Voorspellende QuickType in het Nederlands.

Deze Apple-producten en -diensten werken nog niet in Nederland en België

Maar wat werkt er wel?

Apple kondigt aan de lopende band nieuwe producten, diensten en functies aan, maar lang niet alles is ook meteen in Nederland en België te gebruiken. In dit overzicht vind je de belangrijkste nieuwe producten en diensten die wél en nog niet in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Op sommige zitten we al jarenlang te wachten!

Lang niet alles wat Apple aankondigt komt ook meteen in Nederland en België beschikbaar. Zo wachten we nog steeds op diensten die in de VS en in andere Europese landen al lang zijn uitgerold en lopen we ook functie mis in iTunes en op de Apple TV. In deze gids hebben we de de belangrijkste producten en diensten die nog steeds niet in Nederland en België verkrijgbaar zijn op een rijtje gezet. Toch is er ook een aantal diensten die wél beschikbaar zijn of binnenkort naar Nederland komen. Check ook de diensten die we wel al gekregen hebben!

Deze diensten en functies zijn nu wél in Nederland beschikbaar:

Deze (nieuwe) diensten en functies komen binnenkort wél naar Nederland:

Op deze producten en diensten moeten we nog wachten:

Het is uiteraard een niet-uitputtende lijst want er zijn allerlei kleinere functies waar we ook nog niets aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de meer gedetailleerde kaarten voor Apple Maps die momenteel alleen in Californië te vinden zijn en het iPhone Upgrade-programma waarmee je jaarlijks kunt overstappen naar een nieuwe iPhone.

Diensten die wél in Nederland en België beschikbaar zijn
Ben je benieuwd welke diensten de afgelopen jaren wel al in Nederland en België beschikbaar gekomen zijn? Dan ben je hier aan het goede adres! Van deze functies kun je nu meteen gebruikmaken:

 • eSIM met dualsim: Sinds 21 augustus 2019 kun je bij T-Mobile gebruikmaken van de eSIM voor de dualsimfunctie van de iPhone. De eSIM is een elektronische ingebouwde simkaart, die je kan gebruiken naast een fysieke simkaart. Momenteel is de eSIM van T-Mobile de enige optie van de traditionele aanbieders. Er zijn nog wel allerlei internationale aanbieders, maar die bieden vaak alleen data aan en zijn ook duurder. In België is er nog geen nationale provider die de eSIM biedt.
 • Apple Pay: Sinds 11 juni 2019 is Apple Pay eindelijk officieel in Nederland beschikbaar. Vanaf dat moment kun je Apple Pay bij ING gebruiken. Van andere banken is nog niks concreets bekend, maar we denken dat deze snel volgen. In België sluiten steeds meer banken zich aan bij Apple Pay.
 • TV-app: Met de TV-app op de iPhone, iPad en Apple TV check je welke films en series waar te zien zijn. Je ziet bijvoorbeeld het aanbod van Amazon Prime, Hayu en Netflix. Bij bijvoorbeeld Netflix gaat het kijken zelf nog altijd via de Netflix-app. De TV-app is ook de thuishaven van de aankomende streamingdienst Apple TV+.
 • ECG: Op de Apple Watch een ECG maken kan onder andere in Nederland en België.
 • Rijstrookbegeleiding: In Apple Kaarten is er rijstrookbegeleiding die tijdens het navigeren precies aangeeft welke baan je moet hebben. Werkt in Nederland en België
 • Indoor kaarten: Je kan in Apple Kaarten in Schiphol navigeren dankzij indoor kaarten. In België werkt dit nog niet.
 • OV-info: zowel in Nederland als in België kun je OV-info in Apple Kaarten opvragen.
 • Carrier billing: apps en meer afrekenen via je telefoonrekening.
 • 4G Bellen (ook wel VoLTE genoemd): Bij bepaalde providers kun je bellen via het 4G-netwerk, voor beter bereik en hogere kwaliteit.
 • Wi-Fi Bellen: bellen via je eigen Wi-Fi-netwerk voor beter bereik binnenshuis en hogere kwaliteit.

Nieuwe diensten en functies die binnenkort wél naar Nederland en België komen
Tijdens het Apple maart-event 2019 kondigde Apple veel nieuwe diensten aan. Daar werd ook bekendgemaakt dat een deel van de diensten zijn weg vindt naar meer dan honderd landen. Hoewel Apple in deze gevallen geen specifieke landenlijst bekendgemaakt heeft, spreken ze van een uitbreiding in ‘meer dan 100 landen’. We kunnen er dus vanuit gaan dat zowel Nederland als België hierbij zitten. Ook een functie waar veel gebruikers op zitten te wachten komt eindelijk naar Nederland.

Het voorspellende QuickType

Het QuickType-toetsenbord gebruiken we allemaal dagelijks om berichtjes te sturen, notities te maken of andere teksten te typen. Binnenkort gaat dat een stuk sneller. In iOS 13 komt het voorspellende QuickType naar Nederland. Met de voorspellende functie in iOS verschijnen woordsuggesties boven het toetsenbord, nog voordat je een letter getypt hebt. Hoe meer je van deze functie gebruikmaakt, hoe beter hij op den duur werkt. Heel veel andere toetsenborden hebben deze functie al langer, waaronder Google’s Gboard. Nog even geduld en dan komt de functie eindelijk beschikbaar voor Nederlandse iPhone- en iPad-gebruikers.

QuickType voorspelling in het Engels.

TV+: Apple’s eigen streamingdienst

Apple TV+ is Apple’s aankomende dienst waar de eigen originele shows te zien zijn. TV+ komt in het najaar in meer dan honderd landen beschikbaar. Voor een vast bedrag per maand kun je dan kijken naar Apple’s eigen aanbod van shows, waaronder The Morning Show met Jennifer Aniston en Steve Carell, een science-fiction serie van Steven Spielberg en twee docu’s van Oprah Winfrey. Wat je moet betalen voor deze dienst is nog niet bekend.

Overigens heeft Apple nog een tv-dienst aangekondigd, namelijk TV Channels. Dit is de verzamelnaam voor diensten van externe partijen die hun content aanbieden via de TV-app, zoals het Amerikaanse Starz en HBO. Dit komt voorlopig nog niet naar Nederland (zie verderop).

Apple Arcade: betaalde dienst voor premium games

Apple Arcade is Apple’s kijk op een gamedienst. Apple Arcade bestaat uit meer dan honderd titels van bekende en minder bekende ontwikkelaars. Je kan voor een vast bedrag per maand premium games spelen, zoals Monument Valley en Sonic Racing. Vanaf dit najaar vind je Apple Arcade via een tab in de App Store-app in meer dan 150 landen.

Nieuwe en bestaande diensten die nog niet naar Nederland en België komen
De lijst met diensten die nog niet naar Nederland en België komen is door alle aankondigingen alleen maar langer geworden. Het gaat om deze producten en diensten waar we al een tijdje op wachten:

Apple Card

De Apple Card is een aanvullende kaart voor Apple Pay. Het is Apple’s eigen creditcard die je kan gebruiken in winkels waar ook Apple Pay geaccepteerd wordt. Apple geeft je tegoeden in de vorm van Apple Pay Cash voor elke keer dat je een betaling uitvoert. Apple werkt voor de kaart samen met de Amerikaanse bank Goldman’s Sachs. De kaart komt deze zomer beschikbaar in de Verenigde Staten, maar er is vooralsnog geen concrete planning voor een verdere uitrol buiten de VS. Wij zien de kaart de komende jaren nog niet beschikbaar komen in Nederland, omdat eerst Apple Pay nog moet verschijnen.

Apple News en News+

Vele jaren geleden startte Apple met Apple News, een soort Flipboard voor nieuwsbronnen. Menselijke medewerkers zorgen daarbij voor een selectie van het nieuws, wat moet voorkomen dat je door algoritmes een bepaalde mening krijgt aangepraat. Allemaal goed en wel, maar het aantal landen waar de dienst voor beschikbaar is, is op één hand te tellen. Dat geldt ook voor het nieuwe Apple News+, een aanvullende betaalde dienst waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kranten en tijdschriften kan lezen. Is nu al beschikbaar in de VS, maar komt voorlopig niet naar andere landen.

TV Channels

TV Channels is een onderdeel in de TV-app waarmee je je kan abonneren op diensten van externe partijen waar Apple mee samenwerkt. Je kan daardoor alles in één app kijken, ook de content van andere partijen. Je betaalt elke dienst apart zoals je dat normaal ook doet, maar dan direct via je Apple ID. Deze kanalen komen voorlopig nog niet naar Nederland, omdat Apple alleen samenwerkt met Amerikaanse netwerken.

Geen HomePod

De HomePod is al ruim een jaar verkrijgbaar in de grote Europese landen en in de VS. Maar Nederland en België zitten daar niet bij. Waarom? Waarschijnlijk omdat Siri er nog niet klaar voor is, al zitten er nou ook niet zoveel Siri-functies op de speaker dat Apple erg veel moeite hoeft te doen.

Bovenkant van de HomePod.

Geen Apple Watch 4G

Ook wat de Apple Watch 4G betreft grijp je mis in Nederland en België. En dat geldt ook voor de luxere versies van roestvrij staal, de eerdere versies van keramiek en de Hermes-editie. Zelfs de Hermes-horlogebandjes zijn niet los verkrijgbaar, terwijl die toch op elk model Apple Watch passen. Alle duurdere versies zijn alleen leverbaar met 4G en dat is voor Apple reden om ze helemaal niet aan te bieden. Wil je een dergelijke Apple Watch kopen dan kun je de 4G-functie niet gebruiken.

In dit geval is het de vraag wiens fout het is. Nederlandse en Belgische providers bieden geen ondersteuning voor de eSIM in de Apple Watch dus Apple kan in feite geen 4G-modellen aanbieden.

Geen Belgisch-Nederlandse Siri op Apple TV en Apple Watch

Belgische gebruikers zitten al jaren te wachten op ondersteuning voor de Belgisch-Nederlandse Siri op twee Apple-devices: de Apple TV en Apple Watch. Op de Apple TV is Siri helemaal niet beschikbaar, waardoor je de assistent niet kan gebruiken om bijvoorbeeld HomeKit-apparaten te bedienen, content op te zoeken of andere vragen te stellen. Je kan dit eventueel forceren door te wisselen naar de Nederlandse iTunes-store, maar dan kan je helaas geen nieuwe apps downloaden.

Op de Apple Watch is de situatie iets beter, maar nog niet ideaal. Op de Apple Watch kun je de Belgisch-Nederlandse Siri wel gebruiken, maar hij of zij zegt helaas niets terug. Je krijgt dus geen audio feedback van de assistent, terwijl dat in het Nederlands wel gewoon kan.

Apple Pay Cash

Ook al hebben we in Nederland vanaf 2019 de mogelijkheid om Apple Pay te gebruiken, nog lang niet alle functies zijn beschikbaar. Zo is Apple Pay Cash niet beschikbaar en kun je Apple Pay in het OV nog niet gebruiken. Ook andere Apple Pay-functies werken alleen in een beperkt aantal landen.

Ook deze functies ontbreken nog
Er zijn nog meer functies waar we op wachten:

 • TV-series in iTunes
 • FlyOver in alle grote steden
 • Gedetailleerde, nieuwe Apple Kaarten (momenteel alleen in Californië)
 • Apple Kaarten-auto’s die buurten nauwkeurig in beeld brengen (momenteel alleen in VS, Engeland, Frankrijk)
 • Maximum snelheid in Apple Kaarten.
 • Zelfrijdende auto’s van Apple (momenteel alleen in de VS op de openbare weg)
 • iPhone met simkaartslot voor twee fysieke simkaarten (momenteel alleen in China). Lees ook onze review van de iPhone met fysieke dualsim.
 • Geen indoor kaarten voor luchthavens in België.

Weet je nog meer functies die we in Nederland en België niet hebben? Laat het weten via onderstaande contactlink!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorieën Devices, Diensten
Onderwerpen apple pay, belgie, nederland
Software iOS 11

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay