Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Right to Repair

Self Service-reparaties: alles over Apple’s programma voor zelf repareren met originele onderdelen [FAQ]

Apple biedt sinds 2022 een eigen programma aan voor reparaties genaamd Self Service Repair. Wat houdt dat in? Je leest het in deze Self Service-reparatie uitleg!

Alles over Apple’s Self Service-reparaties

Met Self Service Repair kun je aan originele Apple-onderdelen komen om zelf je Apple-apparaat te repareren. Dit nieuwe programma is in april 2022 gestart in de VS en in december 2022 in Europa. Er zijn echter nog genoeg vragen, die we in deze FAQ zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

#1 Wat houdt programma dit precies in?

Apple heeft de zogenaamde Self Service-reparaties in november 2021 aangekondigd. Via dit programma kun je zelf originele onderdelen voor de iPhone aanschaffen om je toestel zelf te repareren. Apple biedt hiervoor niet alleen de originele onderdelen, maar ook de benodigde tools en handleidingen om de reparatie zelf uit te voeren. Sinds augustus 2022 worden ook onderdelen voor MacBook-reparaties aangeboden en sinds december 2022 zijn daar onderdelen voor de iMac, Mac Mini en Mac Studio bijgekomen.

Apple Right to Repair

Hoewel dit niet officieel is toegegeven, zal hebben meegespeeld dat Apple onder druk wordt gezet vanuit de instanties om het zelf repareren makkelijker te maken. In de VS is al jarenlang een discussie rondom Right to Repair, waar Apple zich tegen probeert te verzetten. Met dit nieuwe programma maken ze zelf repareren alsnog mogelijk.

Bekijk ook

Apple's programma om zelf iPhones te repareren nu gestart in de VS

Apple heeft een belangrijke stap aangekondigd in het makkelijker maken van reparaties. Met het Apple Self Service Repair programma kan iedereen die zich daar comfortabel bij voelt zijn eigen toestel fixen.

#2 In welke landen zijn Self Service-reparaties beschikbaar?

Apple begon in april 2022 met het Self Service Repair programma in de Verenigde Staten. In december 2022 is Europa hier bij gekomen, al is het niet in alle landen beschikbaar. Dit zijn de landen waar je Self Service-reparaties kan uitvoeren en onderdelen en gereedschap kan bestellen:

 • België
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Italië
 • Polen
 • Spanje
 • Zweden
 • Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten

Apple Self Service reparatie

#3 Wanneer is Self Service Repair beschikbaar?

De Self Service-reparaties zijn sinds april 2022 mogelijk in de Verenigde Staten via deze website voor iPhones. Sinds augustus 2022 zijn er ook onderdelen voor MacBooks verkrijgbaar en sinds december 2022 kun je onderdelen voor andere Macs bestellen. In dezelfde maand werden enkele Europese landen toegevoegd, die te vinden zijn in bovenstaande lijst.

#4 Welke apparaten kun je via dit programma repareren?

Als eerste kunnen klanten hun model uit de iPhone 12-serie, iPhone 13-serie en de iPhone SE 2022 repareren. Daarnaast geldt het voor M1 MacBook Pro’s (de 2020- en 2021-versies), M1 MacBook Air, M1 iMac, M1 Mac Mini en M1 Mac Studio. Of ook de iPad, Apple Watch, Apple TV en andere producten ooit zelf te repareren zijn via het Self Service-reparatieprogramma, is nog onbekend. Met name de Apple Watch en Apple TV zijn lastiger te openen vanwege het gebrek aan schroeven aan de buitenkant, dus we betwijfelen voor hoeveel mensen dat überhaupt interessant zou zijn.

Voor deze apparaten kun je onderdelen bestellen:

#5 Welke onderdelen kan ik zelf vervangen?

Apple biedt in ieder geval deze onderdelen aan:

 • Displays
 • Batterijen
 • Camera
 • Speaker onderkant
 • SIM-tray
 • Taptic Engine
 • True Depth-camera
 • Oorspeaker
 • Top case (voor MacBook)
 • Trackpad (voor MacBook)
 • Diverse onderdelen voor desktop Macs

Apple zegt dat deze onderdelen het meest vervanging nodig hebben. Hiervoor maakt Apple al ruim 200 onderdelen en gereedschappen beschikbaar bij de start van het programma. Andere onderdelen worden later toegevoegd. Daarnaast kun je losse gereedschappen kopen of een complete gereedschapskit huren. Als je wilt kun je dergelijke reparatiekits van iFixit ook gewoon in Nederland kopen. Je hebt voor je iPhone-reparaties dus voldoende opties, van de batterij vervangen tot een gebroken scherm laten fixen.

Bekijk ook

iPhone reparatie: wat zijn de kosten en beste opties?

Een iPhone reparatie kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij leggen de beste opties uit om je kapotte iPhone te laten repareren en weer als nieuw te krijgen. Wat zijn de kosten van een iPhone reparatie en wat zijn de voordelen van onafhankelijke reparateurs?

Apple Supplier Report: reparaties

#6 Voor wie is het Self Service Repair programma bedoeld?

Het Self Service-reparatieprogramma is niet voor iedereen bedoeld. Je iPhone zit complexer in elkaar dan de gemiddelde LEGO-set en het vereist aanvullende kennis om je iPhone te repareren. Apple’s eigen technici zijn dan ook volledig getraind om reparaties uit te voeren. Dit is hoe Apple de doelgroep van het reparatieprogramma omschrijft:

Self Service-reparaties zijn bedoeld voor particulieren die voldoende technische kennis en ervaring hebben om elektronische apparaten zelf te repareren. Voor verreweg de meeste klanten is reparatie door een professionele partij met gecertificeerde technici die originele Apple onderdelen gebruiken de veiligste en meest betrouwbare oplossing.

Ben je dus zelf al zo trots als een pauw wanneer je een lamp hebt vervangen, dan is dit programma misschien niet voor jou bedoeld. Is zelf repareren iets voor jou of niet? In onze poll kun je zien hoe de iCulture-lezers erover denken.

Bekijk ook

iPhone reparatie: wat zijn de kosten en beste opties?

Een iPhone reparatie kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij leggen de beste opties uit om je kapotte iPhone te laten repareren en weer als nieuw te krijgen. Wat zijn de kosten van een iPhone reparatie en wat zijn de voordelen van onafhankelijke reparateurs?

#7 Waarom zou ik zelf mijn apparaten repareren?

Er zijn verschillende redenen waarom je zelf een apparaat zou willen repareren, van heel praktisch tot heel persoonlijk. Een greep uit redenen die voor jou belangrijk kunnen zijn:

 • Zelf repareren is mogelijk goedkoper dan laten repareren door een erkende technicus (je betaalt geen arbeidsloon).
 • Apple biedt een financiële vergoeding voor het geretourneerde onderdeel.
 • Je houdt zelf de controle over hoe er met je apparaat wordt omgegaan.
 • Misschien vind je zelf repareren juist een leuke bezigheid.
 • Je bent niet afhankelijk van een afspraak bij bijvoorbeeld de Apple Store.
 • Het is beter voor het milieu dan een nieuw toestel kopen.

De financiële vergoeding bestaat uit korting op je volgende aankoop. We verwachten dat dit in de vorm van een Apple cadeaubon wordt gegeven. Je zal natuurlijk niet de volledige prijs van een display ontvangen als je een gebroken display inlevert, maar het kan zeker als stimulans dienen om zelf te repareren en kapotte onderdelen netjes in te leveren.

#8 Hoeveel kost het om zelf te repareren?
De prijs van een reparatie verschilt per onderdeel. Zo is een display van de iPhone 13 Pro Max (€376,82) logischerwijs duurder dan een batterij van de iPhone 12 mini (€75,-). Voor twee schroefjes betaal je €0,19. De prijzen zijn allemaal exclusief het tegoed dat je terugkrijgt voor het terugsturen van vervangen onderdelen.

Apple verkoopt ook gereedschap om de reparaties mee uit te voeren. Denk aan schroevendraaiers, armbanden voor statische ontlading, tangetjes en meer. Een Torx-bitje ligt voor €12,21 in de schappen en een batterijpers voor €126,32. Heb je deze al eens gekocht, dan hoef je dat uiteraard niet nogmaals te doen. Afhankelijk van welk gereedschap je al hebt, kan de rekening hoger of lager uitvallen. Eventueel kun je voor €59,95 een complete gereedschapsset huren.

iPhone repareren

#9 Waar koop ik onderdelen en gereedschap?

De Self Service Repair Store is hier te bekijken. Waarschijnlijk zal de afhandeling van de bestellingen via een externe partij plaatsvinden. De benodigde gereedschappen kun je los kopen via Apple of via andere partijen (zoals iFixit). Ook verhuurt Apple voor €59,95 per week een complete reparatiekoffer op wieltjes die maar liefst 35 kilo weegt.

Apple reparatie onderdelen

#10 Waar vind ik een handleiding voor de reparatie?

De stappenplannen voor alle beschikbare reparaties zijn op de Apple Support website te raadplegen. Sinds december 2022 zijn de handleidingen ook in het Nederlands, vanwege de ondersteuning in België. De uitleg is alleen in tekstvorm gepubliceerd. Er zijn geen video’s.

Handleiding reparatie iPhone

#11 Heeft zelf repareren impact op de garantie?

Apple zegt zelf nog niets over de garantie, maar nieuwsblog TechCrunch meldt dat zelf repareren geen impact heeft op de iPhone-garantie. Deze site werd van tevoren door Apple op de hoogte gebracht over de aankondiging en heeft vermoedelijk de kans gekregen om vragen te stellen.

Bekijk ook

iPhone-garantie: dit moet je weten over garantie op iPhones

Hoe is de iPhone garantie geregeld bij Apple? Geldt de iPhone garantie ook in het buitenland? Is AppleCare iets anders dan gewone garantie? Kortom: je leest hier alles over de garantie op je iPhone.

We gaan er vooralsnog voorzichtig van uit dat zelf repareren in principe geen gevolgen heeft voor je garantie. Blijkt echter dat je tijdens de reparatie zelf schade aanricht, dan verwachten we niet dat Apple het dan zomaar voor je zal oplossen. Mogelijk moet je van tevoren akkoord gaan met voorwaarden voordat je een reparatie uitvoert en aangeven dat je de risico’s accepteert.

iFixit iPhone 12 mini teardown batterij

#12 Wat als ik mijn toestel permanent beschadig?

Zoals gezegd heeft Apple nog niets officieel bekend gemaakt over dit soort wat-als-scenario’s. We verwachten dat je zelf moet opdraaien voor de kosten als je zelf schade veroorzaakt aan je apparaat. Repareer je het display en beschadig je per ongeluk het nieuwe exemplaar, dan is de kans groot dat je gewoon een nieuwe moet kopen zonder korting. Apple benadrukt nu al dat een Self Service-reparatie bedoeld is voor particulieren met voldoende kennis en ervaring.

#13 Ik wil mijn reparaties niet zelf doen. Ben ik verplicht om hier gebruik van te maken?

Nee, je bent niet verplicht om zelf reparaties te doen. Alle huidige oplossingen voor een iPhone-reparatie blijven beschikbaar, zoals het laten repareren bij de Apple Store, een Apple Authorised Service Provider of een onafhankelijke reparateur die met officiële onderdelen werkt. Je kan ook nog bij de lokale niet-gecertificeerde reparateur om de hoek terecht, maar dan vervalt je eventuele toestelgarantie.

Bekijk ook

Apple Authorised Service Provider: alles over erkende Apple serviceproviders (AASP)

Wat zijn Apple Authorised Service Providers, waar vind je ze en waarom zou je reparaties door een AASP laten uitvoeren? Op deze pagina uitleg over Erkende serviceproviders, wat ze doen en wat het verschil is met de Genius Bar in de Apple Store.

Wil je nu al een iPhone repareren? Bekijk dan onze uitleg met tips zolang Apple’s programma niet beschikbaar is in Nederland en België. Bekijk ook de lijst met Apple reparatieprogramma’s om te zien of je in aanmerking komt voor een gratis reparatie.

Bekijk ook

iPhone reparatie: wat zijn de kosten en beste opties?

Een iPhone reparatie kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij leggen de beste opties uit om je kapotte iPhone te laten repareren en weer als nieuw te krijgen. Wat zijn de kosten van een iPhone reparatie en wat zijn de voordelen van onafhankelijke reparateurs?