iCulture vergelijkt: Navigeren met CarPlay, deze navigatie-apps zijn onze favoriet

Dankzij CarPlay kun je makkelijk navigeren met apps via het scherm in je auto. Welke CarPlay navigatie-apps zijn er en welke functies ondersteunen ze? In deze gids zetten ze voor je op een rijtje en vergelijken we de CarPlay navigatie-apps.

CarPlay navigatie

Er zijn allerlei apps voor CarPlay, zodat je sommige functies van je iPhone onderweg kan gebruiken. Navigatie is een belangrijk onderdeel van CarPlay ook externe ontwikkelaars kunnen CarPlay navigatie-apps maken. Maar wat zijn nu de beste CarPlay navigatie-apps? Ook vergelijken we de functies van de verschillende apps, zodat het kiezen van de beste een stuk makkelijker wordt.

Rij je elektrisch? Vergeet dan ook niet ons overzicht met de beste CarPlay-apps voor elektrische auto’s te checken voordat je de weg op gaat!

Vergelijken CarPlay navigatie-apps

Hoewel de navigatie-apps voor CarPlay in essentie veel op elkaar lijken, zijn er toch grote verschillen. Niet alle apps hebben dezelfde functies en sommige apps bieden extra mogelijkheden binnen de beperkingen van CarPlay. Om het overzichtelijk te houden hebben we daarom de belangrijkste functies op een rij gezet en aangegeven welke functies ondersteund worden door de zeven bekendste navigatie-apps met CarPlay.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Onder elke bespreking vind je ook een link naar de privacypagina van de desbetreffende app. Het is voor ons ondoenlijk om voor elke app de privacyvoorwaarden door te spitten. Wil je dus weten wat een app met jouw gegevens doet, dan vind je de link daarvoor onder elke appbespreking.

Apple Kaarten
Apple Kaarten is de standaard navigatie-app in CarPlay. Apple’s eigen kaarten-app is aangepast voor het CarPlay scherm en toont links de instructies voor de volgende afslag. Linksonder vind je de totale afstand en reisduur en je ziet er ook in één oogopslag hoe laat je op je bestemming aankomt. De steminstructies komen van dezelfde stem als Siri, dus dat voelt meteen vertrouwd. Ook de Dichtbij-functie van Apple Kaarten vind je in CarPlay, zodat je snel een tankstation of parkeerplaats in de buurt kan vinden. Apple Kaarten brengt de navigatie op een mooie en rustige manier in beeld, door bijvoorbeeld in en uit te zoomen bij kruispunten en lange wegen. Je kunt ook een ongeval, flitser en meer melden in Apple Kaarten. In onze ervaringen is Apple Kaarten erg betrouwbaar, al worden files en ongevallen niet 100% van de tijd goed weergegeven. Je kunt ook suggesties krijgen voor een andere route, mocht deze sneller blijken. Apple Kaarten geeft ook waarschuwingen voor milieuzones.

Voordelen

 • Standaard ingebouwd, geen extra app nodig
 • Stembediening via Siri, dus altijd bereikbaar
 • Overzichtelijke kaarten
 • Integratie met CarPlay Dashboard
 • Ook melding maken van flitsers en ongevallen

Apple Kaarten in CarPlay tijdens navigatie in iOS 15

Nadelen

 • Toont in Nederland en België nog geen huidige of maximale snelheid
 • Alleen vaste flitspalen op de kaart
 • Kaarten niet offline te bekijken

Bekijk meer info over de privacy

Google Maps
Google Maps is een favoriet van veel gebruikers, dus het is fijn dat Google Maps op CarPlay beschikbaar is. De app kent veel overeenkomsten met de versie op je mobiel, met dezelfde kaartkwaliteit, kleurenschema’s en instructies. Het fijne van Google Maps is dat je enkele instellingen, zoals het kleurenschema, direct in de CarPlay-app aanpast. Ben je benieuwd hoe Google Maps met CarPlay werkt? Check dan onze eerdere review, waarin je onze ervaringen leest met een eerdere versie en wat wij van deze manier van navigeren vinden. Sindsdien heeft Google de app nog wel op een paar punten verbeterd, bijvoorbeeld met ondersteuning voor het CarPlay Dashboard. De stem blijven we een hekel punt vinden, want die is allesbehalve prettig om naar te luisteren. Handig is dat Google Maps waarschuwingen geeft voor milieuzones.

Voordelen

 • Duidelijke instructies
 • Waarschuwt ook voor flitsers
 • Offline kaarten voor als je in het buitenland rijdt of een beperkte databundel hebt
 • Enkele instellingen direct via CarPlay-scherm aan te passen
 • Toont maximale snelheid
 • Werkt met CarPlay Dashboard

Google Maps in CarPlay tijdens navigatie in iOS 15

Nadelen

 • Toont geen huidige snelheid
 • Stem minder prettig
 • Kaart soms wat onoverzichtelijk

Bekijk meer info over de privacy

Bekijk ook

Review: Google Maps in CarPlay als alternatief voor Apple Kaarten

Eindelijk: Google Maps is nu beschikbaar in CarPlay! Dankzij iOS 12 en de nieuwste versie van Google Maps gebruik je Google's eigen kaartendienst in CarPlay. Welke functies zijn er, hoe ziet de app eruit en hoe goed werkt dit in vergelijking met Apple Kaarten? Lees het in deze Google Maps CarPlay review.

Flitsmeister
De bekende flits- en navigatie-app Flitsmeister heeft sinds het voorjaar van 2019 een eigen CarPlay-versie. Met Flitsmeister op CarPlay kun je nauwkeurig navigeren en krijg je meldingen van flitsers, ambulances en andere verkeerswaarschuwingen op je CarPlay-scherm. De kaarten zijn gedetailleerd, maar waren voorheen soms ook wat druk. De afgelopen jaren is dat een stuk beter geworden. Je ziet ook altijd je huidige snelheid en de maximaal toegestane snelheid rechtsboven op het scherm. Lees ook onze review van Flitsmeister CarPlay. Het handige van deze app is dat je hem ook alleen kan gebruiken voor de flitsers en waarschuwingen, terwijl je navigeert met een andere app. We vinden het jammer dat ondersteuning voor het CarPlay Dashboard ontbreekt.

Voordelen

 • Betrouwbare flitsmeldingen op je CarPlay-scherm
 • Duidelijke aanduiding van maximale en huidige snelheid
 • Ook te gebruiken in combinatie met andere navigatie-app, zonder een route te starten
 • Ook flitsers en meer melden via het CarPlay-scherm

Flitsmeister in CarPlay tijdens navigatie in iOS 15

Nadelen

 • Snel een handige locatie opzoeken, zoals tankstation of parkeergarage, niet mogelijk
 • Navigatie niet altijd even duidelijk
 • Werkt niet met het CarPlay Dashboard

Bekijk meer info over de privacy

Bekijk ook

Review: Flitsmeister CarPlay is ideaal voor alle flitswaarschuwingen

Daar is hij dan: Flitsmeister voor CarPlay is nu voor iedereen beschikbaar! De afgelopen weken hebben wel al veel rondgereden met deze versie en in deze review van Flitsmeister CarPlay lees je onze ervaringen.

Waze
Waze is ook een populaire navigatie-app die in handen is van Google. Toch heeft Waze een geheel eigen stijl met duidelijke pijlen, knoppen en aanwijzingen. Dit zien we ook terug in de CarPlay-versie. Alle navigatie-instructies verschijnen op het scherm. Bovendien zie je de maximale toegestane snelheid en je huidige snelheid in beeld en krijg je waarschuwingen voor flitsers. Het fijne van Waze is dat je ook zelf een flitser of een ander ongeval kan melden via het CarPlay-scherm. Er zijn veel fans van Waze, mede doordat het door een grote community aangestuurd wordt, maar wij zijn wat minder gecharmeerd van de weergave van de app.

Voordelen

 • Betrouwbare navigatie en duidelijke flitsmeldingen
 • Zelf ook flitsers en andere ongelukken melden via CarPlay-scherm
 • Inclusief maximale en huidige snelheid
 • Werkt met CarPlay Dashboard

Waze in CarPlay tijdens navigatie in iOS 15

Nadelen

 • Geen offline kaarten

Bekijk meer info over de privacy

TomTom
Sinds juni 2019 is ook TomTom op CarPlay beschikbaar. Je kan met de app offline navigeren en krijgt ook waarschuwingen van files, flitsers en dergelijke. TomTom heeft wat ons betreft de meest duidelijke navigatiestem en ook zijn de instructies op beeld erg helder. Een groot voordeel is dat de kaart overzichtelijk is, zonder al teveel poespas. Er zit helaas geen stembediening in, maar je kan een adres wel invoeren met een virtueel toetsenbord op je CarPlay-scherm. Je kan ook navigeren naar een opgeslagen of recente locatie. Een nadeel is dat de app geen meldingen op beeld stuurt als je in een andere app zit. De app ondersteunt ook het CarPlay Dashboard, zodat je muziek kan bedienen en tegelijkertijd de navigatie kan blijven volgen. Als leuke extra geeft de TomTom-app aan de rechter kant van het scherm nog globaal weer waar je je bevindt op je route. Een leuke extra! Ook weet je dat bij TomTom de kwaliteit van de navigatie altijd piekfijn in orde is.

En ook niet onbelangrijk: om TomTom te kunnen gebruiken, heb je een betaalde pakket nodig. De app is behoorlijk prijzig, want je bent al snel €3,99 per maand kwijt. Je kan ook kiezen voor een voordeliger maandabonnement. Maar je krijgt voor die hoge prijs dan wel een hele goede app.

Voordelen

 • Overzichtelijke kaart en duidelijke instructies
 • Beste navigatiestem van alle apps
 • Kaarten ook offline
 • Werkt met CarPlay Dashboard

TomTom in CarPlay tijdens navigatie in iOS 15

Nadelen

 • Geen stembediening
 • Vereist hoge abonnementsprijs (per maand of per jaar)

Bekijk meer info over de privacy

Bekijk ook

Review: TomTom GO Navigation CarPlay brengt de basisfuncties naar je autoscherm

Vanaf nu heeft ook TomTom een eigen CarPlay-app. Hoe bevalt deze navigatie-app voor in de auto en hoe verhoudt deze zich ten opzichte van andere apps op CarPlay? Je leest het in deze TomTom CarPlay review.

Sygic
De populaire offline navigatie-app Sygic is ook beschikbaar in CarPlay. Het voordeel van Sygic is dat de kaarten offline beschikbaar zijn en dat de app maximumsnelheden en 3D-weergaves van gebouwen toont. Voorheen had je bij Sygic de keuze uit meerdere verschillende apps, waaronder eentje voor Europa en autonavigatie, maar inmiddels is alles samengevoegd in één app: Sygic GPS-navigatie. De app heeft alle functies die je van een navigatie-app verwacht, maar is dus wel vrij duur. Het enige wat ontbreekt is het versturen van meldingen bij het gebruik van andere apps, bijvoorbeeld voor muziek. In principe is de app gratis te gebruiken, maar voor navigatie-instructies (ook in CarPlay) en andere meldingen heb je de betaalde versie nodig. Die is met €19,99 per jaar wel vrij prijzig. Zonder het Premium-abonnement kun je beter een andere app kiezen.

Voordelen

 • Duidelijke kaart met heel veel functies
 • Offline kaarten en meldingen van flitsers en files
 • Snel handige locaties opzoeken en stembediening
 • Werkt met CarPlay Dashboard

Sygic CarPlay navigatie in iOS 15

Nadelen

 • Prijzig
 • Geen meldingen op het scherm bij het gebruik van andere apps

Bekijk meer info over de privacy

Magic Earth
Magic Earth is een populaire en gratis navigatie-app met heel veel opties. Je hebt offline kaarten, duidelijke instructies en doordat de kaarten afkomstig zijn van opensource data, zijn ze bijna altijd up to date. Ook kan je snel een handige locatie opzoeken en naar je favoriete adressen navigeren. De app heeft wereldwijde dekking, al vinden we de kaarten niet altijd even overzichtelijk. Ook ontbreekt de stembediening en is de app niet alleen te gebruiken voor flitsmeldingen. Het grootste voordeel van deze CarPlay-versie is dat er ondersteuning is voor het CarPlay Dashboard. Een nadeel vinden we dat kaarten eerst gedownload moeten worden en dat kan onhandig zijn als je wil navigeren naar een locatie waarvan de kaart nog niet gedownload is. Het downloaden gaat niet altijd per land en dat vinden we nogal onhandig. Lees ook onze review van Magic Earth met CarPlay.

Voordelen

 • Helemaal gratis met heel veel opties
 • Kaarten zijn snel up-to-date
 • Wereldwijde offline dekking
 • Flitsers, files, maximum en huidige snelheid
 • Werkt met het CarPlay Dashboard
 • Ook melding maken van flitsers en ongevallen

Magic Earth in CarPlay tijdens navigatie in iOS 15

Nadelen

 • Kaart niet altijd even duidelijk
 • Geen meldingen op het scherm blij gebruik van andere apps
 • CarPlay-app niet alleen te gebruiken voor flitsmeldingen
 • Geen stembediening
 • Soms downloaden van kaarten noodzakelijk

Bekijk meer info over de privacy

Bekijk ook

Review: Magic Earth is een gratis (offline) navigatie-app mét CarPlay

Is Google Maps, TomTom of Apple Kaarten niets voor jou? Dan moet je eens Magic Earth proberen, een gratis navigatie-app met offline-kaarten, CarPlay en meer. In onze review van Magic Earth lees je onze bevindingen.

Maps.me
Maps.me is ook een gratis navigatie-app die je in CarPlay kan gebruiken. De app toont gedetailleerde kaarten met huisnummers, al vinden wij dit soms ook wat onoverzichtelijk worden. Een adres invoeren kan handmatig of je navigeert naar je favorieten. Stembediening is er helaas niet. De app toont je huidige snelheid en waarschuwt voor flitsers. Gek genoeg ontbreekt de informatie over de maximale snelheid, waardoor je niet altijd weet hoe hard je nu eigenlijk mag. Een ander opmerkelijk nadeel is dat de kaarten altijd in het licht zijn, zelfs als de iPhone-versie op donker staat ingesteld. De navigatie-instructie met pijlen was in onze test ook vaak wit en op een lichtgrijze achtergrond was dat niet erg lekker leesbaar.

Voordelen

 • Gratis te gebruiken met detailleerde kaarten
 • Kaarten ook offline beschikbaar
 • Waarschuwt voor flitsers
 • Toont je huidige snelheid
 • Werkt met het CarPlay Dashboard

Maps.me in CarPlay tijdens navigatie in iOS 15

Nadelen

 • Geen donkere weergave
 • Stembediening ontbreekt
 • Geen maximale snelheid
 • Niet snel zoeken naar belangrijke locaties (zoals parkeergarages of tankstations)

Bekijk meer info over de privacy

HERE WeGo
HERE WeGo is een oudgediende wat betreft navigatie en is ook op CarPlay beschikbaar. De app is behoorlijk compleet: hij toont de maximale én je huidige snelheid, laat je navigeren naar parkeerplaatsen en tankstations, heeft een virtueel toetsenbord om adressen mee op te zoeken en meer. De app waarschuwt je zelfs elke keer als je te hard rijdt. In de iOS-app kun je instellen bij hoeveel kilometer per uur te hard die grens ligt. Wil je die waarschuwingen liever niet, dan schakel je het uit. Een nadeel is dat er geen stembediening in zit, je geen meldingen van flitsers krijgt als je in een andere app zit en de navigatiestem klinkt wat robotachtig. Ook werkt deze app als één van de weinige niet met het CarPlay Dashboard.

Voordelen

 • Maximale en huidige snelheid
 • Flitsers en snelheidswaarschuwingen
 • Gratis te gebruiken
 • Duidelijke kaarten

HERE WeGo in CarPlay tijdens navigatie in iOS 15

Nadelen

 • Geen stembediening
 • Toont geen meldingen tijdens andere apps
 • Ietwat blikkerig stemgeluid
 • Werkt niet met het CarPlay Dashboard

Bekijk meer info over de privacy

Op zoek naar meer navigatie-apps voor je iPhone? In onze aparte lijst vind je de beste keuze, zodat je altijd komt waar je wezen moet.

Bekijk ook

De beste navigatie-apps voor de iPhone

Welke navigatie-app voor iPhone werkt het best? Na uitgebreid testen met betaalde en gratis navigatie-apps hebben we het antwoord voor je. iCulture zet de beste navigatie-apps voor iPhone en iPad op rij.

Revisiegeschiedenis:

 • 2020 - 21 juli: Artikel bijgewerkt met nieuwe opties en navigatie-apps.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay