moet je voor sommige functies wel de Engelse taal toevoegen aan de instellingen op de iPhone. Maar de vertaaloptie wordt niet ondersteund in het Nederlands, ook niet nu de Vertaal-app wel Nederlands krijgt.

Live Text talen.

Mail-verbeteringen met zoeken en meer

In iOs 16 en de andere nieuwe updates, krijgt de Mail-app een aantal nieuwe functies. Zo wordt de zoekfunctie slimmer, doordat typfouten automatisch hersteld worden en de app synoniemen voor jouw zoekterm gebruikt. Maar helaas werkt dit alleen voor Engels en is het alleen te gebruiken in Engelstalige landen. Datzelfde geldt ook voor de melding die je kan krijgen als je een belangrijk deel van de e-mail vergeet, bijvoorbeeld het toevoegen van een bijlage. We weten niet precies waarom, maar ook dit werkt alleen in het Engels.

ID-kaarten in Wallet

Het is een droom van menig Apple-gebruiker: het bewaren van een identiteitskaart in de Wallet-app. In de VS kan sinds kort in enkele staten, want je kan dan bijvoorbeeld je rijbewijs opslaan in de Wallet-app. De Wallet-app krijgt ondersteuning voor allerlei soorten ID-kaarten, waaronder dus het rijbewijs. Maar helaas is er nog altijd geen teken dat dit naar Europa komt, laat staan Nederland of België. Vanaf iOS 16 kunnen ook apps dergelijke ID-bewijzen gebruiken om bijvoorbeeld je identiteit te bevestigen. Denk aan apps van overheden. Maar dus helaas nog niet bij ons.

ID details op iPhone (VS)

Maps-verbeteringen voor navigatie en ov

Apple Kaarten heeft voor sommige steden ook een betere weergave gekregen, bijvoorbeeld met verhoging in het landschap, meer details in wegen en afslagen, gebouwen en natuurlijke omgeving. Dit werkt alleen in een handjevol steden, zoals San Francisco, New York en Londen. Datzelfde geldt ook voor fietsroutes: ook die zijn nog niet in Nederland beschikbaar en het is nog de vraag of dat er snel aan komt. In iOS 16 voegt Apple ook nog verbeteringen toe voor het ov, zoals de prijs van je rit en het rechtstreeks toevoegen van tegoed aan je ov-kaart in Wallet. Maar ook die functies zijn voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar.

Apple Pay Later: gespreid betalen met Apple Pay

Apple Pay Later is een nieuwe dienst waarmee je aankopen gespreid kan betalen. De functie komt beschikbaar in de VS, als onderdeel van Apple Pay-betalingen op het web. Via de betaalinterface kan je kiezen om je aankoop in delen te betalen. Het totaalbedrag wordt opgedeeld in vier gelijke delen, die verspreid over zes weken geïncasseerd worden. Maar dus alleen als je in de VS woont.

Gezondheid-data delen met doktoren

In de VS is het mogelijk om de gegevens in de Gezondheid-app te delen met je zorgaanbieder, zodat je dokter inzage krijgt in je data. Ook de verbeteringen in laboratoriumresultaten die deel uitmaken van de Health Records komen niet naar Nederland. Health Records is al lange tijd beschikbaar in de VS, maar maakt ook dit jaar niet de overstap naar Europa. Apple biedt in de VS ook een functie om je de hoogtepunten van je bloedglucoseniveau te bekijken.

Offline Siri en meer

Een aantal belangrijke verbeteringen voor Siri zijn helaas niet beschikbaar in het Nederlands. Eén van de belangrijkste is offline Siri. In bijvoorbeeld het Engels kan Siri lokale opdrachten als timers, het opstarten van apps, het bedienen van audio en HomeKit en meer offline verwerken, als er dus geen internetverbinding is. Dat komt omdat je spraakopdrachten in de geschikte talen helemaal op het toestel zelf verwerkt worden. In het Nederlands kan dat nog niet, ook niet in iOS 16. De snelheidsverbetering voor Siri merk je dan dus ook niet. Talen die wel ondersteund worden zijn Engels, Duits, Spaans, Frans, Japans, Chinees en Kantonees.

On-device processing Siri

Wat helaas ook niet werkt in het Nederlands, is het toevoegen van emoji als je via Siri een berichtje stuurt. Dit is in iOS 16 een handige toevoeging, bijvoorbeeld voor gebruik in CarPlay, maar dat werkt dus niet in het Nederlands. Datzelfde geldt ook voor het ophangen van een telefoongesprek of FaceTime-conversatie.

Verbeterd dicteren

Als je wel eens gebruikmaakt van de dicteerfunctie op je iPhone of iPad, merk je in iOS 16 in het Nederlands helaas geen verbetering. Voor dicteren is nog steeds een internetverbinding nodig, want de zogenaamde on-device dictation komt nog niet naar het Nederlands. Ook de nieuwe continuous dictation, waarmee je onbeperkt kan blijven dicteren zonder pauze, is niet in het Nederlands beschikbaar. In het Nederlands ben je dus nog steeds beperkt door de limiet van 60 seconden. Ook het gecombineerde gebruik van dicteren en typen werkt in iOS 16 niet in het Nederlands, net als de automatische interpunctie. Je moet dus nog steeds dicteren met woorden als “komma”, “punt” en “vraagteken”.

Dicteren in Mail in iOS 16.

Weer-meldingen

De Weer-app heeft al in iOS 15 ondersteuning voor weermeldingen gekregen. De app kan per uur in een melding aangeven als het gaat regenen, sneeuwen of hagelen of wanneer het de neerslag ophoudt. Dit wordt alleen ondersteund in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Deze weermeldingen worden helaas ook in iOS 16 nog niet ondersteund bij ons.

Apple Card en andere Apple Pay-functies

De Apple Card is een aanvullende kaart voor Apple Pay. Het is Apple’s eigen creditcard die je kan gebruiken in winkels waar ook Apple Pay geaccepteerd wordt. Apple geeft je tegoeden in de vorm van Apple Pay Cash voor elke keer dat je een betaling uitvoert. Apple werkt voor de kaart samen met de Amerikaanse bank Goldman’s Sachs. Er is vooralsnog geen concrete planning voor een verdere uitrol buiten de VS. Wij zien de kaart de komende jaren nog niet beschikbaar komen in Nederland, ook omdat hiervoor nauw samengewerkt moet worden met een lokale bank en instantie die de kaart uitgeeft. Nederland zal dan niet bovenaan de prioriteitenlijst staan. Bovendien is er in Nederland veel minder behoefte aan dergelijke toepassingen, omdat onze betaalinfrastructuur veel minder op creditcards gebaseerd is.

Bekijk ook

Apple Card: alles over de creditcard van Apple

Apple Card is een creditcard, bedoeld voor Apple-klanten in de Verenigde Staten. Lees hier alles over de Apple Card die in samenwerking met Goldman Sachs wordt uitgebracht. Heb je er in Nederland ook iets aan?

Apple Cash

Ook al hebben we in Nederland sinds 2019 de mogelijkheid om Apple Pay te gebruiken, nog lang niet alle functies zijn beschikbaar. Zo is Apple Cash niet beschikbaar en kun je de speciale ov-functies van Apple Pay nog niet gebruiken. Ook andere Apple Pay-functies werken alleen in een beperkt aantal landen.

Apple News en News+

Vele jaren geleden startte Apple met Apple News, een soort alles-in-één nieuwsapp. Menselijke medewerkers zorgen daarbij voor een selectie van het nieuws, wat moet voorkomen dat je door algoritmes een bepaalde mening krijgt aangepraat. Allemaal goed en wel, maar het aantal landen waar de dienst voor beschikbaar is, is op één hand te tellen. Dat geldt ook voor Apple News+, een aanvullende betaalde dienst waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kranten en tijdschriften kan lezen. Is beschikbaar in de VS, maar komt voorlopig niet naar andere landen.

Bekijk ook

Apple News: alles over deze nieuwsdienst en app

Apple News is een app waarmee je artikelen van kranten, tijdschriften, blogs en websites kunt lezen. De app is te gebruiken in een beperkt aantal landen, maar via een omweg kun je er ook in Nederland en België gebruik van maken. Daarnaast is er de betaalde dienst News+.

Apple Fitness+

In de VS heeft Apple sinds eind 2020 een nieuwe dienst, genaamd Apple Fitness+. Dit is een betaalde dienst waarin je instructie- en workout oefeningen vindt waarbij je zelf (vanuit huis of de sportschool) mee kan doen. Er komen wekelijks nieuwe video’s van allerlei professionele sporters, in verschillende categorieën. Kijken doe je via je iPhone, iPad of Apple TV en met de Apple Watch worden al je metingen bijgehouden. Als je ten minste in een geschikt land woont (zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië). Inmiddels is Apple Fitness+ ook uitgerold naar andere landen in Europa, waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Apple gebruikt hiervoor ondertiteling, dus alles is gewoon in het Engels beschikbaar. Waarom dit nog niet in Nederland mogelijk is, is voor ons een raadsel.

Bekijk ook

Apple Fitness+: alles over Apple's betaaldienst voor trainingsvideo's

Met Apple Fitness+ kun je je abonneren op fitnesslessen en instructievideo's voor trainingen. Het is gestart op 14 december 2020. Officieel wordt het nog niet aangeboden in Nederland en België maar via een omweg kun je het al wel gebruiken.

Duurste bundel Apple One

Apple One is de alles-in-één bundel waarin meerdere diensten gecombineerd zijn. Maar in Nederland en België zijn alleen de twee standaardbundels beschikbaar, met daarin Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en iCloud-opslag (50GB of 200GB). De duurste Premier bundel heeft ook nog Apple News+ en Apple Fitness+, met 2TB iCloud-opslag. In onder andere Duitsland is Apple One Premium inmiddels wél beschikbaar, met daarbij dus ook Apple Fitness+ voor in totaal €28,95 per maand. Waarschijnlijk krijgen wij dit ook zodra Apple Fitness+ beschikbaar komt, maar tot die tijd grijpen we dus mis.

Bekijk ook

Apple One: de alles-in-1 bundel voor Apple's betaaldiensten

Apple One is een allesomvattende bundel waarin meerdere betaalde diensten van Apple met elkaar gecombineerd zijn. Zo bespaar je geld op diensten die je toch al gebruikte.

Apple Music Voice

Sinds najaar 2021 heeft Apple ook Apple Music Voice, een goedkopere versie van Apple Music. Binnen deze bundel kun je naar alle muziek van Apple Music luisteren, maar alleen muziek opvragen via Siri en je eigen stem. De Muziek-app is beperkt, er is geen muziek in hogere kwaliteit en offline opslaan is ook geen optie. Maar je betaalt dan ook maar €4,99 per maand. Ondanks dat de HomePod mini met Nederlandse Siri wel beschikbaar is, is de Apple Music Voice-bundel in nog geen velden of wegen te bekennen.

Apple Watch-toetsenbord in het Nederlands

Op de iPhone, iPad en Mac werkt typen in het Nederlands (uiteraard) probleemloos, met of zonder autocorrectie. Op de Apple Watch is dat een ander verhaal. Op de Apple Watch Series 7 zit voor het eerst een volledig toetsenbord, vanwege het grotere scherm. Maar helaas werkt dit toetsenbord alleen in het Engels en Chinees en vanaf watchOS 9 in onder andere het Duits, Frans, Italiaans en Spaans. Ook dit jaar wordt Nederlands dus niet ondersteund. Zowel het typen als het vegen werkt in het Nederlands niet. Je kunt de functie wel inschakelen door Engels als taaloptie toe te voegen, maar de autocorrectie probeert dan van elk woord dat je typt een Engels woord te maken. Dat maakt het gebruik nogal onhandig.

Het is ons volstrekt onduidelijk waarom het Apple Watch Series 7-toetsenbord niet werkt in het Nederlands.

Apple Watch Series 7 toetsenbord in het Nederlands niet mogelijk.

Geen Apple Watch Edition

Sinds eind 2020 is de 4G Apple Watch beschikbaar in België, en sinds eind oktober 2021 ook in Nederland. Apple verkoopt ook eindelijk weer de roestvrij stalen Apple Watch. Maar wie graag titanium wil, vist nog achter het net. De Apple Watch Edition, de luxere versie van de Apple Watch, wordt niet in Nederland uitgebracht. Apple maakt bij dit model gebruik van titanium, in twee verschillende kleuren. Overigens is in Nederland ook de Apple Watch Hermès niet beschikaar. Zelfs de losse bandjes kun je hier niet kopen.

Bekijk ook

Apple Watch Edition: alles over deze exclusieve smartwatch in titanium

De Apple Watch Edition is een exclusieve uitvoering van de Apple Watch. In 2019 kon je kiezen uit modellen in titanium in keramiek, maar in 2020 heeft Apple dit teruggebracht tot alleen titanium. Ook in 2021 is dit het geval. Lees hier alles over de beschikbare modellen, prijzen en levertijden en meer.

Apple Watch Family Setup

Sinds watchOS 7 en iOS 14 biedt Apple de mogelijkheid om een Apple Watch voor een gezinslid in te stellen die zelf geen iPhone heeft. Denk bijvoorbeeld aan een kind of je opa of oma. Maar helaas werkt dit niet in Nederland, omdat T-Mobile (de enige provider die de Cellular Apple Watch ondersteunt) deze functie niet aanbiedt. Ook Telenet in België werkt hier niet mee. Het is daarom niet mogelijk om de Family Setup in Nederland en België te gebruiken, waardoor iedere Apple Watch-gebruiker nog altijd per se een eigen iPhone nodig heeft.

Apple Watch Family Setup.

Geen Belgisch-Nederlandse Siri op Apple Watch

Belgische gebruikers zitten al jaren te wachten op ondersteuning voor de Belgisch-Nederlandse Siri op de Apple Watch. Op de Apple TV is Siri inmiddels beschikbaar in België sinds tvOS 15.2, maar op de Apple Watch is het nog behelpen. Je kunt de Belgisch-Nederlandse Siri wel gebruiken, maar de stem zegt helaas niets terug. Je krijgt dus geen audio feedback van de assistent, terwijl dat in het Nederlands wel gewoon kan.

Overigens is de Belgische Siri-stem sinds de komst van iOS 15 helemaal verdwenen, ook op de iPhone en iPad. Voorheen was er een speciale Vlaamse Siri-stem, maar gebruikers in België moeten het nu doen met het Nederlandse accent. De reden hiervoor is ons onbekend.

Geen single sign-on op Apple TV

In de VS is er al de mogelijkheid van zero sign-on, maar in Nederland is single-sign on nog niet eens mogelijk bij tv-aanbieders. Single sign-on houdt in dat je je maar eenmalig hoeft aan te melden bij je tv-aanbieder, om toegang te krijgen tot alle apps die bij je kabelpakket horen. Apple heeft er al een uitlegartikel in het Nederlands over, maar daar hebben we natuurlijk niks aan als het in Nederland met nog geen enkele aanbieder te gebruiken is. De Belgen hebben wel geluk: zij kunnen met Proximus Pickx single sign-on gebruiken.

Zero sign-on ging in december 2018 van start als onderdeel van tvOS 12. De Apple TV herkent het kabelnetwerk van de gebruiker en meldt je automatisch aan bij alle ondersteunde apps. Je hoeft dan niets meer in te typen.

