Apple Kaarten Look Around

Zo gebruik je Look Around in de Kaarten-app in iOS 13

Look Around is Apple's variant op Google Streetview. Het is een van de grootste verbeteringen in de Kaarten-app van iOS 13. Hoe gebruik je dit en wat heb je eraan? Dat laten we zien in deze tip!

Look Around is Streetview, maar dan anders

Apple heeft de Kaarten-app in iOS 13 verbeterd met een Look Around-functie, een manier om interactief rond te kijken in allerlei buurten. Het lijkt op Google’s Street View en het werkt ook op ongeveer dezelfde manier. Dit moet je weten om het te gebruiken!

Look Around: welke locaties?

Om Look Around te gebruiken zul je eerst een geschikte locatie moeten opzoeken. Momenteel gaat het om bepaalde gebieden in de Verenigde Staten waar Apple al foto’s in hoge resolutie heeft gemaakt. Je vindt het bijvoorbeeld in delen van Californië, Nevada en Hawaii. Apple wil dit verder uitbreiden in de loop van het jaar. In 2020 zijn landen buiten de VS aan de beurt.

Look Around in Apple Kaarten

Look Around herkennen in Apple Kaarten

Als je naar een locatie zoekt zal Apple je met een grijs balkje attenderen dat er Look Around beschikbaar is. Als je Streetview al wel eens hebt gebruikt, zal Look Around meteen vertrouwd zijn. het duurt een paar seconden om de straatbeelden te openen, maar vervolgens kun je je vlot en zonder stotteren door de buurt verplaatsen.

Look Around herkennen

Look Around vs. Google Street View

De foto’s zijn scherp en tonen meer detail dan bij Google. Dat is natuurlijk niet zo gek, als je bedenkt dat al het beeldmateriaal van Apple vrij recent is, terwijl Google al sinds 2007 bezig is met het verzamelen van straatbeelden. Destijds was de kwaliteit van de camera’s nog niet zo goed.

Apple Look Around San Francisco

Omdat Google een voorsprong heeft is er een groot verschil in beschikbaarheid: Google Street View is in heel veel landen wereldwijd beschikbaar, terwijl Apple Kaarten beperkt is tot maar een paar gebieden in de VS.

Het is dan ook steeds afwachten of Look Around op een bepaalde plek aanwezig is. Het werkt onder andere al in Cupertino, San Francisco, Honolulu en Las Vegas. Het plan is om in 2019 alle locaties in de VS te hebben gefotografeerd en in kaart gebracht.

Apple Look Around San Francisco

Look Around in gebruik

Heb je een locatie gevonden waar Look Around wordt ondersteund dan tik je op de verrekijker met de tekst ‘Look Around’. Vervolgens kun je op een punt tikken waar je naartoe wilt springen. Apple maakt daarbij grotere sprongen dan Google. Als je wilt kun je met Apple in één keer naar het einde van een straat springen door verderop te tikken. Bij Google ga je vaak maar een vaste afstand vooruit.

Je kunt ook op namen van winkels en bijzondere plekken zien om verder in te zoomen. Ze zijn te herkennen aan icoontjes. Wij zoomden in op de Apple Store in San Francisco.

Apple Look Around San Francisco

Privacy en Look Around

Als je op detailniveau kunt rondkijken in een straat, brengt dat ook privacybezwaren met zich mee. Mogelijk staan er mensen of nummerborden in beeld, waardoor anderen kunnen achterhalen dat je op een bepaalde plek bent geweest.

“We beschermen altijd je identiteit en je activiteiten”, aldus Apple-topman Craig Federighi. “Je hoeft geen schakelaar om te zetten om Apple te vragen om je privacy te respecteren, want bij Apple geloven we dat privacy een fundamenteel mensenrecht is.” Gezichten van mensen en nummerborden van auto’s zijn dan ook onscherp gemaakt.

Look Around in Apple Maps

Look Around werkt alleen op plekken waar auto’s kunnen komen, omdat er gebruik wordt gemaakt van een 360 graden-camera. Je kunt dus niet inzoomen op stranden of virtueel door een park wandelen. Mogelijk komt dat nog in de toekomst.

Er zitten in iOS 13 nog meer functies voor Apple Kaarten. Zo kun je vanaf nu verzamelingen in Apple Kaarten maken.

Daarnaast heeft Apple al langere tijd kaartfuncties zoals FlyOver waarmee je over een stad kunt vliegen. Op dit gebied vinden minder ontwikkelingen plaats.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen apple kaarten, ios 13, street view, streetview
Software iOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone, die in september 2019 verschijnt. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13