Apple Card betaling met iPhone

Apple Card: alles over de creditcard van Apple

Een creditcard voor Amerikaanse gebruikers
Apple Card is een creditcard, bedoeld voor Apple-klanten in de Verenigde Staten. Lees hier alles over de Apple Card die in samenwerking met Goldman Sachs wordt uitgebracht. Heb je er in Nederland ook iets aan?

Alles over de Apple Card

Apple heeft een eigen creditcard, genaamd Apple Card. Deze wordt in samenwerking met Goldman Sachs en Mastercard op de markt gebracht in de Verenigde Staten. Volgens Apple heeft de kaart talloze voordelen, waaronder privacy, beveiliging, geen kosten en redelijke rentetarieven. Je krijgt bovendien geld terug op aankopen in plaats van punten. Deze ‘Daily Cash’ wordt dagelijks toegevoegd aan je account. Het lijkt louter voordelen te hebben, maar is dat ook zo? En heb je iets aan de Apple Card in Nederland en België, of werkt deze creditcard alleen in Amerika?

Waarom een Apple creditcard?

Creditcards hebben geen goede reputatie: ze kosten veel geld, je hebt te maken met allerlei extra heffingen en boetes en je koopt gemakkelijk te veel, waardoor je in de financiële problemen terechtkomt. Apple pakt het anders aan met de Apple Card. Het is zowel een fysieke kaart (gemaakt van titanium) als een virtuele kaart. Apple benadrukt echter het gebruik van de virtuele kaart, die je in de Wallet-app bewaart. Je kunt de kaart overal gebruiken waar Apple Pay wordt geaccepteerd, dus ook bij Nederlandse en Belgische betaalpunten. Je zult echter wel moeten beschikken over de creditcard zelf, die voorlopig alleen in de VS wordt uitgegeven.

Apple Card op iPhone en Apple Watch

Apple Card in Nederland

In augustus 2019 is Apple gestart met de uitrol van de Apple Card, maar zoals gezegd alleen in de VS. Alleen inwoners van de Verenigde Staten komen in aanmerking voor een Apple Card. Plannen om naar andere regio’s uit te breiden zijn nog niet bekendgemaakt.

Er is geen omweg mogelijk om als Nederlander of Belg de Apple Card op jouw account aan te vragen door een niet-bestaand postadres of het adres van een vriend te gebruiken. Het aanpassen van de regio ook is niet voldoende, omdat elke aanvraag handmatig wordt verwerkt. Apple’s partner Goldman Sachs kijkt of je als persoon in de VS geregistreerd bent en heeft diverse persoonlijke gegevens van je nodig.

De enige manier om in aanmerking te komen, is via een Amerikaans Apple ID en Amerikaanse woon- of verblijfplaats. Bovendien moet je minimaal 18 jaar zijn en een goede FICO-score hebben. Ben je inwoner van de Verenigde Staten, dan kun je de kaart in de VS aanvragen en activeren. Daarna kun je de kaart wereldwijd gebruiken in landen waar Apple Pay wordt geaccepteerd, dus ook in Nederland en België.

Het aanvragen en goedkeuren van de creditcard wordt geregeld door Apple’s partner Goldman Sachs. Daarbij wordt gekeken naar jouw creditscore, oftewel FICO. Dit laat zien hoe betrouwbaar jij bent in het terugbetalen van geleend geld. Het omvat data op basis van je betaalhistorie, huidige leningen, lengte van je leningen en dergelijke. Om een Apple Card te kunnen aanvragen heb je FICO-score 9 nodig, oftewel 300 tot 850 punten. Heb je 660 punten of meer, dan wil Apple je graag hebben als klant, want dan ben je een betrouwbare klant die z’n financiële zaken op orde heeft.

Voorbeelden van situaties waarbij je wel een kaart kunt aanvragen als je 18+ bent en een goede creditscore hebt opgebouwd, zijn bijvoorbeeld:

  • Je bent Nederlander en woont in de VS dankzij een Amerikaanse verblijfsvergunning (Green Card).
  • Je bent Amerikaan en bent tijdelijk in Nederland voor werk of studie, maar je werkelijke woon- en verblijfplaats is in de VS.
  • Je ouders wonen in de VS en vragen de kaart aan. Jij zou dan de kaart van je ouders in Wallet kunnen zetten om met Apple Pay aankopen te kunnen doen. Met Apple Pay Family is het zelfs mogelijk om Apple Card met een groep mensen te gebruiken (dit hoeft geen familie te zijn).

Apple heeft de merknaam Apple Card geregistreerd in de Europese Unie. Dat doet vermoeden dat er op den duur wel plannen zijn om de Apple Card uit te rollen naar meer landen. Apple zal daarvoor waarschijnlijk samen moeten werken met banken van de desbetreffende landen, wat een langdurig proces kan zijn. We verwachten daarom niet dat de Apple Card in Nederland binnen een paar jaar beschikbaar komt.

Apple Card en Daily Cash

Apple hanteert geen puntensysteem, zoals bij de meeste andere creditcards. In plaats daarvan krijg je ‘Daily Cash’ op aankopen, een cashback die afhankelijk is van de manier waarop je betaalt. Gebruik je Apple Pay, dan krijg je 2% cashback op al je aankopen en als je bij Apple zelf iets aanschaft is dat 3%. Ook krijg je 3% cashback als je met Apple Pay betaalt bij winkels zoals Nike, Mobil, Exxon, T-Mobile, Walgreens en Uber. Aankopen met de fysieke kaart leveren 1% cashback op.

Cashback houdt in dat je geld terug krijgt op je aankopen. Koop je bijvoorbeeld bij Nike sportkleding ter waarde van $100 dan krijg je $3 teruggestort zodat je in feite 3% korting krijgt. Deze besparing kun je automatisch laten overboeken naar je Apple-spaarrekening, zodat je ongemerkt een spaarpotje opbouwt voor latere uitgaven.

Al deze extraatjes moeten mensen ertoe aanzetten om vaker gebruik te maken van Apple Pay, in plaats van de traditionele betaalmethoden. Er zit geen limiet om de hoeveelheid Daily Cash die je kunt ontvangen. Het geld wordt in je Apple Cash-account gestort (dit heette voorheen Apple Pay Cash). Van daaruit kun je het geld weer besteden aan andere aankopen of bedragen naar vrienden en familie sturen. Je kunt het ook laten storten op een normale bankrekening.

Sparen met Apple Card

Apple biedt in samenwerking met Goldman Sachs ook spaarrekeningen aan. Je kunt bijvoorbeeld je Daily Cash (zoals hierboven genoemd) automatisch laten overmaken naar je spaarrekening zodat je ongemerkt een spaarpotje opbouwt. Er gelden geen minimumbedragen en geen fees. Deze spaarrekening is snel populair geworden, omdat je een veel hoger rentepercentage (4,15%) krijgt dan bij andere banken.

Apple Card betaling met iPhone

Apple Card in Wallet

De Apple Card is te vinden in de Wallet-app. De Apple Card bevindt zich daar tussen de andere (credit)kaarten die aan Apple Pay zijn gekoppeld. Tik je op je Apple Card in de Wallet dan krijg je je totale tegoed te zien, de recente transacties, de datum waarop je moet afbetalen en een knop voor meer informatie. Je kunt per week en per maand zien wat je met de kaart hebt gedaan. Eventueel kun je dit nog laten uitsplitsen in categorieën. Apple gebruikt machine learning en de locatiefuncties van Apple Maps om te achterhalen op welke plekken je bent geweest, zodat de omschrijving van de transactie wat duidelijker wordt.

Die informatie wordt ook gebruikt om de betalingen automatisch in de juiste categorie in te delen. Dit gebeurt allemaal op het toestel zelf, zodat je privacy niet in gevaar komt. De kaart verandert ook van kleur, op basis van waar je deze gebruikt. Reken je alleen af in restaurants, dan kleurt de kaart geel.

Je kunt de transacties filteren op basis van categorie, winkel en plaats. Aan de hand van kleuren kun je snel zien welke uitgave in welke categorie valt. Mogelijk kun je dit ook nog handmatig aanpassen en zelf categorieën aanmaken. Bij een warenhuis kan het bijvoorbeeld verschil maken of je iets hebt gekocht op de kleding- of op de snoepafdeling. Je ziet wanneer een transactie heeft plaatsgevonden en er staat zelfs contactinformatie en een fotootje bij, die afkomstig is van Yelp. Uiteraard zie je ook hoeveel Daily Cash je hebt verdiend met de transactie. Je ziet verder welke eerdere transacties je bij dezelfde winkelketen hebt gedaan en hoeveel je die maand in totaal hebt uitgegeven bij deze winkelier.

