Google Maps in CarPlay.

Navigeren met CarPlay: deze navigatie-apps werken al met CarPlay

Sygic voor CarPlay nu beschikbaar!

Dankzij CarPlay kun je makkelijk navigeren met apps via het scherm in je auto. Welke CarPlay navigatie-apps zijn er en welke komen er nog aan? In deze gids zetten ze voor je op een rijtje.

CarPlay navigatie

Er zijn allerlei apps voor CarPlay, zodat je sommige functies van je iPhone onderweg kan gebruiken. Navigatie is een belangrijk onderdeel van CarPlay en met ingang van iOS 12 kunnen ook externe ontwikkelaars CarPlay navigatie-apps maken. Dit zijn de CarPlay navigatie-apps.


Apple Kaarten
Release: beschikbaar
Apple Kaarten is de standaard navigatie-app in CarPlay. Apple’s eigen kaarten-app is aangepast voor het CarPlay scherm en toont links de instructies voor de volgende afslag. Linksonder vind je de totale afstand en reisduur en je ziet er ook in één oogopslag hoe laat je op je bestemming aankomt. De steminstructies komen van dezelfde stem als Siri, dus dat voelt meteen vertrouwd. Ook de Dichtbij-functie van Apple Kaarten vind je in CarPlay, zodat je snel een tankstation of parkeerplaats in de buurt kan vinden.

Apple Kaarten met rijstrookbegeleiding in CarPlay.

Flitsmeister
Release: beschikbaar
Na de aankondiging van de navigatie-apps van derden voor CarPlay was Flitsmeister er als de kippen bij om aan te kondigen dat Flitsmeister naar CarPlay komt. Met Flitsmeister op CarPlay kun je nauwkeurig navigeren en krijg je meldingen van flitsers, ambulances en andere verkeerswaarschuwingen op je CarPlay-scherm. Je ziet ook altijd je huidige snelheid en de maximaal toegestane snelheid rechtsboven op het scherm. Lees ook onze review van Flitsmeister CarPlay.

Flitsmeister CarPlay flitsmelding.

Google Maps
Release: beschikbaar
Google Maps is een favoriet van veel gebruikers, dus het is goed nieuws dat Google Maps op CarPlay beschikbaar is. Vanaf Google Maps 5.0 (iOS) is er ondersteuning voor CarPlay, zodat je als alternatief nu met de kaarten van Google kunt navigeren. Ben je benieuwd hoe Google Maps met CarPlay werkt? Check dan onze review, waarin je onze ervaringen leest en wat wij van deze manier van navigeren vinden.

Google Maps CarPlay navigeren met rijstrookbegeleiding.

Waze
Release: beschikbaar
Waze is ook een populaire navigatie-app die in handen is van Google. Toch heeft Waze een geheel eigen stijl met duidelijke pijlen, knoppen en aanwijzingen. De Waze-update met ondersteuning voor CarPlay is sinds eind september 2018 voor iedereen beschikbaar. Het enige wat je nodig hebt is versie 4.43.4 van de Waze-app en een geschikte CarPlay-radio. Installeer de update, sluit je iPhone aan en je kan navigeren met Waze. Alle navigatie-instructies verschijnen op het scherm. Bovendien zie je de maximale toegestane snelheid en je huidige snelheid in beeld en krijg je waarschuwingen voor flitsers. Je kan ook zelf een filters of een ander ongeval melden via het CarPlay-scherm.

Waze met CarPlay-screenshot.

TomTom
Release: binnenkort
TomTom werkt aan een eigen CarPlay-versie. De CarPlay-beta van TomTom is inmiddels beschikbaar een laat zien dat een groot deel van de functies via CarPlay te gebruiken zijn. Je kan met de app offline navigeren en krijgt ook waarschuwingen van files en dergelijke. Binnenkort moet de volledige versie voor iedereen beschikbaar zijn.

TomTom CarPlay screenshot navigatie.

Sygic
Release: beschikbaar
De populaire offline navigatie-app Sygic is nu ook beschikbaar in CarPlay. Het voordeel van Sygic is dat de kaarten offline beschikbaar zijn en dat de app maximumsnelheden en 3D-weergaves van gebouwen toont. Eerder liet Sygic al in een video zien hoe de navigatie er in de praktijk uit ziet.

Je hebt hierbij de keuze uit wee verschillende apps:

  • Sygic GPS, de meest gangbare versie van de app (sinds oktober 2018)
  • Sygic Car Navigation, een speciale versie van de app (sinds januari 2019)

Sygic GPS:
Wil je CarPlay met de normale Sygic GPS-app gebruiken, dan zul je daarvoor een eenmalig bedrag van 40 euro moeten betalen. Dit geeft je recht op levenslange updates. Ook kun je voor 50 euro een uitgebreider pakket ‘Wereld, Verkeer en CarPlay’ afsluiten.

Sygic Car Navigation:
Het gaat hier om een speciale versie van de app, die bedoeld is voor navigatiesystemen van auto’s zoals Ford, Honda of de aftermarket-inbouw van Pioneer. Je kan deze Sygic-app zeven dagen lang gratis gebruiken. De kaart van Nederland neemt zo’n 200MB in beslag. Wil je Premium blijven gebruiken, dan betaal je eenmalig €79,99. Je krijgt dan levenslange kaartenupdates, file-informatie en flitswaarschuwingen. Sygic lijkt daardoor meer op de traditionele navigatie-apps zoals TomTom.

Meer CarPlay-apps voor navigatie

iCulture-lezer Eric wees ons op onderstaande app, die ook met CarPlay werkt en gratis is:

Op zoek naar meer navigatie-apps voor je iPhone? In onze aparte lijst vind je de beste keuze, zodat je altijd komt waar je wezen moet.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 02 januari: Bijgewerkt voor ondersteuning van Sygic GPS.
  • 2018 - 24 september: Bijgewerkt voor Waze met ondersteuning voor CarPlay.
  • 2018 - 18 september: Bijgewerkt voor Google Maps v5.0 met ondersteuning voor CarPlay

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2019
Categorie Apps
Onderwerpen carplay, Navigatie