Freeform in iPadOS 17: deelnemer volgen

Dit is Apple’s Freeform-app voor iPhone, iPad en Mac (met handige verbeteringen vanaf iOS 17)

Freeform is een handige app van Apple, die sinds iOS 16.2 en iPadOS 16.2 te gebruiken is. Het is een soort digitaal whiteboard, waarin je met anderen kunt samenwerken aan projecten met tekeningetjes, afbeeldingen, documenten, aantekeningen en nog veel meer.

Freeform-app laat je samenwerken

Op afstand samenwerken of gezamenlijk iets ondernemen is tegenwoordig steeds belangrijker en Apple heeft hier de afgelopen jaren meer functies voor ingebouwd in de iPhone, iPad en Mac. Denk aan SharePlay in FaceTime, waarmee je gezamenlijk via videobellen een film of serie kan kijken of een spelletje kan spelen. In iOS 16.2 en later vind je een nieuwe app die samenwerken naar een hoger niveau tilt: de Freeform-app van Apple. Je kunt de app ook alleen gebruiken om al je ideeën op kwijt te kunnen. We laten je zien welke mogelijkheden de app biedt en wat je ervoor nodig hebt.

Wat is Apple Freeform?

Apple Freeform is een app waarmee je op afstand kunt samenwerken aan projecten met meerdere mensen tegelijkertijd. Het is als het ware een digitale versie van het fysieke whiteboard, waar je met een stift op kunt schrijven en plannen kunt uitwerken. Freeform komt bijvoorbeeld van pas als je met medestudenten aan een project werkt, met je collega’s wil brainstormen over het volgende project of met je gezin het drukke werk- en huishoudklusjesschema wil maken.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

In Freeform werk je allemaal gezamenlijk aan een groot wit vlak. In eerste instantie is deze helemaal leeg, maar iedereen kan deze op elke plek vullen, waar je maar wil. Je ziet altijd op ieder moment met gekleurde kaders als iemand aan het werk is in een bepaald deel van het werkbord. Bewerkingen worden live bijgehouden op iedereen z’n apparaten en je kunt op ieder moment op elk apparaat instappen.

Nieuw in Freeform in iOS 17 en iPadOS 17

Vanaf iOS 17 en iPadOS 17 vind je in Freeform een aantal handige verbeteringen. Allereerst zijn er nieuwe tekentools beschikbaar. Dit zijn de nieuwe schrijftools die je kan gebruiken:

 • Markeerstift
 • Pen met variabele lijndikte
 • Kaligrafeerpen
 • Aquarelkwast

Freeform in iOS 17 met nieuwe tekentools

Deze nieuwe tools komen op de iPad het beste tot hun recht, omdat je daar met de Apple Pencil de dikte van de lijnen kan bepalen. Om de nieuwe tools te gebruiken, tik je linksonder in een bord op de markeerfunctie en scroll je onderaan horizontaal tussen de nieuwe opties.

Freeform in iPadOS 17: deelnemer volgen

Daarnaast is er nu ook een lineaal tot je beschikking, zodat je makkelijker rechte lijnen kan trekken. En teken je graag vormen, dan maakt de Vormherkenning automatisch een perfect rondje, circkel, driehoek of andere vorm. Dit was al mogelijk in bijvoorbeeld de Notities-app, maar is vanaf iOS 17 en iPadOS 17 ook beschikbaar in Freeform.

Bekijk ook

Een perfecte cirkel tekenen op foto's en screenshots op de iPhone

Heb je moeite om een perfecte cirkel of driehoek te tekenen? Op de iPhone en iPad is het gemakkelijker dan ooit, dankzij vormherkenning. Daarmee kun je rechte lijnen, mooie hartjes en zelfs vijfkantige sterren tekenen. Het werkt in elke app waarin je kunt tekenen, zoals Notities en bij het maken van markeringen in de Foto's-app.

Daarnaast is er ook iets verbeterd aan het samenwerken op het whiteboard. Je kan nu eenvoudig een andere deelnemer volgen terwijl hij of zij wijzigingen aanbrengt. Je kunt dan dus live meekijken en exact de wijzigingen zien die de ander doorvoert. Dat maakt het overzichtelijker wat iemand anders aan het doen is.

Tot slot voert Apple nog een aantal andere kleinere wijzigingen door. Zo is het maken van diagrammen makkelijker doordat je objecten eenvoudig kan verbinden en kun je content met Freeform delen vanuit andere apps.

Dit heb je nodig voor Apple’s Freeform-app

Freeform is beschikbaar op deze modellen:

Het werkt op alle modellen die de genoemde update ondersteunen.

Leeg canvas in Freeform van Apple

De mogelijkheden van Freeform

Je kan vanuit allerlei toepassingen meteen naar de Freeform-werkplek gaan. Bijvoorbeeld vanuit een FaceTime-gesprek, met de personen waarin je samenwerkt aan een project in Freeform. Dit werkt ook andersom: als je in Freeform aan het werk bent, kun je met een tik een FaceTime-conversatie starten om nog even iets te overleggen. Als jullie een gezamenlijk groepsgesprek hebben in iMessage, krijg je in de chat updates zodra iemand iets in jullie Freeform-project aanpast.

In Freeform kun je allerlei soorten content plaatsen. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Notities
 • Foto’s
 • Video’s
 • Audio
 • Documenten
 • Pdf’s
 • Weblinks

Gevuld werkbord in Freeform met FaceTime

Bestanden kun je direct vanuit de app openen en bekijken als een soort preview, zonder dat je meteen naar de bijbehorende app wordt doorgestuurd. Denk aan een Keynote-presentatie, waarvan je de dia’s alvast bekijkt voordat je de volledige presentatie opent in de Keynote-app.

Het is ook mogelijk om te tekenen, waar je maar wil. Je hebt allerlei tekentools tot je beschikking, vergelijkbaar met die in de Notities-app. Werk je op een iPad, dan kun je de Apple Pencil gebruiken om te tekenen. Alle eigenschappen van de Apple Pencil komen dan van pas, zoals dikkere lijnen als je harder drukt of juist bredere lijnen als je hem schuin houdt zoals een potlood. Je tekeningen en geschreven teksten kun je ook overal op het bord verplaatsen.

Freeform op MacBook gebruiken

Wil je zien waar iemand anders aan werkt, dan ga je naar het overzicht met deelnemende personen en tik je op de naam. Je zoomt dan meteen in op het deel dat door de ander op dit moment bewerkt wordt. Je kunt op ieder moment in- en uitzoomen, zodat je juist geconcentreerd kunt werken aan jouw deel of juist het grote plaatje kan bekijken.

Freeform in gebruik

Je kunt de Freeform-app in je eentje gebruiken, maar eigenlijk is het bedoeld om mee samen te werken. Als je mensen uitnodigt, moeten ze beschikken over een iCloud-account en natuurlijk ook de Freeform-app geïnstalleerd hebben.

Wanneer je de Freeform-app start, krijg je een overzicht van al je boards en je kunt ook meteen een nieuwe maken. Je kunt de boards groeperen als favorieten. Ook kun je kiezen tussen een lijst- of icoonweergave en sorteren op datum of op naam. Kun je niet vinden wat je zoekt? Dan is er ook een zoekfunctie. Je kunt boards dupliceren of een andere naam geven.

Freeform app nieuw document

Of je nu een nieuw board maakt of een bestaande bewerkt, je hebt allerlei tools tot je beschikking. Je hebt een oneindig wit canvas, waar je bestanden en documenten op kwijt kunt, maar ook plaatjes, links naar websites, audiofragmenten en video’s. Je kunt op elk moment de inhoud van een document bekijken, zonder de app te verlaten. Om de aandacht op iets te vestigen kun je plaknotities gebruiken, die je overal kunt plakken.

Freeform app instellingen

Elke tool biedt enorm veel mogelijkheden, bijvoorbeeld wat kleur, tekstgrootte en lettertype betreft. Je kunt bovendien honderden icoontjes plakken voor gangbare activiteiten, zoals levensmiddelen, transport, personen, kleding en mensen. Staat jouw activiteit er niet bij? Dan maak je zelf een tekening. Met hulplijnen en rasters kun je zorgen dat een rechte lijn ook echt recht loopt. Door items vast te zetten weet je zeker dat ze niet per ongeluk verplaatst worden. Freeform beschikt over relatief weinig instellingen. Het gaat vooral om de inhoud.

Zelf proberen? Je vindt de Freeform-app standaard op de iPhone, iPad en Mac, met iOS 16.2, iPadOS 16.2 en macOS Ventura 13.1 of nieuwer.

Freeform verwijderen

Als je Freeform niet wil gebruiken, kun je de app ook verwijderen van je toestel. Dit werkt net als het verwijderen van andere standaardapps op de iPhone en iPad. Hou de Freeform-app ingedrukt en tik op Verwijder app > Verwijder app. Je kunt de app ook alleen van het beginscherm verwijderen, zodat hij beschikbaar blijft in de appbibliotheek. Op de Mac kun je Freeform helaas niet verwijderen.

Bekijk ook

Standaardapps verwijderen van je iPhone en iPad

Gebruik je bepaalde standaardapps niet meer op je iPhone en iPad, dan kun je ze verwijderen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt, wat precies de gevolgen zijn en om welke apps het gaat.

iOS 17

iOS 17 is de aankomende software-update voor de iPhone, die in juni 2023 aangekondigd is. De update wordt naar verwachting in september 2023 uitgebracht, met als belangrijkste verbeteringen de nieuwe interactieve widgets, vernieuwde Telefoon-app met aangepast belscherm, de vernieuwde Stand-by modus in horizontale weergave en meer. Lees hier over de beste iOS 17 functies, de leukste iOS 17 ontdekkingen, welke iPhones geschikt zijn voor iOS 17 en meer.

iOS 17