Apple Kaarten op iPad, iPhone en Mac.

Apple Maps: alles over de Apple kaartendienst op iOS en Mac

Apple Maps is de eigen kaartendienst van Apple, die standaard aanwezig is op elke iPhone, iPad, Mac en Apple Watch. In dit uitlegartikel lees je alles over de ontwikkelingen rond Apple Maps, de functies, tips, de verschillen met Google Maps en nog veel meer.

Update juni 2018: Apple heeft aangekondigd om Apple Kaarten volledig vanaf de grond opnieuw op te bouwen met gebruik van eigen kaartmateriaal. Dat wordt verzameld met drones, auto’s en (geanonimiseerde) data van iPhone-gebruikers.

Apple Maps (of: Apple Kaarten) is de kaartendienst van Apple, waarmee je routes kunt plannen en locaties opzoekt. Apple Maps is als standaard kaartendienst aanwezig op elke Apple-apparaat, zoals de iPhone, iPad en Mac. Je kan niet alleen locaties opzoeken, maar ook turn-by-turn navigeren, informatie over winkels en restaurants opzoeken en meer. In dit uitlegartikel praten we je bij over alle functies en je leest ook welke Nederlandse en Belgische steden in 3D te bekijken zijn.

Klik op het onderdeel hiernaast om er meer over te lezen.

Wat is Apple Maps precies?

Apple Maps, ook wel Apple Kaarten genoemd, is Apple’s eigen variant op de welbekende Google Maps. Net als in Google Maps kun je in Apple Kaarten locaties opzoeken, navigeren, informatie over winkels, restaurants en bedrijven raadplegen en satellietbeelden bekijken. Het is dus een soort uitgebreide landkaart met heel veel extra informatie.

Apple Kaarten op iPad, iPhone en Mac.

Apple Kaarten werd in 2012 door Apple geïntroduceerd als vervanger van Google Maps. Apple wilde minder afhankelijk zijn van Google en haar eigen kaartendienst integreren en beter laten samenwerken met iOS en macOS en de bijbehorende toestellen. In 2013 kwam Apple Kaarten ook als standaardapp beschikbaar op de Mac en is sinds de komst van de Apple Watch ook beschikbaar op het horloge van Apple.

Apple Maps maakt gebruik van kaartmateriaal van TomTom, OpenStreetMap en Waze (een volledig overzicht vind je op deze webpagina). De app bewaart een deel van het kaartmateriaal offline, zodat je ook zonder internetverbinding de weg kunt vinden. Je moet dan wel eerst een kaartje van het betreffende gebied hebben geladen.

Op welke toestellen is Apple Kaarten beschikbaar?

Apple Kaarten is te gebruiken op bijna elk Apple-toestel. De Apple Kaarten-app is standaard op onderstaande apparaten geïnstalleerd:

 • iPhone, iPad en iPod touch (iOS 6 en later)
 • Mac (OS X Mavericks en later
 • Apple Watch
 • CarPlay

Het enige Apple-toestel zonder een Apple Maps-app is de Apple TV, hoewel er wel een alternatieve app genaamd TV Maps is die Apple Kaarten naar je televisie brengt.

In tegenstelling tot Google Maps is Apple Maps niet via het web beschikbaar. Je kunt Apple Maps dan ook niet gebruiken op een Windows- of Linux-computer.

Apple Kaarten met rijstrookbegeleiding op iPhone.

Welke functies zijn er in Apple Kaarten?

Apple Kaarten bestaat uit een aantal verschillende functies. Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen van Apple Kaarten:

 • Locaties opzoeken: Steden, straten, adressen, winkels, restaurants en bedrijven opzoeken via de zoekfunctie.
 • Navigeren: zogenaamde turn-by-turn navigatie met gesproken begeleiding. Bij het plannen van een route kun je kiezen uit de auto, te voet, met het openbaar vervoer of met een taxi.
 • Kaartweergaven: kiezen tussen de gewone kaart, de OV-kaart of satelliet.

Bij elke functie zijn er nog meerdere mogelijkheden. Zo krijg je bij het navigeren met de auto ook verkeersinformatie en kun je ook binnenkijken bij warenhuizen en luchthavens. Niet elke functie is in elk land beschikbaar.

Hoe kan ik locaties zoeken in Apple Kaarten?

Als je de Apple Kaarten-app opent, krijg je meteen een zoekbalk in beeld. Je kan hier van alles invullen: van een plaatsnaam tot een compleet adres of bedrijfsnaam. Zoek je bijvoorbeeld het adres van je favoriete restaurant, dan hoef je alleen maar de naam van het restaurant in te tikken.

Tijdens het intikken van je zoekterm verschijnen de zoekresultaten live op het scherm. Vervolgens kies je een van de zoekresultaten om op de kaart in te zoomen of je tikt op de blauwe zoekknop (of op enter op de Mac) om je zoekterm te gebruiken.

Na het inzoomen op de kaart en het selecteren van de locatie, heb je allerlei extra mogelijkheden. Via de knoppen op het scherm kun je een locatie als favoriet markeren of delen met anderen, maar je kan hem ook aan een nieuw of bestaand contact toevoegen. Bij winkels, restaurants en bedrijven bekijk je hier ook algemene informatie, zoals openingstijden, de website van de vestiging en vind je het telefoonnummer dat je meteen kan bellen. Bij de meeste restaurants en winkels bekijk je ook recensies, zodat je weet hoe het bedrijf in de smaak valt. Recensies van restaurants zijn afkomstig van The Fork, de internationale versie van IENS. Voor overige winkels en bedrijven wordt gebruikgemaakt van Foursquare.

Restaurant reserveren in Apple Kaarten.

Apple Maps heeft ook een functie genaamd Dichtbij. Tik je op de zoekfunctie in Apple Kaarten op de iPhone of iPad, dan verschijnen er enkele categorieën van type locaties bij jou in de buurt, zoals Eten en drinken, Winkelen of Vrije tijd. Door op een categorie te tikken, kies je een specifiekere soort locatie, zoals een bioscoop. Vervolgens verschijnt er een lijst van locaties bij jou in de buurt die aan de gekozen criteria voldoen. Meer over deze Dichtbij-functie in Apple Kaarten lees je in onze tip.

Het plannen van routes in Apple Kaarten kan met vier verschillende vervoersmiddelen:

 • Auto: navigeren met de auto via de openbare weg.
 • Te voet: een route starten via wandelpaden, stoepen en andere wegen die toegankelijk zijn voor voetgangers.
 • Ov: een route plannen met het openbaar vervoer, zoals de bus, trein, metro of tram.
 • Rit: een route plannen met een ondersteunende taxi-dienst. Dit vereist een ritserviceapp uit de App Store. Niet beschikbaar in Nederland en België.

Apple Kaarten met rijstrookbegeleiding in CarPlay.

Om een route te starten zoek je een locatie op zoals via de zoekfunctie. Vervolgens wordt er ingezoomd op de desbetreffende locatie en verschijnt er onderaan een blauwe knop Route. Standaard wordt gekozen voor een route via de auto. De bijbehorende tijd geeft aan hoe lang je erover doet voordat je op deze bestemming aankomt. Na het tikken op de blauwe route-knop, kun je wisselen tussen auto, te voet of met het Ov. Eventueel worden er meerdere routes getoond, mochten die beschikbaar zijn. Tik op de groene Start-knop om een route te starten.

Tijdens het navigeren met de auto krijg je per stem instructies van je iPhone, net als bij een navigatiesysteem zoals TomTom. De stem geeft tijdig aan of je links- of rechtsaf moet, terwijl ook op het scherm allerlei instructies gegeven worden. Ook laat Apple Maps de verkeersdrukte zien, zodat je weet wanneer je in de file komt te staan. In Nederland en België wordt ook rijstrookbegeleiding ondersteund. Dit betekent dat aangegeven wordt welke rijbaan je moet aanhouden om de route te kunnen volgen, bijvoorbeeld op de snelweg.

Behalve op je iPhone, iPad of Mac kun je ook navigeren met de Apple Watch. Je krijgt tijdens het navigeren ook aanwijzingen op je pols, zowel op het scherm als met kleine tikjes.

In Nederland en vele buitenlandse steden is het ook mogelijk om in Apple Kaarten te navigeren met het openbaar vervoer. In Nederland werkt het overal, met bussen, treinen, trams, metro’s en veerboten. Je bekijkt de stations, lijnen en ook de vertrektijden. In onze tip over ov-routes in Apple Kaarten lees je er alles over.

Wat is Flyover in Apple Kaarten?

Met Flyover kun je rondvliegen op de kaart. In steden zoals Antwerpen, Eindhoven, Utrecht, Gent en Brugge zijn Flyover-beelden beschikbaar. Vaak is er ook een Flyover-tour waarmee je een virtuele rondvlucht langs alle bezienswaardigheden maakt. In onze gids over Flyover lees je er alles over.

3D-kaarten in Apple Maps

Naast de driedimensionale beelden van gebouwen zijn er ook nog 3D-kaarten. Daarbij krijg je een soort 3D-‘blokkendozen’ te zien in de normale kaartweergave (dus niet in de satellietweergave). Je activeert deze 3D-kaarten door op de 3D-knop in Apple Maps te tikken. Je krijgt op deze manier een beter idee hoe de stad eruit ziet. De 3D-kaarten zijn beschikbaar in tientallen steden wereldwijd, maar nog niet in Nederland en België. De 3D-kaarten komen vooral van pas tijdens het navigeren. Grote gebouwen worden dan tijdens het navigeren in 3D weergegeven, zodat je een betere kijkt hebt op je omgeving.

Wat is het verschil tussen Apple Maps en Google Maps?

Apple verving Google Maps in 2012 abrupt door een eigen kaartenapp in iOS 6. Apple Maps en Google Maps lijken sterk op elkaar, maar toch zijn er verschillen. Het heeft zin om beide kaarten-apps op je iPhone te hebben, want ze hebben elk hun sterke punten.

In Apple Maps ontbreekt bijvoorbeeld straatweergave (Streetview), zoals je bij Google Maps gewend bent. Belgische gebruikers die willen navigeren met het OV, moeten ook nog bij Google Maps zijn. Bovendien kun je bij Google Maps tijdens het navigeren langs de route zoeken naar een tankstation. Bij Apple Kaarten kan dit ook, al zijn de mogelijkheden daar een stuk beperkter.

Bovendien verschillen Apple Maps en Google Maps op bepaalde plaatsen nogal qua kaarteninfo. Op de meeste locaties blijkt Google Maps wat nauwkeuriger te zijn, terwijl andere gebruikers juist recentere info vinden met Apple Maps. Het ligt er dan ook vooral aan waar je bent. Het kan dan ook geen kwaad om zowel Google Maps als Apple Kaarten op je toestel te hebben, zodat je de geschikte kaartendienst kunt gebruiken voor het juiste moment.

Apple schijnt wel al een tijd aan een Streetview-achtige dienst te werken. Apple heeft in bepaalde regio’s speciale auto’s rondrijden die de omgeving scannen en beelden opnemen. Er is zelfs een speciale webpagina waar je kan zien in welke steden de auto’s rondrijden. Nederland en België zitten hier helaas niet bij, dus het duurt nog wel even voordat een eventuele Streetview-functie van Apple bij ons beschikbaar komt.

Tips voor Apple Kaarten

Hieronder vind je onze belangrijkste tips voor Apple Kaarten overzichtelijk op een rij:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Devices Apple Watch, iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS, macOS, watchOS