Apple Arcade logo oranje.

Alles over Apple Arcade, de gamedienst van Apple

Apple's eigen gamedienst heet Apple Arcade. Tegen een vast bedrag per maand kun je alle games spelen. In dit overzicht lees je wat het kost en op welke apparaten je kunt spelen. Alles over Apple Arcade op een rijtje!

Dit is Apple Arcade

Met Apple Arcade probeert Apple hetzelfde voor elkaar te krijgen wat ze ooit met iTunes hebben gedaan: één plek voor al je content. De insteek is echter heel anders. Terwijl je bij iTunes losse muzieknummers aanschaft, betaal je bij Apple Arcade een vaste prijs voor het gebruik. Vervolgens kun je onbeperkt gaan spelen, op een groot aantal apparaten. In deze round-up bespreken we alles wat je moet weten over Apple Arcade.

Apple Arcade in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van Apple Arcade:

  • 19 september 2019 gestart in ruim 150 landen.
  • Ook in Nederland en België.
  • Kost €6,99 per maand voor het hele gezin (maximaal 6 personen).
  • 1 maand gratis proberen.
  • Selectie van ruim 100 games van hoge kwaliteit.
  • Games zijn ook offline speelbaar.
  • Werkt op iPhone, iPad, Mac en Apple TV.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Apple Arcade: wat is het?

Apple zet de afgelopen tijd flink in op diensten. Apple Arcade is één daarvan. Je zou het kunnen beschouwen als een soort ‘Netflix voor games’, waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt allerlei premium games kunt spelen. Bij Apple Arcade ligt de nadruk op het spelen van kwalitatief goede games, gemaakt door een mix van aanbieders. Je vindt er grote gamestudio’s, onafhankelijke ontwikkelaars en legendarische namen zoals Hironobu Sakaguchi, Ken Wong en Will Wright. Bij de start waren meer dan 50 games aanwezig, maar inmiddels zijn het er meer dan 200, waaronder veel nieuwe en exclusieve games. Apple Arcade is sinds september 2019 beschikbaar in meer dan 150 landen.

Apple Arcade nieuwe games 2023

Wat zijn arcadegames?

De naam ‘Apple Arcade’ is waarschijnlijk gekozen vanwege de associatie met arcadegames uit de jaren 80 en 90. Een arcadegame is een videospel dat werd gespeeld in speelhallen of arcadehallen. De meeste arcadegames waren eenvoudige spellen die gemakkelijk te leren waren, maar moeilijk te beheersen. Apple Arcade biedt niet zozeer oude games uit speelhallen, maar biedt een breed aanbod van games in verschillende genres, waaronder actiespellen, puzzelspellen, avonturenspellen en meer.

De naam ‘Arcade’ benadrukt dus de ervaring van eenvoudige, leuke en toegankelijke games die op elk moment en op elk Apple-apparaat kunnen worden gespeeld.

Apple Arcade: wat kost het?

Voor €6,99 per maand heb je onbeperkt toegang tot alle games van Apple Arcade. Dat is een goede deal. Tenminste, als je van games houdt. Uiteraard is het alleen z’n geld waard als je vaak een spelletje speelt en van het casual genre hoort. Echte hardcare games zitten niet in het assortiment. Apple Arcade is ook inbegrepen bij de uitgebreidere bundel Apple One.

Ook fijn is dat je niet te maken krijgt met in-app aankopen of reclames. Daarom is Apple Arcade ideaal voor het hele gezin: als je abonnee bent hoef je je geen zorgen te maken dat je kinderen extra kosten maken. Ze krijgen ook geen reclames te zien of andere ongewenste content, want Apple is de poortwachter en zorgt ervoor dat er geen troep tussen zit. Bij Apple Arcade geldt een eenmalige proeftijd van 1 maand en daarna zul je moeten betalen.

Apple Arcade gestart

Je kunt voor €6,99 je Apple Arcade-lidmaatschap delen met in totaal 6 gezinsleden (dus jij zelf en vijf anderen). Je moet hiervoor Delen met gezin inschakelen. Apple Arcade werkt ook met Schermtijd, zodat je limieten kunt stellen op de hoeveelheid tijd die kinderen bezig zijn met spelletjes spelen. Je kunt hiermee ook beperkingen stellen op basis van leeftijd.

What The Car game in Apple Arcade

Welke toestellen zijn geschikt voor Apple Arcade?

Apple Arcade is beschikbaar op iPhones met iOS 13 of nieuwer. Dit houdt in dat je een iPhone 6s of nieuwer moet hebben. Ook voor de iPad en Apple TV geldt dat je minimaal iPadOS 13 en tvOS 13 nodig hebt. Op de Mac is macOS Catalina de minimale vereiste. Het mooie is dat je een game op het ene apparaat kunt starten en verder kunt spelen op een ander apparaat, zonder je score kwijt te raken.

Apple Arcade gestart

Hoe kan ik lid worden van Apple Arcade?

Om gebruik te maken van Apple Arcade zul je op een toestel met iOS 13 of nieuwer naar de App Store moeten gaan. Daar vind je het tabblad Arcade. Tik erop en je krijgt een uitnodiging om de gamedienst 1 maand gratis te proberen. Ga je akkoord, dan kun je meteen beginnen met spelen, maar hou er rekening mee dat het abonnement na de proefmaand automatisch wordt omgezet naar een betaald abonnement. Als je eerder je proefabonnement opzegt kun je vanaf dat moment niet meer spelen.

De games die deel uitmaken van Apple Arcade respecteren je privacy; ze verzamelen geen gegevens en volgen ook niet je gedrag.

Teenage Mutant Ninja Turtles

Apple TV-gebruikers vinden Apple Arcade in de App Store-app van tvOS 13 en nieuwer, terwijl Mac-gebruikers een apart tabblad Arcade vinden in de Mac App Store. Het wijst zich dus eigenlijk vanzelf.

Apple Arcade opzeggen

Let op dat je gratis proefperiode na een maand automatisch wordt omgezet naar een betaald abonnement. Je kunt dit regelen via Instellingen-app. Tik op jouw naam en blader vervolgens naar Abonnementen. Je kunt hier je abonnement opzeggen.

Maar pas op! Want de toegang tot Apple Arcade wordt meteen gestopt. Wil je de maand proeftijd uitzitten, dan moet je wachten tot de periode bijna is afgelopen en pas op het laatste moment opzeggen. Meer informatie lees je in onze tip over Apple Arcade opzeggen.

Bekijk ook

Zo kun je Apple Arcade opzeggen als je uitgespeeld bent

Heb je onlangs een proefperiode van Apple Arcade gestart? Vergeet dan niet tijdig op tijd op te zeggen als je niet meer wil spelen (en betalen). Apple Arcade opzeggen is een fluitje van een cent en in deze tip lees je hoe je dat doet.

Cityscapes bij Apple Arcade

Welke games? Apple Arcade catalogus en ondersteuning

In de tabel hieronder zie je welke games je al vanaf het begin via Apple Arcade kunt spelen. Ook zie je welke mogelijkheden een bepaalde game heeft, zoals ondersteuning voor controllers in Apple Arcade. De tabel is gemaakt door een redditor en overgenomen met toestemming.

Click here to display content from airtable.com

In de App Store zijn de games te herkennen aan de tekst ‘Apple Arcade’ maar je kunt ook hier klikken om alle games te zien.

Heb ik een Apple Arcade controller nodig?

Je hebt geen controller nodig, want alle games zijn ook te bedienen met de knoppen of via het touchscreen. Op de Mac kun je gebruik maken van de muis en op de Apple TV gebruik je de Siri Remote als controller. Voor veel games zal het echter comfortabeler zijn als je toch een controller gebruikt. Het werkt met steeds meer controllers, onder andere van de PlayStation en Xbox, dus je hoeft geen nieuwe controllers aan te schaffen als je al over deze spelconsoles beschikt. Heb je nog een MFi-controller liggen zoals de SteelSeries Nimbus, dan werkt het ook.

Bekijk ook

De beste gamecontrollers voor iPhone, iPad en Apple TV

Wil je serieus aan de slag met Apple Arcade? Dan is een fijne gamecontroller een goed begin. De beste controllers voor iPhone, iPad en Apple TV van Gamevice, Steelseries en andere fabrikanten vind je hier op een rijtje.

In onze Apple Arcade FAQ krijg je nog meer antwoorden op veelgestelde vragen over deze gamedienst!

Bekijk ook

Apple Arcade FAQ: antwoorden op al je vragen over Apple's gamedienst

In deze Apple Arcade FAQ beantwoorden wij al je vragen over Apple's gamedienst. Hoe meld je je aan? Welke games zijn er? Zitten er reclames in? Dat en meer in onze Apple Arcade FAQ!