iPhone 14 modellen hand

eSIM: alles over de ingebouwde simkaart in Apple-producten

Lees alles over eSIM en Apple SIM, de digitale simkaart in Apple-toestellen. De eSIM is een ingebouwde simkaart in sommige iPhones, iPads en Apple Watch-modellen. In welke landen is eSIM en hoe zit het met eSIM in Nederland?

eSIM en Apple SIM

De eSIM is een ‘digitale’ simkaart die ervoor zorgt dat je gemakkelijker van provider kunt wisselen. Je hebt dan geen traditionele plastic simkaart meer nodig. Steeds meer iPhones zijn dualsim of zijn zelfs geschikt voor meerdere eSIM’s, zodat je naast de fysieke simkaart ook een eSIM kunt gebruiken. Hoe zit het met de eSIM in Nederland en hoe werkt de eSIM in de nieuwste iPhones? In dit uitlegartikel lees je alles over de eSIM, Apple SIM, dualsim en wat je ermee kunt.


Apple introduceerde de Apple simkaart in 2014, gelijktijdig met de iPad Air 2. Aanvankelijk ging het om een losse plastic simkaart, die in bepaalde landen werd meegeleverd bij de 4G-modellen van de iPad. Later werd de Apple SIM ingebouwd in de 4G-modellen van de iPad, waarna uiteindelijk de eSIM volgde. De iPhone XS was de eerste iPhone met eSIM en dus ook dualsim, want je kon er nog steeds een fysiek simkaartje in stoppen. Gaandeweg zijn de mogelijkheden steeds verder uitgebreid. Op de meest recente modellen kun je meerdere eSIM-profielen aanmaken voor verschillende aanbieders, maar je kunt er steeds maar twee actief hebben.

Wat is eSIM?

eSIM is een ingebouwde ‘virtuele’ simkaart voor smartphones, tablets en andere kleine apparaten. Het dient als vervanger voor de fysieke simkaart en is bedacht door de GSMA, een samenwerkingsverband van telecombedrijven.

De eSIM is in feite een ingebouwde SIM-chip, die standaard in je toestel aanwezig is. Voor fabrikanten zoals Apple is een eSIM ideaal, omdat de chip minder ruimte inneemt dan een traditioneel simkaartslot. Vooral bij kleine apparaten zoals de Apple Watch is er nauwelijks ruimte voor een volledig simkaartslot. Op de iPhone vind je vaak beide oplossingen naast elkaar in de vorm van dualsim: er is nog wel een fysieke simkaart aanwezig, maar daarnaast kun je één of twee eSIM’s actief hebben. Veel Nederlandse en Belgische providers bieden al eSIM aan voor hun abonnementen en daarnaast zijn er internationale aanbieders zoals Truphone en GigSky. Een eSIM voor de iPhone is NIET te gebruiken op de Apple Watch.

Een eSIM werkt met netwerken van meerdere providers, waardoor je gemakkelijk van provider kunt wisselen. Dit is de reden waarom providers niet stonden te popelen om eraan mee te doen: het maakt de overstap naar een andere provider wel erg makkelijk. Apple en Samsung zijn al jarenlang in gesprek met providers om de eSIM breed uit te rollen, maar de telecomsector is nog steeds niet helemaal klaar om volledig over te stappen naar digitale simkaarten.

De eSIM wordt dan ook nog vaak gebruikt in combinatie met een fysieke simkaart. In de nieuwste iPhones kun je daarmee twee (of drie) telefoonnummers op hetzelfde toestel gebruiken. Alles over dualsim op de iPhone lees je in een apart artikel.

Bekijk ook

Dualsim op de iPhone gebruiken: zo doe je dat

Recente iPhones beschikken over een dualsim-functie. Naast het normale simkaartslot zit er ook een eSIM in, waarmee je een tweede nummer kunt toevoegen. In deze tip leggen we je uit hoe je de eSIM dualsim instelt en gebruikt.

Welke toestellen bevatten een eSIM?

Een eSIM is te vinden in de volgende Apple-producten:

Eerdere iPad-modellen waren wel verkrijgbaar in een Cellular-variant, maar beschikten over een fysiek simkaartslot of hadden een ingebouwde Apple SIM (zie verderop). Later is Apple bij de iPads volledig overgestapt op de eSIM.

In de Cellular modellen van de Apple Watch is een speciaal type eSIM aanwezig, die je sinds watchOS 9 ook met internationale roaming kunt gebruiken. Zoals al eerder aangegeven is je de normale eSIM die in de iPhone wordt gebruikt niet geschikt voor de Apple Watch. Dit werkt alleen bij lokale providers die het expliciet ondersteunen. Zo biedt Vodafone wel de eSIM op de iPhone aan, maar biedt geen ondersteuning voor de Apple Watch eSIM.

Welke providers bieden eSIM-dekking?

Als je een data-abonnement voor je eSIM wilt afsluiten kun je terecht bij providers en diverse andere aanbieders die de eSIM ondersteunen. In Nederland en België kun je een eSIM voor dagelijks gebruik krijgen via vrijwel elke provider. Ga je op vakantie, dan is een eSIM van een internationale aanbieder vaak goedkoper. Voorbeelden zijn GigSky, Truphone, KnowRoaming en Flexiroam. Maar we hebben ook goede ervaringen met lokale providers die goedkope wereldwijde eSIM-dekking aanbieden, zoals Three (Hongkong). Je kunt deze eSIM bijna wereldwijd gebruiken, ook als je bijvoorbeeld een reis naar Bali of Australië gaat maken. De volledige lijst van eSIM-aanbieders vind je hier:

 • Airalo
 • AIRSIMe
 • aloSIM
 • BNESIM
 • BreatheSIM
 • DENT Wireless
 • Flexiroam
 • GigSky
 • GoMoWorld
 • MTX Connect
 • Redtea Mobile
 • Soracom Mobile
 • Truphone
 • UPeSIM
 • Ubigi
 • USIMS
 • Webbing
 • Yesim

Lees ons artikel eSIM vergelijken om te achterhalen welke oplossing voor jou het beste is.

Bekijk ook

eSIM vergelijken: wie biedt de beste eSIM voor de iPhone, thuis en op reis?

Ben je op zoek naar een eSIM? Dan zijn er diverse aanbieders waar je uit kan kiezen. In dit artikel vergelijken we de eSIM bij diverse providers, zowel voor data als alles-in-één bundels. We zetten de verschillen tussen eSIM bij de providers op een rij.
Dualsim signaalsterkte

Hoe zit het met de eSIM in Nederland?

In Nederland zijn vier providers die de eSIM ondersteunen:

Bij deze providers kun je zelf kiezen welk type simkaart je wilt: fysiek of virtueel. Er is geen verschil in prijs, al moet je voor het aanvragen van een eSIM soms wel een klein bedrag betalen voor de simkaartwissel. Het voordeel van eSIM is dat je er meteen gebruik van kunt maken en niet hoeft te wachten tot de envelop met fysieke simkaart wordt thuisbezorgd. In onze eSIM FAQ lees je hoe je je fysieke simkaart bij je eigen provider kunt overzetten naar een eSIM.

Hoe zit het met de eSIM in België?

In België zijn drie providers die de eSIM ondersteunen:

Meer details lees je in ons artikel eSIM vergelijken.

Bekijk ook

eSIM vergelijken: wie biedt de beste eSIM voor de iPhone, thuis en op reis?

Ben je op zoek naar een eSIM? Dan zijn er diverse aanbieders waar je uit kan kiezen. In dit artikel vergelijken we de eSIM bij diverse providers, zowel voor data als alles-in-één bundels. We zetten de verschillen tussen eSIM bij de providers op een rij.

Wat is Apple SIM?

De Apple SIM was een voorloper van de eSIM. Het was een fysieke simkaart, die vrijwel op dezelfde wijze werkt als de elektronische simkaart. Sommige iPads werden geleverd met Apple SIM, die qua werkwijze nauwelijks verschilt van de eSIM. Vervolgens kon je een data-abonnement afsluiten bij partners zoals GigSky en Truphone. Nieuwere iPads hebben een eSIM.

Deze modellen hebben nog wel een geïntegreerde Apple SIM:

Bij deze modellen kon je een plastic Apple SIM gebruiken:

 • iPad Pro 2015 (12,9-inch)
 • iPad Air 2
 • iPad 2018
 • iPad 2017
 • iPad mini 4
 • iPad mini 3

De opvolgers hiervan werken met eSIM en vereisen dus niet langer de speciale Apple SIM.

apple-sim-gigsky

Wat zijn eSIM voordelen en nadelen?

De eSIM heeft talloze voordelen, zowel voor gebruikers als voor Apple. Als het traditionele simkaartslot achterwege kan blijven, kan Apple compactere apparaten ontwerpen. Ook biedt het de mogelijkheid om een dualsim iPhone te maken, zonder dat er ruimte hoeft te zijn voor twee fysieke simkaarten. Er is één uitzondering: in China brengt Apple dualsim iPhones uit met twee fysieke simkaartsloten, terwijl voor de rest van de wereld is gekozen voor een combinatie van fysieke simkaart en eSIM.

Voor gebruikers is het voordeel dat je niet meer afhankelijk bent van het fysieke simkaartje van je provider en makkelijker kunt wisselen. Nu duurt het vaak nog dagen voordat je je nieuwe simkaart per post krijgt toegestuurd. Met een eSIM kun je binnen een paar minuten van provider wisselen. De eSIM haalt via een beveiligde verbinding het simprofiel op. Dit is vooral handig bij providers met een korte opzegtermijn.

Een nadeel van eSIM is dat voornamelijk alleen nog de grote providers de virtuele simkaart ondersteunen. Zit je bij een kleinere provider, dan kan je meestal niet voor de eSIM kiezen. Ook in het buitenland worden nog lang niet alle providers ondersteund.

Een ander nadeel is dat je snel extra kosten kunt maken als je niet goed oplet bij het gebruik van je eSIM. Check de voorwaarden van je provider om te zien welke regels er gelden en welke verantwoordelijkheden je zelf hebt om extra kosten te voorkomen.

Is een eSIM handig op vakantie?

De eSIM biedt vooral gemak als je op rondreis bent door meerdere landen of geen zin hebt om een lokaal simkaartje te regelen. Je kunt in meerdere landen internetten, zonder dat je van simkaart hoeft te wisselen. Neem je bijvoorbeeld een databundel bij GigSky of Truphone, dan ben je meteen online zodra je uit het vliegtuig stapt. Het is duurder dan een lokale simkaart, maar het scheelt ook veel gedoe. In EU-landen is het meestal voordeliger om de databundel van je eigen provider te gebruiken via de persoonlijke hotspot (tethering). Er gelden in de EU immers gunstiger voorwaarden qua roaming en je kunt vaak je databundel van thuis blijven gebruiken, zonder extra kosten.

Een ander voordeel is dat je je eigen nummer op je eSIM kan blijven gebruiken in combinatie met een fysieke simkaart van een lokale aanbieder. Zo blijf je bereikbaar op je eigen nummer via de elektronische simkaart, maar verbruik je data via de fysieke lokale simkaart. Meer hierover lees je in ons artikel eSIM op vakantie. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van satelliet-internet via Starlink en andere aanbieders.

Bekijk ook

Zo handig is de eSIM op vakantie

Ben jij op vakantie altijd druk met het wisselen van simkaartjes? Dankzij de eSIM in recente iPhones is dat niet meer nodig. Maar hoe handig is het? Wij namen de proef op de som en reisden af naar twee regio's waar dataverbruik relatief duur is.