Vertaal-app in iOS 14

Zo gebruik je Apple’s Vertaal-app

Vanaf iPadOS 15 ook op de iPad

Met de Vertaal-app kun je teksten vertalen naar 11 talen onderling. Hoe werkt deze app en wat zijn de verschillen met Google Translate? In deze tip stellen we de mogelijkheden aan je voor.

Vertalen met de Vertaal-app voor iPhone en iPad

Sinds iOS 14 heeft je iPhone een app om te vertalen. Dit is een losse app met de naam Translate. In het Nederlands heet dit de Vertaal-app. Na het kiezen van de taal kun je geschreven en gesproken teksten laten vertalen door deze app. Apple introduceert in iOS 15 diverse verbeteringen, zoals vertalen door het hele besturingssysteem. Nederlands wordt helaas nog niet ondersteund, maar je kunt wel van en naar het Engels vertalen. We leggen je in dit artikel alles uit over de Vertaal-app van Apple.

Vanaf iPadOS 15 is de Vertaal-app ook te gebruiken op de iPad, zodat je op een groter scherm grotere teksten kan vertalen. De app ondersteunt dan ook een Split View-weergave.

Nieuw: vertaal alles overal

De intergratie met de Vertaal-app is in iOS, iPadOS 15 en zelfs macOS Monterey flink uitgebreid. Als je voorheen iets wilde vertalen, moest je daarvoor de app opzoeken en daar je woord of zin invoeren, maar nu kun je zonder moeite vertalingen opvragen in allerlei apps. Zo kun je bijvoorbeeld in Mail op een woord of zin drukken en die laten vertalen naar een andere taal, zonder dat je de Mail-app hoeft te verlaten. Met Live tekst kun je zelfs teksten op foto’s begrijpelijker maken. Zo gebruik je de geïntegreerde vertaalfunctie in andere apps.

 1. Vind een stuk tekst dat je wil vertalen.
 2. Druk langer op de tekst en je zult zien dat een woord blauw wordt geselecteerd. Je kunt eventueel meer tekst selecteren.
 3. Tik in het zwarte menubalkje op de pijl naar rechts en druk op Vertaal.
 4. De vertaling verschijnt bovenaan het venster dat zich nu opent.

system-wide-vertaling-ios15

Door op Wijzig taal te drukken, kun je onder Vertaling aangeven in welke taal je tekst moet worden vertaald.

Dit is er nog meer nieuw in de Vertaal-app vanaf iOS 15 en iPadOS 15:

 • Automatisch gesproken woorden vertalen, zonder de microfoonknop in te drukken.
 • Nieuwe face-to-face weergave, voor als je tegenover iemand aan het praten bent.
 • Makkelijker talen selecteren met een nieuw menu.

Ondersteunde talen in de Vertaal-app

Dit zijn de talen die je in de Vertaal-app kunt gebruiken:

 • Engels
 • Duits
 • Frans
 • Italiaans
 • Spaans
 • Arabisch
 • Russisch
 • Mandarijn (Chinees)
 • Japans
 • Koreaans
 • Braziliaans Portugees

Je kunt met deze 11 talen elke combinatie maken, dus ook Arabisch-Koreaans.

Vertaal-app in gebruik

Getypte tekst vertalen

De Translate-app ziet er wat simpeler uit dan die van Google. Na het opstarten van de app zie je bovenin de twee talen die je gebruikt. Tik je erop, dan kun je een andere taal instellen. Na het intikken van een tekst op het toetsenbord en het drukken op de knop Go krijg je de vertaling te zien.

Je kunt deze tekst vervolgens:

 • Laten uitspreken
 • Als favoriet opslaan
 • Nader onderzoeken door het woordenboek te openen

Het uitspreken van de tekst kan handig zijn als je een vreemde taal leert, al moet je er dan wel zeker van zijn dat de vertaling echt klopt.

vertaal-app-ios15

De app bewaart de geschiedenis van eerder opgezochte vertalingen. Je kunt de items per stuk wissen door er overheen te vegen. Alle vertalingen kunnen lokaal uitgevoerd met behulp van de Neural Engine. Ook kun je de app lokaal gebruiken, dus zonder internetverbinding. Ben je online, dan maakt de app gebruik van de Apple-servers en zijn de vertalingen van iets betere kwaliteit.

Bij het intikken van tekst zijn alle benodigde toetsenborden van de ondersteunde talen beschikbaar. Je hoeft dus geen extra toetsenborden te installeren.

Gesproken tekst vertalen

Ben je verwikkeld in een gesprek met iemand die een vreemde taal spreekt, dan kun je hiervoor ook de Vertaal-app van Apple gebruiken. Op het hoofdscherm staan standaard twee microfoons op het scherm, waarmee je snel een tekst kan inspreken en vertalen. Vanaf iOS 15 is er een speciaal tabblad in de balk onderin genaamd Gesprek, zodat je een conversatie met iemand kunt voeren. Het handige van deze functie is dat de app automatisch kan herkennen welke taal je spreekt en wanneer je uitgesproken bent, zodat daarna vanzelf de vertaling volgt. Je kunt dit horizontaal of verticaal weergeven, afhankelijk van je gesprekssituatie.

horizontale-weergave-gesprek-vertaal-app-ios15

Als je in het Gesprek-tabblad bent, kun je het scherm draaien voor het bovenstaande beeld. Als je wil schakelen naar een ander beeld, houd je je iPhone weer verticaal en druk je op de knop linksonder. Kies dan voor een spiegelende weergave kiezen door op Gespreksweergave te tikken. Door op de microfoon te tikken kan één van beide gesprekspartners een tekst starten. Vervolgens hoeft de ander niet op de microfoon te drukken om te antwoorden. De iPhone herkent namelijk automatisch welke taal er wordt gesproken, dus je kunt ook door elkaar spreken. De conversatiemodus werkt voor gedownloade talen, ook als je geen internetverbinding hebt.

automatisch-vertalen-ios15-nieuwe-weergave

Moet je de vertaling aan iemand laten zien, bijvoorbeeld aan een taxichauffeur, dan kun je de tekst ook schermvullend tonen. Dit is een functie die je ook in Google Translate vindt. Vergeleken met Google Translate ziet de Vertaal-app van Apple er iets minimalistischer uit. De grote vraag is natuurlijk hoe goed de vertalingen zijn. Net als bij Google Translate merkten we dat het niet helemaal perfect is. Maar het is vaak goed genoeg om duidelijk te maken wat je bedoelt.

Offline talen in Vertaal-app

Apple’s Vertaal-app ondersteunt ook offline talen. Dit is handig voor op vakantie, zodat je geen internetverbinding nodig hebt om een vertaling te krijgen. Je kan een taal downloaden door bovenaan op een taal te kiezen en onder het kopje Beschikbare offline talen op het pijltje bij een taal te tikken. In een paar minuten is de taal offline beschikbaar op je toestel. De Engelse taal neemt zo’n 600MB ruimte in beslag.

Om een gedownloade taal te verwijderen, ga je naar het talenoverzicht en veeg je een gedownloade taal naar links. Tik dan op Verwijder en het bestand wordt van je toestel verwijderd.

Privacy van Vertaal-app

Apple omschrijft in de privacyvoorwaarden dat je steminteracties en ingevoerde tekst naar Apple verzonden wordt. Deze gegevens worden gekoppeld aan een willekeurige en roterende ID en dus niet aan je persoonlijke Apple ID of e-mailadres. Alle ingevoerde teksten en interacties worden standaard twee jaar bewaard. Een deel van je verzoeken kan langer worden bewaard en geanalyseerd door Apple om de Vertaal-app en andere functies te verbeteren. Wil je dit niet, dan schakel je dit uit via Instellingen > Privacy > Analyse en verbeteringen. Schakel dan Verbeter Siri en de dicteerfunctie uit.

Lees ook ons overzicht met de beste vertaalapps voor je iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!