Vision Pro man in woonkamer

Gerucht: ‘Binnenkort Vision Pro-training in Frankrijk’

Nu de release van de Vision Pro in de VS al een paar weken geleden is, richten we onze blik op Europa. Wanneer komt de Vision Pro naar Europa? En welke landen maken de grootste kans om de Vision Pro in de winkel te hebben? Dit zijn de geruchten!

De Vision Pro ging op 2 februari 2024 in de verkoop in de Verenigde Staten. Wie echt gemotiveerd is om er eentje te kopen, kan dat (met de nodige omwegen) doen. In onze Vision Pro review kon je lezen dat het nog best meeviel om er eentje uit het buitenland te halen. Maar het zou natuurlijk handiger zijn als de Vision Pro in Europa te koop is. Liefst in Nederland, België of een van de omringende landen. Apple heeft al gezegd dat de headset eind 2024 in meer landen beschikbaar is, maar geeft geen details. Of de Vision Pro naar Europa komt, is vrijwel zeker. Maar de vraag is: wanneer en waar? In dit artikel houden we je op de hoogte.

Apple heeft naar verluidt Franse winkelmedewerkers uitgenodigd voor een Vision Pro-training. Dat beweert de Franse site WatchGeneration. Bronnen van de website zeggen dat Apple meerdere Franse werknemers heeft uitgenodigd voor een “Training Product Event voor een nieuw product”. In de omschrijving wordt niet de Apple Vision Pro genoemd, maar de headset is het enige nieuwe Apple-product dat nog moet worden uitgebracht in Frankrijk. Andere producten, zoals de aanstaande iPad Pro, vereisen waarschijnlijk geen speciale training.

De Vision Pro-trainingen in Frankrijk beginnen naar verwachting deze zomer. In de VS begon Apple in december met het plannen van trainingen. Deze vonden half januari plaats, ongeveer twee weken voor de officiële release van de Vision Pro. Dit zou kunnen betekenen dat de Vision Pro al in juli in Frankrijk in de winkels ligt. Analist Ming-Chi Kuo beweerde eerder, dat de Vision Pro nog vóór WWDC 2024 in meer landen verkrijgbaar zal zijn. Vacatures op de website van Apple hebben verklapt dat Australië en Japan de eerstvolgende landen kunnen zijn die de Vision Pro krijgen. Ook heeft Tim Cook onlangs tijdens een bezoek aan China beloofd dat de headset nog dit jaar in China te koop zal zijn.

Code in visionOS wekt de indruk dat Apple Vision Pro binnenkort in meer landen beschikbaar zal zijn. De huidige versie van Vision Pro is alleen in het Engels te gebruiken en dat geldt ook voor het virtuele toetsenbord en de autocorrectie. De visionOS-code noemt echter meer talen voor het toetsenbord en de automatische correctie:

  • Duits (Duitsland)
  • Frans (Frankrijk)
  • Frans (Canada)
  • Kantonees, Traditioneel
  • Chinees, Vereenvoudigd
  • Japans
  • Koreaans
  • Engels (Australië)
  • Engels (Canada)
  • Engels (Japan)
  • Engels (Singapore)
  • Engels (UK)

Vooral de toevoeging van Duits en Frans is voor ons interessant. Hoewel er weinig Nederlanders zullen zijn die de headset in het Duits gaan gebruiken, wekt het wel de indruk dat Apple de Vision Pro op korte termijn ook in Duitsland wil gaan verkopen. En voor Belgen kan het binnenkort de moeite zijn om even naar Frankrijk te rijden. Bij de ingebruikname kies je dan Engels als standaardtaal.

De lijst hoeft niet te betekenen dat de Vision Pro al binnen een paar weken op de markt komt, is het wel een sterke aanwijzing dat Apple zich voorbereidt op de verkoop in deze regio’s. Volgens analist Ming-Chi Kuo koos Apple ervoor om de Vision Pro eerst in de VS uit te brengen vanwege de beperkte voorraad en om te zorgen dat het verkoopproces in de VS soepel zou verlopen. Volgens hem wil Apple de Vision Pro vóór WWDC 2024 in meer landen uitbrengen om meer ontwikkelaars te bereiken als visionOS 2 uitkomt.

Analist Ming-Chi Kuo beweert dat Apple de Vision Pro waarschijnlijk nog vóór WWDC 2024 buiten de VS gaat uitbrengen. Dit zou de wereldwijde ontwikkeling van visionOS-apps gunstig beïnvloeden. Kuo beredeneert in zijn artikel op Medium waarom Apple de Vision Pro nog niet buiten de VS heeft uitgebracht. Eén factor is de beperkte voorraad en daarnaast speelt mee dat Apple zeker wil weten dat het verkoopproces in de VS goed loopt. Ten derde is er tijd nodig om te zorgen dat algoritmes en dergelijke voldoen aan de regelgeving in verschillende landen.

Zodra deze punten zijn opgelost, zal de Vision Pro beschikbaar komen in meer landen. Kuo kan nog niet zeggen om welke landen het gaat, maar eerdere geruchtijdens ten wezen op het Verenigd Koninkrijk en Canada. Kuo meldt verder dat Apple WWDC 2024 meer details zal onthullen over visionOS, zodat ontwikkelaars wereldwijd er nog gemakkelijker mee aan de slag kunnen.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 7 juli 2023.

En de Vision Pro komt als eerste naar…

Volgens Mark Gurman van Bloomberg gaat Apple de Vision Pro headset eind oktober voor het eerst in een Europees land uitbrengen. Maar het is helaas niet Nederland. Kanshebber voor de Europese primeur is het land dat het minst graag bij Europa wil horen: het Verenigd Koninkrijk. Volgens geruchten van Bloomberg staat de release van de Vision Pro voor het Verenigd Koninkrijk en Canada voor eind 2024 gepland. In de VS komt de headset al begin 2024 op de markt, al is er nog geen concrete datum bekendgemaakt. De rest van Europa zou vlak daarna volgen, meldt Bloomberg.

Overigens is nog niets zeker, want de uiteindelijke beslissing moet nog worden genomen, aldus Mark Gurman. Apple zou de headset na de VS ook in Europa en Azië willen uitbrengen. Een release in deze twee werelddelen staat voor de hand, als je kijkt naar de steden waar labs voor ontwikkelaars worden georganiseerd: Londen, München, Cupertino, Shanghai, Singapore en Tokyo. Wat aan dit rijtje opvalt, is dat de helft in Azië ligt. Ook opvallend is München, wat erop wijst dat de Vision Pro op de lijst staat voor een redelijk spoedige release in Duitstalige landen. En dat is ook gunstig voor ons, want traditiegetrouw haalden veel mensen hun iPhones in Duitsland op momenten dat Nederland en België bij een latere ronde zaten.

Vision Pro in woonkamer

Ook Frankrijk zal een van de eerste landen zijn. Bloomberg meldt dat Apple-engineers druk bezig zijn om het apparaat te lokaliseren voor Duitsland, Frankrijk, Australië, China, Hongkong, Japan en Korea. De Franse taal is ook mooi meegenomen voor de release in Canada, die dus al iets eerder zal plaatsvinden, als de geruchten kloppen.

Bloomberg meldt verder dat Apple de retailwinkels in de VS voorbereidt op de introductie. Er komen speciale ruimtes in de winkel waar je de headset zittend (!) kunt passen. Dit kan alleen op afspraak, net als in 2015 gebeurde met de Apple Watch. Je moet vooraf aangeven of je een bril draagt en je oogrecept uploaden, zodat de juiste lenzen voor je klaar liggen. Met een iPhone-app wordt je gezicht gescand om de juiste pasvorm te bepalen.

Apple Tysons Corner


Deze onlangs verbouwde Apple Store in Tyson’s Corner heeft nu nog een speciale pas- en demoruimte voor de Apple Watch.

De meeste winkels zullen maar één of twee demo-units hebben. Apple heeft wel meerdere hoofdbanden en light seals (de rand rondom de ogen) in verschillende maten liggen om te zorgen dat het goed past. Uiteindelijk zal de Vision Pro in alle 270 Apple Stores verkrijgbaar zijn, maar er komen aanvankelijk alleen speciale pasruimtes in belangrijke steden zoals New York en Los Angeles.

Vision Pro

Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.

Vision Pro

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.