Man met iPad mini

eSIM en Apple SIM: alles over de ingebouwde simkaart in Apple-producten

Lees alles over eSIM en Apple SIM, de elektronische simkaart in Apple-toestellen. De eSIM is een ingebouwde simkaart in sommige iPhones, iPads en Apple Watch-modellen. In welke landen is eSIM en hoe zit het met eSIM in Nederland?

eSIM en Apple SIM

De eSIM en Apple SIM zijn twee begrippen die veel met elkaar te maken hebben. In beide gevallen gaat het om een ‘digitale’ simkaart die ervoor zorgt dat je gemakkelijker van provider kunt wisselen. Je hebt dan geen traditionele plastic simkaart meer nodig. Steeds meer iPhones zijn dualsim, zodat je naast de fysieke simkaart ook een eSIM kunt gebruiken. Hoe zit het met de eSIM in Nederland? In dit uitlegartikel lees je alles over de eSIM, Apple SIM, dualsim en wat je ermee kunt.

Apple introduceerde de Apple simkaart in 2014, gelijktijdig met de iPad Air 2. Aanvankelijk ging het om een losse plastic simkaart, die in bepaalde landen werd meegeleverd bij de 4G-modellen van de iPad. Later werd de Apple SIM ingebouwd in de 4G-modellen van de iPad, waarna uiteindelijk de eSIM volgde.

Wat is eSIM?

eSIM is een ingebouwde ‘virtuele’ simkaart voor smartphones, tablets en andere kleine apparaten. Het dient als vervanger voor de fysieke simkaart en is bedacht door de GSMA, een samenwerkingsverband van telecombedrijven.

De eSIM is in feite een ingebouwde SIM-chip, die standaard in je toestel aanwezig is. Voor fabrikanten zoals Apple is een eSIM ideaal, omdat de chip minder ruimte inneemt dan een traditioneel simkaartslot. Vooral bij kleine apparaten zoals de Apple Watch is er nauwelijks ruimte voor een volledig simkaartslot. Op de iPhone vind je vaak beide oplossingen naast elkaar in de vorm van dualsim: er is nog wel een fysieke simkaart aanwezig, maar daarnaast kun je één of twee eSIM’s gebruiken. Veel Nederlandse en Belgische providers bieden al eSIM aan voor hun abonnementen en daarnaast zijn er internationale aanbieders zoals Truphone en GigSky.

Een eSIM werkt met netwerken van meerdere providers, waardoor je gemakkelijk van provider kunt wisselen. Dit is de reden waarom providers niet staan te springen: het maakt de overstap naar een andere provider wel erg makkelijk. Apple en Samsung zijn al jarenlang in gesprek met providers om de eSIM breed uit te rollen, maar de telecomsector is nog steeds niet volledig overgestapt naar digitale simkaarten.

De eSIM wordt dan ook nog vaak gebruikt in combinatie met een fysieke simkaart. In de nieuwste iPhones kun je daardoor twee (of drie) telefoonnummers op hetzelfde toestel gebruiken. Alles over dualsim op de iPhone lees je in een apart artikel.

Welke toestellen bevatten een eSIM?

Een eSIM is te vinden in de volgende Apple-producten:

Eerdere iPad-modellen waren wel verkrijgbaar in een Cellular-variant, maar beschikten nog over een fysiek simkaartslot of een Apple SIM (zie verderop). Daarna is Apple bij de iPads volledig overgestapt op de eSIM.

In de Cellular modellen van de Apple Watch is een eSIM aanwezig, maar deze werkt alleen met specifieke providers in het land van aankoop. Koop je je 4G Apple Watch in Frankrijk met een Frans abonnement, dan kun je alleen in Frankrijk gebruik maken van de mobiele dataverbinding. Roaming wordt niet ondersteund. Bij de iPhones en iPads is het juist wél mogelijk om wereldwijd gebruik te maken van de dataverbinding van je eSIM.

Welke providers bieden eSIM-dekking

Als je een data-abonnement voor je eSIM wilt afsluiten kun je alleen terecht bij providers die de eSIM ondersteunen. In Nederland en België vind je diverse providers die eSIM ondersteunen. Lees ons artikel eSIM vergelijken om te achterhalen welke oplossing voor jou het beste is. Daarnaast zijn er enkele internationale aanbieders zoals GigSky, Truphone, KnowRoaming en Flexiroam. De volledige lijst van eSIM-aanbieders vind je hier.

Dualsim signaalsterkte

Hoe zit het met de eSIM in Nederland?

In Nederland zijn vier providers die de eSIM ondersteunen:

Bij deze providers kun je zelf kiezen welk type simkaart je wilt: fysiek of virtueel. Er is geen verschil in prijs, al moet je voor het aanvragen van een eSIM soms wel een klein bedra betalen voor de simkaartwissel. Het voordeel van eSIM is dat je er meteen gebruik van kunt maken en niet hoeft te wachten tot de envelop met fysieke simkaart wordt thuisbezorgd.

Hoe zit het met de eSIM in België?

In België zijn drie providers die de eSIM ondersteunen:

  • Orange
  • Proximus
  • Mobile Vikings

Meer details lees je in ons artikel eSIM vergelijken.

Wat is Apple SIM?

De Apple SIM is een voorloper van de eSIM. Het is een fysieke simkaart, die vrijwel op dezelfde wijze werkt als de elektronische simkaart. Sommige recente iPads bevatten een ingebouwde Apple SIM, waardoor het in feite nauwelijks verschilt van de eSIM. Bij eerdere iPads kun je zelf een Apple SIM plaatsen. Dit is een plastic simkaartje die verkrijgbaar is bij de Apple Stores. Vervolgens kun je een data-abonnement afsluiten bij de partners waar Apple mee samenwerkt, dus GigSky, Truphone of specifieke providers in de hierboven genoemde landen.

Deze modellen hebben een geïntegreerde Apple SIM:

Deze modellen zijn compatibel met de Apple SIM:

  • iPad Pro 2015 (12,9-inch)
  • iPad Air 2
  • iPad 2018
  • iPad 2017
  • iPad mini 4
  • iPad mini 3

De opvolgers hiervan werken met eSIM en vereisen dus niet langer de speciale Apple SIM.

apple-sim-gigsky

Wat zijn eSIM voordelen en nadelen?

De eSIM heeft talloze voordelen, zowel voor gebruikers als voor Apple. Als het traditionele simkaartslot achterwege kan blijven, kan Apple compactere apparaten ontwerpen. Ook biedt het de mogelijkheid om een dualsim iPhone te maken, zonder dat er ruimte hoeft te zijn voor twee fysieke simkaarten. Er is één uitzondering: in China brengt Apple dualsim iPhones uit met twee fysieke simkaartsloten, terwijl voor de rest van de wereld is gekozen voor een combinatie van fysieke simkaart en eSIM.

Voor gebruikers is het voordeel dat je niet meer afhankelijk bent van het fysieke simkaartje van je provider en makkelijker kunt wisselen. Nu duurt het vaak nog dagen voordat je je nieuwe simkaart per post krijgt toegestuurd. Met een eSIM kun je binnen een paar minuten van provider wisselen. De eSIM haalt via een beveiligde verbinding het simprofiel op. Dit is vooral handig bij providers met een korte opzegtermijn.

Een nadeel van eSIM is dat voornamelijk alleen nog de grote providers de virtuele simkaart ondersteunen. Zit je bij een kleinere provider, dan kan je meestal niet voor de eSIM kiezen. Ook in het buitenland worden nog lang niet alle providers ondersteund.

Is een Apple SIM of eSIM handig op vakantie?

De eSIM of Apple SIM biedt vooral gemak als je op rondreis bent door meerdere landen of geen zin hebt om een lokaal simkaartje te regelen. Je kunt in meerdere landen internetten, zonder dat je van simkaart hoeft te wisselen. Neem je bijvoorbeeld een databundel bij GigSky of Truphone, dan ben je meteen online zodra je uit het vliegtuig stapt. Het is duurder dan een lokale simkaart, maar het scheelt ook veel gedoe. In EU-landen is het meestal voordeliger om de databundel van je eigen provider te gebruiken via de persoonlijke hotspot (tethering). Er gelden in de EU immers gunstiger voorwaarden qua roaming en je kunt vaak je databundel van thuis blijven gebruiken, zonder extra kosten.

Een ander voordeel is dat je je eigen nummer op je eSIM kan blijven gebruiken in combinatie met een fysieke simkaart van een lokale aanbieder. Zo blijf je bereikbaar op je eigen nummer via de elektronische simkaart, maar verbruik je data via de fysieke lokale simkaart.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!