Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Watch Scribble in watchOS 8.

Zo gebruik je de Scribble-functie op de Apple Watch

Dankzij Scribble is tekst invoeren op de Apple Watch een stukje makkelijker. Met deze functie kun je zelf zinnen maken door letter voor letter op het scherm te tekenen. In dit artikel leggen we uit hoe je dit instelt en gebruikt in het Engels en andere talen. Met wat moeite werkt het ook in het Nederlands.

Scribble-functie op de Apple Watch

Je kunt op de Apple Watch berichten sturen door te dicteren of door vooraf ingestelde antwoorden te kiezen, maar je kunt ook zelf woorden schrijven door de letters één voor één op het scherm te tekenen dankzij de Scribble-functie. Maar om deze Scribble-functie te kunnen gebruiken, moet je wel het één en ander instellen. Het werkt namelijk niet standaard in het Nederlands.

Hoe kan ik Scribble inschakelen?

De Scribble-functie is al beschikbaar sinds watchOS 3, maar werkt officieel nog niet in het Nederlands. Scribble werkt standaard alleen in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Chinees en Italiaans, maar je kunt als Nederlandse gebruiker deze functie toch benutten. Volg hiervoor onderstaande stappen:

  1. Controleer of Engels als voorkeurstaal is toegevoegd op je iPhone via Instellingen > Algemeen > Taal en Regio.
  2. Voeg nu nog het Engelse toestenbord toe via Algemeen > Toetsenbord.
  3. Open de Berichten-app op je Apple Watch en kies een gesprek.
  4. Tik op het iMessage-veld. Je komt nu in het scherm waar je een bericht kan invoeren of dicteren.
  5. Veeg omhoog en tik op English (US); Schrijven.
  6. In het onderste deel van het veld kun je nu woorden maken door letter voor letter met je vinger op het scherm te tekenen.

Scribble op de Apple Watch activeren in watchOS 8.

Hoe kan ik Scribble gebruiken?

De Scribble-functie werkt vrij eenvoudig. Zodra je in het Scribble-scherm bent, teken je de letters één voor één op het scherm. Hoofdletters worden automatisch weergegeven en het is niet nodig om in blokletters te tekenen. Leestekens zoals vraagtekens, komma’s en punten moet je ook zelf op het scherm tekenen. Via de Space-knop onderaan voeg je een spatie toe en de kleine backspace-knop rechtsboven verwijdert de laatst geschreven letter.

De Digital Crown kun je ook gebruiken met de Scribble-functie. Zodra je aan de Digital Crown draait, verplaats je de tekstcursor door de eerder geschreven woorden. Dit is mogelijk sinds watchOS 8. Hierdoor kun je makkelijker correcties doorvoeren. Je kan ook de woordvoorspelling gebruiken. Tik hiervoor eerst op een eerder getypt woord en draai daarna aan de Digital Crown. De Scribble-functie geeft dan suggesties voor andere woorden die je kunt vervangen. Maar hou er rekening mee dat dit Engelse woorden zijn, omdat Nederlands niet ondersteund wordt. Door woorden te selecteren, kun je ze ook omzetten in emoji. Zo kun je het woordje “Hi” vervangen door een zwaaiend handje of het woord “pizza” door een pizzapunt. Een emoji toevoegen doe je door linksonder op de emoji-knop te tikken.

Scribble op de Apple Watch gebruiken in watchOS 8.

Het grootste nadeel van Scribble in het Nederlands gebruiken, is dat de Nederlandse taal dus officieel niet ondersteund wordt. Dit heeft als gevolg dat de functie soms Engelse woorden probeert te maken, waardoor het soms wat langer duurt om toch Nederlands te schrijven. Maar dankzij het doorvoeren van correcties met de Digital Crown en de backspace-knop, gaat het aanpassen van onjuiste correcties een stukje makkelijker. Is je zin klaar, dan tik je rechtsboven op Send om het bericht te versturen. Je kan ook nog op de microfoonknop tikken om te wisselen naar de dicteeroptie.

Scribble werkt in elke app en melding waar je berichten kunt versturen en tekst in kunt voeren.

Op de Apple Watch Series 7 is ook een volledig QWERTY-toetsenbord beschikbaar, maar ook die werkt helaas alleen in het Engels. Je kunt op dit toetsenbord vegen, maar ook letter voor letter aantikken.

Ontdek nog meer handige Apple Watch-tips!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch