handschrift op iPad

Zo gebruik je handschriftherkenning en Scribble (Schrijven) op de iPad

Werkt helaas nog niet in het Nederlands
Op recente iPads is er ondersteuning voor handschriftherkenning en Schrijven (Scribble). Met de Apple Pencil schrijf je tekst op het scherm, dat wordt omgezet naar getypte tekst.

Handschrift op de iPad

De Apple Pencil wordt vooral gebruikt als een tekenpen, maar is ook prima te gebruiken voor het schrijven van teksten. Sinds iPadOS 14 zijn er extra functies voor handgeschreven teksten. Je hoeft dus niet meer het toetsenbord tevoorschijn te halen, maar kunt in elk tekstveld schrijven en fouten gewoon doorkrassen. Er zit alleen één groot nadeel aan: het werkt nog niet goed in het Nederlands.

De handschriftherkenning gaat een stuk verder dan het omzetten van handgeschreven tekst naar getypte tekst. Je kunt met de Pencil ook handgeschreven teksten markeren met een markeerstift, kopiëren en plakken. Ook kan de iPad telefoonnummers en datums herkennen in handgeschreven tekst en de juiste app openen als je erop tikt. Zo zitten er nog meer handige handschriftfuncties in iPadOS, die we hieronder met je langslopen.

Scribble in het Nederlands?

Sommige functies die we hieronder bespreken zijn onafhankelijk van de taal en zijn dus ook in Nederland en België te gebruiken. De handschriftherkenning is echter een uitzondering: dit is nog niet beschikbaar in de Nederlandse taal. Dat geldt ook voor Scribble.

Scribble werkt in het Engels, Chinees, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Portugees. Nederlands wordt nog niet officieel ondersteund. Je kunt het wel proberen, maar echt foutloos werkt het niet. Het blijkt toch vaak dat er geprobeerd wordt om er iets Engels van te maken. Het lukte bijvoorbeeld niet om een eenvoudig woordje als ‘konijn’ te schrijven en om te laten zetten naar getypte tekst.

Om te proberen moet je in ieder geval een Engels toetsenbord instellen, anders werkt het schrijven in allerlei tekstvakken helemaal niet.

Handschriftherkenning op iPad met Craig Federighi

Hoe werkt de handschriftherkenning in iPadOS?

Met handschriftherkenning kun je in elk tekstveld schrijven met je Apple Pencil. Zo kun je een snelle notitie maken in een willekeurige app, of een zoekopdracht invullen in Safari of Apple Kaarten. Het voordeel hiervan is dat je je Apple Pencil niet hoeft weg te leggen om tekst in te typen. Zeker als je met de iPad rondloopt heb je niet altijd de mogelijkheid om de iPad even neer te leggen om comfortabel je teksten in te typen. Handschriftherkenning is dan ideaal: je schrijft met handschrift gewoon de zoekopdracht in het vakje.

Handschrift tekst omzetten

Je kunt met de Apple Pencil in elk tekstveld schrijven. De omzetting naar tekst gebeurt lokaal op je toestel. Er wordt dus niets naar Apple gestuurd en je privacy komt niet in het geding.

Scribble-shortcuts voor snelle acties

Tijdens het gebruik van de Scribble-functie krijg je een kleine werkbalk te zien met allerlei shortcuts. Zo krijg je in de Herinneringen-app een balk voor tijdstip, locatie, vlagmarkering en invoegen van een foto. In de Mail-app krijg je opties voor het invoegen van een foto en het kiezen van verschillende lettertypes.

Scribble shortcuts

Ook kun je makkelijk een klein toetsenbordje linksonder in het scherm tonen als je met één hand een tekst wilt intypen, terwijl je met de andere hand de Pencil vasthoudt. Zonder dat het toetsenbord een groot deel van het scherm blokkeert.

Scribble toetsenbordje

Krassen om te wissen

In iPadOS kun je ook heel gemakkelijk een woord wissen uit een tekst, door het simpelweg te krassen met je Apple Pencil. Deze functie was al beschikbaar in apps zoals Nebo MyScript maar het is nu standaard aanwezig in elke iPad-app. Je kunt ook een extra spatie verwijderen door op het scherm te krassen.

Scribble op iPad

Extra witruimte met Apple Pencil

Het zetten van een extra spatie in getypte tekst is net zo gemakkelijk: je houdt de Apple Pencil even op het scherm gedrukt tussen twee woorden en er wordt een extra spatie toegevoegd. Ideaal als je twee woorden per ongeluk aan elkaar hebt geschreven.

In handgeschreven teksten kun je ook meer ruimte maken tussen zinnen en alinea’s. Daarvoor selecteer je eerst de tekst. Vervolgens versleep je het driehoekje dat aan de linkerkant verschijnt. Trek het omhoog of omlaag om de witruimte aan te passen. Dit werkt zowel met de Apple Pencil als met je vinger.

Je kunt ook de lege ruimte boven te tekst groter maken. Je krijgt dan een horizontale lijn te zien die je over het scherm kunt slepen naar de gewenste positie.

Herinneringen met handschrift

Vormen herkennen op de iPad

iPadOS kan allerlei getekende vormen herkennen en zet deze om naar geometrisch perfecte vormen. Teken je bijvoorbeeld een rondje en pauzeer je even aan het einde, dan zet iPadOS het om naar een perfect ronde cirkel. Het herkennen van vormen is ideaal als je vaak diagrammen tekent of als je een nette vorm wilt hebben in een schets.

Het herkennen van vormen werkt met:

 • Lijn
 • Boog
 • Vierkant
 • Rechthoek
 • Cirkel
 • Ovaal
 • Hart
 • Driehoek
 • Ster
 • Wolk
 • Zeshoek
 • Denkwolkje
 • Omkaderde pijl
 • Continue lijn met hoeken van 90 graden
 • Lijn met een pijl aan het einde
 • Boog met een pijl aan het einde

Bekijk ook

Een perfecte cirkel tekenen op foto's en screenshots op de iPhone

Heb je moeite om een perfecte cirkel of driehoek te tekenen? Op de iPhone en iPad is het gemakkelijker dan ooit, dankzij vormherkenning. Daarmee kun je rechte lijnen, mooie hartjes en zelfs vijfkantige sterren tekenen. Het werkt in elke app waarin je kunt tekenen, zoals Notities en bij het maken van markeringen in de Foto's-app.

Datatypes herkennen in notities

In handgeschreven notities kan de iPad ook adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en andere data herkennen. Zo kun je vanuit je handgeschreven notitie meteen tikken om een adres in Apple Kaarten te bekijken, of een datum in je agenda. Tik je op een e-mailadres, dan zal de Mail-app worden geopend zodat je meteen een berichtje kunt sturen. Dit werkt met zogenaamde data detectors.

Handschrift kopiëren en plakken

Zou het niet handig zijn als je een handgeschreven stuk tekst, bijvoorbeeld een getekende afbeelding, kunt verplaatsen? Dat kan. Selecteer je handgeschreven tekst, geef aan dat je als tekst wilt kopiëren en het wordt omgezet naar getypte tekst. De handgeschreven notitie blijft ook bestaan.

Dit is ideaal als je graag handgeschreven notities bewaart, maar ook wilt beschikken over een digitale kopie die je makkelijk kunt doorzoeken. Het omzetten van handschrift naar tekst gebeurt uiteraard lokaal, zodat er geen privacybezwaren zijn. Wel is hier opnieuw het bezwaar dat het nog niet in het Nederlands werkt, waardoor je er in feite maar weinig aan hebt.

Scribble tekst selecteren

Slim selecteren van handschrift

Met de Apple Pencil kun je nog beter handgeschreven notities maken. Smart Selection zorgt ervoor dat je een enkel handgeschreven woord of een complete zin kunt selecteren, op dezelfde manier als je van getypte tekst gewend bent. Je kunt dubbeltikken voor een woord of driemaal tikken voor een complete zin.

Je kunt ook met je Apple Pencil of vinger over een stuk handgeschreven tekst vegen om het te selecteren. Bij lange teksten kun je dit vrij snel doen. Wil je heel nauwkeurig werken, dan beweeg je wat langzamer. Hoe langzamer je beweegt, hoe nauwkeuriger de selectie werkt, tot op de letter nauwkeurig. Heb je te veel geselecteerd, dan kun je terug bewegen om de selectie ongedaan te maken.

Bij getypte teksten kun je voortaan een cirkeltje er omheen zitten om een woord te selecteren, zodat je het makkelijk kunt verplaatsen of kopiëren.

Bij het selecteren van tekst kan de iPad daarbij machine learning onderscheid maken tussen handgeschreven tekst en tekeningen.

Wil je meer doen met de Apple Pencil of met handgeschreven teksten, lees dan eens deze tips: