iOS 12 met de iPhone en iPad.

iOS 12 installeren op je iPhone of iPad

Met dit stappenplan lukt het zeker!
iOS 12 is er! Kan jij niet wachten op deze update, lees dan hier hoe je je kan voorbereiden op iOS 12 installeren! Zo weet je zeker dat je er klaar voor bent zodra de update voor jou beschikbaar is.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

iOS 12 installeren in 8 stappen

iOS 12 kwam beschikbaar op maandag 17 september om 19:00 uur. Wil je iOS 12 downloaden, dan is het belangrijk dat je je van tevoren goed hebt voorbereid. Wanneer kun je beter even wachten met updaten? Je leest het allemaal in deze gids over de iOS 12 installatie en voorbereiding.


Stap 1: Controleer of je iDevice in aanmerking komt
Het is niet ingewikkeld om te achterhalen of je überhaupt wel kán updaten. Heb je nu een iPhone of iPad met iOS 11, dan kan je deze ook bijwerken naar iOS 12. Voor het overzicht vind je hieronder de modellen die geschikt zijn voor iOS 12:

Stap 2: Werk je toestel alvast bij naar iOS 11.4.1
Als je je iPhone of iPad nog niet bijgewerkt hebt naar de meest recente iOS-versie, dan is nu een goed moment om dat alsnog te doen. De kans is groot dat je iPhone of iPad het installatiebestand al automatisch gedownload heeft, maar dat deze nog niet geïnstalleerd is. In dat geval houdt iOS 11.4.1 ruimte bezet die je misschien wel beter kan gebruiken om iOS 12 te downloaden. In iOS 11.4.1 zijn een aantal bugs opgelost, dus het kan geen kwaad om deze update te installeren. Als je nog op iOS 10 zit, dan is nu helemaal het moment om te updaten naar iOS 11, als dat mogelijk is.

Stap 3: Maak een backup
Deze derde stap is erg belangrijk, dus sla dit niet over. Als er tijdens de installatie wat mis gaat en je je gegevens kwijtraakt, heb je altijd nog deze backup met al je gegevens. Je kan op meerdere manieren een iPhone-backup maken: de meest eenvoudige manier is via iCloud. Maar ook een iTunes-backup helpt je bij het terugzetten van gegevens als je deze om wat voor reden dan ook kwijtraakt. Wij adviseren bij zulke grote updates om zowel een iCloud-backup als iTunes-reservekopie te maken, zodat je zeker weet dat er niets fout kan gaan. In ons iPhone-backup artikel leggen we je alles uit over het maken van een reservekopie.

Bekijk ook

iPhone en iPad backup stappenplan: zo maak je iPhone back-ups

Een iPhone back-up (reservekopie) maken is altijd verstandig. En natuurlijk geldt dat net zo goed voor de iPad. In deze gids leggen we je alles uit over het maken van backups van je iPhone en iPad, zowel op iCloud als lokaal op de Mac of Windows.

Stap 4: Opslagruimte vrijmaken
Om iOS 12 te kunnen installeren, moet je wel genoeg ruimte vrij hebben op je iPhone of iPad. We raden je aan om in ieder geval 2GB ruimte vrij te houden voor de grote update. iOS 12 neemt iets meer ruimte in beslag dan eerdere versies: de software groeit van 8GB tot 11GB naar ongeveer 10GB tot 12GB. Dit is afhankelijk van het model. Je hebt dus 1GB-2GB meer opslag kwijt aan iOS. Hierin zijn de standaard voorgeïnstalleerde apps, die ca. 4GB in beslag nemen, al in meegenomen. Deze kun je na de installatie echter verwijderen. Lees hier alles over in ons artikel over standaardapps verwijderen.

Er zijn 35 standaardapps zoals Mail, Podcasts en Herinneringen) en daarnaast nog eens 12 extra apps zoals Clips, Pages en Garageband). Die kun je naar behoefte uit de App Store downloaden, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt tot wel 3GB ruimte besparen door Garageband, iMovie en andere grote apps te verwijderen.

Dit is een mooi moment om je iPhone of iPad eens op te ruimen: heb je die game die je nooit meer speelt echt nodig? Welke apps heb je in al geen maanden meer gebruikt? Sommige apps slaan ook grote hoeveelheid gegevens op, dus duik eens in je instellingen (Instellingen > Algemeen > iPhone/iPad-opslag) en controleer hoeveel ruimte je nog vrij hebt en welke apps de meeste ruimte innemen.

Je kan apps automatisch verwijderen van je iPhone. Alleen het bestand van de app zelf wordt verwijderd, terwijl de gegevens behouden blijven. Je kan de app dan na de iOS-update weer downloaden, zonder dat je gegevens kwijtraakt. Check ook onze tips voor iPhone-opslagruimte vrijmaken.

Bekijk ook

iPhone-opslag vol? Zo kun je opslagruimte vrijmaken

Krijg je steeds de melding dat je iPhone-opslag vol zit? Kom je steeds opslag tekort of kun je geen nieuwe apps meer installeren omdat er geen ruimte meer vrij is? Met deze 10 tips doe je er iets aan!

Stap 5: Werk je apps alvast bij
Sommige apps moeten worden bijgewerkt voor iOS 12 om foutloos te blijven werken. Check dus voordat je gaat updaten naar iOS 12 de App Store en installeer alle beschikbare app-updates. Je zorgt er zo niet alleen voor dat je favoriete apps goed werken, maar dat je ook de nieuwe functies meteen kan gebruiken bij apps die hiervoor bijgewerkt zijn. De komende weken verschijnen er steeds meer updates, dus hou de App Store voorlopig ook nog goed in de gaten voor de nieuwste iOS 12-updates.

Stap 6: Hou je toegangscode, Apple ID-gegevens en vertrouwde apparaten bij de hand
Voor het installeren van een iOS-update heb je in ieder geval je toegangscode nodig. Dit is de code die je in moet voeren bij het ontgrendelen van je toestel. Als je altijd Touch ID of Face ID gebruikt, kan het zomaar zijn dat je je toegangscode niet meer weet. Ben je je toegangscode vergeten, lees dan ons artikel om deze te achterhalen.

Bekijk ook

Toegangscode vergeten van iPhone of iPad, wat nu?

Ben je de toegangscode van je iPhone of iPad vergeten? Hier zijn tips om toch weer toegang te krijgen tot je device, vaak zelfs zonder dat je gegevens kwijtraakt.

De kans is ook groot dat je je Apple ID-gegevens nodig hebt om de installatie af te ronden. Hou je Apple ID-wachtwoord en e-mailadres dus bij de hand. Ben je je Apple ID-wachtwoord vergeten, dan is er nog geen paniek. Je kan in een paar stappen je kwijtgeraakte Apple ID-wachtwoord achterhalen.

Bekijk ook

Apple ID wachtwoord vergeten? Zo krijg je weer toegang tot je account

Wil je inloggen met je Apple ID maar ben je je Apple ID-wachtwoord vergeten? Geen paniek, want er zijn nog genoeg mogelijkheden om je wachtwoord te herstellen. In deze tip lees je hoe je je Apple ID wachtwoord terugkrijgt.

Heb je tweefactorauthenticatie voor je iPhone ingesteld, dan heb je mogelijk een extra apparaat nodig om veilig in te loggen. Heb je nog helemaal geen tweefactorauthenticatie ingesteld, dan is nu het goede moment om dit te doen. Veiligheid is belangrijk, zeker voor je Apple ID. Je Apple ID kan gebruikt worden om allerlei persoonlijke gegevens te achterhalen, zoals foto’s en bestanden. Zorg er dus voor dat je goed beschermd bent met de extra beveiligingslaag van de Apple ID-tweefactorauthenticatie.

Bekijk ook

Tweefactorauthenticatie voor Apple ID en iCloud: zo werkt het op iOS en macOS

Tweefactorauthenticatie is een beveiligingsmethode voor je Apple ID en iCloud-account. Dankzij deze functie is er een extra stap vereist zodra er ingelogd wordt met jouw Apple ID. In dit artikel lees je er alles over.

Stap 7: Installeer iOS 12

Zodra iOS 12 zichtbaar is op jouw toestel, neem je de volgende stappen om deze over-the-air te installeren. We raden aan om dit niet meteen te doen, omdat het vaak erg druk is op de servers van Apple. Wie slim is wacht tot de volgende ochtend, want dan gaat het veel sneller.

iOS 12 installeren gaat als volgt:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update.
 2. Je ziet nu de melding dat er een update beschikbaar is. Tik op de installatielink en accepteer de voorwaarden.
 3. Ga een kwartiertje iets anders doen, bijvoorbeeld onze iOS 12 tips lezen.
 4. Hoera: iOS 12 staat op je toestel geïnstalleerd!
 5. Doorloop de stappen op je iPhone of iPad om de installatie af te ronden.
 6. Krijg je geen update te zien? Probeer het later nog eens, of gebruik onderstaande update-methode via iTunes.

https://www.iculture.nl/tips/over-the-air-updaten-ota-iphone-ipad/

iOS 12 installeren via iTunes

 1. Sluit de iPhone, iPod touch of iPad via de USB-kabel aan op de computer en start iTunes op de Mac of Windows-pc.
 2. Druk op je iOS-apparaat in het overzicht linksboven bij je bibliotheek.
 3. Druk op Zoeken naar update. Je krijgt de volgende stappen in iTunes uitgelegd.
 4. Wacht tot het installatiebestand gedownload is en installeer deze vervolgens op je toestel.
 5. Doorloop de stappen op je iPhone of iPad om de installatie af te ronden.

Herstellen via iTunes

Krijg je geen update te zien, dan kun je het iOS 12-updatebestand ook downloaden via deze site. Vervolgens herstel je je iPhone of iPad volgens onderstaande stappen.

 1. Sluit de iPhone of iPad via de USB-kabel aan op de computer en start iTunes op computer of Mac.
 2. Druk op het betreffende iOS-apparaat in het overzicht bovenin bij je bibliotheek.
 3. Druk op Herstel.
 4. Als het toestel is hersteld, kan je vanuit iTunes aangeven welke onderdelen je opnieuw wil synchroniseren met het toestel. Je kan daarbij handmatig apps, muziek, foto’s, video’s en meer selecteren.

Stap 8: Ontdek alle nieuwe functies in iOS 12
Het installeren van iOS 12 kan even duren, dus je kan je tijd dan het beste nuttig besteden door je in te lezen in iOS 12 vernieuwingen. iOS 12 heeft bijvoorbeeld Schermtijd, waarmee je een limiet in kan stellen en zelf in de hand houdt hoeveel tijd je aan apps besteedt. Ook kun je in iMessage foto’s bewerken met filters en is er een nieuwe Bedtijdmodus in iOS 12 die voorkomt dat je meteen een stortvloed aan meldingen ziet als je je iPhone ’s ochtends van het nachtkastje pakt. Check ook de onbekende functies van iOS 12 voor meer kleine ontdekkingen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Bekijk ook

iOS 12 functies: bekijk de grootste vernieuwingen

Je hebt iOS 12 geïnstalleerd en bent druk bezig met het ontdekken van alle vernieuwingen. Maar waar moet je beginnen, er is zoveel! Geen nood, wij hebben de belangrijkste vernieuwingen in iOS 12 voor je verzameld. Lees snel dit overzicht van alle nieuwe functies in iOS 12.
Bekijk ook

Deze iOS 12 functies zijn ook de moeite waard!

Apple vertelt niet altijd alles op het podium tijdens een keynote. Zo zitten er in iOS 12 diverse functies die niet op het podium werden besproken. Soms uit tijdgebrek, soms omdat Apple ze minder belangrijk vindt. Wij halen een aantal van die nieuwe functies boven water.

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad in 2018, als opvolger van iOS 11. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd een jaar later opgevolgd door iOS 13.

iOS 12