SharePlay op Apple TV

SharePlay: zo kun je samen kijken, luisteren en gamen

SharePlay is een nieuwe manier om samen met anderen films te kijken, muziek te luisteren en je scherm te delen. Dit werkt op afstand, ook als je niet bij elkaar kunt zijn. Vanaf iOS 16 werkt SharePlay ook voor multiplayergames in Game Center.

Samen spelen met SharePlay

SharePlay is een relatief nieuwe functie in iOS. Zoals de naam al aangeeft kun je hiermee samen met anderen iets (af)spelen. Je kan zo samen naar een film of serie kijken, samen gamen of muziek luisteren. Daarnaast kun je je scherm delen, terwijl je in FaceTime een gesprek voert.

Nieuw in iOS 16: SharePlay voor games en berichten

In iOS 16 gaat Apple enkele nieuwe functies voor SharePlay toevoegen. Zo krijgen games die multiplayerfuncties via Game Center aanbieden automatisch ondersteuning voor SharePlay, zonder dat de ontwikkelaar er iets voor hoeft te doen. Het was sinds iOS 15.4 al mogelijk om SharePlay-ondersteuning in games en andere apps in te bouwen, maar dit gebeurde maar mondjesmaat. Door SharePlay aan Game Center te koppelen komt er opeens een lange lijst met geschikte games bij. Dit komt in een latere versie van iOS 16 beschikbaar.

Daarnaast komt er SharePlay-ondersteuning in de Berichten-app. Het wordt mogelijk om gesynchroniseerde activiteiten zoals films, muziek, workouts, games en meer te delen met vrienden in de Berichten-app. Je dus kunt de nieuwste aflevering van je favoriete tv-show met je vrienden kijken, terwijl je chat in iMessage. Knoppen op het scherm zorgen ervoor dat iedereen kan pauzeren.

SharePlay in iMessage

Wat is Apple SharePlay?

Samen op de bank naar een film kijken is natuurlijk het allerleukste, maar dat is niet altijd mogelijk. Dankzij SharePlay kun je op afstand samen kijken en heb je een gezamenlijke ervaring terwijl je met elkaar in FaceTime kunt kletsen over wat je ziet. Je kunt ondertussen je scherm delen. SharePlay kan worden gebruikt voor het samen kijken naar films en series, samen naar muziek luisteren of samen gamen. Diverse diensten bieden ondersteuning voor SharePlay, zoals Disney+ en TikTok. Apps van derden, zoals games, kunnen de functie ook inbouwen.

SharePlay: met welke apps en diensten?

SharePlay werkt met onder andere de volgende apps en diensten:

 • Apple Music
 • Apple TV-app
 • Disney+
 • Hulu
 • HBO Max
 • Paramount+
 • Twitch
 • TikTok
 • Pluto TV
 • MasterClass
 • NBA-app
 • ShowTime
 • Carrot Weather
 • Night Sky

Sommige hiervan zijn wereldwijd te gebruiken, zoals Twitch en TikTok. Er staan echter ook een paar diensten tussen die niet in Nederland beschikbaar zijn, zoals Hulu. Een opvallende afwezige in dit lijstje is natuurlijk Netflix. Er is een API (programmeerinterface) beschikbaar voor ontwikkelaars die hun apps geschikt willen maken voor SharePlay.

SharePlay aanbieders

Direct een SharePlay-sessie starten vanuit apps

Bij de introductie van SharePlay werd de functie zo geregeld dat je eerst met iemand moest FaceTimen voordat je content kon delen. Je kon dus niet naar de Disney+ app gaan, een film uitkiezen en daarná pas iemand bellen. Sinds iOS 15.4 is daar verandering in gekomen, waardoor het gemakkelijker wordt om SharePlay te gebruiken. Het maakt niet uit wat je als eerste wilt doen: een leuke film zoeken, of iemand bellen.

SharePlay in deelmenu in iOS 15.4.

Je gebruikt het deelmenu in apps om een SharePlay-sessie te starten. Alle SharePlay-apps die al een deelmenu hebben, zijn meteen geschikt voor deze nieuwe toevoeging.

Bekijk ook

Apps met SharePlay: deze zijn leuk om te proberen

In deze gids bespreken we apps die creatief gebruik maken van SharePlay. Er is meer mogelijk dan bijvoorbeeld samen een film kijken. Ken jij deze apps al?

Dit kun je doen met SharePlay

Je kunt met SharePlay meerdere dingen doen: samen kijken, luisteren of gamen en je scherm delen zodat anderen kunnen meekijken in de apps die je gebruikt.

#1 Samen luisteren

Tijdens een FaceTime-gesprek kun je een muzieknummer starten en samen ernaar luisteren. Hiervoor open je de Muziek-app, je zoekt naar een nummer of album en drukt op afspelen. Vervolgens geef je aan dat je samen wilt luisteren. De muziek loopt dan voor iedereen in het FaceTime-gesprek synchroon. Iedereen kan nummers toevoegen aan de afspeellijst en iedereen heeft de bedieningsknoppen om te pauzeren en door te springen naar het volgende nummer.

#2 Samen kijken

Je kunt ook samen naar een video kijken met zogenaamde ‘Shared Content’. Daarbij open je de TV-app of een andere ondersteunde streaming video-app. Je drukt op de afspeelknop en je kunt nu samen met vrienden kijken. Dit werkt op alle Apple-devices en je hoeft de streaming-app daarbij niet steeds open te hebben.

SharePlay video

Je kunt tussendoor ook een andere app openen om bijvoorbeeld een maaltijd te bestellen. Het beeld wordt dan picture-in-picture getoond. Tijdens het kijken kun je natuurlijk commentaar geven in iMessage. Wil je liever op een groter scherm kijken dan kan dat ook, via je Apple TV.

#3 Samen gamen

Dit werkt alleen voor games die multiplayer-ondersteuning bieden via Game Center. Al deze games krijgen automatisch ondersteuning voor SharePlay in een toekomstige update van iOS 16. Dit houdt in dat je samen kunt gamen en elkaars voortgang kunt zien, terwijl je via FaceTime kunt chatten.

#4 Scherm delen

Het was al mogelijk om in iMessage het scherm over te nemen als je iemand op afstand wilde helpen. Scherm delen bij SharePlay is heel anders van insteek. Eén gesprekspartner deelt zijn of haar scherm met de overige deelnemers van het FaceTime-gesprek. Hoe je dit doet lees je in ons artikel over het delen van je iPhone-scherm.

Bekijk ook

Zo kun je het scherm van je iPhone of iPad delen via FaceTime

Dankzij SharePlay kun je het scherm van je iPhone of iPad delen via FaceTime. Dat is bijvoorbeeld handig als je iets wil laten zien aan iemand op afstand of als je iemand anders wil helpen om iets in te stellen. We laten je zien hoe je het scherm van je iPhone of iPad kan delen.

Zo werkt SharePlay

Heb je zin om samen met iemand te gaan kijken of luisteren? SharePlay werkt als volgt:

 1. Nodig de anderen uit voor een FaceTime-gesprek. Dat kan vanaf iOS 15 ook met een linkje.
 2. Zodra het gesprek tot stand gekomen is, open je een streaming-app (bijvoorbeeld de Apple TV-app of Apple Music) zonder daarbij het FaceTime-gesprek af te sluiten.
 3. Bovenaan verschijnt een melding dat je materiaal kan kiezen om via SharePlay gelijktijdig af te spelen.
 4. Kies iets uit en druk op de afspeelknop. Tik in de melding op SharePlay (of op Start alleen voor mij als je het zelf privé wil kijken).

SharePlay starten in FaceTime op de iPhone.
iPhone van degene die SharePlay start.

 1. De anderen zien in het FaceTime-gesprek een uitnodiging om deel te nemen. Zij tikken hierop.
 2. De betreffende app wordt geopend, bijvoorbeeld de Apple TV+ app. Tik in de melding die verschijnt op Meld je aan bij SharePlay.
 3. De film, serie, muziek of andere content wordt nu gelijktijdig voor iedereen afgespeeld.

SharePlay uitnodiging op de iPhone van de ontvanger in FaceTime.
iPhone van de deelnemer voor SharePlay-uitnodiging.

Iedereen kan tijdens het kijken de film, serie of muziek pauzeren. In de melding bovenaan zie je wie van de deelnemers de content pauzeert.

Een andere manier om een SharePlay-sessie te starten is door eerst geschikte content te zoeken en vanuit de desbetreffende app een FaceTime-gesprek te starten via het deelmenu.

SharePlay starten op de Apple TV

Voor films en series wil je misschien liever kijken op een groter scherm. Dat kan vanaf tvOS 15.1 ook op de Apple TV. SharePlay gebruiken op de Apple TV werkt als volgt:

 1. Start SharePlay zoals via bovenstaande stappen op de iPhone of iPad.
 2. Start de Apple TV op. De Apple TV herkent automatisch een apparaat in de buurt waar SharePlay op gebruikt wordt. Dit herken je aan het SharePlay-icoontje rechtsboven in het scherm.

SharePlay via FaceTime op de Apple TV met icoontje op beginscherm (rechtsboven).

 1. Open het Bedieningspaneel door de tv-knop ingedrukt te houden. Blader naar SharePlay en klik erop.
 2. Bevestig in de melding dat je de content wil afspelen op de Apple TV door te klikken op de optie Start op Apple TV.

SharePlay starten op de Apple TV via Bedieningspaneel.

 1. De film, serie of muziek wordt overgezet van je iPhone naar je Apple TV. Het FaceTime-gesprek wordt voortgezet op je iPhone of iPad.

SharePlay melding op de Apple TV.

Vanuit de knoppenbalk in het FaceTime-gesprek op de iPhone en iPad zie je ook een optie om de virtuele Apple TV-afstandsbediening op te roepen. Daar zie je ook staan op welke Apple TV de content wordt afgespeeld.

SharePlay via FaceTime op Apple TV en iPhone.