Apple Card: fysieke creditcard

Betalen met fysieke Apple-creditcard

Er is ook een fysieke kaart waarmee je kunt betalen. Deze is gemaakt van titanium en ziet er prachtig uit, met een Apple-logo en je naam erop gemarkeerd. Verder is alleen de chip te zien. Privacygevoelige gegevens zoals kaartnummer, vervaldatum en CVV staan niet leesbaar op de kaart, maar zijn alleen via de Wallet-app te raadplegen. Raak je je Apple Card kwijt, dan kan iemand anders geen aankopen ermee doen. Via de Wallet-app kun je ook je fysieke kaart blokkeren en een nieuwe kaart aanvragen. Support krijg je via iMessage-berichten, bijvoorbeeld als je vragen hebt of je adres wilt veranderen.

De verpakking van de titanium Apple Card bevat een NFC-chip om gemakkelijk te kunnen koppelen.

Apple Card: rente en kosten

Apple prijst de Apple Card aan als een creditcard die niet door een bank is bedacht. Uiteraard werkt Apple daarbij wel samen met een echte bank, namelijk Goldman Sachs. Het bijzondere van de Apple Card is dat je geen fees en boetes betaalt, ook niet als je te laat bent met betalen of de limiet overschrijdt. Er geldt wel een hoger rentepercentage bij te late betaling, maar die ligt volgens Apple een stuk lager dan bij concurrenten. Momenteel noemt Apple op de website een APR (annual percentage rate) die varieert van 19,24% tot 29,49%, afhankelijk van je kredietwaardigheid. Dit is het tarief van oktober 2023, dus dat kan in de loop van de tijd veranderen.

Apple Card totaal

Wanneer het tijd is om je creditcarduitgaven af te betalen krijg je een notificatie via de Wallet-app. Dit gebeurt altijd aan het einde van de maand, terwijl dit bij andere creditcardmaatschappijen vaak halverwege de maand is. Betaal je niets af, dan krijg je daarvoor geen boete maar het leidt wel tot een hoger rentepercentage. Apple probeert daarover transparant te zijn: je kunt aangeven hoeveel je op een bepaald moment wilt afbetalen in een maand en krijgt dan meteen een schatting te zien van de rente die je betaalt over het resterende bedrag.

Apple wil je beter met geld leren omgaan

Apple probeert je te stimuleren om je openstaande tegoed zo snel mogelijk af te betalen. Alleen dan betaal je 0% rente en heb je dus verder geen kosten aan het gebruik van de creditcard. Je krijgt een notificatie wanneer de eerstvolgende betaling is. Dat is meestal aan het einde van de maand, maar je kunt ook een eerdere notificatie instellen, bijvoorbeeld op het moment dat je salaris binnenkomt. Apple is transparant over de hoeveelheid rente die je betaalt. Kun je niet het volledige bedrag overmaken, dan kun je met een soort ringvormige interface (vergelijkbaar met de activiteitenringen op de Apple Watch) een lager bedrag kiezen en je ziet dan meteen hoeveel rente je op het nog openstaande bedrag moet betalen.

Bijzonder bij Apple is dat je te zien krijgt hoeveel het nog openstaande bedrag is, terwijl andere creditcard-aanbieders vaak alleen het minimale bedrag laten zien dat je moet overmaken. Op die manier probeert Apple je betere financiële gewoontes aan te leren, zodat je niet met schulden blijft zitten.

Apple Card transacties

Apple Card en privacy

Bij Apple ligt de nadruk sterk op privacy en beveiling. Apple zal je gegevens niet delen met externe partijen en dat geldt ook niet voor partner Goldman Sachs. Je data wordt dus niet verkocht aan derde partijen op het gebied van advertenties en marketing. Verder bewaart Apple geen historie van je Apple Card-gegevens of -transacties op een server. Alle informatie staat lokaal op je toestel en bij Goldman Sachs. Apple heeft specifiek deze bank gekozen omdat ze nog niet eerder creditcards hebben uitgegeven en ervoor open stonden om het anders aan te pakken.

