iOS 12 Siri Shortcuts

Siri Shortcuts in iOS 12: zo werkt het

Taken uitvoeren met spraak

Met Siri Shortcuts kun je allerlei taken automatiseren. Je kunt meerdere acties achter elkaar laten uitvoeren met een spraakopdracht via Siri. In deze gids leggen we uit hoe het werkt.

Wat zijn Siri Shortcuts?

Met Siri Shortcuts kun je allerlei acties automatiseren met Siri. Met de Shortcuts-app kun je een losse of meerdere acties laten uitvoeren door een spraakcommando te geven. Dit maakt Siri nuttiger voor bepaalde situaties en omstandigheden, zoals het bestellen van een bezorgmaaltijd, het splitsen van een rekening of het vastleggen van het aantal koppen koffie dat je hebt gedronken. Siri kan daarbij ook suggesties geven op basis van je eerdere gedrag, bijvoorbeeld als je elke ochtend koffie drinkt of naar de sportschool gaat.

Siri koppelt dagelijkse routines van een gebruiker aan acties die in een iOS-app uitgevoerd kunnen worden. Ook geeft Siri suggesties op logische momenten, bijvoorbeeld wanneer het lunchtijd is. Ontwikkelaars kunnen de nieuwe Shortcuts API gebruiken om hun apps geschikt te maken voor Siri Shortcuts.

iOS 12 Siri Shortcuts

Als de ontwikkelaar een iOS-app geschikt maakt voor Siri kan deze app een pop-up geven met het aanbod om een shortcut te maken voor specifieke functies binnen de app. Dat werkt als volgt: de app Kayak kan je de suggestie geven om een shortcut te maken om sneller je reisinformatie op te vragen. Met een zinnetje als: “Vertel iets over mijn reis” kun je vervolgens alle informatie opvragen zoals vertrektijden, hotels en autohuur.

Shortcuts en Workflow

Als je eerder de Workflow-app voor iOS hebt gebruikt zal de Shortcuts-app een bekend uiterlijk hebben. Dat klopt: Apple heeft Workflow in maart 2017 overgenomen en gebruikt de technologie nu voor het automatiseren van Siri-acties. De Shortcuts-app werkt dan ook samen met acties die je in Workflow voor iOS hebt gemaakt.

Shortcuts-app

Alle shortcuts zullen beschikbaar zijn in de nieuwe Shortcuts-app. De app biedt een galerij met voorbeelden van mogelijke acties. Je kunt ook zelf acties maken met drag and drop. Deze kunnen bestaan uit meerdere stappen.

De Shortcuts-app verschijnt dit najaar in de App Store en is nu dus nog niet te gebruiken.

Siri suggesties en Siri Shortcuts

Siri Shortcuts gebruiken

Om Shortcuts te gebruiken moet je eerst een routine aanmaken of een van de reeds aanwezige voorbeelden gebruiken, die te vinden zijn in de Shortcuts-app. Je kunt de acties daarna laten uitvoeren vanaf het toegangsscherm, vanuit de Spotlight-zoekfunctie of met Siri. Dit werkt ook vanaf de Apple Watch.

Op basis van locatie, tijd van de dag of soort beweging (bijvoorbeeld hardlopen) geeft Siri suggesties om bepaalde shortcuts uit te voeren. Ook kunnen er relevante shortcuts als notificatie op je toegangsscherm verschijnen, waarna je ze alleen nog maar hoeft aan te tikken. Dit gebeurt allemaal op het toestel zelf, dus je privacy komt niet in gevaar. Ook het leergedrag van Siri vindt lokaal plaats.

Een voorbeeld van een actie is bijvoorbeeld: ‘Ik ben mijn sleutels kwijt’. Als je dit tegen Siri zegt zal de assistent de Tile Bluetooth-tracker activeren om je sleutelbos terug te vinden. Dit is een actie die je op willekeurige momenten op de dag zult willen uitvoeren, maar je kunt ook suggesties voor acties krijgen als het tijd is om lunch te bestellen of als je ‘s middags aan je workout wilt beginnen.

iOS 12 Siri Shortcuts met Library.

Voorbeelden van Siri Shortcuts

Hier zijn een aantal voorbeelden van acties die je met Siri Shortcuts kunt maken:

  • Zoek naar strandfoto’s van afgelopen zomer in MijnFotoApp.
  • Start mijn dagelijkse hardloop-workout in MijnWorkoutApp.
  • Zet de verwarming op 21 graden in MijnAutoApp.
  • Stuur 100 euro naar John via MijnBetaalApp.
  • Boek een taxi naar Schiphol via MijnTaxiApp.
  • Zet eieren op mijn boodschappenlijst in MijnLijstApp.
  • Stuur een bericht naar Kees via MijnBerichtenApp.

Concrete voorbeelden zijn het zoeken van je sleutels met Tile, een hotel boeken met Kayak en mediteren met de Headspace-app door een spraakopdracht te geven. Sommige Siri Shortcuts werken ook op de HomePod.

Siri Shortcuts opdrachten

Voordelen van Siri Shortcuts

Het handige van Siri Shortcuts is dat je zelf kunt kiezen welke acties er achter elkaar worden uitgevoerd. Je bepaalt zelf welk spraakcommando je geeft en welke acties er vervolgens uitgevoerd moeten worden. Je hoeft dit niet allemaal zelf te verzinnen, want Apple levert in de Shortcuts-app een flinke collectie mee, die je kunt aanpassen en uitbreiden.

Ook handig is dat Siri allerlei acties gaat voorspellen. Ben je bijvoorbeeld te laat voor een vergadering, dan kan Siri de suggestie geven om even een berichtje te sturen. Verder kan Siri je eraan herinneren dat je je telefoon op Niet Storen moet zetten als je een vergadering in gaat of een film wilt kijken. Siri kan je zelfs eraan herinneren dat je je oma moet bellen als ze bijna jarig is.

Wat privacy betreft heeft Apple het goed geregeld. Maar Apple’s focus op privacy zorgt ervoor dat sommige dingen bij Apple net iets lastiger gaan. Google weet meer van je (ook wat je op andere platformen doet) en kan dus beter inspelen op je gedrag. Google verzamelt en analyseert enorme hoeveelheden persoonlijke data en kan dus een veel intelligentere assistent maken.

De introductie van Shortcuts geeft ontwikkelaars én gebruikers meer controle over wat Siri kan doen op een iPhone en op andere apparaten. Daarmee maakt Apple een inhaalslag op Google en Amazon, die je al langer de mogelijkheid bieden om commando’s op maat te maken, waarbij meerdere taken achter elkaar worden uitgevoerd. Zo kun je bij Amazon een ‘recipe’ maken, die je met andere Echo-gebruikers deelt.

Shortcuts kan ervoor zorgen dat Siri persoonlijker en proactiever wordt. In iOS 11 was Siri nog beperkt tot 12 specifieke categorieën, waaronder een taxi boeken, berichten sturen en QR-codes scannen. Dat lijkt in iOS 12 te worden verbreed naar veel meer categorieën. De vraag is nog wel of Siri alle opdrachten die je geeft wel goed begrijpt, want daar schort het nog wel eens aan.

Nadelen van Siri Shortcuts

Een nadeel van Siri Shortcuts is dat ontwikkelaars hun apps geschikt moeten maken voor de functie, dus het werkt niet direct met alle apps.

Een ander nadeel is dat de drempel om het te gaan gebruiken voor gewone gebruikers vrij hoog is. Dit is een tool voor mensen die van tech houden, niet voor doorsnee gebruikers. Dat geldt trouwens ook voor andere tools om dingen te automatiseren, zoals IFTTT, TextExpander en Apple’s Automator.

Een kritiekpunt op Siri Shortcuts is dat het eigenlijk een vrij simpele opeenvolging van stappen is die moet worden uitgevoerd. Dat kon met Automator ook al. Het enige verschil is dat je het nu activeert met een spraakcommando. Maar echt intelligent is het niet. Als Siri echt slim zou zijn, zou de assistent op basis van natuurlijke taalopdrachten zelf acties kunnen voorstellen en uitvoeren. Nu is het nog zo dat je alle stappen zelf moet verzinnen en programmeren.

Beschikbaarheid
Siri Shortcuts komt in het najaar van 2018 beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel voor iOS 12. Je kunt nu al de beta van iOS 12 installeren, maar de Shortcuts-app is daarin nog niet aanwezig. Wil je weten wat er tijdens de WWDC 2018 keynote is aangekondigd, lees dan onze samenvatting WWDC 2018!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Devices iPad, iPhone
Software iOS