QuickPath op iPhone gebruiken.

Dit is QuickPath, het nieuwe veegtoetsenbord op iPhone en iPad

QuickPath is het nieuwe veegtoetsenbord voor de iPhone en iPad. Met QuickPath kun je over het scherm vegen om woorden te maken.

Op de iPhone en iPad kennen we al jarenlang het QuickType-toetsenbord. QuickType is de naam van het gewone standaard schermtoetsenbord voor de iPhone en iPad, dat je gebruikt om je teksten te typen. Een nieuw onderdeel daarvan is QuickPath, beschikbaar vanaf iOS 13 en iPadOS 13. Maar ik welke talen werkt QuickPath en hoe kun je dit activeren?

Wat is QuickPath?

QuickPath is de tegenhanger van QuickType: in plaats van tikken op de letters om woorden te maken, veeg je met je vinger op het scherm van letter naar letter. Op basis van je bewegingen, maakt het toetsenbord automatisch de juiste woorden. QuickPath is beschikbaar vanaf iOS 13 en iPadOS 13 op zowel de iPhone als iPad en is zonder verdere instellingen te gebruiken. Helaas werkt het swipetoetsenbord niet standaard met elke taal.

QuickPath-toetsenbord vegen op iPhone.

Welke talen ondersteunt QuickPath?

QuickPath ondersteunt vanaf iOS 13 en iPadOS 13 de volgende talen:

  • Engels
  • Spaans
  • Duits
  • Frans
  • Italiaans
  • Portugees
  • Vereenvoudigd Chinees

Zoals je ziet wordt Nederlands dus niet standaard ondersteund. Toch is er een manier om het in Nederland te kunnen gebruiken. Als je zowel een Engels als Nederlands toetsenbord toevoegt via de instellingen, kun je zonder al teveel problemen in het Nederlands gebruikmaken van het veegtoetsenbord. Het kan dan wel zo zijn dat je soms woordsuggesties in het Engels krijgt.

QuickPath swipetoetsenbord gebruiken

Om QuickPath te kunnen gebruiken, moet je dus wel eerst het Engelstalige toetsenbord toevoegen. Je doet dit via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden > Voeg toetsenbord toe. Vervolgens kun je gewoon typen en vegen afwisselen.

Vegen in QuickPath-toetsenbord.

Belangrijk bij het vegen is dat je bij de juiste beginletter van start gaat en in één vloeiende beweging de letters afgaat, zonder je vinger van het scherm af te halen. Bij dubbele letters hoef je niet telkens heen en weer te gaan, omdat het toetsenbord daar vaak wel het juiste woord van maakt.

Alternatieven voor QuickPath

Wil je graag een veegtoetsenbord gebruiken, maar vind je QuickPath niet fijn? Of wil je liever alleen een Nederlands toetsenbord gebruiken? Dan zijn er een aantal alternatieven voor QuickPath die je kan overwegen:

  • Gboard: het Google-toetsenbord (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Google’s eigen toetsenbord werkt ook met veegbewegingen en is geschikt in het Nederlands.
  • SwiftKey Keyboard (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Eén van de allereerste veegtoetsenborden en wordt al door veel iOS-gebruikers benut.
  • TouchPal Emoji Keyboard (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Tikken of vegen, maar net wat jij wil.

Bekijk ook ons overzicht van de beste toetsenbordapps voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen ios 13, iPadOS 13, toetsenbord
Software iOS 13, iPadOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone, die in september 2019 verschijnt. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13