Flitsmeister in CarPlay dashboard.

Review: Flitsmeister CarPlay is ideaal voor alle flitswaarschuwingen

Nu voor iedereen beschikbaar
Daar is hij dan: Flitsmeister voor CarPlay is nu voor iedereen beschikbaar! De afgelopen weken hebben wel al veel rondgereden met deze versie en in deze review van Flitsmeister CarPlay lees je onze ervaringen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

We hebben er even op moeten wachten, maar vanaf nu is Flitsmeister ook beschikbaar in CarPlay. Sinds iOS 12 hebben ook navigatie-apps toegang tot CarPlay en na Google Maps, Waze, Sygic en meer is het nu dus de beurt aan de Nederlandse verkeersapp Flitsmeister. Je kan de app gebruiken om mee te navigeren, maar je krijgt ook waarschuwingen voor flitsers rechtstreeks op je CarPlay-scherm. Is Flitsmeister CarPlay de moeite waard of kun je hem beter links laten liggen?

Flitsmeister CarPlay review

Sinds Apple CarPlay meer opengegooid heeft voor app-ontwikkelaars, is het aantal apps in rap tempo gegroeid. Nu Flitsmeister in CarPlay beschikbaar is, zijn nagenoeg alle populaire navigatie-apps te gebruiken via je CarPlay-scherm. Ontwikkelaars moeten echter wel aan strenge eisen voldoen om de app van Apple uit te mogen brengen. De vormgeving van de navigatie-apps lijken dan ook heel erg op elkaar, met nagenoeg dezelfde mogelijkheden. Dat zie je dan ook terug in de Flitsmeister-app, die qua looks veel overeenkomsten heeft met Waze. “Apple zorgt ervoor dat je erg weinig speling en keuze hebt als ontwikkelaar in hoe alles eruit komt te zien en hoe de CarPlay app mag werken”, zo legt Kim van der Wielen van Flitsmeister uit aan iCulture. “Je ziet dit ook terug in dat er relatief weinig verschil is tussen onze CarPlay versie en die van een andere navigatie-app.

Flitsmeister CarPlay met appicoontjes.

Uitdagingen voor de ontwikkeling
Voor deze app moest Flitsmeister gebruikmaken van het framework van CarPlay. Dit is het ontwikkelgedeelte van iOS om de CarPlay-app te realiseren. Dit bracht de nodige uitdagingen met zich mee. “We zien dat het CarPlay-framework een stuk is waar relatief weinig in gebeurt door Apple. We ervaren bijvoobeeld een aantal framework-bugs die er vanaf de WWDC-aankondiging in zitten en nog steeds niet zijn opgelost. Voor sommige van die bugs kunnen we een workaround bedenken, maar niet altijd.”

Apple besteedt minder aandacht aan deze bugs, omdat er maar weinig navigatie-apps voor CarPlay zijn en er dus minder ontwikkelaars zijn die hiermee bezig gaan. “Dat brengt ook andere uitdagingen met zich mee, namelijk dat er online eigenlijk weinig te vinden is over hoe andere ontwikkelaars met het CarPlay framework omgaan, waardoor we de (summiere) documentatie van Apple als enige officiële houvast hebben”, zo legt Kim uit. De meeste ondersteuning kreeg Flitsmeister van buitenlandse branchegenoten waar ze kennis mee uitgewisseld hebben.

En waarom heeft het zo lang geduurd voordat de app eindelijk beschikbaar is? Het review-proces blijkt anders te zijn dan normale iOS-apps. “Er is een apart CarPlay review team, die er langer over doet om elke app versie te keuren. Vermoedelijk keuren ze het extra streng om er zeker van te zijn dat je als app-maker geen onveilige situatie creeert op de weg. We hebben ook aardig wat direct contact gehad met Apple over specifieke CarPlay zaken, waardoor we een betere CarPlay-app hebben kunnen neerzetten.”

Flitsmeister CarPlay in de praktijk

Zodra je de update van Flitsmeister geïnstalleerd hebt, wordt de app automatisch toegevoegd aan je CarPlay-scherm. Als je de app verder naar voren wil hebben, kun je altijd de volgorde van CarPlay-apps aanpassen. Zodra je de app voor het eerst opstart, verschijnt meteen de kaartweergave in beeld. Er is zowel een lichte als donkere weergave beschikbaar, afhankelijk van de instellingen van de iPhone-versie van Flitsmeister. Als je deze instelling op automatisch hebt staan, dan wisselt ook het CarPlay-scherm automatisch mee. Je wordt dus niet verblind door een fel oplichtend CarPlay-scherm als je ‘s avonds laat de weg op gaat.

