BMW met CarPlay in systeem.

CarPlay: alles over Apple’s software voor de auto

Functies, tips en nog veel meer
Met CarPlay kun je in de auto bellen, sms'en, muziek luisteren en met je iPhone navigeren. In dit overzichtsartikel lees je alles over de mogelijkheden en beschikbaarheid van CarPlay, met welke apps het werkt en lees je de beste CarPlay-tips.

Iedereen weet dat het gebruik van je iPhone tijdens het autorijden ten strengste verboden is, maar soms wil je toch even iemand bellen, een muziekje luisteren of natuurlijk navigeren. Met CarPlay kan dat, gewoon via het navigatie- of entertainmentsysteem in jouw auto. In Apple’s Apple CarPlay vind je de bekendste apps van je iPhone op je autoradio. Op deze pagina geven we je een globaal beeld hoe het systeem in elkaar steekt, wat de mogelijkheden van CarPlay zijn en wat je allemaal nodig hebt.

Vernieuwde CarPlay in 2023

Automobilisten met een iPhone hebben iets om naar uit te kijken: eind 2023 komt er een compleet vernieuwde CarPlay beschikbaar, met onder andere ondersteuning van meerdere schermen, widgets, klimaatbediening en meer. Deelnemende automerken zijn onder andere Audi, Ford, Honda, Jaguar, Landrover, Mercedes, Nissan en Porsche maar ook nieuwere merken zoals Polestar. Het voordeel is vooral dat steeds meer mechanische onderdelen van de auto (zoals fysieke klokjes en meters) kunnen worden vervangen door digitale exemplaren. Ook de kilometerteller en toerenteller worden digitaal. Je kunt zelf kiezen hoe je dashboard is ingedeeld.

Bekijk ook

Vernieuwde CarPlay 2.0: dit kun je doen met de volgende generatie CarPlay

Apple heeft grootse plannen met CarPlay. Hoewel het nog een tijdje duurt, heeft Apple al laten zien wat de volgende generatie CarPlay allemaal te bieden heeft. En nu de release steeds dichterbij komt, zijn er steeds meer hints en aanwijzingen wat we kunnen verwachten.

Uitleg: Wat is CarPlay?

Met CarPlay kun je allerlei functies van de iPhone bedienen terwijl je in de auto zit. Je hoeft daarbij het iPhone-scherm niet aan te raken. Bijna alles gaat via spraakcommando’s of via het entertainmentsysteem in de auto. Apple wil met dit systeem autorijden veiliger maken, omdat je je ogen op de weg kunt houden. Het is in Nederland en België te gebruiken op de ingebouwde schermen van auto’s. Ook aftermarket-schermen van Pioneer, Alpine en andere merken ondersteunen dit systeem.

Sony CarPlay systeem

CarPlay is eigenlijk een soort iPhone-light voor in je auto. Het beginscherm lijkt erg op het beginscherm van je iPhone. Alle knoppen zijn extra groot gemaakt, zodat deze makkelijk te bedienen zijn via het touchscreen of draaiknoppen in je auto. Bovendien speelt Siri een belangrijke rol. Je gebruikt de assistent om handsfree te bellen, berichten in te spreken en te laten voorlezen. Ook de navigatieinstructies worden door Siri gegeven.

In sommige automodellen is het ook mogelijk om enkele functies van de auto te bedienen, zoals het regelen van de verwarming en de airco. Apple’s autosysteem wordt steeds vaker geleverd bij nieuwe auto’s. Bij sommige merken is het standaard, maar er zijn ook merken die het als extra optie leveren.

CarPlay is iets anders dan de Apple Car, een zelfrijdende auto waar het bedrijf vermoedelijk al enige tijd aan werkt. Meer over de Apple Car lees je op een aparte pagina.

Bekijk ook

Terugblik Apple Car: dit waren Apple's (mislukte) autoplannen

Er gingen jarenlang geruchten over een zelfrijdende auto van Apple. Wat is de stand van zaken rondom de Apple Car? Wat is Project Titan? En waarom is Apple ermee gestopt?

Wat heb je nodig voor CarPlay?

Uiteraard heb je een scherm nodig om je iPhone mee te verbinden. Veel nieuwe auto’s beschikken al over een entertainmentsysteem met groot scherm. CarPlay (en Android Auto) zijn hierop vaak al aanwezig. Voor de geschikte automodellen kun je verderop in deze gids terecht, of blader meteen door naar deze pagina met CarPlay-merken.

Bekijk ook

Zo weet je welke automodellen met CarPlay werken

Ga je een nieuwe auto aanschaffen en wil je weten of deze Apple CarPlay ondersteunt? Apple maakt het gemakkelijk om dit snel te controleren. Dit zijn alle automodellen die met CarPlay werken.

Heeft jouw auto geen CarPlay, dan kun je het achteraf inbouwen met een aftermarket CarPlay systeem. Ze zijn er in de formaten 1-DIN en 2-DIN.

