Achtbaan in een pretpark

Een dagje pretpark wordt nog leuker met deze iPhone- en iPad-apps

Pretparken in Nederland en België zijn er genoeg. Maar welke parken hebben de beste iPhone en iPad apps? In deze gids bespreken we Walibi, Efteling, Plopsaland en meer.

Pretpark-apps voor iPhone en iPad

Pretparken! We zijn er gek op! Zomaar een dagje vakantie in eigen land, gezellig met de hele familie of met een groep vrienden. In deze aflevering van de iCulture Vakantiespecial kijken we wat er op het gebied van pretparken te krijgen is in de App Store. Welke parken hebben het goed voor elkaar met een eigen app? En welke extra apps zijn er nog te krijgen, die het plannen van een dagje thrills leuker of makkelijker maken?

Walibi

Walibi heeft een officiële app. Ze hebben zelfs meerdere, bedoeld voor de pretparken Walibi Holland, Bellewaerde en Walibi Rhône-Alpes. Dus ook als je wat verder van huis pret wilt hebben. De app voor het Nederlandse park heeft een vrolijk uiterlijk en bevat alles wat je nodig hebt om de attracties te bezoeken. Via het hamburgermenu rechtsboven kom je terecht bij informatie over de Rides, Plattegrond, Route en Openingstijden. Ook heeft het park Deals, Food & Shops. Bij elke attractie kun je met een hartje aangeven dat het een favoriet is.

Walibi-app

Ook zie je per attractie een filmpje, om een indruk te krijgen hoe eng het is. Wel zijn er in de loop der jaren wat functies weggehaald uit de app, zoals vooraf uitgestippelde routes voor gezinnen en thrills. Ook de Thrill Battle konden we niet meer terugvinden. Hiermee verdiende je punten door in rollercoasters te zitten en zoveel mogelijk G-krachten te doorstaan.

Ook verkrijgbaar:

  • Bellewaerde (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Een pretpark in het Belgische Ieper, waar je op 54 hectare pret kunt hebben.
  • WalibiTijd (gratis, iPhone/ Watch, iOS 11.0+) - Niet-officiële app om de wachttijden bij Walibi Flevo te checken.

Efteling Vogelrok

Efteling

De Efteling heeft een uitstekende eigen app. In de pretpark-app vertelt de Efteling wat je zoal kunt doen in het park, waarbij icoontjes aangeven of een attractie overdekt of openlucht is. Verder vind je een plattegrond van het park, een weerbericht en informatie over nuttige plaatsen, zoals souvenirwinkels en toiletten.

Efteling-app schermen

Een van de handigste functies in de app is de weergave van wachttijden. Favorieten aanmaken werkt op dezelfde manier als bij Walibi: door een hartje te zetten bij de attractie. Vervolgens kun je de slimste route door het park plannen. Je kunt in de app ook tickets boeken en een plekje in de Python reserveren, zodat je niet hoeft te wachten.

Nog meer Efteling-apps

De Sprookjesboom-app is verdwenen, maar de Efteling heeft nog wel deze apps voor je om te downloaden:

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - iPad-app met de grappige clown Jokie. Jokie gaat als ontdekkingsreiziger op pad, samen met zijn vogelvriendinnetje Jet.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Efteling Radio zendt 24 uur per dag uit: kinderliedjes, maar ook hits en klassiekers. Elk uur is er een nieuwsuitzending. Via de app luister je naar dit radiostation. Leuk, maar tijdens een bezoek aan het park heb je er niets aan.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Assepoester organiseert een theekransje. Kom jij ook? Je mag helpen met allerlei voorbereidingen. Zo ervaar je hoe het is om een échte prinses te zijn.
  • Help Klaas Vaak Zand Zoeken (gratis, iPhone, iOS 11.0+) - Ga in Vakantiepark Efteling Bosrijk met de hele familie op zoek naar het verdwenen slaapzand van Klaas Vaak. Kies een speelduur en ga aan de slag met augmented reality.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Er gebeuren vreemde dingen met de schat van Draak. Munten verdwijnen en iemand ligt op de loer om de prachtige schatkist te stelen. Help Draak met het bewaken van zijn schat door allerlei leuke spelletjes te spelen, alleen of samen!

Niet-officiële apps:

  • EftelStats (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Analyseert wachttijden van attracties.

Slagharen

De app van Slagharen is enige tijd weggeweest, maar staat sinds begin 2015 weer in de App Store. Deze simpel uitgevoerde app bevat een lijst met alle attracties, afgestemd op de leeftijd van de bezoekers. Ga je met tieners naar Slagharen, dan krijg je een andere lijst te zien dan wanneer je met peuters en kleuters het park bezoekt.

De app laat zien wat de beste route is om de attracties langs te lopen. Daarnaast zit er wat praktische informatie in de app, zoals openingstijden en de route naar het park, maar die informatie kun je ook via Google vinden. Wél nuttig is de informatie over restaurants, attracties en shows. Meest handig vinden we echter de routes, zodat je optimaal je tijd kunt indelen. De app is te gebruiken in het Nederlands en Engels.

Bobbejaanland

De officiële app van het Belgische Bobbejaanland bevat de gebruikelijke informatie, zoals een lijst met attracties en gemiddelde wachttijden. In de app vind je locaties van alle attracties, shows, restaurants, winkels en diensten. Ook bevat de app algemene informatie, zoals prijzen en routebeschrijving. Wat de app toch handig maakt, is dat je makkelijk met de plattegrond een route naar een attractie kunt uitstippelen. Ook geeft de app een seintje als een show begint. Met de chatfunctie Meet Me kun je nieuwe vrienden ontmoeten in het park. Dat kan handig zijn als je alleen naar Bobbejaanland gaat en toch liever gezelschap zoekt.

Plopsaland

Plopsaland is een populair park van het Studio 100-imperium. Bij het opstarten van de Plopsaland-app kies je eerst de taal (Nederlands of Frans), waarna je een plattegrond te zien krijgt. Op die plattegrond kun je allerlei filters toepassen, zoals het tonen van alleen attracties of restaurants. Tap je op een attractie op de kaart, dan krijg je iets meer info te zien, zoals minimale lengte en actuele wachttijd.

Er was ook een Anubis The Ride-app waarmee je kon bijhouden hoe vaak je deze had bedwongen. Je installeerde de app, stapte zo vaak mogelijk in de Anubis-attractie en aan het eind van het seizoen kregen de mensen die op nummer 1, 2 en 3 eindigden een gratis jaarabonnement op het park. Dit is helaas niet meer mogelijk.

Looopings

Deze Nederlandse pretparksite (“met drie o’s”) heeft een eigen app. Je kunt je met de Looopings-app vermaken met video’s en nieuwsberichten over pretparken, attracties en achtbanen. Je kunt vanuit de app ook meteen nieuwstips naar de redactie sturen. De app kan je notificaties sturen als er een nieuwtje is toegevoegd. Boven alle nieuwtjes staan advertenties, die je helaas niet kunt afkopen. In de app zie je de reacties op de nieuwsberichten, waarbij je meteen zelf ook een reactie kunt plaatsen. Toont ook wachttijden en meer.


Zoek je dierentuin-apps? Daarvoor hebben we een aparte lijst gemaakt:

Waarschuwing: bij het zoeken naar pretparkapps stuit je regelmatig op de apps die allerlei leuke achtbaanvideo’s beloven. Vaak zitten ze bomvol in-app aankopen en bevatten ze vooral troep. Ga liever op YouTube kijken als je leuke rollercoastervideo’s wilt zien.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Apps
Onderwerpen pretpark, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS