Fiets

Fietsroutes plannen in Apple Kaarten: zo werkt het

In Apple Kaarten kun je een route plannen met de fiets. Het werkt in een beperkt aantal regio's.

Fietsroute opvragen in Apple Kaarten

In de Kaarten-app van Apple kun je fietsroutes opvragen. Daarbij wordt rekening gehouden met fietspaden en fietsvriendelijke wegen, indien die beschikbaar zijn. Ook krijg je informatie over de hoogteveranderingen op de route en hoe druk het is. Eventueel kun je een route kiezen met minder heuvels. Via de app krijg je stapsgewijze instructies met gesproken aanwijzingen. Wil je andere weggebruikers niet storen, dan kan het helpen om een oortje in te doen. Om veilig gebruik te kunnen maken van je iPhone op de fiets is een fietshouder aan te raden. Heb je een Apple Watch, dan kun je de instructies voor het afslaan ook op je pols zien.

Locaties met fietsroutes

Fietsroutes zijn nog niet in alle regio’s te gebruiken. Sinds maart 2024 werkt het in Nederland en sinds mei 2024 kun je ook fietsroutes in Apple Kaarten in Nederland gebruiken. Zijn er geen fietsroutes beschikbaar in de regio waar je wilt gaan fietsen, dan kun je beter een fietsroute plannen met Google Maps. Je hebt hier echter minder info over heuvels en drukte.

Wel zijn de fietsroutes beschikbaar als je op vakantie gaat naar:

Steden met fietsroutes

 • Londen
 • Toronto
 • Vancouver

Europese landen

 • Nederland
 • België
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Portugal
 • Spanje
 • Zweden
 • Zwitserland

Overige landen:

 • Australië
 • Japan
 • Vasteland China
 • Verenigde Staten

… en mogelijk nog veel meer (deze lijst bij Apple is niet helemaal compleet)

Fietsroutes op iPad plannen

Een fietsroute plannen met Apple Kaarten

Om een fietsroute te plannen ga je als volgt te werk:

 1. Voer zoals gebruikelijk je bestemming in.
 2. Kies bij vervoermiddel de fiets.
 3. In de routekaart zie je details over de gekozen route, zoals geschatte tijd, soort wegen en hoogteveranderingen.
 4. Tik op Vermijd om heuvels en drukke wegen te vermijden.
 5. Is dit de route die je wilt fietsen, tik dan op Ga.
 6. Je kunt ook de andere routes bekijken en een andere keuze maken.

Je kunt natuurlijk ook een fietsroute opvragen door te zeggen: “Hé Siri, zoek een fietsroute naar huis”.

Fietsroutes op Apple Watch

Opties tijdens het fietsen met Apple Kaarten

Bij het plannen van een route kun je nu zien waar fietspaden en fietsvriendelijke routes te vinden zijn. Ook krijg je een preview van de hoogteverschillen, zodat je weet hoeveel je je moet inspannen. Je kunt aangeven dat je geen steile hellingen wilt – of juist wel. Om de veiligheid te verhogen kun je zien hoe druk een straat is, zodat je je fietsroute kunt plannen langs wat rustiger wegen.

Het leuke is dat Apple je ook suggesties kan geven om een trap te nemen, zodat je tijd kunt sparen of om een steile heuvel te omzeilen. Je zult de fiets dan wel op je nek moeten nemen, dus deze optie is vooral interessant voor wielrenners met een lichtgewicht frame. Vaak zul je zo snel mogelijk van A naar B willen fietsen, via een zo kort mogelijke weg, maar de fietsroutes in Apple Maps houden ook rekening met fietsen als workout. Je kunt aangeven of je een comfortabel vlak ritje wilt, of liever eentje met heuvels.

Fietsroute Apple Kaarten

Terwijl je de route volgt, kun je onder meer je geschatte aankomsttijd delen, gesproken instructies uitschakelen en plaatsen zoeken waar je kunt stoppen.

Draag je een Apple Watch, dan verschijnen daar ook je fietsinstructies tijdens het navigeren. Door aan de Digital Crown te draaien, kun je wisselen tussen verschillende weergaves zoals een kaart, stapsgewijze instructies en een grafiek met hoogteverschil.

In Google Maps zijn fietsroutes al veel langer beschikbaar, in maar liefst 30 landen. Het verschil is wel dat je bij Google Maps minder gedetailleerde informatie krijgt over bijvoorbeeld hoogteverschillen.

Bekijk ook

Fietsen met Google Maps: zo gebruik je de fietsweergave

Met Google Maps op de iPhone kun je kiezen voor een speciale fietsweergave. Daarbij verschijnen de fietspaden en fietsroutes duidelijker in beeld, zodat je een mooie route ver van de snelweg kunt kiezen.

Meer tips voor fietsers met een iPhone

We hebben nog meer tips voor fietsers:

Bekijk ook

Fietshouders voor iPhone: zo hou je je handen aan het stuur!

Gebruik je je iPhone op de fiets om leuke fietsroutes te vinden of om je fietsprestaties te meten tijdens het wielrennen of mountainbiken? Of zoek je een iPhone-fietshouder voor dagelijks gebruik? Met deze accessoires kun je tijdens het fietsen je handen vrijhouden.