Die nieuwe aanpak houdt in, dat elk toestel een uniek kaartnummer krijgt. Bij het activeren van je Apple Card wordt er een uniek nummer opgeslagen in de Secure Element, het extra beveiligde gedeelte van je iPhone. Dit nummer wordt gebruikt om transacties te maken en is alleen te ontgrendelen met Touch ID of Face ID. Ook heb je bij elke transactie nog een andere, eenmalige code nodig die wordt gegenereerd op het moment dat je de aankoop wilt doen. Dit is vergelijkbaar met de privacy van Apple Pay.

Bekijk ook

Apple Pay en privacy: zo zit het met de beveiliging van Apple's betaaldienst

Hoe zit het met Apple Pay en privacy? Weet Apple precies hoeveel je uitgeeft en wat je koopt? Of zijn al je gegevens veilig? En wat gebeurt er als je toestel met Apple Pay gestolen is? In dit artikel lees je alles over de privacy en beveiliging bij Apple Pay.

De eenmalige, unieke beveiligingscode maakt het bijna onmogelijk om fraude te plegen met je creditcard. Iemand zal namelijk over je telefoon én je gezicht of vingerafdruk moeten beschikken. Het idee van een dynamisch creditcardnummer ontstond een tijdje geleden al met de Motion Code. Daarbij zat er achterop de kaart een klein schermpje waarin een wisselende code werd getoond. Het probleem was alleen dat bij diefstal van de kaart er ook meteen misbruik van gemaakt kan worden. Sindsdien hebben andere aanbieders van creditcards, waaronder Mastercard, gewerkt aan biometrische oplossingen zoals een vingerafdrukscanner. Maar dat loste het probleem met online fraude niet op.

Om fraude te voorkomen krijg je bij elke betaling met de Apple Card een notificatie over het bedrag en de transactie. Zie je een vreemde transactie, dan kun je deze vanuit de notificatie meteen melden als mogelijke fraude. Je krijgt ook een notificatie als er ongebruikelijke transacties zijn gedetecteerd, voorzien van naam van de winkel, locatie en bedrag. Klopt het, dan kun je de transactie meteen als zodanig markeren. Het is eigenlijk vreemd dat andere creditcardmaatschappijen dit niet hebben.

Apple creditcard voorwaarden: geen crypto’s of casinobezoek
Apple Card heeft wel een aantal voorwaarden. Goldman Sachs en Apple hebben een aantal beperkingen voor het gebruik van de Apple Card opgemaakt. Zo is tweefactorauthenticatie verplicht, zodat je account goed beschermd is en je kaart niet misbruikt kan worden. Goldman Sachs noemt de aankoop van cryptovaluta, casinochips en loterijtickets als redenen om een account te sluiten. Ook mag je geen geld opnemen met de kaart en werkt hij niet op iPhones met een jailbreak.

Bekijk ook

De kleine lettertjes van Apple Card: geen crypto's, jailbreak en gokken

Apple's partner Goldman Sachs heeft de voorwaarden van de Apple Card creditcard bekendgemaakt. Er staan nogal wat beperkingen in. Zo mag je geen casino-chips en loterijtickets ermee kopen.

Apple Card instellen

Het aanvragen en instellen van de Apple Card is alleen mogelijk als je inwoner van de Verenigde Staten bent. Je vraagt de kaart dan aan via de Wallet-app:

  1. Open de Wallet-app en tik op het plusje.
  2. Kies voor de optie Apple Card.
  3. Controleer de persoonlijke informatie. Deze wordt al automatisch ingevuld.
  4. Je ziet nu de voor jou geldende voorwaarden, zoals het limiet en het voor jou geldende APR (annual percentage rate).
  5. Voeg de kaart toe aan de Wallet-app.

Voor het instellen heb je wel minimaal iOS 12.4 nodig. Ook vereist de Apple Card een toestel met Touch ID of Face ID. Krijg je niet de mogelijkheid te zien om een Apple Card aan te vragen? Dan voldoe je blijkbaar niet aan de voorwaarden, zoals 18+ en inwoner van de VS zijn.

Meer informatie lees je op deze pagina bij Apple.

Leuk om te weten: Apple had lang geleden in 1986 al een eigen creditcard!

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.