Apple Card betaling met iPhone

Apple Card: alles over de creditcard van Apple

Een creditcard voor Amerikaanse gebruikers
Apple Card is een creditcard, bedoeld voor Apple-klanten in de Verenigde Staten. Lees hier alles over de Apple Card die in samenwerking met Goldman Sachs wordt uitgebracht. Heb je er in Nederland ook iets aan?

Alles over de Apple Card

Apple heeft vanaf een eigen creditcard. genaamd Apple Card. Deze wordt in samenwerking met Goldman Sachs en Mastercard op de markt gebracht. Volgens Apple heeft de kaart talloze voordelen, waaronder privacy, beveiliging, geen kosten en redelijke rentetarieven. Je krijgt bovendien geld terug op aankopen in plaats van punten. Deze ‘Daily Cash’ wordt dagelijks toegevoegd aan je account. Het lijkt louter voordelen te hebben, maar is dat ook zo? En heb je iets aan de Apple Card in Nederland en België, of werkt deze creditcard alleen in Amerika?

Waarom een Apple creditcard?

Creditcards hebben geen goede reputatie: ze kosten veel geld, je hebt te maken met allerlei extra heffingen en boetes en je koopt gemakkelijk te veel, waardoor je in de financiële problemen terechtkomt. Apple wil het anders gaan aanpakken met de Apple Card. Het is zowel een fysieke (titanium) kaart als een virtuele kaart. Apple benadrukt echter het gebruik van de virtuele kaart, die je in de Wallet-app bewaart. Je kunt de kaart overal gebruiken waar Apple Pay wordt geaccepteerd, dus ook bij Nederlandse en Belgische betaalpunten. Je zult echter wel moeten beschikken over de creditcard zelf, die voorlopig alleen in de VS wordt uitgegeven.

Apple Card op iPhone en Apple Watch

Apple Card en Daily Cash

Apple hanteert geen puntensysteem, zoals bij de meeste andere creditcards. In plaats daarvan krijg je ‘Daily Cash’ op aankopen, een cashback die afhankelijk is van de manier waarop je betaalt. Gebruik je Apple Pay, dan krijg je 2% cashback op al je aankopen en als je bij Apple zelf iets aanschaft is dat 3%. Aankopen met de fysieke kaart leveren 1% cashback op.

Al deze extraatjes moeten mensen ertoe aanzetten om vaker gebruik te maken van Apple Pay, in plaats van de traditionele betaalmethoden. Er zit geen limiet om de hoeveelheid Daily Cash die je kunt ontvangen. Het geld wordt in je Apple Cash-account gestort (dit heette voorheen Apple Pay Cash). Van daaruit kun je het geld weer besteden aan andere aankopen of bedragen naar vrienden en familie sturen. Je kunt het ook laten storten op een normale bankrekening.

Apple Card betaling met iPhone

Apple Card in Wallet

De Apple Card is te vinden in de Wallet-app. De Apple Card bevindt zich daar tussen de andere (credit)kaarten die aan Apple Pay zijn gekoppeld. Tik je op je Apple Card in de Wallet dan krijg je je totale tegoed te zien, de recente transacties, de datum waarop je moet afbetalen en een knop voor meer informatie. Je kunt per week en per maand zien wat je met de kaart hebt gedaan. Eventueel kun je dit nog laten uitsplitsen in categorieën. Apple gebruikt machine learning en de locatiefuncties van Apple Maps om te achterhalen op welke plekken je bent geweest, zodat de omschrijving van de transactie wat duidelijker wordt.

Die informatie wordt ook gebruikt om de betalingen automatisch in de juiste categorie in te delen. Dit gebeurt allemaal op het toestel zelf, zodat je privacy niet in gevaar komt. De kaart verandert ook van kleur, op basis van waar je deze gebruikt. Reken je alleen af in restaurants, dan kleurt de kaart geel.

Je kunt de transacties filteren op basis van categorie, winkel en plaats. Aan de hand van kleuren kun je snel zien welke uitgave in welke categorie valt. Mogelijk kun je dit ook nog handmatig aanpassen en zelf categorieën aanmaken. Bij een warenhuis kan het bijvoorbeeld verschil maken of je iets hebt gekocht op de kleding- of op de snoepafdeling. Je ziet wanneer een transactie heeft plaatsgevonden en er staat zelfs contactinformatie en een fotootje bij, die afkomstig is van Yelp. Uiteraard zie je ook hoeveel Daily Cash je hebt verdiend met de transactie. Je ziet verder welke eerdere transacties je bij dezelfde winkelketen hebt gedaan en hoeveel je die maand in totaal hebt uitgegeven bij deze winkelier.

Apple Card: fysieke creditcard

Betalen met fysieke Apple-creditcard

Er is ook een fysieke kaart waarmee je kunt betalen. Deze is gemaakt van titanium en ziet er prachtig uit, met een Apple-logo en je naam erop gemarkeerd. Verder is alleen de chip te zien. Privacygevoelige gegevens zoals kaartnummer, vervaldatum en CVV staan niet leesbaar op de kaart, maar zijn alleen via de Wallet-app te raadplegen. Raak je je Apple Card kwijt, dan kan iemand anders geen aankopen ermee doen. Via de Wallet-app kun je ook je fysieke kaart blokkeren en een nieuwe kaart aanvragen. Support krijg je via een iMessage-bericht, bijvoorbeeld als je vragen hebt of je adres wilt veranderen.

De verpakking van de titanium Apple Card bevat een NFC-chip om gemakkelijk te kunnen koppelen.

Apple Card: rente en kosten

Apple prijst de Apple Card aan als een creditcard die niet door een bank is bedacht. Uiteraard werkt Apple daarbij wel samen met een echte bank. Het bijzondere van de Apple Card is dat je geen fees en boetes betaalt, ook niet als je te laat bent met betalen of de limiet overschrijdt. Er geldt alleen een hoger rentepercentage bij te late betaling, maar die ligt volgens Apple een stuk lager dan bij concurrenten. Momenteel noemt Apple op de website een APR (annual percentage rate) die varieert van 13,24% tot 24,24%, afhankelijk van je kredietwaardigheid. Dit is het tarief van augustus 2019, dus dat kan in de loop van de tijd veranderen.

Apple Card totaal

Wanneer het tijd is om je creditcarduitgaven af te betalen krijg je een notificatie via de Wallet-app. Dit gebeurt altijd aan het einde van de maand. Betaal je niets af, dan krijg je daarvoor geen boete maar het leidt wel tot een hoger rentepercentage. Apple probeert daarover transparant te zijn: je kunt aangeven hoeveel je op een bepaald moment wilt afbetalen in een maand en krijgt dan meteen een schatting te zien van de rente die je betaalt over het resterende bedrag.

Apple wil je beter met geld leren omgaan

Apple probeert je te stimuleren om je openstaande tegoed zo snel mogelijk af te betalen. Alleen dan betaal je 0% rente en heb je dus verder geen kosten aan het gebruik van de creditcard. Je krijgt een notificatie wanneer de eerstvolgende betaling is. Dat is meestal aan het einde van de maand, maar je kunt ook een eerdere notificatie instellen, bijvoorbeeld op het moment dat je salaris binnenkomt. Apple is transparant over de hoeveelheid rente die je betaalt. Kun je niet het volledige bedrag overmaken, dan kun je met een soort ringvormige interface (vergelijkbaar met de activiteitenringen op de Apple Watch) een lager bedrag kiezen en je ziet dan meteen hoeveel rente je op het nog openstaande bedrag moet betalen.

Bijzonder bij Apple is dat je te zien krijgt hoeveel het nog openstaande bedrag is, terwijl andere creditcard-aanbieders vaak alleen het minimale bedrag laten zien dat je moet overmaken. Op die manier probeert Apple je betere financiële gewoontes aan te leren, zodat je niet met schulden blijft zitten.

Apple Card transacties

Apple Card en privacy

Bij Apple ligt de nadruk sterk op privacy en beveiling. Apple zal je gegevens niet delen met externe partijen en dat geldt ook niet voor partner Goldman Sachs. Je data wordt dus niet verkocht aan derde partijen op het gebied van advertenties en marketing. Verder bewaart Apple geen historie van je Apple Card-gegevens of -transacties op een server. Alle informatie staat lokaal op je toestel en bij Goldman Sachs. Apple heeft specifiek deze bank gekozen omdat ze nog niet eerder creditcards hebben uitgegeven en ervoor open stonden om het anders aan te pakken.

Die nieuwe aanpak houdt in, dat elk toestel een uniek kaartnummer krijgt. Bij het activeren van je Apple Card wordt er een uniek nummer opgeslagen in de Secure Element, het extra beveiligde gedeelte van je iPhone. Dit nummer wordt gebruikt om transacties te maken en is alleen te ontgrendelen met Touch ID of Face ID. Ook heb je bij elke transactie nog een andere, eenmalige code nodig die wordt gegenereerd op het moment dat je de aankoop wilt doen. Dit is vergelijkbaar met de privacy van Apple Pay.

Bekijk ook

Apple Pay en privacy: zo zit het met de beveiliging van Apple's betaaldienst

Hoe zit het met Apple Pay en privacy? Weet Apple precies hoeveel je uitgeeft en wat je koopt? Of zijn al je gegevens veilig? En wat gebeurt er als je toestel met Apple Pay gestolen is? In dit artikel lees je alles over de privacy en beveiliging bij Apple Pay.

