Woning-app voor HomeKit op de iPhone en iPad.

HomeKit: het complete overzicht voor slimme apparaten in huis

Dit moet je weten over de basis, producten en meer
Met Apple's HomeKit kun je smart home-toepassingen (domotica) makkelijker bedienen vanaf iPhone, iPad en andere Apple-apparaten. Lees alles over Apple HomeKit huisautomatisering.

HomeKit is een oplossing om allerlei apparaten op afstand te bedienen vanaf je iPhone, iPad en andere toestellen. Met HomeKit kun je verlichting, verwarming, deursloten en meer besturen met Siri. Welke accessoires zijn geschikt voor HomeKit en wat zijn de mogelijkheden? Dat leggen we op deze pagina uit!

Wat is HomeKit?

HomeKit is een platform waarmee apparaten in huis met Apple-producten kunnen ‘praten’. Heb je bijvoorbeeld een lamp die HomeKit ondersteunt, dan kan je die overal in huis met je iPhone bedienen. Dit wordt ook wel huisautomatisering of domotica genoemd, terwijl internationaal de termen ‘smart home‘ en ‘connected home’ populair zijn.

Ontwikkelaars kunnen HomeKit inbouwen in apps en producten. Dit maakt het mogelijk om apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar samen te laten werken. Voorheen moest je voor ieder apparaat een eigen app installeren, waardoor ze niet of nauwelijks met elkaar samenwerkten. HomeKit brengt alles samen, waarbij je ook scènes en automatiseringen kunt maken. Een automatisering is een reeks taken die met één commando kan worden uitgevoerd. Door bijvoorbeeld tegen Siri te zeggen “Ik ga slapen” kun je zorgen dat de ramen en deuren worden gesloten, de lampen uitgaan en de verwarming een tikje lager wordt gezet. Met HomeKit kun je dus allerlei regels instellen, om te zorgen dat een bepaalde reeks acties wordt uitgevoerd.

HomeKit instellen voor triggers en scènes.

Ook kun je bepaalde instellingen combineren tot een scène. Bij de scène ‘Film kijken’ kun je bijvoorbeeld de lampen in een gezellige kleur zetten en de rolgordijnen sluiten. Ook kun je zones en kamers instellen, zodat je kunt zorgen dat bepaalde acties alleen op bepaalde plekken in huis worden uitgevoerd. Zo kun je alle lampen op de woonverdieping dimmen op het moment dat je op de slaapverdieping bent.

Apple heeft de mogelijkheden van HomeKit uitgebreid gedocumenteerd voor ontwikkelaars. Voor gebruikers hebben we een HomeKit-handleiding voor beginners gemaakt.

Bekijk ook

HomeKit: handleiding voor nieuwe gebruikers

Heb je net je eerste HomeKit-accessoire gekocht? Dan helpen wij je bij het instellen van alle functies die HomeKit biedt, zoals het toewijzen van Siri-namen en indelen van kamers en zones. In deze HomeKit handleiding vind je stap voor stap hoe je HomeKit moet instellen.

HomeKit, Google, Alexa of iets anders?

Je zult gemerkt hebben dat niet alle smart home-producten geschikt zijn voor HomeKit. Sommige werken alleen met Google Home, Amazon Alexa of een eigen platform. Het is verstandig om op één platform te focussen en alleen producten te kopen die daarmee samenwerken. Dit voorkomt dat je tegen compatibiliteitsproblemen aan loopt. Er zijn wel oplossingen om producten van verschillende platformen met elkaar te laten samenwerken, maar dit is meer iets voor de gevorderde gebruiker. In de nabije toekomst moeten ontwikkelingen als Thread en Matter zorgen voor meer onderlinge compatibiliteit en een betere onderlinge connectie.

Ons advies is: kies voor HomeKit als je Apple-gebruiker bent, want dit levert het meeste gemak op. Je hoeft bij aankoop van nieuwe producten alleen erop te letten of er een HomeKit-logo op de verpakking staat en weet dan zeker dat het samenwerkt met de reeds aanwezige HomeKit-producten. Ook kun je je smart home-systeem oneindig uitbreiden met geschikte producten die allemaal met elkaar compatibel zijn.

Wat heb ik nodig voor HomeKit?

Om HomeKit te kunnen gebruiken, heb je een aantal dingen nodig:

Wat zijn de belangrijkste HomeKit-functies?

Met HomeKit kun je het volgende:

HomeKit hubs

 • Acties automatiseren. Je kunt apparaten in huis met elkaar laten communiceren, waardoor bijvoorbeeld de lampen aan gaan als een sensor beweging registreert.
 • Scenes instellen. Met scenes in HomeKit kun je meerdere acties samenvoegen. Met één druk op de knop kun je bijvoorbeeld bepaalde lampen inschakelen en tegelijkertijd je thermostaat hoger zetten.

Je kan bovenstaande functies ook met elkaar combineren. Je kan bijvoorbeeld je geautomatiseerde apparaten in meerdere scènes toevoegen en bijvoorbeeld automatisch activeren op basis van een tijdstip, locatie of een specifieke trigger. Er is heel veel mogelijk dankzij HomeKit, die je vanzelf zult ontdekken als je ermee aan de slag gaat.

Slimme verlichting

Welke type HomeKit-apparaten zijn er?

Van deursloten tot lampen en van camera’s tot speakers: HomeKit ondersteunt allerlei type apparaten. Hardwarefabrikanten die HomeKit willen gebruiken kunnen dat doe via een samenwerking met Apple. Sinds iOS 11 is geen toestemming meer nodig om een HomeKit-product te ontwikkelen voor eigen gebruik. Wel moet je toestemming van Apple hebben als je het product commercieel op de markt wilt brengen.

Deze type producten werken o.a. met HomeKit:

 • Lampen
 • Schakelaars
 • Stekkers
 • Thermostaten
 • Ramen
 • Ventilatoren
 • Airco’s
 • Luchtbevochtigers
 • Luchtreinigers
 • Sensoren
 • Audioreceivers
 • Speakers
 • Televisies
 • Beveiliging
 • Sloten
 • Camera’s
 • Deurbellen
 • Garagedeuren
 • Tuinsproeiers
 • Bridges

Hou er echter rekening mee dat niet alle productcategorieën ook in Nederland te koop zijn. Het aanbod van airco’s is bijvoorbeeld veel minder dan verlichting. Over het algemeen zijn lampen, stekkers, thermostaten, camera’s en speakers goed verkrijgbaar. In ons overzicht met HomeKit-accessoires vind je alle producten die je in Nederland kan kopen.

Bekijk ook

HomeKit-producten kopen in Nederland: dit is er verkrijgbaar

Welke HomeKit-accessoires kun je allemaal kopen in Nederland? In dit artikel zetten we een greep van de HomeKit-accessoires in Nederland op een rijtje, overzichtelijk gesorteerd per categorie. Bekijk hier de lijst!

We hebben ook aparte lijsten voor accessoires van specifieke productgroepen. Hieronder vind je een lijst van productspecifieke HomeKit-accessoires:

Er zijn inmiddels heel veel merken die ondersteuning bieden voor HomeKit of van plan zijn om dat te gaan doen. Bekende merken als Philips, Tado, Nuki, Honeywell, IKEA en Somfy bieden al ondersteuning voor HomeKit.

HomeKit-merken in iOS 10.

HomeKit met Siri bedienen, hoe werkt dat?

Alle apparaten die op HomeKit zijn aangesloten kun je bedienen via Siri. Je geeft opdrachten aan Siri door in de microfoon van de iPhone, iPad, Apple Watch, Mac, Apple TV-remote en HomePod te spreken. Hierdoor is het mogelijk om Siri bijvoorbeeld te vragen de verwarming lager te zetten, zonder dat je door instellingen hoeft te bladeren. Een gesproken opdracht is voldoende.

HomeKit gebruiken op Apple TV met tvOS 10.

Om dit werkend te krijgen, zijn er geen speciale handelingen vereist. Het enige wat je moet doen is je HomeKit-apparaten toevoegen en deze een herkenbare naam te geven. Je kan dan bijvoorbeeld zeggen ‘Zet mijn bureaulamp aan’. Door het apparaat toe te wijzen aan een juiste kamer, kun je vragen ‘Hoe warm is het in de slaapkamer?’. Dit werkt op elk apparaat hetzelfde. Naast de apparaten bedienen kan je ook ingestelde scènes activeren of in één keer alle lampen uit doen.

De mogelijkheden zijn op alle apparaten hetzelfde. Het maakt dus niet uit of je je opdracht geeft aan Siri op je iPhone, Apple Watch of Mac. Zolang je op alle apparaten met hetzelfde Apple ID ingelogd bent, voert Siri je opdracht uit. Je kan dit ook gebruiken in combinatie met Hé Siri.

Bekijk ook

Zo gebruik je Siri handsfree (vanaf iOS 17 ook zonder Hey-commando)

Gebruik 'Hé Siri' om de digitale assistent op de iPhone en iPad te activeren, zonder je handen te gebruiken. In deze tip lees je hoe Siri handsfree werkt en hoe je het inschakelt. En vanaf iOS 17 kun je in het Engels de assistent ook activeren door alleen 'Siri' te zeggen.

Je HomeKit-huis indelen: huis, kamers en groepen

Een HomeKit-huis bestaat uit meerdere onderdelen:

Woning

Bij HomeKit moet je altijd alle accessoires aan een Woning toewijzen. Dit is de centrale naam voor alles wat je op een bepaalde locatie wilt bedienen. Zo’n Woning is gekoppeld aan jouw Apple ID, zodat alleen jij kunt aangeven welke apparaten in jouw Woning bediend moeten worden. Geef je de opdracht dat alle lampen uit moeten, dan zal alle verlichting in huis uitgeschakeld worden.

Vanwege veiligheidsredenen is elk HomeKit-apparaat gekoppeld aan slechts één Apple ID. Dit kan problemen opleveren als je met meerdere mensen een huishouden hebt: alleen de beheerder kan nieuwe apparaten toevoegen en mensen uitnodigen om de apparaten te bedienen. Dit is gedaan om misbruik te voorkomen, maar kan ook beperkend zijn. Je kan gelukkig wel mensen uitnodigen om HomeKit te bedienen.

Bekijk ook

HomeKit-apparaten toevoegen aan de Woning-app: zo doe je dat

Om HomeKit te kunnen gebruiken heb je wel allerlei HomeKit-accessoires nodig. Hoe moet je je HomeKit-apparaten toevoegen aan de Woning-app? Wij laten het je zien.

Kamers

Net zoals je echte huis, kun je je HomeKit-huis indelen in kamers. Staat je slimme lamp in de woonkamer, je thermostaat in de gang en de slimme stekker in de keuken, dan moet je deze apparaten ook in HomeKit toewijzen aan de overeenkomstige kamers. Je richt je virtuele huis dus net zo in als je eigen woning. Alles over het toevoegen van kamers in HomeKit lees je in onze tip. Belangrijk is ook dat je de kamers een logische naam geeft, zodat je de apparaten in de kamers makkelijker met Siri kan bedienen.

Bekijk ook

Kamers toevoegen en wijzigen in je HomeKit-huis: zo werkt het

Heb je nieuwe HomeKit-accessoires in huis gehaald die je in een nieuwe kamer wil plaatsen? Of begin je pas net met HomeKit? In deze tip lees je hoe je kamers toevoegt aan HomeKit.

Zones

Naast kamers is er ook nog een optie om HomeKit-zones toe te voegen. Een zone is een groep kamers die je graag samen wil bedienen. Denk bijvoorbeeld aan de eerste etage, waar zowel je slaapkamer, badkamer als logeerkamer is. Door deze te groeperen in een zone, is de bediening een stuk makkelijker.

Bekijk ook

Zo gebruik je HomeKit zones om meerdere kamers tegelijk te bedienen

Los van kamers kun je in HomeKit ook zones instellen. Met HomeKit zones groepeer je meerdere kamers bij elkaar, zodat je bijvoorbeeld in één keer de benedenverdieping kan bedienen. In deze tip lees je hoe je zones instelt.

Groepen

Tot slot kun je nog accessoires groeperen. Stel je hebt meerdere lampen in je woonkamer die je allemaal tegelijk wil bedienen, dan zet je deze in een HomeKit-groep. De lampen reageren dan als één enkel accessoire, terwijl het dus eigenlijk meerdere lampen zijn. Dit soort groepen brengt meer overzicht in je huis, vooral als je heel veel accessoires hebt staan.

Bekijk ook

Zo maak je een HomeKit groep: meerdere accessoires combineren

Wil je meerdere HomeKit-accessoires groeperen en tegelijk bedienen? Zet ze dan in een HomeKit groep! In deze tip laten we je zien hoe je een HomeKit groep maakt en wanneer dit van pas komt.

Apple HomeKit-voorbeeld

Is er een HomeKit-app?

Ja! Met de Woning-app van Apple kun je alles rondom HomeKit-accessoires regelen. Je vindt deze app in iOS 10 en nieuwer. Je hebt de app nodig voor scènes activeren, apparaten instellen en automatisering regelen. In onze gids over de Woning-app lees je alles over het instellen en het gebruik ervan. Voor de Woning-app en HomeKit op de Mac hebben we een aparte tip.

De Woning-app is beschikbaar op de volgende apparaten:

Bekijk ook

Woning-app voor HomeKit: alles wat je moet weten

Met de Woning-app kun je HomeKit-apparaten bedienen en scènes instellen. De app is beschikbaar op de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. In dit artikel lees je alles over deze app. Ook vind je de vernieuwingen in iOS 16.

Als je liever een andere app voor je HomeKit-apparaten gebruikt, dan kan dat ook. Er zijn diverse alternatieve HomeKit-apps beschikbaar waarmee je al je HomeKit-accessoires mee kunt bedienen. Populaire alternatieven zijn Home en Elgato Eve.

Bekijk ook

De beste HomeKit-apps om meer uit je slimme huis te halen

Wil je alles uit je HomeKit-accessoires halen, dan zijn er verschillende apps om je te helpen. Kamers instellen, triggers activeren en HomeKit-accessoires bedienen, het kan allemaal met deze apps voor HomeKit.

HomeKit tips
We hebben inmiddels al heel wat HomeKit tips geschreven. Dit zijn de belangrijkste:

Bekijk ook ons grote HomeKit-tipsoverzicht voor de beste HomeKit-tips:

Bekijk ook

De beste HomeKit-tips om meer uit HomeKit te halen

Bekijk de beste HomeKit-tips voor je slimme accessoires! Van het aansluiten en verwijderen van HomeKit-producten tot het instellen van favorieten: alle HomeKit-tips die je nodig hebt om het maximale eruit te halen vind je hier overzichtelijk bij elkaar!