iPadOS 16 livetekst

Livetekst in foto’s en video’s: zo kun je tekst herkennen op je iPhone, iPad en Mac

Met Livetekst kun je gemakkelijk een locatie, telefoonnummer, mailadres of andere tekst kopiëren uit een foto, video of screenshot. In deze tip leggen we uit hoe je het gebruikt op je iPhone, iPad en Mac.

Tekst selecteren met Livetekst

Met Livetekst kun je tekst op foto’s, video’s en afbeeldingen selecteren en laten herkennen. Vervolgens kun je de tekst kopiëren en plakken of laten vertalen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een poster ziet en bepaalde tekst zoals een URL wilt kopiëren om later thuis meer informatie op te zoeken. In dit artikel leggen we je uit hoe je het inschakelt, hoe je het gebruikt en wat je ervoor nodig hebt.

Voordat je enthousiast wordt over de Livetekst-functie moeten we helaas wel even melden dat het nog niet goed in het Nederlands werkt. Dit komt omdat Apple nog geen officiële ondersteuning biedt voor Livetekst in het Nederlands. Het kopiëren van eenvoudige teksten zoals namen, telefoonnummers en e-mailadressen werkt echter wel goed.

Nieuw in iOS 16: Livetekst in video’s en meer

Beschikbaar op: iPhone XS en nieuwer

In iOS 16 is de Livetekst-functie verder uitgebreid. Je kunt nu ook teksten in video’s herkennen en gebruiken. Je moet hiervoor wel de video tijdelijk even pauzeren, zodat je alle tijd kunt nemen om de tekst te selecteren. Bekijk je bijvoorbeeld een tutorial en wil je snel noteren wat er op het scherm te lezen is, dan kun j de tekst kopiëren en in een notitie-app plakken.

Een andere nuttige toevoeging is Quick Actions, waarbij je snelle acties kunt uitvoeren op geselecteerde tekst zoals valuta omrekenen en vertalen.

LIvetekst vertalen in iOS 16

Livetekst werkt nu ook samen met Apple’s Vertaal-app zodat je via de camera realtime vertalingen kunt zien. En daarnaast komt er een Live Text API voor ontwikkelaars, om ervoor te zorgen dat je ook in apps van derden makkelijk tekst uit foto’s en video’s kunt halen.

Van deze genoemde functies is het herkennen van video het meest aansprekend. Als je een video pauzeert op het moment dat er tekst in beeld is, kun je die tekst kopiëren, delen, opzoeken of laten vertalen. Dit laatste werkt alleen voor de ondersteunde talen (zie verderop). De herkende tekst is helemaal interactief. Het werkt in video’s in de Foto’s-app, Safari, Quick Look en andere apps.

Het werkt als volgt:

 1. Speel een video af in Safari, de Foto-app of een andere geschikte app.
 2. Pauzeer de video bij het gewenste fragment.
 3. Tik op de tekst die je wilt kopiëren en houd je vinger even op het scherm.
 4. Selecteer de tekst en kies voor kopiëren.
 5. Plak de tekst in een app naar keuze.

Om dit te kunnen gebruiken heb je een iPhone met A12 Bionic of nieuwer met iOS 16 nodig, wat in de praktijk erop neer komt dat je een iPhone XS of nieuwer hebt. Dit geldt ook voor Livetekst op foto’s dat al in combinatie met iOS 15 werkte.

Geschikte talen voor Livetekst

Officieel worden de volgende talen ondersteund:

 • Engels
 • Duits
 • Frans
 • Italiaans
 • Spaans
 • Portugees
 • Chinees
 • Japans (vanaf iOS 16)
 • Koreaans (vanaf iOS 16)
 • Oekraïens (vanaf iOS 16)

Geschikte devices voor Livetekst

Livetekst werkt op iPhones en iPads met een A12 Bionic-chip of nieuwer. Dat betekent dat de onderstaande toestellen deze functie kunnen gebruiken wanneer minimaal iOS 15 of iPadOS 15 is geïnstalleerd. Voor Livetekst in video’s heb je minimaal iOS 16 nodig.

Op de Mac werkt Livetekst voor foto’s zowel op Intel-Macs als op Macs met Apple Silicon-chip. Je kan het gebruiken in de app Foto’s, Schermafbeelding, Snelle weergave en Safari.

Livetekst inschakelen

Livetekst staat standaard niet ingeschakeld, dus je zult dit even handmatig moeten doen:

iPhone en iPad

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Taal en regio.
 2. Blader omlaag en schakel Livetekst in.
 3. Je krijgt een pop-up dat het nog niet in het Nederlands werkt. Tik op Schakel in.

Wil je ook tekst op foto’s, screenshots en andere afbeeldingen laten herkennen, dan moet je op Instellingen > Algemeen > Taal en regio een extra taal toevoegen, namelijk Engels. Je voorkeurstaal wordt dan Nederlands, met als tweede optie Engels. Gebruikte je je iPhone al in het Engels, dan hoef je dit uiteraard niet te doen.

Mac

Ook op de Mac kun je Livetekst voor foto’s gebruiken vanaf macOS Monterey. Voor Livetekst in video’s heb je minimaal macOS Ventura nodig.

Je schakelt dit op een zelfde manier in:

 • Ga naar Systeemvoorkeuren.
 • Klik op Taal en regio.
 • Voeg eventueel Engels als voorkeurstaal toe.
 • Zet een vinkje bij Livetekst. Er verschijnt een melding waarin staat dat de functie alleen in bepaalde talen werkt en dus niet in het Nederlands. Klik op OK.

Livetekst op de Mac inschakelen.

Ondanks dat Nederlands niet ondersteund wordt, kun je toch tekst in afbeeldingen selecteren en kopiëren. Het enige wat ontbreekt is de vertaalfunctie.

Livetekst gebruiken in Foto’s

Als je een foto of een screenshot hebt gemaakt waarop tekst te vinden is, kun je in de Foto’s-app die woorden en zinnen gemakkelijk selecteren met Livetekst. Het werkt heel eenvoudig. Volg de onderstaande stappen om tekst van een foto te selecteren met Livetekst.

 1. Open Foto’s op je iPhone, iPad of Mac.
 2. Kies een foto met tekst erop.
 3. Druk met je vinger op een woord en het wordt vanzelf blauw. Je kunt meer of minder tekst selecteren door het tweede blauwe bolletje te bewegen. Op de Mac selecteer je de tekst met de cursor zoals je dat altijd doet.
 4. Vervolgens kun je deze tekst kopiëren met Kopieer, opzoeken op internet via Zoek op, vertalen via Vertaal of delen via Deel….

Als je je afvraagt of er tekst op de afbeelding te selecteren is, controleer dan of de Foto’s-app tekst heeft waargenomen. Rechtsonder op de foto of screenshot verschijnt een scan-symbooltje dat aangeeft of er iets te kopiëren valt. Je kunt daar eventueel op drukken om te zien wat er is waargenomen door de app zelf. Je kunt zelf ook altijd proberen tekst te selecteren op de manier zoals hierboven staat beschreven.

Livetekst gebruiken met Camera

Met Livetekst kun je ook direct tekst scannen met je camera, zonder dat je een foto hoeft te maken. Als je op deze manier Livetekst via de Camera-app wil gebruiken, hoef je verder niks in te stellen. Het maakt niet uit of je de tele-, ultragroothoek- of grotehoeklens van je iPhone of iPad gebruikt, want het werkt allemaal. Volg de volgende stappen om Livetekst via de camera te gebruiken op je iPhone of iPad.

 1. Open de Camera-app op je device.
 2. Richt je iPhone of iPad op het stuk tekst dat je wil selecteren. Je hoeft er niet per se recht voor te staan.
 3. Als je iPhone de tekst heeft waargenomen, komt er een geel kader omheen. Ook verschijnt er een icoontje rechtsonder in beeld.
 4. Tik vervolgens op het symbool. De tekst wordt vergroot in beeld gebracht.
 5. Veeg met je vinger over de tekst om een gedeelte te selecteren. Druk op Selecteer alles om de hele tekst te selecteren.
 6. Vervolgens kun je deze tekst kopiëren met Kopieer, opzoeken op het internet via Zoek op, vertalen via Vertaal of delen via Deel….

live-text-ios15-iphone-camera

Je kunt helaas nog niet vertalen naar het Nederlands. Uit onze test blijkt dat Livetekst al behoorlijk goed werkt. Het is in staat om tekst te lezen vanaf allerlei oppervlakken en kan zelfs handschriften herkennen. Het werkt niet alleen op boeken en informatieborden, maar ook op kleding of gelinieerd papier.

Livetekst in Safari

Je kunt ook Livetekst in Safari gebruiken. Zie je tekst op foto in Safari, dan kun je deze tekst selecteren en vervolgens kopiëren of een andere actie ermee uitvoeren.

 1. Houd je vinger op de foto gedrukt totdat het contextmenu verschijnt.
 2. Kies Toon tekst. Deze functie herkent adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en allerlei andere tekst.
 3. Kies Kopiëren of een van de andere opties.

Livetekst in Safari

Livetekst in iMessage

Heb je een pakket weggebracht en wil je het verzendbewijs met iemand delen, dan komt de Livetekst-functie in iMessage van pas. Die zet namelijk gedrukte tekst via de camera om naar getypte tekst.

 1. Houd je vinger op het tekstvak in iMessage.
 2. Kies Scan tekst.
 3. Richt de camera op het object dat je wilt scannen.
 4. iMessage geeft een live weergave van de gescande tekst in het tekstvak. Tik op verzenden als dit OK is.

Livetekst in iMessage

Livetekst in Camera uitschakelen

Mocht je deze functie niet willen gebruiken, dan kun je het altijd uitzetten. Dat doe je als volgt:

 1. Ga naar de Instellingen van je iPhone of iPad.
 2. Scroll vervolgens naar beneden naar Camera.
 3. Zet de schakelaar achter Livetekst uit.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. Momenteel kunnen alleen ontwikkelaars de iOS 16-beta installeren. De publieke releasedatum van iOS 16 staat gepland voor dit najaar. Lees ook onze preview van iOS 16 met de eerste ervaringen. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 15.5.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!