Apple News+ met Wired.

Apple News+ officieel: alles over deze nieuwe dienst voor tijdschriftartikelen

Apple heeft Apple News+ aangekondigd. Daarbij kun je voor een vast bedrag van $9,99 per maand tijdschriftartikelen lezen in de Apple News-app (die overigens nog niet in Nederland beschikbaar is). Er zitten ook enkele kranten in, zoals de LA Times en Wall Street Journal.

Apple News+ voor tijdschriften

Apple gaat in de Apple News-app voortaan ook tijdschriftartikelen aanbieden en noemt dit News+. Het is gebaseerd op de overname van Texture, dat zichzelf in het verleden een ‘Netflix voor magazines’ noemde. Je betaalde een vast bedrag per maand om onbeperkt te kunnen lezen en dat is ook bij Apple News+ het geval.

Apple News+ op verschillende apparaten.

Apple News+ bevat meer dan 300 tijdschriften in één bundel. Vogue, People, Wired, Sports Illustrated, Men’s Health, Bon Appétit, Fast Company, National Geographic, Shape en andere populaire publieksbladen doen mee. De dienst kost $9,99 per maand in de VS en Canada en komt in het najaar van 2019 naar Australië en Europa, waarbij het Verenigd Koninkrijk als eerste aan de beurt is. Het is nog maar de vraag of andere Europese landen snel zullen volgen, want Apple lijkt geen haast te hebben met de uitrol van Apple News (de overkoepelende dienst).

Artikel in Apple News+ op een iPad.

Apple News+ concurreert met Blendle

News+ is te vinden op een apart tabblad binnen de Apple News-app. De tijdschriften zijn te herkennen aan de kleurrijke covers. Het doet allemaal erg denken aan het Nederlandse Blendle, met één verschil: Blendle is in Nederland te lezen en bevat tijdschriften in de eigen taal, terwijl Apple News+ aanvankelijk alleen in Engelstalige landen te gebruiken is voor tijdschriften in het Engels en Frans.

Apple News-app met magazines.

Bij Apple News+ krijg je net als bij Blendle persoonlijke aanbevelingen. Dit gebeurt bij Apple op je toestel, niet op een server. Apple weet dus niet wat je leuk vindt en wat je leest. De eerste maand is bij Apple gratis en delen binnen het gezin (Family Sharing) wordt ook ondersteund. De dienst is per direct verkrijgbaar in de VS. Australië en de UK volgen later.

Apple News+ magazines.

Apple News als nieuwsdienst

Apple News is een app waarmee je allerlei nieuwsberichten en artikelen kunt lezen. De app doet denken aan Flipboard en soortgelijke apps, die al veel langer bestaan. Maar er zijn ook duidelijke verschillen. Apple News is de opvolger van de eerder verschenen app Kiosk (het Engels: Newsstand) en is gebaseerd op technologie van het Nederlandse bedrijf PRSS dat Apple in 2014 overnam. In 2019 is Apple van plan om deze dienst uit te breiden met een abonneedienst voor nieuws genaamd Apple News Magazines. Op deze pagina lees je alles over de Apple News-app: wat kun je ermee, hoe gebruik je het en wat heb je eraan vanuit Nederland en België?

Wat is Apple News?

Apple News is sinds iOS 9 aanwezig op de iPhone en iPad, maar alleen in landen waar het officieel wordt ondersteund. Anno 2019 gaat het om drie Engelstalige landen. De app verzamelt alle nieuwsartikelen die je wilt lezen van bekende nieuwsbronnen zoals CNN en Wired. De artikelen die je te zien krijgt zijn gebaseerd op de onderwerpen die jij interessant vindt. Het voordeel is dat je niet meerdere apps hoeft te bezoeken om op de hoogte te blijven. Net als in Flipboard zijn de artikelen mooi opgemaakt, met grote foto’s. Je bepaalt zelf welke nieuwsbronnen je toevoegt.

Apple News

Je kunt in de Nieuws-app kiezen uit meerdere nieuwsbronnen en onderwerpen, zoals reizen, wetenschap en koken. In de sectie ‘For You’ (‘Voor jou’) krijg je artikelen te zien, die aansluiten op jouw interesses. Uitgevers kunnen de artikelen rechtstreeks in de News-app beschikbaar stellen via hun RSS-feed of verpakken in Apple News Formaat, een speciaal bestandsformaat waarbij ze meer controle hebben over de opmaak en branding.

Apple News in Nederland

Apple News is alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn geen aanwijzingen dat er snel een uitrol naar Nederland, België en andere landen aan komt. Wil je Apple News in Nederland gebruiken, dan kan dat via een omweg die we in onderstaand artikel uitleggen. Wel is er in Nederland een Apple News-widget waarmee je in het berichtencentrum willekeurige nieuwsartikelen krijgt voorgeschoteld. Dit werkt echter op een andere manier: de berichten zijn niet aangepast aan je persoonlijke interesses en je kunt ook niet bepalen welke berichten je te zien krijgt.

Apple News als opvolger van Newsstand in 2015

Apple kondigde Newsstand in oktober 2011 aan, als oplossing om kranten en tijdschriften op één centrale plek aan te bieden. Je kon er losse nummers van kranten en tijdschriften aanschaffen en abonnee worden. Een erg groot succes was het niet, omdat uitgevers klaagden over de slechte vindbaarheid van titels en het feit dat ze niet konden beschikken over contactgegevens van lezers. Daardoor konden ze lezers niet benaderen voor marketingacties.

In 2015 werd Newsstand vervangen door de Apple News-app, waarbij je nog steeds al je nieuws op één centrale plek vindt. Maar je kunt er niet betalen voor artikelen of betaald abonnee worden. Inmiddels zijn er nieuwe aanbieders ontstaan waarbij dat wel kan, zoals het Nederlandse Blendle.

Apple News voor uitgevers

In principe kan iedere uitgever meedoen aan Apple News, al gelden er wel strenge regels over publicaties die bijvoorbeeld haat zaaien of naaktbeelden bevatten. Daarnaast werkt Apple samen met traditionele uitgevers en nieuwsorganisaties zoals Time, Wired, Vanity Fair, CNN, The Atlantic, ESPN, BuzzFeed, Quartz en NPR. Ook kleinere blogs zoals Daring Fireball doen mee.

Apple News op de iPhone gebruiken.

Elke uitgever of blogger kan zich aanmelden voor Apple News, ongeacht of je een grote of kleine website hebt. Zelfs mensen met een persoonlijke blog kunnen meedoen. Je moet wel beschikken over een website met artikelen, die je met anderen wilt delen.

Vervolgens kun je je als volgt aanmelden:

  1. Ga naar Apple’s News Publisher-portaal.
  2. Meld je aan met jouw Apple ID en wachtwoord. Dit is het Apple ID dat gekoppeld zal zijn aan jouw publicatie.
  3. Stem in met de gebruikersvoorwaarden.
  4. Vul je gegevens in, zoals naam van de publicatie, adres, telefoonnummer en meer.
  5. Geef aan wat de naam van jouw kanaal is en het website-adres.
  6. Je geeft ook aan voor welk publiek het kanaal bedoeld is en in welke taal je zult publiceren.
  7. Eventueel kun je meerdere kanalen instellen, door op ‘Create New Channel’ te klikken.

Daarna is het een kwestie van afwachten, totdat Apple je goedkeurt. Omdat de Apple News-app alleen in Engelstalige landen beschikbaar is, zul je nog geen toegang krijgen als je een publicatie in het Nederlands maakt.

Apple News Magazines gelekt

Na de goedkeuring heb je twee opties:

  • Eenvoudig beginnen met het RSS-formaat, net zoals Flipboard.
  • Tekst opmaken in Apple News Format.

Dit laatste is iets ingewikkelder, maar levert wel mooiere opmaak op. Met Apple News Format kunnen uitgevers mooie layouts maken, met eigen lettertypes, uitgebreide fotogalerijen, video’s en animaties. Het bestandsformaat is geoptimaliseerd voor de iPhone en iPad. De News-app zorgt dat het er op alle apparaten mooi uitziet. Uitgevers krijgen ook gereedschappen om statistieken te meten, bijvoorbeeld hoeveel interactie de lezers vertonen, welke artikelen lezen ze en hoe vaak ze een bepaald artikel openen. Het gaat hier om anonieme data, dus Apple kan niet zien dat jij een bepaald artikel hebt gelezen.

macOS Mojave met Apple News

Meer over nieuws lezen op de iPhone en iPad:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019