Ook deze functies ontbreken nog
Er zijn nog meer functies waar we op wachten:

 • TV-series in de iTunes Store en Apple TV-app.
 • Scribble op de Apple Watch en Scribble op de iPad: beschikbaar in onder andere het Engels en Duits.
 • Fietsroutes in Apple Kaarten. Het is onduidelijk of deze fietsroutes dit najaar naar Nederland komen, ondanks dat de verbeterde kaarten wel beschikbaar zijn. In andere landen waar de nieuwe kaarten uitgebracht zijn, werden de fietsroutes helaas niet uitgerold.
 • Geen indoor kaarten voor luchthavens in België.
 • Bellen via andere apparaten als iPhone uitgeschakeld is dankzij iCloud.

Diensten die wél in Nederland en België beschikbaar zijn
Gelukkig zijn er ook producten en diensten die inmiddels wel beschikbaar zijn en die we gewoon kunnen gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

HomePod mini in blauw

We bespreken ze hieronder wat meer in detail.

 • Release HomePod mini in Nederland en België: De HomePod mini is sinds eind maart in Nederland en België verkrijgbaar. De Nederlandse Siri is al sinds HomePod-software versie 15.2 van december 2021, terwijl de Nederlandse stemherkenning (waarmee de HomePod gebruikers kan herkennen) sinds iOS 15.4 beschikbaar is.
 • Apple Watch 4G: Sinds eind oktober 2021 is de 4G Apple Watch officieel in Nederland beschikbaar. Je kan daardoor ook zonder iPhone de deur uit en toch bereikbaar zijn via je Apple Watch.
 • QuickPath: Het veegtoetsenbord werkt sinds iOS 15 ook in het Nederlands. Daardoor kun je nu via QuickPath ook woorden maken door over het toetsenbord te vegen, in plaats van op letters te tikken.
 • TV Channels: Abonneer je op betaalde streamingdiensten via de TV-app. In Nederland zijn dat onder andere Starzplay en het Smithsonian Channel.
 • Voorspellende QuickType: Sinds iOS 13 kun je op de iPhone (en ook iPad met iPadOS 13) profiteren van de voorspellende QuickType-functie in het toetsenbord. Hierdoor kun je sneller typen dankzij woordsuggesties en -aanvullingen.
 • Apple TV+: Sinds 1 november 2019 beschikbaar in meer dan honderd landen, waaronder Nederland en België. Je kijkt met Apple TV+ naar allerlei series en documentaires die speciaal voor Apple geproduceerd zijn.
 • Apple Arcade: Onbeperkt meer dan 100 games spelen voor een vast bedrag per maand kan sinds september 2019 ook in Nederland en België.
 • Dualsim met eSIM: Sinds 21 augustus 2019 kun je bij T-Mobile gebruikmaken van de eSIM voor de dualsimfunctie van de iPhone. De eSIM is een elektronische ingebouwde simkaart, die je kan gebruiken naast een fysieke simkaart. Daarna volgde Simyo van KPN met eSIM en in België kun je terecht bij Orange.
 • Apple Pay: Sinds 11 juni 2019 is Apple Pay officieel in Nederland beschikbaar. ING was de eerste bank en daarna volgden er nog meer, waaronder Rabobank en ABN AMRO. In België sluiten steeds meer banken zich aan bij Apple Pay.
 • TV-app: Met de TV-app op de iPhone, iPad en Apple TV check je welke films en series waar te zien zijn. Je ziet bijvoorbeeld het aanbod van Amazon Prime, Hayu en Netflix. Bij bijvoorbeeld Netflix gaat het kijken zelf nog altijd via de Netflix-app. De TV-app is ook de thuishaven van de aankomende streamingdienst Apple TV+.
 • ECG: Op de Apple Watch een ECG maken kan onder andere in Nederland en België.

Apple Kaarten met rijstrookbegeleiding.

Weet je nog meer functies die we in Nederland en België niet hebben? Laat het weten via onderstaande contactlink!

Revisiegeschiedenis:

 • 2021 - 04 november: Bijgewerkt voor najaar 2021.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!