apple-wwdc-news-app

Apple News

Apple News is de nieuws-app sinds iOS 9. Je kunt hiermee artikelen van kranten, tijdschriften, blogs en websites lezen. Lees er alles over in deze uitleg!

Apple News is een compleet nieuwe app in iOS 9. Deze app is gebaseerd op de voormalige Nederlandse app PRSS, dat Apple in 2014 overnam. De app lijkt in op Flipboard, maar er zijn ook duidelijke verschillen. In dit dossier lees je alles over de Apple News-app: wat kun je ermee, wanneer kunnen we er gebruik van maken en hoe kun je als uitgever meedoen?

nieuws-app-ios-9-1

Apple News als opvolger van Newsstand

In iOS 9 komt er een nieuwe app bij: Nieuws. Deze app verzamelt alle nieuwsartikelen die je wilt lezen, van bekende nieuwsbronnen zoals Wired en CNN en van weblogs. De artikelen die je ziet zijn gebaseerd op de onderwerpen die jij het meest interessant vindt. Je hoeft dan niet langer meerdere apps te bezoeken om op de hoogte te blijven. Net als in Flipboard zijn de artikelen mooi opgemaakt, met grote foto’s.

Apple News: nog niet in Nederland

Apple News gaat van start in enkele Engelstalige landen: de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Nederland en België zijn later aan de beurt. Als iPhone-gebruiker kun je er nauwelijks omheen en dat is ook precies wat Apple voor ogen heeft. De Nieuws-app vervangt de Kiosk (Newsstand) in iOS, die de afgelopen jaren in de vergetelheid was geraakt. Apple kondigde Newsstand in oktober 2011 aan, als oplossing om kranten en tijdschriften op één centrale plek aan te bieden. Je kon er losse nummers van kranten en tijdschriften aanschaffen en abonnementen afsluiten. Die functie wordt in iOS 9 overgenomen door de Nieuws-app. Het is nog steeds mogelijk om losse nieuwsapps te maken, maar zoek je als gebruiker een centrale plek voor nieuws- en achtergrondartikelen, dan moet je straks in de Nieuws-app van iOS 9 zijn.

nieuws-app-ios-9-2

Apple News: iedereen kan meedoen

Apple gaat de Nieuws-app openstellen voor vrijwel iedereen, al vermoeden we wel dat er strenge regels zullen zijn over naakt, discriminatie en haat. Apple News zal standaard in iOS 9 aanwezig zijn en bereikt dus meteen al veel meer mensen dan concurrent Flipboard. Apple gaat samenwerken met een aantal uitgevers, zoals Time, Wired, Vanity Fair, CNN, The Atlantic, ESPN, BuzzFeed, Quartz, NPR en Daring Fireball. Het gaat dus om traditionele nieuwsorganisaties en blogs.

nieuws-app-ios-9-3

Apple News: zo werkt het

Je kunt in de Nieuws-app kiezen uit meerdere nieuwsbronnen en onderwerpen, zoals reizen, wetenschap en koken. In de sectie ‘For You’ krijg je vervolgens artikelen te zien, die aan jouw smaak voldoen. Uitgevers kunnen de artikelen rechtstreeks in de Nieuws-app beschikbaar stellen of verpakken in Apple News Formaat, een speciaal bestandsformaat waarbij ze meer controle hebben over de opmaak en branding.

Met Apple News Format kun je mooie layouts maken, met eigen lettertypes, uitgebreide fotogalerijen, video’s en animaties. Het bestandsformaat is geoptimaliseerd voor de iPhone, iPad en iPod touch. Je bewerkt het eenmalig en de Nieuws-app zorgt dat het er op alle apparaten mooi uitziet. Je krijgt ook gereedschappen om statistieken te meten, bijvoorbeeld hoeveel interactie de lezers vertonen, welke artikelen lezen ze en hoe vaak openen ze een bepaald artikel?

apple-nieuws-iphone-ipad

Apple News: twee varianten

Geïnteresseerde ontwikkelaars kunnen via de News Publisher (in feite via iCloud) toestemming vragen om artikelen te gaan aanleveren. Vervolgens zijn er twee opties:

  • Eenvoudig beginnen met het RSS-formaat, net zoals Flipboard.
  • Tekst opmaken in Apple News Format.

Dit laatste is iets ingewikkelder, maar levert wel mooiere opmaak op.

Geld verdienen met Apple News

Als je zelf reclame bij de artikelen zet, mag je 100% van de opbrengst houden. Dat is dus heel aantrekkelijk. Heb je geen zin of geen tijd om zelf advertenties te verkopen, dan kan het ook via Apple’s iAd. Je krijgt dan de gebruikelijke 70% van de opbrengsten, terwijl de overige 30% naar Apple gaat.

Aanmelden voor Apple News

Iedereen kan zich aanmelden voor Apple News, ongeacht of je een grote of kleine uitgever bent. Zelfs mensen met een persoonlijke blog kunnen meedoen. Je moet wel beschikken over een website met artikelen, die je met anderen wilt delen.

Vervolgens kun je je aanmelden:

  1. Ga naar Apple’s News Publisher-portaal.
  2. Meld je aan met jouw Apple ID en wachtwoord. Dit is het Apple ID dat gekoppeld zal zijn aan jouw publicatie.
  3. Stem in met de gebruikersvoorwaarden.
  4. Vul je gegevens in, zoals naam van de publicatie, adres, telefoonnummer en meer.
  5. Geef aan wat de naam van jouw kanaal is en het website-adres.
  6. Je geeft ook aan voor welk publiek het kanaal bedoeld is en in welke taal je zult publiceren.
  7. Eventueel kun je meerdere kanalen instellen, door op ‘Create New Channel’ te klikken.

Vervolgens is het een kwestie van afwachten, totdat Apple je goedkeurt. Omdat de Nieuws-app eerst van start zal gaan in de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk is de kans klein dat je als Nederlandse of Belgische publicatie al snel wordt goedgekeurd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017