Prototypes, dummy’s, concepten en gelekte onderdelen: wat je moet weten over Apple-geruchten

Er komen regelmatig geruchten over nieuwe Apple-producten naar buiten. Wat is het verschil tussen gelekte onderdelen, dummy's, prototypes en concepten?

iphone-6-proto-noir

Het geruchtencircuit rondom nieuwe Apple-producten is legendarisch en tegelijk ook heel voorspelbaar. In de loop van het jaar komen er foto’s voorbij, van producten die Apple aan het ontwikkelen is. Maar hoe betrouwbaar zijn die foto’s? Waar komen ze vandaan? In dit artikel leggen we het verschil uit tussen de schematische tekeningen, dummy’s, prototypes, concepten en gelekte onderdelen aan de hand van de iPhone 6.


Er zit namelijk een vast patroon in het verschijnen van nieuwe geruchten, waaruit je kunt afleiden hoe betrouwbaar ze zijn. Hieronder lopen we het geruchtenproces in verschillende fasen langs, met bij ieder uitleg waarom je foto’s wel of niet moet vertrouwen.

Inhoudsopgave:
Technische details | Schematische tekeningen | Concepten | Dummy’s | Gelekte onderdelen | Prototypes | Klonen | Aankondiging door Apple

Fase 1: technische details

Voordat er ook maar een foto van de iPhone online verschijnt, zijn er altijd wel een paar bronnen die vertellen welke functies een toekomstige iPhone zal bevatten: een betere camera, snellere processor of een spectaculaire nieuwe functie. Geruchten over nieuwe processors en mogelijke schermformaten komen voorbij, allemaal gebaseerd op ‘betrouwbare bronnen’ uit de industrie, die uit angst om hun baan te verliezen liever anoniem willen blijven. Het hangt van het nieuwsmedium af in hoeverre deze details te vertrouwen zijn. Gerespecteerde media zoals The Wall Street Journal checken feiten voordat ze iets publiceren en vergaren informatie bij meerdere bronnen. Websites zoals Re/code hebben tipgevers binnen Apple, die soms informatie doorspelen. Omdat ze een goede reputatie hoog willen houden, kun je daar meestal wel op vertrouwen. Bij andere blogs zijn het vaak individuele redacteuren die een goed netwerk hebben, bijvoorbeeld Rene Richie van iMore en Mark Gurman van 9to5Mac. Op iCulture filteren we dan ook de geruchten op basis van trackrecord en geloofwaardigheid. Soms publiceren we toch over een gerucht, dat we niet betrouwbaar vinden, domweg omdat de hele wereld erover praat. We zetten er dan duidelijk bij, dat we het gerucht niet geloofwaardig vinden en waarom.

Ontvangen we zelf een insider-tip, dan zullen we op dezelfde manier te werk gaan: pas als de tipgever geloofwaardig is en er meerdere aanwijzingen zijn dat de informatie klopt, zullen we erover publiceren.

Er zijn ook media die wat makkelijker op de sensatietoer gaan en geruchten publiceren die regelmatig niet blijken te kloppen. Voorbeelden daarvan zijn Bloomberg, BGR en Aziatische bronnen zoals Digitimes en Economic Times. Regelmatig zijn de nieuwtjes die ze publiceren meer gericht op pageviews, dan op waarheidsvinding. Met nieuwtjes die zij publiceren gaan we op iCulture wat voorzichtiger om. Dat geldt ook voor nieuwtjes van sites als The Verge, Engadget en Gizmodo die met redacteuren van wisselende kwaliteit werken. Voorspellingen van analisten nemen we op iCulture niet altijd serieus. Alleen Ming-Chi Kuo heeft een relatief goed track record en reist door Azië om Apple’s toeleveranciers te bezoeken. Er zijn meerdere analisten die dat ook doen, maar er zijn ook heel wat analisten die onderzoek doen van achter het bureau en voornamelijk herhalen wat er al in het geruchtencircuit is gezegd. Dit verwerken ze in rapportages voor hun beleggende klanten, die geen tijd hebben om alle geruchten zelf te volgen.

Nieuws over technische details lekt meestal uit via partijen die vroeg met Apple in gesprek zijn, bijvoorbeeld toeleveranciers. Zo bleek Apple in gesprek te zijn met partijen over Liquid Metal, waardoor al snel geruchten naar buiten kwamen dat Apple het nieuwe materiaal wilde gebruiken voor de achterkant van de iPhone. Deze geruchten blijken lang niet altijd te kloppen, maar geven vaak wel een idee waar Apple op het moment naar kijkt.

Fase 2: schematische tekeningen

Zodra de eerste berichten over de productie van een nieuwe iPhone, iPad of ander Apple-product naar buiten komen duurt het niet lang totdat iemand een schematische tekening online zet. Bij deze tekeningen wordt vaak gedacht of gehoopt dat de informatie afkomstig is van een fabrikant in dienst van Apple. De tekening geeft alvast een voorproefje van het aankomende ontwerp, al kan niemand bewijzen dat het echt afkomstig is van Apple. We gaan hier dan ook voorzichtig mee om op iCulture.

iPhone 6 schematische tekening

Het komt ook voor dat een schematische tekening is gemaakt door een accessoirefabrikant. Deze partij baseert zich op de vroegste geruchten, om nu alvast een idee te krijgen van het toekomstige iPhone-ontwerp. Veel partijen in Azië produceren vervolgens hoesjes voor deze nog niet uitgebrachte iPhone, in de hoop dat hun hoesjes aansluiten op Apple’s echte ontwerp. Door al vroeg te beginnen met de productie van iPhone-hoesjes, hopen ze een voorsprong te hebben op de concurrentie. Ze zijn er als eerste bij, met een flinke verzameling cases om op dag één al te verkopen. Het risico is echter groot: klopt de tekening niet, dan zitten ze opgescheept met nutteloze cases.

Fase 3: concepten

Gebogen iPhone 6 concept Martin Hajek 3Zodra er schematische tekeningen zijn verschenen, gaan ook de grafisch ontwerpers aan de slag. Sommigen proberen al zo vroeg mogelijk het uiterlijk van de nieuwe iPhone te raden. De Nederlandse ontwerper Ferry Passchier maakte bijvoorbeeld een 3D-model van de iPhone, dat van alle kanten bekeken kan worden in afbeeldingen en video’s. Het zijn deze concepten die als eerste een goed idee geven van hoe de iPhone er uit komt te zien – er van uitgaande dat de eerdere schematische tekeningen en geruchten kloppen.

Uiteraard verschijnen er ver voor de eerste geruchten ook al iPhone-concepten, maar die eerdere concepten zijn meestal gebaseerd op de fantasie van de maker en bevatten onrealistische details. Pas als er genoeg details naar buiten zijn gelekt, beginnen we concepten te zien die het werkelijke ontwerp benaderen.

Fase 4: dummy’s

Als het toekomstige ontwerp van de nieuwe iPhone steeds meer duidelijk wordt, gaan Aziatische fabrikanten aan de slag met het maken van dummy’s. Dit zijn niet-werkende iPhones die laten zien hoe het product eruit komt te zien. Soms zijn het niet meer dan productiemallen, die kunnen worden gebruikt om passende iPhone-hoesjes te maken, soms zijn het toestellen die bijna echt lijken. Er zit echter geen elektronica in: het gaat puur om de behuizing, zodat winkeliers en handelaren alvast een voorproefje kunnen geven aan klanten. Deze dummy’s worden online steeds vaker te koop aangeboden, waarna ze worden gekocht door Apple-bloggers die het mogelijke iPhone-ontwerp op de gevoelige plaat willen vastleggen.

Deze iPhone-dummy’s zijn niet gemaakt van originele onderdelen, maar zijn puur bedoeld om een indruk te geven hoe het toestel eruit komt te zien. De afwerking laat echter vaak wat te wensen over: lijnen die strak op de case horen te zitten, zijn bijvoorbeeld slordig op de achterkant van de iPhone geplaatst.

iPhone 6 dummy

Omdat de dummy’s vanuit een goede camerahoek snel te verwarren zijn met gelekte onderdelen (zie hieronder), is het vrij makkelijk om te denken dat de onderdelen het nieuwe iPhone-ontwerp bevestigen. Maar vergis je niet: op het moment dat dummy’s online verschijnen, weten we meestal net zoveel als toen er alleen schematische tekeningen naar buiten kwamen.

Fase 5: gelekte onderdelen

iPhone 6 voorkant gelekte foto 2Pas als de fabrieken van Foxconn, Pegatron en andere Apple-fabrikanten goed op gang zijn, komen de meest geloofwaardige geruchten voorbij. Omdat de iPhone-productie inmiddels gigantisch veel werknemers vraagt, is er altijd wel een medewerker die stiekem de de onderdelen fotografeert of de fabriek uit smokkelt. Het zijn deze foto’s van gelekte onderdelen die bevestigen of de eerdere tekeningen en dummy’s kloppen, of dat ze er compleet naast zaten. De eerste gelekte onderdelenfoto’s ontvangen we altijd met enige scepsis, omdat aan een cameracomponent of een knopje niet te zien is of het afkomstig is uit de Apple-fabrieken of uit de fabrieken van een klonenmaker. Het is vaak wachten op andere bronnen die dezelfde onderdelen fotograferen.

Fase 6: prototypes

Het komt heel zelden voor dat een iPhone-prototype naar buiten lekt. We hebben dit tot nu toe alleen meegemaakt met de iPhone 4, die twee maanden voor de aankondiging op Gizmodo te zien was. Deze iPhone was door een Apple-medewerker in een bar achtergelaten, waarna een cafébezoeker het toestel doorverkocht aan Gizmodo.

Prototypes zijn producten die Apple laat fabriceren om bepaalde functies te testen. Ze laten enkele tientallen nieuwe iPhones produceren, die door eigen medewerkers en externe alvast uitvoerig worden getest. Zo wordt er van de iWatch gezegd, dat Apple alvast enkele topsporters vroege versies van de iWatch heeft gegeven, zodat ze feedback kunnen geven over het gebruik en de functies.

De productie van prototypes gaat vooraf aan de fase van massaproductie. Een prototype kan bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner of een nieuwe cameraflitser bevatten, zodat Apple kan testen of het goed functioneert. Later in het proces kunnen er best ideeën sneuvelen, waardoor je niet altijd 100% kunt afgaan op prototypes. Apple heeft namelijk de gewoonte om dingen die niet goed werken, rigoureus te schrappen. In toekomstige generaties van zo’n product kan de functie opnieuw terugkomen.

Een prototype kan trouwens ook veel vroeger in het proces ontstaan, bijvoorbeeld een prototype met een afwijkend schermformaat. Apple kan daarmee testen of een apparaat nog goed in de hand ligt. Apple-topontwerper Jony Ive maakt wel honderden prototypes van een nieuw product, waarbij het meestal gaat om blokjes van metaal, hout of andere materialen. Hij maakt deze prototypes in zijn designlab in Cupertino, om te kijken of bepaalde vormfactoren of materialen geschikt zijn. Voorzover wij weten zijn deze prototypes nooit gelekt; een lek ontstaat pas als de productie van werkende onderdelen wordt uitbesteed aan Aziatische bedrijven.

Soms komen vroege prototypes jaren later boven water en verschijnen dan op sites als eBay.

Omdat het maar zelden voorkomt dat prototypes naar buiten komen, is het vaak lastig om ze in de juiste fase in het geruchtenproces te plaatsen. De kans op een iPhone-prototype in het wild lijkt het grootst als de productie al op volle gang is: dan zijn er immers al een paar iPhones geproduceerd die door Apple getest kunnen worden. Vermoedelijk maakt Apple ver daarvoor ook al prototypes, maar deze modellen verlaten waarschijnlijk nooit het testlab.

Fase 7: klonen

Nog voordat je de nieuwe iPhone kunt kopen, zijn er al Chinese fabrikanten die het toestel hebben nagemaakt. Het gaat hier om volledig functionerende toestellen, die eruit zien als de verwachte nieuwe iPhone, met icoontjes die lijken op het origineel van Apple. Een kenner ziet meteen dat het om namaak gaat: de icoontjes zijn minder mooi afgewerkt en het toestel zelf heeft ook niet de finesses van een Apple-product. De meeste van deze klonen draaien op Android. De productie van klonen gaat gewoon door zodra de nieuwe iPhone op de markt is, want er is in China veel vraag naar namaak. In winkels zie je vaak naast het originele toestel een kloon liggen, die je voor een veel lagere prijs kunt kopen. Dat geldt trouwens niet alleen voor iPhones, maar ook voor toestellen van andere bekende fabrikanten.

Fase 8: aankondiging van Apple

Na maanden van speculatie kondigt Apple eindelijk het nieuwe product aan. Bij iCulture lopen we meteen alle eerder verschenen geruchten na, zodat we weten welke bronnen juist zijn geweest. Bij toekomstige geruchten kunnen we dan beter de geloofwaardigheid inschatten. Vaak komt het uiteindelijke product wel overeen met de gelekte informatie, maar Apple slaagt er ook altijd in om nog wat verrassingen achter de hand te houden. Het productieproces in Azië, waarbij veel fysieke producten in enorme hoeveelheden moeten worden geproduceerd, is moeilijk helemaal geheim te houden. Maar de softwarefuncties en dingen die Apple in eigen huis kan ontwikkelen, houden ze veel makkelijker uit het zicht van de pers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2015
Categorie Devices
Onderwerpen dummy, geruchten, prototype
Devices iPad, iPhone