Bij het kiezen van een bestemming heb je een aantal opties. Je kan meteen naar je thuis- of werkadres navigeren, maar het is ook mogelijk om een bestemming in te toetsen met het toetsenbord of via stembediening. Net als in de iPhone-app gebruikt Flitsmeister een eigen geïmplementeerde stembediening. Je maakt dus niet gebruik van Siri om locaties op te zoeken, zoals bij Apple Kaarten wel het geval is. Over het algemeen werkt het goed, al vinden we de herkenning bij Siri soms wat beter. Het navigeren naar een ingesteld adres is een fluitje van een cent en brengt je lekker snel naar huis. Ook de handmatige zoekfunctie met het toetsenbord is prima, al missen we wel de opties om te zoeken op specifieke locaties, zoals restaurants, parkeergarages en tankstations. Het is ook niet altijd even duidelijk op welke huidige weg je rijdt. Bij Apple Kaarten wordt dit altijd standaard onderin beeld weergegeven, maar dat is bij Flitsmeister niet het geval.

Bestemming zoeken in Flitsmeister CarPlay.

Het navigatie van Flitsmeister zelf werkt net als met de iPhone-app. De CarPlay-versie gebruikt dezelfde routes en geeft dezelfde instructies, dus daar besteden we in deze review verder geen aandacht aan. Als je de navigatie prima vindt en voor jou altijd de snelste route toont, dan merk je dit ook in de CarPlay-versie.

Bekijk ook

Review: Flitsmeister 7.0 met navigatie brengt je nu naar je bestemming

Flitsmeister 7.0 gaat je ook op weg helpen met navigatie van A naar B. De bekende flits-app introduceert turn-by-turn navigatie in bèta. Wij gingen de weg op met de nieuwe navigatiefunctie. Brengt Flitsmeister ons veilig naar de eindbestemming of is er nog een lange weg te gaan?

Een verschil is wel dat de CarPlay-versie geen rekening houdt met matrixborden. Sinds een tijdje toont Flitsmeister matrixborden in de iPhone-app, maar in CarPlay zijn deze in geen velden of wegen te bekennen. Ook is er geen rijstrookbegeleiding, een functie van Apple Kaarten waar we wel erg fan van zijn.

Maximum en huidige snelheid
Dat betekent gelukkig niet dat Flitsmeister alleen maar functies mist. Rechtsboven op het scherm vind je informatie over je snelheid. Zowel de maximumsnelheid op je route als je huidige actuele snelheid vind je hier, zodat je in één oogopslag ziet of je te hard rijdt of niet. Wij betrappen onszelf erop dat we vaak even Flitsmeister openen als we twijfelen over de maximale snelheid op de huidige weg. Dankzij de CarPlay-versie weet je dat zo, ook als je via bijvoorbeeld Apple Kaarten of Google Maps navigeert. Verder krijg je waarschuwingen voor wegwerkzaamheden en files en zelfs de ambulancemelding van Flitsmeister wordt op CarPlay getoond.

Kaart van Flitsmeister CarPlay.

Flitsmeldingen zijn de grootste troef
Een belangrijk onderdeel waar Flitsmeister mee uitblinkt, zijn de waarschuwingen voor flitspalen en controles. Tijdens het navigeren word je ruim van tevoren via een geluidssignaal én via een melding op het scherm gewaarschuwd voor een naderende flitser. Heb je Flitsmeister open staan, dan zie je linksonder een melding op het scherm. Daarin staat welk type flitser je nadert en waar hij op flitst, bijvoorbeeld voor rood licht of de snelheid. Een balkje geeft aan hoe lang de melding nog in beeld staat. Helaas geeft dit niet exact aan hoe ver weg je van de flitslocatie verwijderd bent, want de melding blijft iets langer staan nadat je al voorbij de flitslocatie gereden bent. De melding is totaal niet storend en onderbreekt ook niet op een vervelende manier je navigatie-instructies. De waarschuwing trekt net genoeg je aandacht, zodat je op tijd op je snelheid kan letten.

Flitsmeister CarPlay flitsmelding.

Je kan vanuit deze waarschuwing ook nog andere Flitsmeister-gebruikers helpen. Met de knop Beoordelen geef je aan of de flitser er nog staat. De bekende Flitsmeister-uitspraak Hoppa bevestigt dat je beoordeling goed ontvangen is. Wat helaas nog niet mogelijk is, is om zelf vanuit je CarPlay-scherm een flitser te melden. In Waze is dat wel mogelijk. Flitsmeister geeft aan dat ze dit in een volgende versie alsnog toe willen voegen. We vinden het wel spijtig dat dit nog niet mogelijk is, want dat had de ervaring nog completer gemaakt.

Melding van Flitsmeister CarPlay.

Een voordeel van Flitsmeister is dat je niet per se een route hoeft te starten om te profiteren van de flitsmeldingen. Je kan Flitsmeister gewoon in de achtergrond actief hebben, terwijl je navigeert met Apple Kaarten, Waze, Google Maps of een andere navigatie-app. Flitsmeister stuurt dan een melding op je CarPlay-scherm met daarin de maximumsnelheid, dus je weet meteen dat je op moet passen. Ook andere waarschuwingen worden dan doorgestuurd. Omdat wij iets minder gecharmeerd van de navigatie zelf, gebruiken we Flitsmeister op CarPlay vooral voor de waarschuwingen en navigeren we met een andere app. Dat werkt prima en is een stuk prettiger dan zonder CarPlay-versie, omdat de meldingen gewoon op je autoscherm verschijnen.

Wensen voor de toekomst
Flitsmeister heeft wel nog de nodige wensen voor het CarPlay-systeem. Momenteel zijn de opties vrij beperkt, vanwege de strenge limieten die Apple aan ontwikkelaars oplegt. “Specifieke voorbeelden hiervan zijn dat je bijvoorbeeld geen eigen lijstjes of interface componenten bovenop je kaart mag zetten, behalve die Apple zelf aanlevert. Onze gebruikers zouden namelijk graag zien dat wij een lijst met belangrijke situaties op je weg zoals incidenten en files weergeven op het CarPlay-scherm”, zo vult Kim aan. “Apple limiteert het in zo verre, dat we eigenlijk bijna alleen de kaart en instructies mogen tonen. Ze willen beginnen met een navigatie-ervaring op CarPlay voor de gebruikers, waar wij eigenlijk al de volledige Flitsmeister ervaring willen bieden. Hopelijk stelt Apple meer stukken open voor CarPlay in de toekomst.” De ambitie van Flitsmeister is dus groot en deze eerste versie laat goed zien

Score

8.5

Flitsmeister

Flitsmeister

Gratis

Voordelen +

  • Duidelijke waarschuwingen tijdens het navigeren
  • Flitsmeldingen ook handig bij gebruik andere navigatie-app
  • Prima weergave van maximale en huidige snelheid

Nadelen -

  • Direct flitser via CarPlay melden nog niet mogelijk
  • Geen optie om te zoeken op specifieke locaties, zoals tankstation of parkeergarage

Conclusie Flitsmeister CarPlay

De CarPlay-app van Flitsmeister is een prima aanvulling op je rij-ervaring. We hebben er even op moeten wachten, maar het is écht de moeite waard om Flitsmeister op je CarPlay-scherm te zetten. Alleen al de meldingen van flitsers zijn de moeite waard. Navigeren via Flitsmeister CarPlay kan natuurlijk ook, al zijn er wel wat betere opties, ook voor CarPlay. Wel vinden we het jammer dat het nog niet mogelijk is om zelf flitsers te melden via je scherm, al komt deze functie nog wel in een toekomstige versie.

De weergave van de CarPlay-versie is duidelijk en de navigatie zelf is prima als je ook al een fan bent van de navigatie in de iOS-app. De zoekmogelijkheden zijn goed, al is het wel erg jammer dat je niet snel een tankstation of parkeergarage op kan zoeken. Desalniettemin zijn wij erg tevreden met Flitsmeister op CarPlay en we kunnen eigenlijk al niet meer zonder.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: Navigeren met CarPlay, deze navigatie-apps zijn onze favoriet

Dankzij CarPlay kun je makkelijk navigeren met apps via het scherm in je auto. Welke CarPlay navigatie-apps zijn er en welke functies ondersteunen ze? In deze gids zetten ze voor je op een rijtje en vergelijken we de CarPlay navigatie-apps.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay

Reacties: 36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.