Woning-app voor HomeKit op de iPhone en iPad.

HomeKit: het complete overzicht voor slimme apparaten in huis

Dit moet je weten over de basis, producten en meer

Met Apple's HomeKit kun je smart home-toepassingen (domotica) makkelijker bedienen vanaf iPhone, iPad en andere Apple-apparaten. Lees alles over Apple HomeKit huisautomatisering.

HomeKit is een oplossing om allerlei apparaten op afstand te bedienen vanaf je iPhone, iPad en andere toestellen. Met HomeKit kun je verlichting, verwarming, deursloten en meer besturen met Siri. Welke accessoires zijn geschikt voor HomeKit en wat zijn de mogelijkheden? Dat leggen we op deze pagina uit!

Wat is HomeKit?

HomeKit is een platform waarmee apparaten in huis met Apple-producten kunnen ‘praten’. Heb je bijvoorbeeld een lamp die met je iPhone is verbonden, dan kan je deze op afstand bedienen. Dit wordt ook wel huisautomatisering of domotica genoemd, terwijl internationaal de termen ‘smart home‘ en ‘connected home’ populair zijn.

Ontwikkelaars kunnen HomeKit inbouwen in apps en producten. Dit maakt het mogelijk om apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar samen te laten werken. Voorheen moest je voor ieder apparaat een eigen app installeren, waardoor ze niet of nauwelijks met elkaar samenwerkten. HomeKit brengt alles samen. Door bijvoorbeeld tegen Siri te zeggen “Ik ga slapen” kun je zorgen dat tegelijk de ramen en deuren worden gesloten, de lampen uitgaan en de verwarming een tikje lager wordt gezet.

HomeKit instellen voor triggers en scènes.

Voor HomeKit kun je allerlei regels instellen, om te zorgen dat een bepaalde actie wordt uitgevoerd. Je kunt deze acties bundelen in een scene, bijvoorbeeld ‘Ik ben thuis’ of ‘Ik ga slapen’. Ook kun je zones en kamers instellen, zodat je kunt zorgen dat alleen de lampen in een bepaalde zone in huis ingeschakeld worden.

Apple heeft de mogelijkheden van HomeKit uitgebreid gedocumenteerd voor ontwikkelaars.

Wat heb ik nodig voor HomeKit?

Om HomeKit te kunnen gebruiken, heb je een aantal dingen nodig:

Wat zijn de belangrijkste HomeKit-functies?

Met HomeKit kun je het volgende:

 • Apparaten toevoegen aan je Woning. Heb je een slimme stekker of lamp gekocht, dan kun je die toevoegen aan je collectie.
 • Accessoires bedienen met de Woning-app of alternatieve HomeKit-apps.
 • Accessoires bedienen met Siri-spraakopdrachten, bijvoorbeeld inschakelen van lampen of het opvragen van de temperatuur.
 • Apparaten aansturen als je buitenshuis bent. Je hebt hiervoor een HomeKit-hub nodig, te weten een Apple TV, iPad of HomePod.

HomeKit hubs

 • Apparaten automatiseren. Je kunt apparaten in huis met elkaar laten communiceren, waardoor bijvoorbeeld de lampen aan gaan als een sensor beweging registreert.
 • Scenes instellen. Met scenes in HomeKit kun je meerdere acties samenvoegen. Met één druk op de knop kun je bijvoorbeeld bepaalde lampen inschakelen en tegelijkertijd je thermostaat hoger zetten.

Je kan bovenstaande functies ook met elkaar combineren. Je kan bijvoorbeeld je geautomatiseerde apparaten in meerdere scènes toevoegen en bijvoorbeeld automatisch activeren op basis van een tijdstip, locatie of een specifieke trigger. Er is heel veel mogelijk dankzij HomeKit, die je vanzelf zult ontdekken als je ermee aan de slag gaat.

Slimme verlichting

Welke type HomeKit-apparaten zijn er?

