Apple News op de Mac, iPhone en iPad

Zo gebruik je de Apple News-app in Nederland en België

Benieuwd naar de Apple News-app? De News-app is (nog) niet officieel beschikbaar in Nederland en België, maar is al wel te gebruiken. In deze tip lees je hoe je het werkend krijgt op zowel de iPhone, iPad als Mac.

De Apple News-app is officieel te gebruiken in de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk en enkele andere landen. Ben je benieuwd hoe deze app werkt en hoe hij eruit ziet, dan kun je Apple News ook in Nederland en België bekijken. Dat kan zowel op de iPhone, iPad en op de Mac.

Apple News-widget: gewoon in Nederland

In Nederland is al veel langer een nieuwswidget beschikbaar, waar ook het logo van Apple News op staat. Er staat Nederlands nieuws in, maar dit is niet de ‘echte’ Apple News-app, die veel uitgebreider is. Je kunt deze widget in drie formaten gebruiken: 1×1, 1×2 en 2×2. Instellen doe je op de gebruikelijke manier voor iPhone-widgets.

Apple News widgets

Apple News-app op iPhone en iPad

De volledige app is alleen beschikbaar in een beperkt aantal landen. Op Nederlandse en Belgische iPhones is de app verborgen, tenzij je de volgende stappen onderneemt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Selecteer Algemeen en tik op Taal en regio > Regio.
  3. Selecteer bijvoorbeeld Verenigde Staten. Je iPhone of iPad wisselt nu naar de nieuwe regio.
  4. De widget zal nu Amerikaans nieuws in het Engels tonen. Tik op de widget om de achterliggende app te openen.
Apple News in Nederland

Heb je geen widget, dan zul je handmatig naar de nieuw toegevoegde News-app moeten zoeken, bijvoorbeeld via Spotlight.

Apple News in Nederland

Nadat je de app één keer hebt opgestart, staat deze voortaan automatisch op je beginscherm. Houd er wel rekening mee dat alle artikelen in het Engels zijn en dat sommige onderdelen niet te gebruiken zijn, ook al staat je regio ingesteld op Verenigde Staten. Dit geldt bijvoorbeeld voor het kanaal ‘Apple News Spotlight’ op de screenshots hieronder. Je kunt met filters aangeven dat je vooral nieuws van een bepaalde regio wil zien, bijvoorbeeld San Francisco of New York. Er is ook nog een betaald lidmaatschap, genaamd News+.

Door het veranderen van je regio verschijnen er soms nog een aantal andere zaken. Dit is het geval wanneer Apple een nieuwe functie op dat moment alleen in de Verenigde Staten heeft uitgerold. Gebruik je de News-app niet, dan raden we sowieso aan om de regio weer op Nederland te zetten.

Let op: Het gaat dus alleen om de Apple News-app, niet de bijbehorende widget. De widget is voor iedereen in te stellen, ook in Nederland en België. Meer over het instellen van widgets op je iPhone en iPad lees je in onze tip.

Bekijk ook

Alles over widgets op iPhone en iPad

Widgets zijn kleine handige blokken met informatie. Je vindt ze op het beginscherm en op het toegang apps op het toegangsscherm en beginscherm, waarmee je snel bepaalde informatie kunt opzoeken. Hoe gebruik je widgets en hoe stel je deze in? En wat heb je eraan? Dat lees je in deze gids.

Apple News-app gebruiken op de Mac

Op de Mac kun je ook de News-app gebruiken, maar hij ook hier wat verborgen. Je gebruikt de app als volgt:

  1. Open de Finder en klik in de linkerkolom op Apps.
  2. Voer de toetscombinatie Command + Shift + . (punt) in om verborgen bestanden te tonen.
  3. De News-app verschijnt nu in de zoekresultaten. Dubbelklik om hem te openen.
  4. Wil je de app eenvoudiger openen, sleep hem dan naar je Dock of bureaublad. De app zal niet in Launchpad verschijnen.
Apple News op de Mac in Nederland

Ook hier geldt dat niet alle functies beschikbaar zijn en dat je mogelijk niet alle verhalen kan lezen. Het is op de Mac dus niet nodig om je regio aan te passen. Als je de app vaker wil gebruiken zonder dat je telkens deze stappen hoeft te volgen, kun je de app vanuit de Finder naar je Dock slepen. Hij blijft dan altijd beschikbaar.

Alles over Apple News lees je in ons overzicht.

Bekijk ook

Apple News: alles over deze nieuwsdienst en app

Apple News is een app waarmee je artikelen van kranten, tijdschriften, blogs en websites kunt lezen. De app is te gebruiken in een beperkt aantal landen, maar via een omweg kun je er ook in Nederland en België gebruik van maken. Daarnaast is er de betaalde dienst News+.