Apple Pay in het ov voor openbaar vervoer

Apple Pay in het ov gebruiken: dit zijn je opties in trein, bus, tram en meer

Apple Pay werkt ook met het openbaar vervoer, maar wat zijn de mogelijkheden? In welke landen kun je het gebruiken en wat heb je nodig? Hoe zit het nu met Apple Pay in het openbaar vervoer in Nederland? Alles over Apple Pay in het ov lees je in dit artikel.

Apple Pay in trein, bus en tram

Apple Pay is meer dan alleen een manier om met je iPhone in winkels te betalen. Je kan er namelijk ook mee reizen in het ov, want je kunt in een aantal landen je ov-kaart in de Wallet-app zetten. In andere landen is er geen actieve ondersteuning voor Apple Pay in het ov, maar gebruik je gewoon je bestaande Apple Pay betaalkaart, zoals je pinpas of creditcard. Maar hoe zit het eigenlijk in Nederland met Apple Pay in het ov? In dit artikel leggen we je uit waar je het kan gebruiken en wat er nodig is.

Apple Pay in het OV in Nederland

In Nederland is het sinds 31 januari 2023 mogelijk om in de trein direct met Apple Pay te reizen. De poortjes en incheckpalen ondersteunen sinds die datum, naast de OV-chipkaart, ook je mobiel of smartwatch via NFC en dus het in- en uitchecken met Apple Pay (evenals je fysieke betaalpas). In de bus, tram en metro is het al langer mogelijk om met Apple Pay te reizen, al werkt het nog niet overal. De OV-chipkaart is helaas niet te gebruiken in combinatie met Apple Pay of de Wallet-app. Maar met een betaalpas kun je toch met Apple Pay reizen in het Nederlandse ov.

OVpay: werkt ook met Apple Pay

In maart 2021 is gestart met OVpay, het overkoepelende systeem om reizen en betalen voor het openbaar vervoer makkelijker te maken. OVpay is een gezamenlijk initiatief van alle openbaar vervoersbedrijven. Eén van de wijzigingen van OVpay is dat de OV-chipkaart op den duur vervangen door een nieuwere OV-pas die werkt zoals een betaalpas. Maar binnen OVpay valt dus ook het betalen met je betaalpas en dus iPhone of Apple Watch via Apple Pay.

Bekijk ook

OVpay: betalen met bankpas en smartphone deze maand bij NS, eind maart in hele ov

OVpay komt eraan. Vanaf eind januari 2023 kun je in de NS reizen met je betaalpas, mobiel en smartwatch (bijvoorbeeld met Apple Pay) en naar verwachting kan dit vanaf eind maart in heel Nederland. Daarmee is de release van OVpay aanstaande.

Inmiddels is er steeds meer mogelijk dankzij OVpay en dus het reizen met Apple Pay. Op steeds meer ov-lijnen kun je OVpay (en dus inchecken met je betaalpas via Apple Pay) gebruiken. Onthoud dat dit gaat tegen het volle tarief voor de tweede klas en je dus geen ov-abonnement kan gebruiken.

OVpay in openbaar vervoer met iPhone en pinpas.

Iets anders waar je rekening mee moet houden, is dat de Apple Pay kaart wel van een geschikte bank moet zijn. De kaarten van ABN AMRO, ASN, bunq, ING, Rabobank, RegioBank en SNS zijn geschikt. De betaalpas van Knab kan je sinds 7 februari 2023 gebruiken voor OVpay. Qua creditcards zijn die van Mastercard en Visa geschikt. American Express-kaarten werken helaas niet.

Zo gebruik je je Apple Pay-kaart voor het ov dankzij OVpay:

  1. Check van tevoren op de website of je bij jouw lijn kan inchecken met je betaalpas.
  2. Bij de incheckpaal of -poort breng je je Apple Pay-kaart in beeld, net zoals je dat bij een gewone Apple Pay betaling doet. Dit kan zowel via je iPhone als Apple Watch.
  3. Hou je iPhone of Apple Watch tegen het poortje en wacht op de bevestiging.
  4. Bij het uitchecken herhaal je deze stappen, maar let wel op dat je exact dezelfde pas gebruikt bij het uitchecken als bij het inchecken. Check je in met je Apple Watch, dan check je ook uit met je Apple Watch. Je kan niet inchecken met je iPhone en uitchecken met je Apple Watch, omdat dit als twee afzonderlijke kaarten gezien wordt.

Apple Pay: reis met ov in Wallet en aparte OVpay app

Het bedrag van je reis wordt de volgende dag van je rekening afgeschreven (maar soms ook al eerder). Als je eenmaal gereisd hebt, kun je je betaalpas koppelen aan de OVpay-app en zo de reisgeschiedenis in zien. Je kan dan ook een gemiste in- of uitcheck aanpassen en live zien of je wel bent ingecheckt. Je ziet precies waar en wanneer je gereisd hebt. De OVpay-app is beschikbaar in de App Store.

Je kan ook op de website je reisoverzicht raadplegen. Het is ook mogelijk om in de GVB-app of in Mijn NS je betaalpas te koppelen om daar het reisoverzicht in te zien. In de OVpay-app kun je maximaal één betaalpas koppelen. Zorg er dus voor dat je wel altijd dezelfde betaalpas gebruikt. De betaalpas op je iPhone en Apple Watch (ook die van dezelfde bankrekening) wordt gezien als twee verschillende passen.

Nadeel: OVpay alleen voor losse reizen en geen parkeerkorting

Je kunt met OVpay niet reizen als je een abonnement hebt. Het is momenteel alleen bedoeld voor losse reizen, waarmee je met je betaalpas in- en uitcheckt en het volle standaardtarief betaalt. Reis je met een abonnement, dan moet je gewoon nog de OV-chipkaart gebruiken. Het bedrag van je reis wordt automatisch van je rekening afgehaald, nadat je correct in- en uitgecheckt bent met dezelfde pas. Soms kan er wat mis gaan bij de afschrijving, waardoor een betaalpas (tijdelijk) geblokkeerd wordt om te gebruiken in het openbaar vervoer. Staat er te weinig saldo op je bankrekening en heb je toch met die rekening gereisd, dan wordt de kaart geblokkeerd voor verdere reizen. Pas als er weer voldoende saldo is en je eerdere reis betaald is, wordt de kaart weer vrijgegeven voor het ov.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat je OVpay en dus het betalen met je Apple Pay-kaart in het ov vaak niet kan gebruiken in combinatie met P+R-korting. In sommige steden kun je voordelig parkeren in en P+R-garage als je met het openbaar vervoer naar het centrum reist. Om de korting te krijgen, moet je je OV-chipkaart scannen bij de betaalautomaat in de parkeergarage. Als je reist met je betaalpas, kan deze korting niet in rekening gebracht worden.

OVpay app en GVB-app met reizen met je betaalpas

Dit kan je nog meer doen met Apple Pay in het ov

Naast inchecken met je betaalpas via OVpay, is er nog meer mogelijk wat betreft Apple Pay in het ov. Hoewel je in onderstaande gevallen niet direct in- en uitcheckt met Apple Pay, kun je wel je iPhone en de Wallet-app gebruiken voor het reizen in het openbaar vervoer.

Los kaartje kopen voor de trein

Je kan vaak bij kaartjesautomaten op NS-stations contactloos met pin afrekenen. Op deze manier heb je dus geen normale pinpas of eigen OV-chipkaart nodig, want je rekent af met Apple Pay. Je gebruikt dan het papieren kaartje wel om in- en uit te checken. Deze kaartjes zijn iets duurder dan wanneer je digitaal reist.

Kaartje kopen via NS-app

Een andere manier om met de iPhone te reizen is door een treinkaartje te kopen in de NS-app. Sinds eind 2018 was het mogelijk om het NS-kaartje aan de Wallet-app toe te voegen, maar die functie is onlangs weer verwijderd omdat de QR-code in veel gevallen niet goed gescand kon worden. Als betaalmiddel in de NS-app wordt Apple Pay helaas niet ondersteund.

Los kaartje kopen voor de bus

In de bus kun je via pin een los kaartje kopen, maar dat is niet overal mogelijk. Op steeds meer plekken kun je contactloos pinnen, wat dus ook met Apple Pay werkt. Hou er wel rekening mee dat een los kaartje vaak duurder is dan het gebruik van je OV-Chipkaart.

Kaartje kopen via 9292-app

Sinds eind 2020 kun je ook met de 9292-app kaartjes voor het ov kopen. Naast de trein kan dat ook voor de bus, tram, metro en veerdiensten. De treinkaartjes van 9292 kun je ook in Wallet zetten. Helaas geldt dat nog niet voor andere kaartjes. Het kaartje zelf betalen doe je via iDEAL en helaas (nog) niet via Apple Pay.

Bekijk ook

9292-app verkoopt nu tickets voor openbaar vervoer, werkt met Wallet-app

De 9292-app verkoopt nu ook digitale tickets voor het openbaar vervoer. Hiermee kunnen reizigers na het plannen van een reis meteen een geldig ticket kopen.

Geschikte landen en regio’s voor Apple Pay in het OV

Op dit moment kun je op een aantal plekken in de wereld ook reizen in het openbaar vervoer met Apple Pay. Per land of regio verschilt het of je daar je eigen betaalkaart voor kan gebruiken of dat er een speciale kaart voor nodig is. Apple heeft een complete lijst van alle regio’s maar we lichten er een aantal opvallende plekken uit:

Europa:

  • Nederland: bij de meeste vervoersbedrijven via betaalkaarten in de Wallet-app
  • Finland, Föli: via betaalkaarten in de Wallet-app
  • Zweden, Skåne: stadsbussen van Skånetrafiken met betaalkaart in Wallet
  • Verenigd Koninkrijk: Londen, Oxford, Brighton en op routes van Arriva UK, First Bus Group en Metrobus
  • Wit-Rusland: Minsk Metro met betaalkaart in Wallet
  • Rusland: Meerdere steden via betaalkaarten in de Wallet-app, o.a. Moskou en Sint-Petersburg (het is mogelijk dat Apple Pay niet werkt vanwege sancties)

Noord-Amerika:

  • Canada, Vancouver: TransLink met Visa en Mastercard creditcard
  • Verenigde Staten: diverse steden waaronder Chicago, Los Angeles, New York, Portland, San Francisco Bay Area en Washington DC

Azië/Oceanië:

  • Australië, Sydney: Transport for NSW
  • China: ov-kaarten voor Beijing en Shanghai, elders met T-Uinion-kaart
  • Japan: al het ov met Suica- of Pasmo-kaart
  • Singapore: Betaalkaarten in de Wallet-app, overal waar LTA actief is
  • Hongkong: Octopus-kaart
  • Taiwan: Kaohsiung en Taoyuan Airport MRT

Express-ov-kaart in Apple Pay

Je iPhone en Apple Watch werken ook met een zogenaamde Express Transit-kaart. Met een Express-ov-kaart (ook wel Express Transit) kun je zonder verificatie reizen met Apple Pay. Het is daardoor niet nodig om jezelf te identificeren via Face ID of Touch ID, waardoor je alleen nog maar je iPhone of Apple Watch bij het toegangspoortje hoeft te houden.

Het voordeel hiervan is dat het een stukje sneller gaat. Voorheen was deze functie alleen beschikbaar voor bijvoorbeeld de Suica-kaarten in Japan, maar ook andere kaarten en regio’s kunnen hier gebruik van maken. In Nederland en België wordt de Express-ov-kaart nog niet bij vervoersbedrijven ondersteund. Veel betaalkaarten die in Nederland uitgegeven worden zijn wel geschikt om in te stellen als express-ov-kaart. Dit geldt voor zowel betaalpassen als creditcards. Maar de incheckpoortjes en -palen herkennen de functie nog niet.

Apple Pay express ov kaart instellen

Deze functie is te activeren voor gebruikers die Apple Pay ingesteld hebben via Instellingen > Wallet en Apple Pay > Express-ov-kaart. Het nadeel is wel dat iedereen met fysieke toegang tot jouw iPhone kan reizen via jouw ingestelde kaart, omdat er in dit geval niet gecontroleerd wordt wie de iPhone gebruikt. Via Zoek mijn iPhone kun je Apple Pay blokkeren mocht je iPhone gestolen zijn.

In onderstaande video is te zien hoe zo’n express-kaart werkt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Op de iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR en nieuwer zijn dergelijke kaarten ook beschikbaar als de batterij leeg is. Zodra je accupercentage 0% bereikt, gaat je iPhone naar de spaarstand (te herkennen aan het lege batterij-icoontje). In dat geval zijn deze Express-kaarten nog maximaal vijf uur te gebruiken. De kaart werkt niet als je de iPhone zelf uitgeschakeld hebt.

Dit zijn in het kort de voordelen van de express-ov-functie:

Kaarten en ov-bedrijven moeten de express-functie wel ondersteunen, dus het betekent niet dat je dit overal in alle landen kan gebruiken waar je met Apple Pay kan reizen. Momenteel werkt het in ieder geval op deze plekken en vervoerders:

  • China: Beijing, Shanghai en T-Union-kaarten
  • Hong Kong: Octopus-kaart
  • Japan: Suica-kaart
  • Wit-Rusland: Minsk
  • Finland: Turku (Föli)
  • Zweden: Skåne (Skånetrafiken-stadsbussen)
  • Verenigd Koninkrijk: Londen, Arriva UK Bus, Brighton & Hove Buses, First Bus Group, Metrobus, Osford Bus Company
  • Verenigde Staten: Chicago, LA, NY, Portland, San Francisco Bay Area, Washington DC

Een completere lijst vind je op de website van Apple.

Express ov-kaart in Nederland

Nederland en België worden dus niet ondersteund om te reizen met de Express-ov-functie, ondanks dat de betaalpassen van de grote banken wel geschikt zijn om als express-ov-kaart in te stellen. OVpay laat weten dat ze Apple Pay Express ‘meenemen in de ontwikkelingen’. Het bedrijf kreeg veel vragen en suggesties van gebruikers om dit te ondersteunen, maar momenteel is daar dus nog geen concrete toezegging voor gedaan. Maar dat ernaar gekeken wordt, is in ieder geval goed nieuws.

In bovenstaande regio’s heb je soms een specifieke kaart nodig, maar in bijvoorbeeld Londen worden alle Express-ov-geschikte kaarten ondersteund. Je kan daar dus ook met een Nederlandse kaart die hiermee samenwerkt reizen. Bovendien wordt hier automatisch het voor dat moment meest voordelige tarief gebruikt.

Openbaar vervoer met Apple Pay in België

In België is ook gestart met een proef voor het reizen via Apple Pay. In het Brusselse openbaar vervoer kun je je contactloze bankpas gebruiken om te reizen met onder andere de metro. Ook Apple Pay is hiervoor geschikt, net als andere betaalmethoden zoals Google Pay en Payconiq. Bij alle voertuigen van De Lijn kun je vanaf het voorjaar van 2020 ook met je betaalpas, en dus Apple Pay, reizen. In ons eerdere artikel lees je meer over de proef van openbaar vervoer in België met Apple Pay.

Bekijk ook

Apple Pay komt in België naar tram, bus en metro

In Londen en Singapore is het al langer mogelijk. Nu komt het ook naar Brussel: afrekenen in het openbaar vervoer met Apple Pay. Je hoeft alleen je Apple Watch of iPhone tegen de contactloze terminal te houden.

Meer over Apple Pay
Wil je meer weten over Apple Pay? In onze uitleg vind je meer algemene informatie.

Bekijk ook

Apple Pay: het complete overzicht van Apple's betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay