Apple News+

Apple News: alles over deze nieuwsdienst en app

Apple News is een app waarmee je artikelen van kranten, tijdschriften, blogs en websites kunt lezen. De app is te gebruiken in een beperkt aantal landen, maar via een omweg kun je er ook in Nederland en Belgiƫ gebruik van maken. Daarnaast is er de betaalde dienst News+.

Apple News als nieuwsdienst

Apple News is een app waarmee je allerlei nieuwsberichten en artikelen uit verschillende bronnen kunt lezen. De app verscheen voor het eerst in 2015 en is alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Later volgde in 2019 een betaalde variant onder de naam Apple News+. Op deze pagina lees je alles over de Apple News-app: wat kun je ermee, hoe gebruik je het en wat heb je eraan vanuit Nederland en België?

Wat is Apple News?

Apple experimenteerde al een tijdje met een dienst voor tijdschriftartikelen, genaamd Kiosk/Newsstand. In 2015 kreeg deze dienst een herstart onder de naam Apple News. Het is gebaseerd op technologie van het Nederlandse bedrijf PRSS dat Apple een jaar eerder overnam. Apple News is sinds iOS 9 (2015) standaard aanwezig op elke iPhone en iPad, maar alleen in landen waar het officieel wordt ondersteund. Het gaat om een beperkt rijtje Engelstalige landen:

 • Verenigde Staten
 • Canada
 • Verenigd Koninkrijk
 • Australië
Apple News-app

Het uiterlijk van de app doet denken aan Flipboard en soortgelijke apps. Apple News verzamelt nieuwsartikelen van bekende nieuwsbronnen zoals CNN en Wired, op basis van de onderwerpen die jij interessant vindt. Het voordeel is dat je niet meerdere apps hoeft te bezoeken om op de hoogte te blijven. Net als in Flipboard worden de artikelen mooi weergegen, met grote foto’s. Je bepaalt zelf welke nieuwsbronnen je toevoegt.

Apple News+ op verschillende apparaten.

Je kunt in de Nieuws-app kiezen uit meerdere nieuwsbronnen en onderwerpen, zoals reizen, wetenschap en koken. In de sectie ‘For You’ (‘Voor jou’) krijg je artikelen te zien, die aansluiten op jouw interesses. Uitgevers kunnen de artikelen rechtstreeks in de News-app beschikbaar stellen via hun RSS-feed of verpakken in Apple News Formaat, een speciaal bestandsformaat waarbij ze meer controle hebben over de opmaak en branding.

Apple News in Nederland en België

Apple News is alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Er zijn geen aanwijzingen dat er ooit nog een uitrol naar niet-Engelstalige landen komt, zoals Nederland en België. Wil je Apple News in Nederland gebruiken, dan kan dat via een omweg die we in onderstaand artikel uitleggen.

Apple biedt in Nederland wel een Apple News-widget aan, waarmee je willekeurige nieuwsartikelen krijgt voorgeschoteld. Veel mensen denken dat dit Apple News is, maar het is toch iets anders. De berichten zijn niet aangepast aan je persoonlijke interesses en je kunt ook niet bepalen welke berichten je te zien krijgt.

Bekijk ook

Zo gebruik je de Apple News-app in Nederland en Belgiƫ

Benieuwd naar de Apple News-app? De News-app is (nog) niet officieel beschikbaar in Nederland en Belgiƫ, maar is al wel te gebruiken. In deze tip lees je hoe je het werkend krijgt op zowel de iPhone, iPad als Mac.

Apple News+ voor tijdschriften

Apple heeft in 2019 News+ toegevoegd. Daarbij kun je voor een vast bedrag van $9,99 per maand tijdschriftartikelen lezen in de Apple News-app. Er zitten ook enkele kranten in, zoals de LA Times en Wall Street Journal. Het is gebaseerd op de overname van Texture, dat zichzelf in het verleden een ‘Netflix voor magazines’ noemde.

Apple News+

Apple News+ bevat meer dan 300 tijdschriften in één bundel. Vogue, People, Wired, Sports Illustrated, Men’s Health, Bon Appétit, Fast Company, National Geographic, Shape en andere populaire publieksbladen doen mee. De dienst kost $9,99 per maand in de VS en Canada is sinds het najaar van 2019 ook af te sluiten in Australië en het Verenigd Koninkrijk. Niet-Engelstalige landen zijn voorlopig nog niet aan de beurt.

Apple News+ concurreert met Blendle

News+ is te vinden op een apart tabblad binnen de Apple News-app. De tijdschriften zijn te herkennen aan de kleurrijke covers. Het doet allemaal erg denken aan het Nederlandse Blendle, waarmee je ook voor een vast bedrag per maand kunt lezen. Voorheen kon je bij Blendle ook losse artikelen kopen, maar dat verdienmodel bleek uiteindelijk niet vol te houden.

Toch zijn er verschillen: Blendle wat meer gericht op Nederland en België en bevat tijdschriften in de eigen taal, terwijl Apple News+ alleen in Engelstalige landen te gebruiken is.

Bij Apple News+ krijg je persoonlijke aanbevelingen, die lokaal op je toestel worden samengesteld. Apple weet dus niet wat je leuk vindt en wat je leest, maar kan wel aanbevelingen geven. De eerste maand is gratis en delen binnen het gezin (Family Sharing) wordt ook ondersteund.

Apple News als opvolger van Newsstand in 2015

Apple kondigde Newsstand in oktober 2011 aan, als oplossing om kranten en tijdschriften op één centrale plek aan te bieden. Je kon er losse nummers van kranten en tijdschriften aanschaffen en abonnee worden. Een erg groot succes was het niet, omdat uitgevers klaagden over de slechte vindbaarheid van titels en het feit dat ze niet konden beschikken over contactgegevens van lezers. Daardoor konden ze lezers niet benaderen voor marketingacties.

In 2015 werd Newsstand vervangen door de Apple News-app, waarbij je nog steeds al je nieuws op één centrale plek vindt. Maar je kunt er niet betalen voor artikelen of betaald abonnee worden.

Apple News voor uitgevers

In principe kan iedere uitgever meedoen aan Apple News, al gelden er wel strenge regels over publicaties die bijvoorbeeld haat zaaien of naaktbeelden bevatten. Daarnaast werkt Apple samen met traditionele uitgevers en nieuwsorganisaties zoals Time, Wired, Vanity Fair, CNN, The Atlantic, ESPN, BuzzFeed, Quartz en NPR. Ook kleinere blogs zoals Daring Fireball doen mee.

Elke uitgever of blogger kan zich aanmelden voor Apple News, ongeacht of je een grote of kleine website hebt. Zelfs mensen met een persoonlijke blog kunnen meedoen. Je moet wel beschikken over een website met artikelen, die je met anderen wilt delen.

Vervolgens kun je je als volgt aanmelden:

 1. Ga naar Apple’s News Publisher-portaal.
 2. Meld je aan met jouw Apple ID en wachtwoord. Dit is het Apple ID dat gekoppeld zal zijn aan jouw publicatie.
 3. Ga akkoord met de gebruikersvoorwaarden.
 4. Vul je gegevens in, zoals naam van de publicatie, adres, telefoonnummer en meer.
 5. Geef aan wat de naam van jouw kanaal is en het website-adres.
 6. Je geeft ook aan voor welk publiek het kanaal bedoeld is en in welke taal je zult publiceren.
 7. Eventueel kun je meerdere kanalen instellen, door op ‘Create New Channel’ te klikken.

Daarna is het een kwestie van afwachten, totdat Apple je goedkeurt. Omdat de Apple News-app alleen in Engelstalige landen beschikbaar is, zul je nog geen toegang krijgen als je een publicatie in het Nederlands maakt.

Na de goedkeuring heb je twee opties:

 • Eenvoudig beginnen met het RSS-formaat, net zoals Flipboard.
 • Tekst opmaken in Apple News Format.

Dit laatste is iets ingewikkelder, maar levert wel mooiere opmaak op. Met Apple News Format kunnen uitgevers mooie layouts maken, met eigen lettertypes, uitgebreide fotogalerijen, video’s en animaties. Het bestandsformaat is geoptimaliseerd voor de iPhone en iPad. De News-app zorgt dat het er op alle apparaten mooi uitziet. Uitgevers krijgen ook gereedschappen om statistieken te meten, bijvoorbeeld hoeveel interactie de lezers vertonen, welke artikelen lezen ze en hoe vaak ze een bepaald artikel openen. Het gaat hier om anonieme data, dus Apple kan niet zien dat jij een bepaald artikel hebt gelezen.

macOS Mojave met Apple News

Meer over nieuws lezen op de iPhone en iPad:

Bekijk ook

Tijdschriften lezen op iPad en iPhone: zo lees je Nederlandse bladen

Nederlandse tijdschriften lezen op iPad en iPhone: welke diensten zijn er zoal en hoe lees je ze op de iPhone en iPad? Deze gids geeft uitleg over de mogelijkheden, ook voor Belgiƫ!