iMessage-berichten met emoji's en teksten.

Dossier: iMessage

iMessage is de berichtendienst van Apple voor de iPhone, iPad, iPod touch, Mac en Apple Watch, waarmee je ook sms en mms kunt versturen. iMessage is gratis te gebruiken voor iedereen met een Apple-toestel. Alles over iMessage vind je hier.

iMessage-berichten met emoji's en teksten.
iMessage is een eigen berichtendienst van Apple, waarmee je gratis berichten kunt uitwisselen. Het is geschikt voor sms, mms en iMessage-berichten en is te gebruiken op de iPhone, iPad, iPod touch, Mac en Apple Watch. Je kunt met iMessage tekstberichten, foto’s en video’s uitwisselen, voorzien van smilies. Ook kun je contactinfo, voicememo’s en locaties delen met anderen. Deze pagina legt alle mogelijkheden uit.

iMessage op iPhone, iPad, Mac en meer

Met iMessage kun je gratis berichten uitwisselen met andere iMessage-gebruikers. Heeft de ontvanger geen iMessage, dan zal het bericht als normale sms of mms worden verstuurd en gelden de gebruikelijke tarieven van je provider. Dat geldt ook als je geen dataverbinding hebt, bijvoorbeeld als je op vakantie in het buitenland een bericht verstuurt. De kleur geeft aan hoe iMessage de berichten verstuurt: blauwe berichten zijn verstuurd via het iMessage-protocol, terwijl groene berichten aangeven dat het bericht als sms is verstuurd, omdat de ontvanger bijvoorbeeld geen iPhone heeft. Meer over het versturen van een iMessage-bericht lees je in onze aparte tip.

Het versturen van berichten via iMessage is niet de enige optie. Je kunt ook allerlei media versturen, zoals foto’s, video’s, gifs, bestanden en spraakberichten. Bovendien verstuur je in een iMessage-gesprek met een paar tikken je huidige locatie, zodat de ontvanger weet waar je op dat moment bent. Behalve één-op-één-berichten, kun je in iMessage ook groepsgesprekken voeren. Je kunt hierbij de groep voorzien van een naam, zodat iedere deelnemer weet waar het over gaat. Ook hier kun je foto’s, video’s, locaties en meer delen met iedereen die onderdeel uitmaakt van het groepsgesprek. iMessage werkt ook met 3D Touch, zodat je een preview van een bericht kunt bekijken van het chatoverzicht door er hard op te drukken. Veeg je vervolgens naar boven, dan kun je snel een standaard antwoord versturen.

iMessage op de iPhone en Mac.

iMessage op de iPhone, iPad en iPod touch ondersteunt ook zogenaamde iMessage-apps. Dankzij de eigen App Store voor iMessage download je uitbreidingen voor iMessage. Zo krijg je allerlei extra mogelijkheden, zoals het doorzoeken van gifs, spelen van spelletjes en gebruik van stickers in iMessage. Ook bestaande iOS-apps kunnen uitgebreid worden met iMessage-apps. Hieronder vind je een lijst van de beste apps voor iMessage.

iMessage laat je ook berichten sturen met allerlei effecten. Je kunt elk individueel berichtje laten verschijnen met een korte animatie van het tekstballonnetje, zodat deze bijvoorbeeld op het scherm van de ontvanger ‘geknald’ wordt. Behalve deze wat subtielere animaties, kun je ook schermvullende effecten gebruiken. Zo verstuur je bijvoorbeeld een bericht met ballonnen, confetti, vuurwerk of lasers. In onze aparte tip over iMessage-effecten lees je hoe je ze moet gebruiken. Sommige effecten worden automatisch verstuurd bij bepaalde woorden. Daarnaast kun je direct op een bericht reageren door deze ingedrukt te houden.

Tot slot werkt iMessage samen met emoji. Zodra je je bericht getypt hebt en overschakelt naar het emoji-toetsenbord, worden bepaalde woorden in kleur weergegeven om aan te geven dat deze omgezet kunnen worden naar een bijpassende emoji. Zo zet je het woord huis eenvoudig om in een plaatje van een klein huisje. Dit werkt met allerlei soorten woorden en emoji.

Vereisten voor iMessage

Om iMessage te kunnen gebruiken, moet je voldoen aan een aantal eisen:

iMessage instellen en gebruiken

Voordat je iMessage kunt gebruiken zul je je eerst moeten aanmelden. iMessage gebruikt op je iPhone standaard jt telefoonnummer. Op andere apparaten zonder simkaart wordt je Apple ID als adres gebruikt. Heb je bijvoorbeeld zowel een iPhone als een iPad, dan kun je je telefoonnummer ook gebruiken op je iPad omdat deze gelinkt wordt aan je Apple ID. In onderstaande artikelen lees je hoe je iMessage instelt, uitschakelt, je telefoonnummer wijzigt en kijkt of er een storing is.

Beveiliging van iMessage

Volgens Apple is iMessage heel erg veilig, maar ze willen niemand in de keuken laten meekijken. In oktober 2013 kwam de beveiliging van iMessage onder vuur te liggen. Volgens iPhone-hacker Cyril Cattiaux, beter bekend als @pod2g, kan Apple de versleuteling van iMessage heel eenvoudig opheffen. Cattiaux ontdekte eerder al een beveiligingslek in iMessage en was nauw betrokken bij eerdere jailbreaks. Apple ontkende later dat het berichten zou kunnen lezen.

iMessage beveiliging AppleApple licht in een apart beveiligingsdocument uitgebreid toe hoe de beveiliging van iMessage werkt. Hieruit blijkt onder meer dat er twee sets met twee beveiligingssleutels worden gegenereerd. Met één sleutel wordt de data versleuteld en met een tweede sleutel worden de berichten gesigneerd. Slechts een van de twee sleutels wordt naar de servers van Apple gestuurd. De versleutelingscode wordt van Apple’s servers gedownload zodra een andere iMessage-gebruiker een gesprek met je start. Een verstuurd bericht wordt met een openbare code versleuteld. Alleen jouw code kan vervolgens het bericht ontcijferen. Andersom werkt dat precies zo: een bericht verzonden naar jouw iDevice wordt alleen leesbaar met de benodigde versleutelingscode.

De tijdscode van een iMessage en de APN-routinginformatie blijken wel onbeveiligd, maar omdat in een versleuteld pakket worden verstuurd kunnen ze onderweg niet onderschept worden. Door het versleutelsysteem zijn iMessages op Apple’s servers onleesbaar zonder de betreffende iDevices. Ook wordt een bericht verwijderd zodra het op al je iDevices is ontvangen. Na zeven dagen worden alle berichten sowieso verwijderd.

Wil je voorkomen dat andere mensen met jou toestel een iMessage-bericht versturen, dan is het ook van belang dat de beveiliging van je toestellen goed op orde is. Het instellen van een toegangscode die nodig is om je apparaat te ontgrendelen, scheelt al een hoop. Meer over het beveiligen van je toestel lees je in onderstaand artikel.

Tweestapsverificatie voor iMessage

Je kunt een Apple ID voor iMessage beter beveiligen met behulp van tweestapsverificatie. Dit betekent dat jouw telefoonnummer of iPhone nodig is om op je account in te loggen, waardoor bijvoorbeeld hackers minder makkelijk kunnen inbreken. Deze beveiligingsmethode wordt sinds februari 2015 door iMessage ondersteund.

Knoppen in Berichten in watchOS 3. Animaties in watchOS 3.

Tips en trucs voor iMessage

In allerlei aparte artikelen leggen we je stap voor stap uit hoe je bepaalde iMessage-functies gebruikt. Hieronder vind je een complete opsomming van allerlei iMessage-tips en -trucs:

Afmelden voor iMessage

Als je geen iPhone en/of iPad meer hebt, maar daarvoor wel van de dienst iMessage gebruik hebt gemaakt, dan kan het zijn dat een sms door iMessage alsnog naar de ontbrekende iMessage-telefoon stuurt in plaats van je huidige telefoon. Dit is een probleem waar veel ex-gebruikers tegenaan lopen en eind 2014 verscheen er na lang wachten eindelijk een oplossing. Je kunt nu iMessage opzeggen via een aparte website zonder je telefoon of tablet.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2016