Siri op de Apple TV met tvOS 15.

Zo werkt Siri op de Apple TV: dit kun je allemaal vragen

Siri werkt op de Apple TV, zodat je vragen kan stellen en films en series kunt opzoeken. In deze tip lees je hoe Siri op de Apple TV werkt, hoe je het instelt en wat je kunt vragen.

De Apple TV werkt vanaf de vierde generatie samen met Siri. Hierdoor kun je allerlei informatie opvragen, je HomeKit-accessoires bedienen en films en series opzoeken. Hoe stel je Siri in en welke opdrachten kun je allemaal gebruiken? In deze tip lees je er alles over.

Siri op Apple TV

De slimme assistent gebruik je niet alleen op je iPhone, iPad, Apple Watch en Mac, maar ook op de Apple TV. Met de Siri Remote spreek je de commando’s uit, waarna de assistent op het scherm het antwoord geeft. Siri op de Apple TV praat niet terug, maar geeft alleen met tekst op het scherm antwoord op je vragen.

Siri instellen op de Apple TV

Siri op de Apple TV ondersteunt meerdere talen, waaronder Engels, Duits, Frans, Spaans en Nederlands. Je kunt de Nederlandse Siri inschakelen op een Nederlands account en vanaf tvvOS 15.2 ook op een Belgisch account.

Siri op de Apple TV instellen.

Zodra je de Apple TV voor het eerst aanzet, wordt bij het opstarten al gevraagd of je Siri wil inschakelen. Wil je dit later doen, dan doe je dat als volgt:

 1. Ga op je Apple TV naar Instellingen > Algemeen.
 2. Scroll naar onderen bij het kopje Siri en zet deze aan.
 3. Kies bij Taal eventueel de gewenste taal (voor Nederland is dat Nederlands (Nederland)).

Siri op de Apple TV instellen in België

Met ingang van tvOS 15.2 kun je Siri op de Apple TV ook in België gebruiken. Voorheen was hier een omweg voor nodig, maar dat is nu niet meer nodig.

Je hebt bij het gebruik van een Belgisch account op je Apple TV de keuze uit twee opties: Nederlands (België) of Frans (België). Bij de optie Instellingen > Algemeen > Siri Taal kun je dit instellen. Wil je een andere taal gebruiken, zorg er dan voor dat je met een account ingelogd bent dat geregistreerd is in het land waar je de taal voor wil kiezen. De Engelse Siri op de Apple TV werkt het beste met een Engels Apple ID.

Bekijk ook

Eindelijk: Siri op de Apple TV vanaf tvOS 15.2 ook in België

Goed nieuws voor Belgische Apple TV-gebruikers: Siri is vanaf tvOS 15.2 ook beschikbaar in België op de Apple TV.

Siri op de Apple TV gebruiken

Nu je Siri op de Apple TV ingesteld hebt, kun je de assistent gebruiken om opdrachten te geven. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is om de microfoonknop op de Siri Remote ingedrukt te houden. Vervolgens spreek je de opdracht in via diezelfde afstandsbediening. Je hoeft hem niet overdreven dicht tegen je mond te houden, maar zorg er wel voor dat de bovenkant van de Siri Remote onbedekt is. Laat de microfoonknop weer los zodra je klaar bent met praten, zodat Siri een antwoord kan geven.

Op de eerste generatie Siri Remote vind je de knop rechtsonder. Op de Siri Remote 2021 vind je de Siri-knop aan de rechter zijkant. Gebruik je een iPhone om de Apple TV te bedienen, dan hou je ook gewoon de zijknop ingedrukt.

Siri op de Apple TV voor het bedienen van HomeKit lampen.

Typen naar Siri op de Apple TV

Wil je liever niet praten of ben je moeilijk te verstaan, dan kun je ook typen naar Siri. Je regelt dit via de toegankelijkheidsinstellingen op de Apple TV. Dit stel je zo in:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Klik op Toegankelijkheid.
 3. Zet bij het kopje Siri de optie Typ vragen naar Siri aan.

Vragen aan Siri op de Apple TV

Je kunt Siri van alles vragen: hoe het weer is, hoe Apple’s aandelen erbij staan of vraag Siri gewoon naar een komediefilm. Siri kan ook zoeken binnen Netflix en YouTube. Bovendien kun je Siri op de Apple TV ook gebruiken voor HomeKit. Je kunt bijvoorbeeld vragen de lampen in een specifieke kamer aan of uit te zetten. Zorg er wel voor dat je met hetzelfde iCloud-account ingelogd bent als waarvoor je HomeKit gebruikt.

Als je Siri naar het weer vraagt, dan kun je ook meer informatie bekijken. Het resultaat wordt onderin in het klein weergegeven, maar door op de Siri Remote omhoog te vegen verschijnt de weersverwachting beeldvullend op het scherm. Dit werkt ook bij aandelen, zodat je een mooie grafiek van het koersverloop kunt bekijken.

Weerbericht met Siri op de Apple TV.

Voor films en muziek kun je vrij specifieke vragen stellen. Vraag Siri bijvoorbeeld naar komediefilms op Netflix of films uit de jaren negentig met George Clooney. Je kunt op deze manier vrij specifiek zoeken, waardoor je dus niet door lange lijsten hoeft te scrollen. Uiteraard kun je zo ook gewoon zoeken op titel van de film of serie.

Films zoeken met Siri op de Apple TV.

Tijdens het bekijken van een film of serie kun je Siri ook gebruiken. Vraag bijvoorbeeld “Wat zei hij net?” en Siri zorgt ervoor dat de film of serie een aantal seconden terugspringt, zodat je opnieuw kunt horen wat er gezegd is. Tot slot kun je Siri ook gebruiken om een app op te starten of naar apps te zoeken. “Zoek naar Videoland in de App Store” of “Start Netflix” zorgt ervoor dat je snel kunt zoeken naar beschikbare en geïnstalleerde apps.

Terugspoelen in een video met Siri op de Apple TV.

In het kort zijn dit de vragen die je kan stellen en commando’s die je kan geven:

 • ‘Vertel een mop’
 • ‘Zet de lampen aan’
 • ‘Wat is de temperatuur in huis?’
 • ‘Hoe zijn de aandelen van Apple?’
 • ‘Hoe is het weer vandaag?’
 • ‘Zoek een film met Daniel Craig’
 • ‘Zoek films op Netflix’
 • ‘Wat zei ze nou?’

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV