iOS 12 Golden Master nu beschikbaar voor ontwikkelaars en publieke testers

iOS 12 Publieke Beta 10 en ontwikkelaarsbeta 12 zijn nu te downloaden! Geregistreerde betatesters kunnen met deze beta van iOS 12 aan de slag en deze downloaden en installeren. In dit artikel lees je alles over de iOS 12 beta's, de nieuwe functies en nog veel meer.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple is nu in de allerlaatste fase aanbeland: de iOS 12 Golden Master is nu beschikbaar! De Golden Master, in het kort GM, staat meestal gelijk aan de definitieve versie die Apple volgende week op 17 september voor iedereen vrijgeeft. Ontwikkelaars en publieke testers kunnen de iOS 12 GM nu alvast downloaden en installeren.

Update 17 september 2018: iOS 12 is nu te installeren! Iedereen kan de update nu installeren. Ben je betagebruiker, dan zijn er aparte stappen die je moet nemen. In ons artikel hebben we een stappenplan voor betatesters waarin je leest hoe je moet updaten.

Bekijk ook

Stappenplan: updaten van beta naar iOS 17 Final

Heb je een (publieke) beta geïnstalleerd van iOS 17? En wil je meteen naar de definitieve versie, zodra deze uitkomt? Dan lees je in dit artikel welke stappen je moet volgen om de definitieve versie op je toestel te zetten. Dit is het stappenplan voor betatesters!

iOS 12 Golden Master beschikbaar

De Golden Master is de laatste stap voordat Apple de nieuwste update voor iedereen vrijgeeft. Deze GM-versie is bedoeld om de laatste kinkjes uit de kabel te halen en ervoor te zorgen dat er geen bugs meer in iOS 12 zitten. Officieel is de GM dus ook geen beta meer. De afgelopen jaren is gebleken dat de Golden Master gelijk staat aan de definitieve versie. Als dat dit jaar ook het geval is, betekent dit dat het testen van iOS 12 afgerond is.

Apple heeft in totaal twaalf beta’s van iOS 12 uitgebracht, twee meer dan vorig jaar het geval was. Je zou dus zeggen dat iOS 12 goed getest is en deze GM moet dit bewijzen. De Golden Master is in ieder geval beschikbaar voor ontwikkelaars. De versie voor publieke testers wordt ook snel verwacht.

iOS 12 Golden Master: kan ik deze installeren?

In principe is de Golden Master dus gelijk aan de versie die volgende week voor iedereen beschikbaar komt, waardoor het veilig is om deze versie te downloaden. Om de Golden Master op de officiële manier te installeren, is wel het betaprofiel voor ontwikkelaars of publieke testers vereist. Je kunt je alsnog aanmelden als publieke tester, mocht je de Golden Master willen installeren zodra deze voor publieke testers beschikbaar is.

Het installeren van de Golden Master gaat hetzelfde als iedere andere iOS-update of beta. Ga op je iPhone of iPad met het betaprofiel naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Je toestel zoekt automatisch naar de nieuwe GM-versie, waarna deze wordt geïnstalleerd.

Meest recente iOS 12 beta

iOS 12 Beta 12 voor ontwikkelaars en iOS 12 Publieke Beta 10

31 augustus 2018 – Apple heeft iOS 12 Beta 12 en Publieke Beta 10 uitgebracht. Deze versie lost de vervelende melding op dat er een nieuwe beta beschikbaar zou zijn. Deze melding verscheen keer op keer zodra je je iPhone opende, terwijl er helemaal geen update was.

Bekijk ook

Updatemelding iOS 12 beta blijft maar terugkomen door bug

Een bug in de beta van iOS 12 zorgt ervoor dat sommige gebruikers continu meldingen krijgen om te updaten. Ze moeten de melding steeds handmatig sluiten.

iOS 12 Beta vernieuwingen of wijzigingen

 • Performanceprobleem van eerdere beta opgelost (gewijzigd in beta 8)
 • Groepsgesprekken voor FaceTime verwijderd, omdat de functie uitgesteld is (gewijzigd in beta 7)
 • Apple heeft voor het eerst sinds de komst van de Woning-app nieuwe woningachtergronden beschikbaar gesteld. Het gaat om drie gekleurde achtergronden in oranje, blauw en groen. De achtergronden met de rode blaadjes en beige vazen zijn verdwenen (toegevoegd in ontwikkelaarsbeta 6)
 • Er is een nieuw introductiescherm in de Muziek-app die de muziekvideo’s uitlicht (toegevoegd in ontwikkelaarsbeta 6)
 • Het AirPlay-icoontje op het toegangsscherm is iets aangepast. (gewijzigd in ontwikkelaarsbeta 6)
  Woning-achtergronden in iOS 12.
 • Een animatie met een nieuw AirPods-doosje wekt de indruk dat de AirPower steeds dichterbij komt (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 5)
 • Er zijn opnieuw hints gevonden voor dualsim-ondersteuning op de iPhone (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 5)
 • En er is opnieuw bevestiging dat het met de HomePod mogelijk wordt om te bellen (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 5)
 • Diverse kleine wijzigingen aan kleuren, icoontjes, tekstgrootte en dergelijke (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 5)
 • Batterijconditie is geen betafunctie meer (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 5)
 • Nieuwe verbindingstoon voor FaceTime. (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 5)
 • Geanimeerde sportstickers in iMessage (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 5)
 • Toestel ontgrendelen voordat je een USB-accessoire kunt gebruiken. Dit is gedaan om USB Restricted Mode niet langer te kunnen omzeilen (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 4)
 • Mobiel datagebruik wordt niet langer gesorteerd op naam, maar op hoeveelheid gebruik (gewijzigd vanaf ontwikkelaarsbeta 4)
 • Zoeken op naam van de ontwikkelaar in de App Store (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 4)
 • Meer inzicht in schermtijd per app. Voorheen was dit per categorie (gewijzigd vanaf ontwikkelaarsbeta 4)
 • Schermtijd heeft nu ook een duidelijk overzicht per app. Tik op een app in Schermtijd om te zien hoeveel minuten je precies aan die app besteed hebt (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • Er zijn nog meer nieuwe geanimeerde Activiteit-stickers in iMessage (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • De lijst met apps die mobiele data verbruiken, wordt nu weergegeven op basis van verbruik in plaats van alfabetisch. Je ziet dus meteen hoeveel MB’s de meest belastende app verbruikt heeft (gewijzigd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • Nieuwe mogelijkheden voor lippen en gekleurde oorbellen voor Memoji (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • Je kan in de App Store nu ook meteen zoeken op ontwikkelaars en verhalen (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • Je kan nu weer een foto instellen als achtergrond (gewijzigd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • Vernieuwde kaarten voor Apple Maps, zoals al was beloofd (gewijzigd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)

  Klik om inhoud van Twitter te tonen.
  Learn more in Twitter’s privacy policy.

  Ook de groene vlakken voor groenvoorzieningen blijken beter te kloppen:

  Klik om inhoud van Twitter te tonen.
  Learn more in Twitter’s privacy policy.

 • Oplossing voor GPS-bug in eerdere beta’s (verholpen vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • Oplossing voor simkaartbug in iOS 12 (verholpen vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • De Dictafoon-app op de iPad heeft een vernieuwd design met een aangepaste zijkolom (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 2)
 • De batterijgrafiek in iOS 12 laat nu gele staafjes zien als je de energiebesparingsmodus ingeschakeld hebt (gewijzigd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • Het delen van je locatie vind je nu bij Instellingen > je naam (gewijzigd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • Tijdreizen op de Apple Watch is nu ook verwijderd uit de zoekfunctie in de Watch-app. Eerder was de schakelaar zelf al verdwenen. Het lijkt nu onwaarschijnlijk dat dit nog terug komt (gewijzigd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • De Activiteit iMessage-app heeft nu nieuwe bewegende stickers (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • Op de iPad kun je nu alle meldingen in één keer verwijderen door het kruisje ingedrukt te houden (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • Als je van een bepaald mediatype in de Foto’s-app geen foto’s of afbeeldingen hebt, verschijnt dit type ook niet in het overzicht (gewijzigd vanaf ontwikkelaarsbeta 3)
 • Podcasts-app laat nu zien bij welk hoofdstuk je bent (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 2)
 • iPhone-apps worden in groter formaat op de iPad getoond, als ze niet geoptimaliseerd zijn. Voorheen toonde Apple deze apps in iPhone 4-formaat, nu is dat iPhone 6-formaat (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 2)
 • Aangeven welke apps gebruik maken van Siri-suggesties (en welke niet) (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 2)
 • Verbeterde weergave van batterijgrafieken: in plaats van een lijngrafiek zie je nu een staafgrafiek. De data is nu ook per uur te bekijken in plaats van per 3 uur (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 2)
 • Nieuwe opstartschermen voor Dictafoon, Schermtijd en meer (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 2)
 • Meer info bij Schermtijd: per app het gebruik bekijken en inzien welke apps het meest gebruikt worden op je andere iOS-apparaten (toegevoegd vanaf ontwikkelaarsbeta 2)

Check ook ons artikel over de onbekende iOS 12-functies voor meer ontdekkingen over iOS 12 en de nieuwste beta.

Bekijk ook

Deze iOS 12 functies zijn ook de moeite waard!

Apple vertelt niet altijd alles op het podium tijdens een keynote. Zo zitten er in iOS 12 diverse functies die niet op het podium werden besproken. Soms uit tijdgebrek, soms omdat Apple ze minder belangrijk vindt. Wij halen een aantal van die nieuwe functies boven water.

Wanneer iOS 12 Publieke Beta?

De eerste publieke beta van iOS 12 verscheen op 25 juni. De komende weken komen er regelmatig nieuwe publieke beta’s bij.

Bekijk ook

Zo installeer je de publieke beta van iOS 17, iPadOS 17 en macOS 14

Ben je van plan om de publieke beta's te installeren van iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 Sonoma? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

https://www.instagram.com/p/BkUvJUeFdK4/
Werkt de video niet? Bekijk ook de directe post op onze Instagram-pagina.

iOS 12 beta downloaden

iOS 12 is tijdens de WWDC aangekondigd en heeft diverse verbeteringen, waaronder een functie om je digitale gezondheid te verbeteren. Bovendien bevat deze versie ARKit 2.0, een nieuwe versie van Apple’s ontwikkelaarstool voor augmented reality. Ben je ontwikkelaar, dan kun je vanaf nu naar de ontwikkelaarswebsite gaan om daar het benodigde betaprofiel te downloaden en installeren. De iOS 12 beta download is beschikbaar voor de iPhone (vanaf iPhone 5s) en iPad (vanaf iPad Air).
Voor de iOS 12 download is een apart iOS 12 betaprofiel nodig. Je dient daarvoor eerst je “oude” iOS 11 betaprofiel te verwijderen. Je vindt het iOS 12 betaprofiel in Apple’s Developer Portal.

Let op: deze beta’s zijn alleen bedoeld voor ontwikkelaars en zijn niet geschikt om te gebruiken op toestellen die je dagelijks nodig hebt.

Tijdlijn iOS 12 beta

Hieronder vind je een tijdlijn van de iOS 12-beta’s:

 • iOS 12 beta 12 en Publieke Beta 10: 31 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 publieke beta 9: 27 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 beta 11: 27 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 publieke beta 8: 23 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 beta 10: 23 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 publieke beta 7: 20 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 beta 9: 20 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 publieke beta 6: 16 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 beta 8: 15 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 beta 7: 13 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 publieke beta 5: 6 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 beta 6: 6 augustus 2018 (verschenen)
 • iOS 12 publieke beta 4: 31 juli 2018 (verschenen)
 • iOS 12 beta 5: 30 juli 2018 (verschenen)
 • iOS 12 publieke beta 3: 18 juli 2018 (verschenen)
 • iOS 12 beta 4: 17 juli 2018 (verschenen)
 • iOS 12 publieke beta 2: 5 juli (verschenen)
 • iOS 12 beta 3: 3 juli 2018 (verschenen)
 • iOS 12 publieke beta 1: 25 juni (verschenen)
 • iOS 12 beta 2: 19 juni 2018 (verschenen)
 • iOS 12 beta 1: 4 juni 2018 (verschenen)
 • iOS 12 Final: 17 september 2018

Poll: Hoe stabiel is iOS 12 beta

De poll behorende bij dit artikel is helaas niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.
Of vul de poll in via deze link

Over iOS 12
iOS 12 is de nieuwste versie van iOS voor de iPhone, iPad en iPod touch. Deze versie is de opvolger van iOS 11 die in september 2017 verscheen. In iOS 12 vind je een aantal verbeteringen, zoals Screen Time voor het verbeteren van je digitale gezondheid om smartphoneverslaving tegen te gaan. In ons iOS 12 overzicht lees je meer over wat deze nieuwe versie allemaal te bieden heeft.

Bekijk ook

iOS 12 voor iPhone en iPad: alle functies, verbeteringen en meer

Wat zijn de iOS 12 functies en welke verbeteringen zijn in deze update doorgevoerd? In dit overzicht (met video!) ontdek je alle iOS 12-functies die jij op je iPhone en iPad kunt gebruiken. We vertellen je alles over vernieuwingen en wat je verder nog moet weten over iOS 12.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

iOS 12 beschikbaarheid

iOS 12 verschijnt op maandag 17 september 2018, ongeveer om 19:00 Nederlandse tijd. De afgelopen maanden heeft Apple iOS 12 met meerdere beta’s uitvoerig getest, met hulp van ontwikkelaars en publieke testers. Op 17 september is het dus de beurt aan iedereen met een geschikte iPhone, iPad of iPod touch.

Over het testen van beta’s
Bij het testen van beta’s kun je vaak tegen problemen aanlopen. Allereerst zijn meestal niet alle functies direct beschikbaar, maar worden deze gaandeweg de testperiode toegevoegd en uitgebreid. Ook kun je last hebben van vastlopers of kunnen sommige apps nog niet goed werken. Hou hier dus rekening mee als je besluit een iOS-update te gaan testen. Het wordt dan ook afgeraden om een beta op een toestel te installeren dat je dagelijks gebruikt, omdat er nog veel problemen in de beta kunnen zitten. Meer over problemen door iOS 12 beta lees je in onderstaand artikel.

Bekijk ook

iOS 17 beta problemen: dit kan er allemaal mis gaan als je een beta gebruikt

Is je batterij door de iOS 17 beta sneller leeg? Doen apps het niet meer als je iPadOS beta hebt of vallen de prestaties tegen? In dit artikel leggen we uit welke iOS beta problemen er kunnen zijn en hoe je hiermee omgaat.

Dit artikel zal bij nieuwe beta’s steeds opnieuw worden gepubliceerd, waarbij we de nieuw toegevoegde functies bijwerken. Daarbij kunnen reacties ook strenger worden opgeschoond dan je van ons gewend bent. Zo voorkomen we dat je je steeds een weg moet banen door tientallen inmiddels verouderde reacties van een paar weken geleden.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 17 september: iOS 12 is nu beschikbaar! Zie de update voor de stappen voor betatesters.
 • 2018 - 31 augustus: iOS 12 Beta 12 en Publieke Beta 10 lossen updatemelding op.
 • 2018 - 27 augustus: Ook iOS 12 Publieke Beta 9 is beschikbaar!
 • 2018 - 27 augustus: iOS 12 beta 11 is nu beschikbaar!
 • 2018 - 23 augustus: Ook iOS 12 Publieke beta 8 is er al.

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad in 2018, als opvolger van iOS 11. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd een jaar later opgevolgd door iOS 13.

iOS 12

Reacties: 357 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.