QuickPath op iPhone gebruiken.

iOS 15 brengt QuickPath veegtoetsenbord naar Nederland: zo werkt het

QuickPath is het veegtoetsenbord voor de iPhone en iPad. Met QuickPath kun je over het scherm vegen om woorden te maken. Vanaf iOS 15 werkt QuickPath ook in het Nederlands! Hoe werkt het veegtoetsenbord? Wij leggen het je uit.

Op de iPhone en iPad kennen we al jarenlang het QuickType-toetsenbord. QuickType is de naam van het gewone standaard schermtoetsenbord voor de iPhone en iPad, dat je gebruikt om je teksten te typen. Een onderdeel daarvan is QuickPath, de naam voor het veegtoetsenbord op de iPhone en iPad. En er is goed nieuws, want vanaf iOS 15 en iPadOS 15 komt het veegtoetsenbord naar Nederland!

Wat is QuickPath?

QuickPath is de tegenhanger van QuickType: in plaats van tikken op de letters om woorden te maken, veeg je met je vinger op het scherm van letter naar letter. Op basis van je bewegingen, maakt het toetsenbord automatisch de juiste woorden. QuickPath is zonder verdere instellingen te gebruiken op geschikte iPhones en iPads, maar het werkt alleen in ondersteunde talen.

QuickPath-toetsenbord vegen op iPhone.

Welke talen ondersteunt QuickPath?

QuickPath werkt in de volgende talen:

 • Engels
 • Spaans
 • Duits
 • Frans
 • Italiaans
 • Portugees
 • Vereenvoudigd Chinees

Vanaf iOS 15 en iPadOS 15 werkt QuickPath ook in deze talen:

 • Nederlands
 • Hindi
 • Russisch
 • Zweeds
 • Turks
 • Vietnamees

Het Nederlands wordt momenteel in iOS 14 en ouder dus niet ondersteund, maar vanaf iOS 15 en iPadOS 15 kun je het wél in het Nederlands gebruiken. Deze updates verschijnen in het najaar van 2021, mogelijk in september.

Wil je er nu al in het Nederlands gebruik van maken in iOS 14 of ouder, dan is er een manier om dit te doen, al werkt de autocorrectie lang niet altijd mee. Als je zowel een Engels als Nederlands toetsenbord toevoegt via de instellingen, kun je in het Nederlands gebruikmaken van het veegtoetsenbord. Wel krijg je dan dus woordsuggesties in het Engels, dus hou daar rekening mee.

QuickPath swipetoetsenbord gebruiken

Om QuickPath te kunnen gebruiken, ga je op een iPhone of iPad met iOS 15 en iPadOS 15 naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord en schakel je Veeg om te typen in. Wil je het gebruiken in iOS 14 of ouder, dan moet je wel eerst het Engelstalige toetsenbord toevoegen. Je doet dit via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden > Voeg toetsenbord toe. Vervolgens kun je gewoon typen en vegen afwisselen.

Vegen in QuickPath-toetsenbord.

Belangrijk bij het vegen is dat je bij de juiste beginletter van start gaat en in één vloeiende beweging de letters afgaat, zonder je vinger van het scherm af te halen. Bij dubbele letters hoef je niet telkens heen en weer te gaan, omdat het toetsenbord daar vaak wel het juiste woord van maakt.

AZERTY QuickPath voor België

Belgische lezers die liever het toetsenbord met AZERTY-indeling gebruiken, hebben ook de beschikking over QuickPath. Je moet dan echter wel even een extra instelling wijzigen. Heb je het Engelse toetsenbord toegevoegd, dan moet je klikken op het pijltje en vervolgens kiezen voor de AZERTY-indeling.

Alternatieven voor QuickPath

Wil je graag een veegtoetsenbord gebruiken, maar vind je QuickPath niet fijn? Of wil je liever foutloos vegen in het Nederlands? Dan zijn er een aantal alternatieven voor QuickPath die je kan overwegen:

 • Gboard: het Google-toetsenbord (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Google’s eigen toetsenbord werkt ook met veegbewegingen en is geschikt in het Nederlands.
 • Microsoft SwiftKey Keyboard (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Eén van de allereerste veegtoetsenborden en wordt al door veel iOS-gebruikers benut.

Bekijk ook ons overzicht van de beste toetsenbordapps voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2021
Categorie Basisfuncties
Onderwerp toetsenbord
Software iOS 13, iOS 14, iOS 15, iPadOS 13, iPadOS 14, iPadOS 15