Apple Vertaal-app op de Apple Watch

Zo gebruik je de Vertaal-app op je iPhone, iPad en binnenkort op je Apple Watch

Ook met Nederlands
Met de Vertaal-app kun je teksten vertalen naar allerlei talen onderling. En goed nieuws: het werkt nu ook met de Nederlandse taal! Hoe werkt deze app en wat zijn de verschillen met Google Translate? In deze tip stellen we de mogelijkheden aan je voor.

Vertalen met de Vertaal-app

Sinds iOS 14 heeft je iPhone een app om te vertalen. Het gaat om een losse app met de naam Vertaal. Na het kiezen van de taal kun je getypte en gesproken teksten laten vertalen door deze app, ook via de camera. Bij de introductie ontbrak Nederlands als vertaaloptie, maar dat is sinds iOS 16 opgelost. En met de komst van watchOS 11 in het najaar van 2024 kun je de Vertaal-app ook op de Apple Watch gebruiken. De app zit verweven in het complete besturingssysteem, bijvoorbeeld in Safari. We leggen je in dit artikel alles uit over de Vertaal-app van Apple.

Nieuw in watchOS 11: Vertaal-app op de Apple Watch

Vanaf watchOS 11 kun je de Vertaal-app ook op de Apple Watch gebruiken. Je hebt daarbij alle talen tot je beschikking die je ook op de iPhone vindt. Als je op de drie puntjes rechtsboven tikt krijg je een aantal instellingen. Je kunt ervoor kiezen om de vertaling te laten voorlezen, zodat je meteen weet wat de juiste uitspraak is. De afspeelsnelheid bepaal je zelf. Daarnaast kun je kiezen voor invoeren met je stem of met een toetsenbord.

Vertaal-app op Apple Watch: instellingen

Standaard staat de Vertaal-app ingesteld op Nederlands naar Engels, maar je kunt natuurlijk elke combinatie van de 20 ondersteunde talen kiezen. Heb je gekozen voor steminvoer, dan tik op je het microfoonicoon en spreek je je tekst in de eerstgenoemde taal in (Nederlands). De vertaling wordt vervolgens uitgesproken in de tweede taal (in dit geval Italiaans). Door op de afspeelknoppen te tikken kun je de gesproken tekst meermaals laten uitspreken.

Vertaal-app op Apple Watch: een vertaling opvragen

Natuurlijk kun je op elk moment op een van de twee taalknoppen tikken om een andere taal te selecteren. Veeg naar rechts over een vertaalopdracht om deze als favoriet op te slaan. Ze verschijnen dan in het lijstje met de ster, linksboven in het scherm. Wil je niet meer herinnerd worden aan een bepaalde vertaling, dan kun je ook naar links vegen om een vertaling naar de prullenbak te sturen.

Vertaal-app: favorieten en wissen

De app werkt gedeeltelijk offline. Als je eenmaal een taalcombinatie gekozen hebt kun je deze gebruiken, maar zodra je een andere taal kiest krijg je een melding dat de netwerkverbinding verbroken is. Je zult dan weer opnieuw verbinding met internet moeten maken om de taal te kunnen laden.

Deze nieuwe functie is te proberen in de watchOS 11 beta, die nu voor ontwikkelaars beschikbaar is. De officiële release van watchOS 11 verschijnt in het najaar van 2024.

Nederlands niet zichtbaar?
Is de Nederlandse taal niet beschikbaar of ontbreekt er een andere taal die wel in onderstaande lijst staat? Verwijder dan de Vertaal-app en installeer deze opnieuw uit de App Store. Je kunt ook de app geforceerd afsluiten of je iPhone of iPad herstarten. Nederlands wordt vanzelf zichtbaar.

Doet de Vertaal-app het niet?
Check of je misschien een VPN gebruikt, want met aanbieders zoals NordVPN kan het gebeuren dat de app niet in het Nederlands te gebruiken is.

Ondersteunde talen in de Vertaal-app

Dit zijn de talen die je in de Vertaal-app kunt gebruiken. Nederlands is beschikbaar sinds iOS 16.

  • Arabisch
  • Chinees (2x)
  • Duits
  • Engels (VK)
  • Engels (VS)
  • Frans
  • Indonesisch
  • Italiaans
  • Japans
  • Koreaans
  • Nederlands
  • Oekraïens
  • Pools
  • Portugees (Brazilië)
  • Russisch
  • Spaans
  • Thais
  • Turks
  • Vietnamees

Je kunt met deze 20 talen elke combinatie maken.

Apple Vertaal-app op iPhone.

Getypte tekst vertalen

De Translate-app ziet er wat simpeler uit dan die van Google. Na het opstarten van de app zie je bovenin de twee talen die je gebruikt. Tik je erop, dan kun je een andere taal instellen. Na het intikken van een tekst op het toetsenbord en het drukken op de knop Ga krijg je de vertaling te zien. Wil je tussen talen wisselen, dan tik je tijdens het typen op één van de talen. Je ziet dan een blauw bolletje verspringen. Dit bolletje geeft aan in welke taal je de tekst invoert. De taal zonder bolletje bepaalt in welke taal het wordt vertaald.

Apple Vertaal-app in Nederlands met camera in iOS 16

Je kunt deze tekst vervolgens:

  • Laten uitspreken
  • Als favoriet opslaan
  • Nader onderzoeken door het woordenboek te openen door op de vertaling te tikken

Het uitspreken van de tekst kan handig zijn als je een vreemde taal leert, al moet je er dan wel zeker van zijn dat de vertaling echt klopt.

Getypte zin vertalen in de Vertaal-app op iPhone

De app bewaart de geschiedenis van eerder opgezochte vertalingen. Je kunt de items per stuk wissen door er overheen te vegen. Alle vertalingen worden lokaal uitgevoerd met behulp van de Neural Engine. Ook kun je de app lokaal gebruiken, dus zonder internetverbinding. Ben je online, dan maakt de app gebruik van de Apple-servers en zijn de vertalingen van iets betere kwaliteit.

Bij het intikken van tekst zijn alle benodigde toetsenborden van de ondersteunde talen beschikbaar. Je hoeft dus geen extra toetsenborden te installeren.

Gesproken tekst vertalen

Ben je verwikkeld in een gesprek met iemand die een vreemde taal spreekt, dan kun je hiervoor ook de Vertaal-app van Apple gebruiken. Op het hoofdscherm staat een op het scherm, waarmee je snel een tekst kan inspreken en vertalen. Het maakt niet uit welke taal diegene spreekt, want de app herkent meteen in welke van de twee gekozen talen er gesproken wordt. Er is ook een speciaal tabblad in de balk onderin genaamd Gesprek, zodat je een conversatie met iemand kunt voeren. Het handige van deze functie is dat je de keuze hebt tussen verschillende weergaves van het vertaalde gesprek. Je kunt dit horizontaal of verticaal weergeven, afhankelijk van je gesprekssituatie.

Vertaal-app met gespreksmodus in iOS 16

Als je in het Gesprek-tabblad bent, kun je het scherm draaien voor een liggende weergave. Als je wil schakelen naar een ander beeld, houd je je iPhone weer verticaal en druk je op de knop linksonder. Kies dan voor een spiegelende weergave kiezen door op Tegenover elkaar te tikken. Door op de microfoon te tikken kan één van beide gesprekspartners een tekst starten. Vervolgens hoeft de ander niet op de microfoon te drukken om te antwoorden. De iPhone herkent namelijk automatisch welke taal er wordt gesproken, dus je kunt ook door elkaar spreken. De conversatiemodus werkt voor gedownloade talen, ook als je geen internetverbinding hebt.

Moet je de vertaling aan iemand laten zien, bijvoorbeeld aan een taxichauffeur, dan kun je de tekst ook schermvullend tonen. Dit is een functie die je ook in Google Translate vindt. Vergeleken met Google Translate ziet de Vertaal-app van Apple er iets minimalistischer uit. De grote vraag is natuurlijk hoe goed de vertalingen zijn. Net als bij Google Translate merkten we dat het niet helemaal perfect is. Maar het is vaak goed genoeg om duidelijk te maken wat je bedoelt.

Offline talen in Vertaal-app

Apple’s Vertaal-app ondersteunt ook offline talen. Dit is handig voor op vakantie, zodat je geen internetverbinding nodig hebt om een vertaling te krijgen. Je kan een taal downloaden door bovenaan op een taal te tikken en onderaan te kiezen voor Beheer talen. Tik dan op het pijltje naast de taal om deze te downloaden. In een paar minuten is de taal offline beschikbaar op je toestel. De Engelse taal neemt zo’n 600MB ruimte in beslag.

Om een gedownloade taal te verwijderen, ga je naar het talenoverzicht en veeg je een gedownloade taal naar links. Tik dan op Verwijder en het bestand wordt van je toestel verwijderd.

Vertalen via de camera

Sinds iOS 16 vind je in menubalk een Camera-knop. Daarmee kun je rechtstreeks vanuit de app via de camera tekst op bijvoorbeeld restaurantmenu’s vertalen. Dit zal vooral handig zijn als je op vakantie bent, waar je geregeld op borden en meer teksten ziet staan die je misschien niet direct zult begrijpen. De Vertaal-app komt dan goed van pas. Google Translate heeft ook een soortgelijke functie.

LIvetekst vertalen in iOS 16

Vertaal alles overal op je iPhone, iPad en Mac

De intergratie met de Vertaal-app is in iOS, iPadOS en zelfs macOS behoorlijk uitgebreid. Als je iets wil vertalen, kun je zonder moeite vertalingen opvragen in allerlei apps. Zo kun je bijvoorbeeld in Mail op een woord of zin drukken en die laten vertalen naar een andere taal, zonder dat je de Mail-app hoeft te verlaten. Met Live tekst kun je zelfs teksten op foto’s begrijpelijker maken. Zo gebruik je de geïntegreerde vertaalfunctie in andere apps.

  1. Vind een stuk tekst dat je wil vertalen.
  2. Druk langer op de tekst en je zult zien dat een woord blauw wordt geselecteerd. Je kunt eventueel meer tekst selecteren.
  3. Tik in het menubalkje op de pijl naar rechts en druk op Vertaal.
  4. De vertaling verschijnt bovenaan het venster dat zich nu opent.
Vertalen uit Safari met Vertaal-app

Door op Wijzig taal te drukken, kun je onder Vertaling aangeven in welke taal je tekst moet worden vertaald. Deze functie werkt overal in het gehele besturingssysteem waar je tekst kan selecteren. Wist je dat je in Safari ook hele webpagina’s kan vertalen? Hoe dat werkt, lees je in onze tip.

Bekijk ook

Websites vertalen vanuit Safari op iPhone, iPad en Mac: zo doe je dat

Je kunt websites eenvoudig vertalen vanuit Safari op je iPhone, iPad en Mac. In deze tip lees je hoe het werkt en met welke talen.

Privacy van Vertaal-app

Apple omschrijft in de privacyvoorwaarden dat je steminteracties en ingevoerde tekst naar Apple verzonden worden. Deze gegevens worden gekoppeld aan een willekeurige en roterende ID en dus niet aan je persoonlijke Apple ID of e-mailadres. Alle ingevoerde teksten en interacties worden standaard twee jaar bewaard. Een deel van je verzoeken kan langer worden bewaard en geanalyseerd door Apple om de Vertaal-app en andere functies te verbeteren. Wil je dit niet, dan schakel je dit uit via Instellingen > Privacy > Analyse en verbeteringen. Schakel dan Verbeter Siri en de dicteerfunctie uit.

Lees ook ons overzicht met de beste vertaalapps voor je iPhone en iPad.

Bekijk ook

Vertalen op vakantie met je iPhone en iPad dankzij deze apps

Vertalen op vakantie is een eitje met deze apps. Zoek vertalingen op van teksten op menukaarten en borden, krijg realtime vertalingen van dingen die je hoort of ziet. Gebruik het toetsenbord of de camera van je iPhone om met deze vertaalapps iets te vertalen.