De eenmalige, unieke beveiligingscode maakt het bijna onmogelijk om fraude te plegen met je creditcard. Iemand zal namelijk over je telefoon én je gezicht of vingerafdruk moeten beschikken. Het idee van een dynamisch creditcardnummer ontstond een tijdje geleden al met de Motion Code. Daarbij zat er achterop de kaart een klein schermpje waarin een wisselende code werd getoond. Het probleem was alleen dat bij diefstal van de kaart er ook meteen misbruik van gemaakt kan worden. Sindsdien hebben andere aanbieders van creditcards, waaronder Mastercard, gewerkt aan biometrische oplossingen zoals een vingerafdrukscanner. Maar dat loste het probleem met online fraude niet op.

Om fraude te voorkomen krijg je bij elke betaling met de Apple Card een notificatie over het bedrag en de transactie. Zie je een vreemde transactie, dan kun je deze vanuit de notificatie meteen melden als mogelijke fraude. Je krijgt ook een notificatie als er ongebruikelijke transacties zijn gedetecteerd, voorzien van naam van de winkel, locatie en bedrag. Klopt het, dan kun je de transactie meteen als zodanig markeren. Het is eigenlijk vreemd dat andere creditcardmaatschappijen dit niet hebben.

Apple creditcard voorwaarden: geen crypte’s of casinobezoek
Apple Card heeft wel een aantal voorwaarden. Goldman Sachs en Apple hebben een aantal beperkingen voor het gebruik van de Apple Card opgemaakt. Zo is tweefactorauthenticatie verplicht, zodat je account goed beschermd is en je kaart niet misbruikt kan worden. Goldman Sachs noemt de aankoop van cryptovaluta, casinochips en loterijtickets als redenen om een account te sluiten. Ook mag je geen geld opnemen met de kaart en werkt hij niet op iPhones met een jailbreak.

Bekijk ook

De kleine lettertjes van Apple Card: geen crypto's, jailbreak en gokken

Apple's partner Goldman Sachs heeft de voorwaarden van de Apple Card creditcard bekendgemaakt. Er staan nogal wat beperkingen in. Zo mag je geen casino-chips en loterijtickets ermee kopen.

Apple Card instellen

Het aanvragen en instellen van de Apple Card is alleen mogelijk als je inwoner van de Verenigde Staten bent. Je vraagt de kaart dan aan via de Wallet-app:

  1. Open de Wallet-app en tik op het plusje.
  2. Kies voor de optie Apple Card.
  3. Controleer de persoonlijke informatie. Deze wordt al automatisch ingevuld.
  4. Je ziet nu de voor jou geldende voorwaarden, zoals het limiet en het voor jou geldende APR (annual percentage rate).
  5. Voeg de kaart toe aan de Wallet-app.

Voor het instellen heb je wel minimaal iOS 12.4 nodig. Ook vereist de Apple Card een toestel met Touch ID of Face ID.

Beschikbaarheid Apple creditcard

In augustus 2019 is Apple gestart met de uitrol van de Apple Card, maar zoals gezegd alleen in de VS. Alleen inwoners van de Verenigde Staten komen in aanmerking voor een Apple Card.

Apple Card in Nederland

De Apple Card is alleen aan te vragen als je in de VS woont. Er is geen omweg mogelijk om de Apple Card op jouw account aan te vragen. Het aanpassen van de regio is niet voldoende, omdat Apple ook kijkt naar je persoonlijke gegevens en of die in de VS geregistreerd zijn. De enige manier om in aanmerking te komen, is via een Amerikaans account en Amerikaanse woon- of verblijfplaats. Bovendien moet je minimaal 18 jaar zijn. Ben je inwoner van de Verenigde Staten, dan kun je de kaart wel activeren en ook in Nederland of België gebruiken, mits de winkel Apple Pay ondersteunt. Voor winkels waarbij dat niet het geval is, gebruik je het kaartnummer van je kaart.

Plannen om naar andere regio’s uit te breiden zijn nog niet bekendgemaakt. Wel heeft Apple de merknaam Apple Card geregistreerd in de Europese Unie. Dat doet vermoeden dat Apple op den duur wel plannen heeft om de Apple Card uit te rollen naar meer landen. Apple zal daarvoor waarschijnlijk samen moeten werken met andere banken van de desbetreffende landen, wat een langdurig proces kan zijn. We verwachten daarom niet dat de Apple Card in Nederland binnen een paar jaar beschikbaar komt.

Meer informatie lees je op deze pagina bij Apple.

Leuk om te weten: Apple had lang geleden in 1986 al een eigen creditcard!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!