iPhone 6s bellen

VoLTE in Nederland en België: zo werkt bellen via het 4G-netwerk

Met VoLTE bel je in Nederland en België via een 4G-verbinding. Dankzij VoLTE klinken gesprekken beter en wordt de verbinding sneller tot stand gebracht. Bij welke providers werkt het en wat heb je nodig? Je leest hier alles over VoLTE.

Als iPhone-bezitter heb je sinds iOS 10.2 de mogelijkheid om VoLTE te gebruiken, oftewel bellen via het 4G-netwerk. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van de huidige manier van bellen via het 2G-netwerk. In deze gids leggen we uit hoe het werkt, bij welke providers je moet zijn en wat je ervoor nodig hebt.

VoLTE bellen in Nederland

Er zijn in Nederland drie mobiele providers met een 4G-netwerk in Nederland, namelijk KPN, T-Mobile/Tele2 en Vodafone. Dit zijn dan ook de providers die VoLTE kunnen aanbieden. Vodafone en Tele2 schakelden VoLTE als eerste in en sinds januari 2017 is het via deze providers al op de iPhone te gebruiken. De providers zijn daarbij afhankelijk van de aanbiederinstellingen die ze via de fabrikant (in dit geval Apple) beschikbaar stellen.

Op termijn zou het 2G-netwerk kunnen verdwijnen en verloopt bellen en internetten bij voorkeur via 4G. In de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse provider AT&T de stekker al uit het 2G-netwerk getrokken.

VoLTE bellen in België

In België zijn er twee providers die het bellen via een 4G-netwerk aanbieden, Als je klant bent bij Proximus of Telenet kun je gebruik maken van VoLTE. Proximus biedt de dienst als sinds het voorjaar van 2017 aan. Telenet en Orange volgden iets later, vanaf zomer 2018 is het het stapsgewijs uitgerold naar klanten. Zodra het voor jouw telefoon beschikbaar is ontvang je een sms-bericht van je provider.

VoLTE inschakelen

Als je voldaan hebt aan de bovenstaande voorwaarden, is het in veel gevallen niet nodig om VoLTE apart in te schakelen omdat de functie standaard aan staat. Je kunt echter wel wijzigingen aanbrengen en controleren of VoLTE inderdaad actief is. Doe hiervoor het volgende:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar Mobiel netwerk > Gesprekken en data.
 3. Kies een van de drie getoonde opties.

Je kunt kiezen uit: 4G, VoLTE aan, 4G, VoLTE uit en 3G.

Kies je voor Uit, dan maak je alleen gebruik van 3G- en 2G-verbindingen, zowel voor data als voor telefoongesprekken. Kies je voor Alleen data, dan kun je nog steeds op volle snelheid internetten, maar gaat het bellen voortaan via het traditionele telefoonnetwerk. Om VoLTE te gebruiken moet je de optie Gesprekken en data inschakelen.

VoLTE op iPhone bellen

Ondersteunt jouw provider VoLTE niet, dan kun je bij deze instelling kiezen voor 4G, 3G of 2G. Mensen met een VoLTE-abonnement kunnen dus niet meer handmatig overschakelen naar bijvoorbeeld 2G.

Voorheen: bellen via 2G

Als je iemand belt met de iPhone wordt de verbinding tot stand gebracht via het 2G-, 3G- of 4G-netwerk (of via Wi-Fi, zie verderop). Het 2G-netwerk wordt daarbij nog veel gebruikt, ook al is de spraakkwaliteit niet altijd optimaal. De data-overdracht vindt plaats via circuit switching, terwijl bij 4G-netwerken gebruik wordt gemaakt van packet switching.

Als je belt via een dataverbinding wilt dat niet altijd zetten dat het ten koste gaat van de MB’s in je bundel. Zowel bij het huidige bellen via een 2G-verbinding als bij bellen via 4G (VoLTE) worden belminuten in rekening gebracht. Je verbruikt dan ook geen MB’s, maar maakt alleen gebruik van de achterliggende techniek van respectievelijk 2G en 4G.

Bellen via het 4G-netwerk heeft als voordeel dat je gewoon gebruik kunt maken van (packet switched) internet tijdens het bellen. Er zijn nog meer voordelen, zoals het sneller tot stand komen van een verbinding. En de geluidskwaliteit is beter als je met een VoLTE-gebruiker die klant is bij dezelfde provider. Bij bellen naar klanten van een andere provider is de spraakkwaliteit minder. Waarom dat is, lees je hieronder.

HD Voice

Voor de betere geluidskwaliteit is er HD Voice, dat sinds de iPhone 5 wordt ondersteund. HD Voice werkt zowel op het 2G-, 3G- en 4G-netwerk, maar er is wel een probleem als je tussen netwerken van verschillende aanbieders wil bellen. Voor de connectie tussen de netwerken moet gebruik worden gemaakt van Interconnect, de infrastructuur die in beheer is bij KPN en nog met circuit switching werkt. Dit geldt ook wanneer je via een vaste lijn belt: de spraakkwaliteit bij de beller kan wel van hoge kwaliteit zijn, maar als het via Interconnect naar een ander netwerk wordt gestuurd, gaat de spraakkwaliteit achteruit vanwege audiocompressie door de gebruikte codecs.

Bellen via 4G en Wi-Fi

Behalve bellen via 4G is het tegenwoordig ook mogelijk om te bellen via Wi-Fi. Bij Wi-Fi Bellen wordt gebruikgemaakt van een snel Wi-Fi-netwerk om de telefoonverbinding tot stand te brengen, zodat je ook bij slecht mobiel bereik telefoongesprekken kunt voeren. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van HD-voice. Meer over Wi-Fi Bellen lees je in ons aparte artikel.

Ondanks alle ontwikkelingen wordt toch ook nog veel gebruik gemaakt van bellen via 2G, onder andere om op terug te vallen als er onvoldoende 4G-dekking is.

VoLTE: Dit heb je nodig

Wil je gebruikmaken van VoLTE, dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Allereerst moesten providers de functie beschikbaar stellen aan klanten. In Nederland kan dit op de iPhone sinds januari 2017, in andere landen was VoLTE al eerder beschikbaar. In Nederland heb je het volgende nodig:

 • iPhone 6 of nieuwer
 • iOS 10.2 of nieuwer

Behalve deze toestellen en softwareversies, moet je ook een abonnement hebben bij de juiste provider en de meest recente aanbiederinstellingen hebben. In Nederland is VoLTE beschikbaar bij de volgende providers:

 • Vodafone (4G-abonnement voor particulier en bepaalde zakelijke abonnementen)
  • Aanbiederversie vf nl 27.2 of nieuwer
 • Tele 2 (4G-abonnement voor particulier en zakelijk)
  • Aanbiederversie 27.1 of nieuwer
 • KPN
  • Aanbiederversie 28.3 of nieuwer
 • T-Mobile
  • Aanbiederversie 28.3 of nieuwer
 • Simyo
 • In België is VoLTE beschikbaar bij de volgende providers:

  • Proximus
  • Telenet (uitrol zomer 2018)
  • Orange (uitrol zomer 2018)
  • Nieuwste aanbiederversie (op te halen via Instellingen > Algemeen > Info)

  Om de nieuwste aanbiederinstellingen te bekijken ga je naar Instellingen > Algemeen > Info. Mocht er een nieuwe versie zijn, dan verschijnt er automatisch een melding in beeld. Meer over aanbiederinstellingen lees je in ons aparte artikel.

  Voordelen en nadelen van VoLTE

  VoLTE heeft een aantal voordelen. Ten eerste wordt de verbinding bij bellen via 4G een stuk sneller tot stand gebracht. In plaats van tot wel tien seconden bij normale telefoongesprekken, is er bij VoLTE al na enkele seconden een verbinding.

  Een ander voordeel van VoLTE is dat het geschikt is voor het eerder genoemde HD Voice. Zoals de naam al aangeeft, klinken telefoongesprekken die gevoerd worden via VoLTE een stuk beter. Stemmen zijn helderder en de verbinding valt niet tot nauwelijks weg, waardoor het voeren van een telefoongesprek een stuk prettiger is.

  Een derde voordeel is dat je tijdens het voeren van een telefoongesprek via 4G kunt blijven internetten. Je kunt dus de Telefoon-app tijdens een VoLTE-gesprek afsluiten en bijvoorbeeld iets opzoeken of een WhatsApp-bericht sturen.

  VoLTE heeft echter ook een aantal nadelen. Als je wilt profiteren van optimale spraakkwaliteit moeten beide gesprekspartners VoLTE hebben bij dezelfde provider. Alleen in die gevallen kan er een rechtstreekse verbinding op het netwerk worden gelegd die volledig packed switched is. Ben je Vodafone-klant, dan heb je dus alleen de betere gesprekskwaliteit als de andere persoon ook VoLTE via Vodafone heeft en een geschikt abonnement en 4G-toestel heeft.

  Zijn de gesprekspartners VoLTE-gebruikers op verschillende netwerken (bijvoorbeeld Vodafone en Tele2), dan moet gebruik worden gemaakt van KPN’s Interconnect en daarmee neemt de spraakkwaliteit af. Tot slot wordt VoLTE niet ondersteund als je in het buitenland bent. Bel je vanuit het buitenland, dan wordt gewoon gebruik gemaakt van het 2G- of 3G-netwerk.

  Een andere manier om met betere gesprekskwaliteit en een beter bereik te kunnen telefoneren is bellen via WiFi. In een aparte tip leggen we dit uit.

  Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!