Van deursloten tot lampen en van camera’s tot speakers: HomeKit ondersteunt allerlei type apparaten. Hardwarefabrikanten die HomeKit willen gebruiken kunnen dat doe via een samenwerking met Apple. Sinds iOS 11 is geen toestemming meer nodig om een HomeKit-product te ontwikkelen voor eigen gebruik. Wel moet je toestemming van Apple hebben als je het product commercieel op de markt wilt brengen.

Deze type producten werken met HomeKit:

 • Lampen
 • Schakelaars
 • Stekkers
 • Thermostaten
 • Ramen
 • Ventilatoren
 • Airco’s
 • Luchtbevochtigers
 • Luchtreinigers
 • Sensoren
 • Audioreceivers
 • Speakers
 • Televisies
 • Beveiliging
 • Sloten
 • Camera’s
 • Deurbellen
 • Garagedeuren
 • Tuinsproeiers
 • Bridges

Hou er echter rekening mee dat niet alle productcategorieën ook in Nederland te koop zijn. Het aanbod van airco’s is bijvoorbeeld veel minder dan verlichting. Over het algemeen zijn lampen, stekkers, thermostaten, camera’s en speakers goed verkrijgbaar. In ons overzicht met HomeKit-accessoires vind je alle producten die je in Nederland kan kopen.

We hebben ook aparte lijsten voor accessoires van specifieke productgroepen. Hieronder vind je een lijst van productspecifieke HomeKit-accessoires:

Er zijn inmiddels heel veel merken die ondersteuning bieden voor HomeKit of van plan zijn om dat te gaan doen. Bekende merken als Philips, Honeywell, Delonghi, IKEA en Somfy bieden al ondersteuning voor HomeKit of zijn van plan dat binnenkort te gaan doen.

HomeKit-merken in iOS 10.

HomeKit met Siri bedienen, hoe werkt dat?

Alle apparaten die op HomeKit zijn aangesloten kun je bedienen via Siri. Je geeft opdrachten aan Siri door in de microfoon van de iPhone, iPad, Apple Watch, Mac, Apple TV-remote en HomePod te spreken. Hierdoor is het mogelijk om Siri bijvoorbeeld te vragen de verwarming lager te zetten, zonder dat je door instellingen hoeft te bladeren. Een gesproken opdracht is voldoende.

HomeKit gebruiken op Apple TV met tvOS 10.

Om dit werkend te krijgen, zijn er geen speciale handelingen vereist. Het enige wat je moet doen is je HomeKit-apparaten toevoegen en deze een herkenbare naam te geven. Je kan dan bijvoorbeeld zeggen ‘Zet mijn bureaulamp aan’. Door het apparaat toe te wijzen aan een juiste kamer, kun je vragen ‘Hoe warm is het in de slaapkamer?’. Dit werkt op elk apparaat hetzelfde. Naast de apparaten bedienen kan je ook ingestelde scènes activeren of in één keer alle lampen uit doen.

De mogelijkheden zijn op alle apparaten hetzelfde. Het maakt dus niet uit of je je opdracht geeft aan Siri op je iPhone, Apple Watch of Mac. Zolang je op alle apparaten met hetzelfde Apple ID ingelogd bent, voert Siri je opdracht uit. Je kan dit ook gebruiken in combinatie met Hé Siri.

Je HomeKit-huis indelen: huis, kamers en groepen

Een HomeKit-huis bestaat uit meerdere onderdelen:

Woning

Bij HomeKit vallen alle accessoires die je in huis hebt onder een Woning. Dit is de centrale naam voor alles wat je op een bepaalde locatie wilt bedienen. Zo’n Woning is gekoppeld aan jouw Apple ID, zodat alleen jij kunt aangeven welke apparaten in jouw Woning bediend moeten worden. Geef je de opdracht dat alle lampen uit moeten, dan zal alle verlichting in huis uitgeschakeld worden. Vanwege veiligheidsredenen is elk HomeKit-apparaat gekoppeld aan slechts één Apple ID. Dit kan problemen opleveren als je met meerdere mensen een huishouden hebt: alleen de beheerder kan nieuwe apparaten toevoegen en mensen uitnodigen om de apparaten te bedienen. Dit is gedaan om misbruik te voorkomen, maar kan ook beperkend zijn. Je kan gelukkig wel mensen uitnodigen om HomeKit te bedienen.

Kamers

Net zoals je echte huis, kun je je HomeKit-huis indelen in kamers. Staat je slimme lamp in de woonkamer, je thermostaat in de gang en de slimme stekker in de keuken, dan moet je deze apparaten ook in HomeKit toewijzen aan de overeenkomstige kamers. Je richt je virtuele huis dus net zo in als je eigen woning. Alles over het toevoegen van HomeKit-kamers lees je in onze tip. Belangrijk is ook dat je de kamers een logische naam geeft, zodat je de apparaten in de kamers makkelijker met Siri kan bedienen.

Zones

Naast kamers is er ook nog een optie om zones toe te voegen. Een zone is een groep kamers die je graag samen wil bedienen. Denk bijvoorbeeld aan de eerste etage, waar zowel je slaapkamer, badkamer als logeerkamer is. Door deze te groeperen in een zone, is de bediening een stuk makkelijker.

Groepen

Tot slot kun je nog accessoires groeperen. Stel je hebt meerdere lampen in je woonkamer die je allemaal tegelijk wil bedienen, dan zet je deze in een groep. De lampen reageren dan als één enkel accessoire, terwijl het dus eigenlijk meerdere lampen zijn. Dit soort groepen brengt meer overzicht in je huis, vooral als je heel veel accessoires hebt staan.

Apple HomeKit-voorbeeld

Is er een HomeKit-app?

Met de Woning-app van Apple kun je alles rondom HomeKit-accessoires regelen. Je vindt deze app in iOS 10 en nieuwer. Je hebt de app nodig voor scènes activeren, apparaten instellen en automatisering regelen. In onze gids over de Woning-app lees je alles over het instellen en het gebruik ervan. Voor de Woning-app en HomeKit op de Mac hebben we een aparte tip.

De Woning-app is beschikbaar op de volgende apparaten:

Als je liever een andere app voor je HomeKit-apparaten gebruikt, dan kan dat ook. Er zijn diverse alternatieve HomeKit-apps beschikbaar waarmee je al je HomeKit-accessoires mee kunt bedienen. Populaire alternatieven zijn Home en Elgato Eve.

Is HomeKit veilig?

Apple zorgt ervoor dat HomeKit erg veilig is. Dankzij end-to-end encryptie tussen apparaten kan niemand de gegevens ‘stelen’. Ook kunnen ontwikkelaars alleen bepaalde apparaten aansturen, maar ze kunnen geen gegevens gebruiken of analyseren. Alleen mensen die jij zelf voor je HomeKit-huis uitgenodigd hebt, kunnen je apparaten bedienen. Als eigenaar kun je de toegang op elk moment weer intrekken. Doordat je iPhone en iPad goed vergrendeld zijn met Touch ID, Face ID en een toegangscode, kan dus ook niet zomaar iedereen die jouw iPhone gevonden heeft je apparaten bedienen.

In de afgelopen jaren zijn er geen grote beveiligingsproblemen geweest. Wel speelde er in december 2017 een HomeKit-lek, waardoor apparaten op afstand konden worden bediend door ongeautoriseerde gebruikers. Apple dichte het lek snel op afstand en bracht een aantal weken later een software-update uit om het probleem definitief op te lossen. Apple zit er bovenop als het gaat om de beveiliging van HomeKit, zo bewees dit lek. Zodra er iets in de beveiliging ontdekt wordt, is Apple in de positie om op afstand functies uit te schakelen en het probleem op te lossen met een software-update.

HomeKit tips
We hebben inmiddels al heel wat HomeKit tips geschreven. Dit zijn de belangrijkste:

Bekijk ook ons grote HomeKit-tipsoverzicht voor de beste HomeKit-tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!