TV-app op Apple TV.

TV-app: dit moet je weten over Apple’s vernieuwde TV-app

De TV-app is een app op Apple-apparaten, zoals de iPhone, iPad en Apple TV. Met de TV-app kijk je naar films en series, van bijvoorbeeld de iTunes-store. Welke opties zijn er in de TV-app en welke content vind je er?

Als je op zoek bent naar een nieuwe film of serie, is de TV-app van Apple een goede stap om te beginnen. Met de TV-app kijk je naar films vanuit Apple’s iTunes-store en je kan ook bladeren door tv-programma’s die via bijvoorbeeld Netflix te zien zijn. Vanaf iOS 12.3 en tvOS 12.3 vind je de app ook in Nederland op de iPhone, iPad en Apple TV. In deze gids lees je alles wat je moet weten over de TV-app van Apple.

Wat is de TV-app van Apple?

De TV-app is gemaakt door Apple en is een verzamelplek van films en series die door verschillende partijen aangeboden worden. Het is dus geen app voor live tv-kijken op je iPhone of iPad, want je vindt er alleen een on-demand aanbod. De app maakt standaard deel uit van iOS en tvOS en is de vervanging van de vroegere Video’s-app. Qua functies komt de app dan ook overeen met de Video’s-app, hoewel er wel veel meer mogelijkheden zijn. Gebruik je nu al vaak de Video’s-app voor je gehuurde of gekochte films, dan vind je die ook zodra de app beschikbaar is in de TV-app.

TV-app op iPhone met filmoverzicht.

Wanneer komt de TV-app in Nederland en België?

De TV-app is geïntroduceerd in 2016 als onderdeel van iOS 10 en tvOS 10. Sinds die tijd is de app beschikbaar in de Verenigde Staten en enkele andere landen. Met ingang van iOS 12.3 en tvOS 12.3 is de app ook in Nederland en België te gebruiken. Deze updates zijn sinds mei 2019 beschikbaar. De app vervangt de standaard Video’s-app. Sinds september 2019 is de app ook beschikbaar op de Mac als onderdeel van macOS Catalina.

Op welke apparaten werkt de TV-app?

De TV-app is beschikbaar op de volgende apparaten:

TV-app op Apple TV met Volgende.

Naast deze Apple-apparaten is de TV-app ook beschikbaar op televisies van Samsung. In de toekomst wordt de app ook uitgebracht op de Amazon Fire TV en apparaten van LG, Roku, Sony en Vizio. Er zijn dus genoeg manieren om via deze app te kijken.

Wat kan je kijken via de TV-app?

In Nederland en België vind je in de TV-app voornamelijk films uit de iTunes-store. Je kan dus zowel films huren als kopen via de TV-app. Voorheen downloadde of huurde je de films via de iTunes Store-app en keek je via de Video’s-app, maar dat kan nu allemaal in de TV-app.

In de app kun je ook zoeken naar tv-programma’s. De app verwijst je in dat geval door naar andere apps waarin deze tv-programma’s te zien zijn, zoals de Netflix-app. In Nederland stuurt de TV-app je ook door naar Amazon Prime en Hayu, een relatief nieuwe streamingdienst voor reality tv-series. Je vindt in de TV-app dus ook het aanbod van andere diensten dan alleen van Apple zelf.

TV-app zoeken met Hayu.

Gek genoeg kun je geen overzicht bekijken van tv-programma’s die in verschillende diensten te zien zijn. In veel landen die met diensten samenwerken verschijnt bovenaan een kopje TV Shows, maar in Nederland en België hebben we dat niet. Je vindt daarom alleen tv-programma’s door ernaar te zoeken.

Van deze diensten zoek je naar tv-programma’s en films in de TV-app in Nederland en België (tv-programma’s en films kijken van deze diensten niet mogelijk via TV-app):

De TV-app is ook de thuishaven voor Apple’s aankomende dienst TV Plus. Met TV+ kijk je naar Apple’s eigen originele aanbod van series, die exclusief voor deze dienst bedoeld zijn. Voor TV+ betaal je een vast bedrag per maand, zodat je kan kijken naar series en documentaires van onder andere Oprah Winfrey en Steven Spielberg. Meer over TV+ lees je in onze uitleg.

In de Verenigde Staten vind je in de TV-app ook de zogenaamde TV Channels. Dat zijn bundels van netwerken waar Apple mee samenwerkt. Zo kun je in de Verenigde Staten kijken naar HBO, rechtstreeks via de TV-app. De betalingen lopen ook via Apple’s-app en je hoeft dus geen apart account aan te maken. De TV Channels komen voorlopig nog niet naar Nederland en België.

Wat zijn de mogelijkheden van de TV-app?

De TV-app bestaat uit drie onderdelen: Nu kijken, Bibliotheek en Zoek. In de iPhone- en iPad-versie zie je de verdeling onderaan. Op de Apple TV verschijnen deze drie knoppen bovenaan.

Nu kijken

Bij Nu kijken vind je een wisselend aanbod met kijktips, nieuwe toevoegingen of films die gebaseerd zijn op een bepaald genre. Vanuit hier blader je door een selectie die door Apple is klaargezet. Bovenin spring je ook direct naar een overzicht van films. Op de Apple TV kun je de thuisknop (de knop met het tv-scherm) gebruiken om direct naar de TV-app te gaan. Via de instellingen van je Apple TV kun je deze functie wijzigen (Instellingen > Afstandsbedieningen en apparaten > Thuisknop). Meer daarover lees je in onze tip over het instellen van de Apple TV-thuisknop.

Netflix openen via TV-app.

Detailpagina en bibliotheek

Op de detailpagina van een film bekijk je meer algemene informatie en filmtrailers. Er is ook een overzicht met cast en crew, vanwaar je naar meer films kan zoeken. Je kan een film ook toevoegen aan Volgende, zodat deze bovenaan in het overzicht in het Nu kijken-scherm verschijnt. Gehuurde of gekochte films en series verschijnen bij het onderdeel Bibliotheek. Je kan films zowel streamen als offline opslaan, zodat je kan kijken zonder internetverbinding.

Info over een film in TV-app.

Zoeken

Met de zoekfunctie zoek je door het complete aanbod van films en tv-programma’s. Je vindt hier ook een lijst van films en series die op dit moment populair zijn. Bij het zoeken naar titels kun je helaas geen filters gebruiken om bijvoorbeeld alleen te zoeken op films.

Tot slot vind je in de Instellingen-app nog enkele aparte opties die je kan in- of uitschakelen. Je kiest daar bijvoorbeeld of je het afspelen over mobiele data wil toestaan en in welke kwaliteit dit gebeurt. Ook kies je een voorinstelling voor de beeldkwaliteit voor films die je koopt of huurt.

Bekijk ook onze andere artikelen over televisiekijken op iPhone en iPad en televisiekijken op de Apple TV.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019
Categorie Apps
Onderwerpen films, televisie, tv-series