Dualsim signaalsterkte

Zo gebruik je dualsim op de iPhone XS en iPhone XR

Handig voor grensbewoners en reisfans

De iPhone XS (Max) en iPhone XR beschikken over een dualsim-functie. Naast het normale simkaartslot zit er ook een eSIM in, waarmee je een tweede nummer kunt toevoegen. Het werkt nog niet in Nederland en België, maar als je vaak in het buitenland komt kun je er toch profijt van hebben.

Dualsim op de iPhone XS en iPhone XR

De stappen die we in deze tip beschrijven kun je alleen gebruiken in landen waar providers zijn die de eSIM ondersteunen. Er zijn wereldwijd slechts 10 landen waar dat mogelijk is. Woon je in een van de genoemde landen, heb je er een tweede huis of ga je er vaak op vakantie, dan kun je gebruik maken van deze dualsim-mogelijkheid. Nederlandse en Belgische providers bieden de mogelijkheid nog niet aan.

Wanneer kan ik dualsim gebruiken?

Dualsim is vanaf iOS 12.1 te gebruiken op geschikte iPhones. Ook de providers moeten er klaar voor zijn; in Nederland en België is dat nog niet het geval. Je zult gebruik moeten maken van de internationale eSIM-aanbieders Truphone en GigSky. Beide hebben inmiddels de benodigde app beschikbaar gesteld.

Lees ook: Getest: Dualsim iPhone met twee fysieke simkaarten

Welke toestellen hebben dualsim?

Dualsim is alleen beschikbaar op de volgende toestellen:

 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR

iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR.

In welke landen werkt eSIM?

Er zijn slechts 10 landen waar providers zijn die de eSIM ondersteunen. Op Apple’s supportpagina kun je zien welke providers dit zijn. Bivakkeer je bijvoorbeeld vaak in Spanje, dan zul je bij Vodafone Spanje moeten zijn en moet je voor je werk vaak in Londen zijn, dan is EE de aangewezen provider. In Duitsland kun je zelfs bij twee providers terecht. Dit kan handig zijn als je in de grensstreek woont.

Dit zijn de landen:

 • Canada
 • Duitsland
 • Hongarije
 • India
 • Kroatië
 • Oostenrijk
 • Tsjechische Republiek
 • Spanje
 • Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten

Hoe het zit met dualsim in Nederland lees je in een apart artikel.

Het gaat dus om een vrij willekeurige lijst met landen. In China gaat Apple een speciaal simkaartslot gebruiken met ruimte voor twee simkaarten. De grote providers China Telecom en China Mobile bieden weliswaar ondersteuning voor eSIM aan, maar dat is in China niet nodig. Je kunt twee fysieke simkaarten plaatsen, net als bij veel Android-telefoons. Dit werkt meteen, terwijl de rest van de wereld moet wachten op iOS 12.1 en op ondersteuning door providers. India en China zijn landen waar het gebruik van dualsim erg populair is.

Waarom een eSIM?

De meeste Android-toestellen met dualsim-functie hebben ruimte voor twee fysieke simkaarten. Apple heeft een iets andere benadering gekozen: er is ruimte voor één simkaart en daarnaast kun je de eSIM gebruiken voor een tweede mobiele abonnement. Dit is een virtuele simkaart, zoals al eerder werd gebruikt in de iPad en Apple Watch. Het voordeel van een virtuele simkaart is dat je niet het risico loopt dat het stukje plastic uit je vingers valt of kwijtraakt. Het nadeel is dat het nog lang niet door alle providers wordt ondersteund. Dat komt omdat providers niet staan te springen om de eSIM toe te passen. Zo’n eSIM maakt het namelijk makkelijker om te switchen tussen providers.

Dualsim instellen en activeren

Het activeren van de eSIM doe je via de Instellingen-app. Daar kun je een tweede telefoonnummer toevoegen, waarbij je een QR-code van de provider moet scannen om het tweede mobiele abonnement te activeren. Die QR-codes zijn op het moment van schrijven (eind september 2018) nog niet beschikbaar.

Eén van je mobiele abonnementen gebruikt de normale nanosimkaart en het andere abonnement gebruikt de eSIM. Het is ook mogelijk om alleen een fysieke simkaart of alleen de SIM te gebruiken.

Dualsim standaardlijn instellen

Als je een tweede mobiele abonnement wilt activeren, dan doe je dat als volgt:

 1. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk.
 2. Tik op Voeg mobiel abonnement toe.
 3. Scan met je iPhone de QR-code van je provider.
 4. Voer eventueel een bevestigingscode in, als daarom wordt gevraagd.
 5. Via de app van je provider kun je een mobiel abonnement afsluiten.

Eventueel kun je bij het toevoegen van een tweede telefoonnummer je gegevens handmatig invoeren via de link Voer gegevens handmatig in onderaan het scherm.

Je kunt meerdere eSIM’s opslaan op je iPhone, maar je kunt slechts één tegelijk gebruiken.

Wisselen tussen eSIM-abonnementen

 1. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk.
 2. Tik op Mobiele abonnementen.
 3. Kies het abonnement dat je wilt gebruiken.
 4. Tik op Schakel deze lijn in.

Dualsim instellen op iPhone XS

Dualsim en roaming

Omdat dualsim nog niet in Nederland en België te gebruiken is, zul je er vooral mee te maken krijgen als je in het buitenland bent of in de grensstreek woont. Gelukkig kun je voor elk nummer de instellingen afzonderlijk aanpassen, dus ook bijvoorbeeld de roaming. Gebruik je een Nederlandse simkaart en heb je een Duitse eSIM met een kleine databundel, dan kun je voor die Duitse eSIM instellen dat je roaming wilt uitschakelen. Ga je rondreizen door meerdere landen, dan kunnen Truphone en GigSky van pas komen.

Dualsim statussymbolen

Als je dualsim gebruikt, kun je voor beide providers de signaalsterkte bekijken. Dit doe je door het Bedieningspaneel te openen.

Dualsim signaalsterkte

Wat je verder nog moet weten over dualsim

 • Je kunt de abonnementen voorzien van een label, zodat je makkelijk onderscheid kunt maken. Deze labels kun je later ook weer wijzigen.
 • Je standaardlijn wordt gebruikt voor iMessage, FaceTime, bellen, sms en internet. De andere lijn is alleen te gebruiken voor bellen en sms’en.
 • De iPhone onthoudt met welk nummer je een bepaalde contactpersoon het laatst hebt gebeld. Zakelijk contacten bel je dus automatisch met je zakelijke nummer. Neem je voor de eerste keer contact met iemand op, dan pakt de iPhone je standaardnummer.
 • Bij elk contact kun je instellen welk abonnement je wilt gebruiken. Hiervoor tik je op het contact, vervolgens op Mobiel abonnement van voorkeur en je selecteert daarna het nummer.

Dualsim nummer wisselen

 • Ben je in gesprek op het ene nummer, dan worden inkomende gesprekken op het andere nummer doorgeschakeld naar de voicemail.
 • Wisselgesprek werkt alleen voor inkomende gesprekken op hetzelfde nummer.
 • Zit je te wachten op een belangrijk telefoontje, dan kun je het ene nummer doorschakelen naar het andere.
 • Tijdens het bellen kun je niet van nummer wisselen.
 • iMessage en FaceTime is alleen mogelijk via één nummer. Wil je het andere nummer gebruiken, dan zul je via de instellingen je standaardlijn moeten wisselen.
 • Je kunt op beide nummers gebeld worden en hoeft niet te switchen. Dit heet DSDS (Dual-sim, dual stand-by).

Dualsim instellingen

Dualsim komt dus in verschillende situaties van pas, maar het is voorlopig alleen interessant voor mensen die vaak in één van de 10 ondersteunde landen komen. Zo kun je makkelijk een lokaal data-abonnement toevoegen wanneer je naar het buitenland reist, terwijl je nog wel bereikbaar bent op je Nederlandse nummer. Je kunt ook afzonderlijke abonnementen afsluiten voor mobiele data en bellen. Ook kun je één nummer gebruiken voor zakelijke telefoongesprekken en een ander nummer voor privé.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Telefoonfuncties
Onderwerp dualsim
Devices iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max
Software iOS 12, iOS 13