Je haalt het meeste uit CarPlay als je (via de iPhone) een actieve internetverbinding hebt. Daarmee kun je bijvoorbeeld Siri gebruiken, muziek streamen en de kaart bekijken. Op plekken met een mindere dekking of in landen buiten Europa kan dit dus een nadeel zijn, hoewel je via Spotify en Apple Music ook je muziek offline kan opslaan en afspelen. Heb je geen internet, dan zijn de mogelijkheden beperkt. Je kunt nog wel bellen (als je daarvoor wel bereik hebt). Ook kun je offline muziek afspelen en gedownloade podcasts luisteren.

Porsche CarPlay

Je hebt voor CarPlay minimaal een iPhone 5 nodig, dus dat zit bij veruit de meeste mensen wel goed. Let op dat oudere iPhones niet altijd beschikken over alle functies. Is dat niet het geval, dan zie je bij Instellingen > Algemeen geen optie voor CarPlay.

Er zijn twee manieren om CarPlay te gebruiken: bedraad of draadloos. In het eerste geval sluit je een Lightning-kabel op de iPhone aan om CarPlay te activeren en in het tweede geval hoef je alleen maar in te stappen en de verbinding wordt draadloos gelegd. Als je een autoradio met Bluetooth hebt wil dat niet automatisch zeggen dat je CarPlay draadloos kunt gebruiken. Voor draadloze CarPlay is naast Bluetooth ook een directe wifiverbinding met de autoradio nodig.

Hoe werkt CarPlay?

Apple’s CarPlay biedt nagenoeg dezelfde mogelijkheden die we al kennen van andere infotainment- en entertainmentsystemen voor in de auto, maar dan specifiek gericht op iOS. Je koppelt de iPhone met een kabeltje of draadloos aan het autosysteem en hebt daarna toegang tot allerlei functies. Denk daarbij aan navigatie, bedienen van de muziek en berichten versturen. Allerlei standaardfuncties van de iPhone zijn daardoor te zien op het scherm van je auto.

Bedienen doe je via het scherm, met spraakcommando’s en met knoppen in de auto. Spraakgestuurde functies zijn afhankelijk van Siri. Om een CarPlay-app af te sluiten, druk je op de thuisknop linksonder op het scherm. Je kunt die ook ingedrukt houden om Siri te activeren. Ook Hé Siri is in Apple’s autosysteem te gebruiken.

Deze standaardapps kun je onder andere gebruiken in CarPlay:

 • Telefoon
 • Muziek
 • Kaarten
 • Berichten
 • Agenda
 • Audioboeken
 • Podcasts
 • Instellingen

Polestar CarPlay

Dankzij multitasking-functies van de iPhone kun je snel wisselen tussen CarPlay apps. Dat doe je via het menu aan de linkerzijde. Het werkt niet helemaal hetzelfde als op de iPhone, want je hebt te maken met app-categorieën. Zo krijg je bijvoorbeeld nooit 3 navigatie-apps te zien, of 3 muziek-apps. Hoe het werkt lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo werkt multitasking in Apple CarPlay

In Apple CarPlay kun je snel wisselen tussen drie soorten apps dankzij de appkiezer in de zijbalk. Maar hoe werkt multitasking in CarPlay precies? Wij leggen het je uit.

Naast het beginscherm met apps, heb je ook het CarPlay Dashboard. Dit is een overzichtsscherm met daarin een kaartje met navigatie-instructies, muziekbediening en meer. Je hebt dan de belangrijkste functies tijdens het rijden op één scherm bij de hand.

Bekijk ook

Zo werkt het Dashboard in CarPlay: navigatie, muziek en meer op één scherm

CarPlay heeft een handige functie, genaamd het Dashboard. Hoe werkt het CarPlay Dashboard en wat zijn de mogelijkheden? Welke apps zijn er geschikt? Dit moet je weten over het Dashboard in CarPlay.

Navigeren met CarPlay, hoe moet dat?
Eén van de belangrijkste functies van Apple’s autosysteem is de navigatie. Er is tegenwoordig uitgebreide ondersteuning voor verschillende routefuncties. Zo laat Apple Kaarten de juiste rijbaan zien en kun je tijdens het navigeren een snellere route kiezen als die beschikbaar is. Je ziet ook of er traag verkeer of zelfs file is.

Apple Kaarten vind je op het dashboard. Hier vind je ook je huidige muziek en eventueel ook agenda-afspraken en voorgestelde routes. Je kunt ook handmatig een CarPlay route invoeren. Dat kan op verschillende manieren die we in een afzonderlijke tip bespreken.

Bekijk ook

Apple Kaarten in CarPlay: handmatig adres invoeren en populaire locaties zoeken

Wil je navigeren met Apple Kaarten in CarPlay? Je kunt in CarPlay op meerdere manieren een locatie opzoeken, bijvoorbeeld met behulp van Siri of door zelf handmatig een adres in te tikken dankzij het virtuele toetsenbord, rechtstreeks op je autoscherm. Lees hier hoe dit precies werkt.

Uiteraard kun je ook gebruik maken van apps van derden, zoals TomTom, ANWB, Flitsmeister, Waze, Google Maps en dergelijke.

CarPlay met TomTom AmiGO

In welke auto’s is CarPlay beschikbaar?

Grote automerken bieden meestal wel ondersteuning voor CarPlay, samen met het concurrerende Android Auto.

Automerken met ondersteuning voor CarPlay
Abarth Alfa Romeo Aston Martin Audi
Bentley BMW Buick Cadillac
Chevrolet Chrysler Citroën DS
Ferrari Fiat Ford Honda
Hyundai Jaguar Jeep KIA
Lada Lamborghini Land Rover Lexus
Maserati Mazda Mercedes-Benz MG
MINI Mitsubishi Nissan Opel
Peugeot Polestar Porsche Renault
Rolls-Royce Seat Skoda Subaru
Suzuki Toyota Volkswagen Volvo

Om het overzichtelijk te houden heeft Apple een aparte webpagina, waar je een lange lijst vindt met automodellen die CarPlay ondersteunen.

Bekijk ook

Zo weet je welke automodellen met CarPlay werken

Ga je een nieuwe auto aanschaffen en wil je weten of deze Apple CarPlay ondersteunt? Apple maakt het gemakkelijk om dit snel te controleren. Dit zijn alle automodellen die met CarPlay werken.

CarPlay updaten voor nieuwe software-functies

Als Apple nieuwe functies aan CarPlay toevoegt, hoef je niet het entertainmentsysteem in de auto te updaten. Het updaten van je iPhone is voldoende, want alle functies zitten in iOS. Je autoradio fungeert slechts als ‘dom’ scherm om de informatie te tonen. Al het rekenwerk wordt gedaan door de gekoppelde iPhone.

Apple breidt CarPlay regelmatig uit. Zo wordt het design aangepast aan veranderende trends in iOS-design en aan nieuwe schermformaten. CarPlay is bijvoorbeeld ook geschikt gemaakt voor extra brede schermen. Bij elke iOS-update komen er wel weer een paar kleine verbeteringen bij.

CarPlay in oudere auto’s

Het is niet altijd nodig om een nieuwe auto te kopen, want er zijn inbouwpakketten voor CarPlay die je in de huidige auto kunt inbouwen. Deze zogenaamde aftermarket CarPlay-systemen worden onder andere gemaakt door Alpine, Pioneer, Parrot en Kenwood. De prijzen van deze systemen variëren van €300 tot ruim €1000, afhankelijk van de functies. CarPlay zal op elk systeem dus op dezelfde manier werken, maar het schermformaat kan bijvoorbeeld wel verschillen. Deze systemen zijn ook in Nederland en België te koop.

Dankzij de inbouwpakketten wordt CarPlay-ondersteuning voor een groter aantal auto’s toegankelijk en is het niet nodig om een nieuwe auto aan te schaffen. Let er hier wel op dat je voor de meeste CarPlay-radio’s ruimte moet hebben voor een 2-DIN autoradio. Heb je die ruimte niet, dan kun je ook terecht bij sommige 1-DIN systemen, waarbij het scherm wat uitsteekt.

Bekijk ook

CarPlay inbouwen? Deze CarPlay-systemen zijn aftermarket te koop

Heb je al een auto en wil je graag CarPlay gebruiken? Met deze aftermarket CarPlay-radio's maak je je auto geschikt voor CarPlay, zodat je geschikte iPhone-apps in de auto kan gebruiken.

Apps voor Apple CarPlay
Zodra je je iPhone aan een geschikte radio koppelt, verschijnen de beschikbare apps op het scherm. Apple heeft een aantal standaardapps beschikbaar gemaakt om te gebruiken met het autosysteem. Deze hebben we hierboven al genoemd.

Behalve de standaardapps zijn er ook apps van derde partijen die werken met Apple’s autosysteem. Je kunt bijvoorbeeld navigatie-apps in CarPlay gebruiken, waaronder Google Maps, Flitsmeister en Waze. Apple bepaalt welk type apps gebruikt mogen worden. Je zult daarom nooit een game met deze ondersteuning vinden.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: Navigeren met CarPlay, deze navigatie-apps zijn onze favoriet

Dankzij CarPlay kun je makkelijk navigeren met apps via het scherm in je auto. Welke CarPlay navigatie-apps zijn er en welke functies ondersteunen ze? In deze gids zetten ze voor je op een rijtje en vergelijken we de CarPlay navigatie-apps.

Er zijn echter nog meer apps die gebruikt mogen worden. Zo hebben berichten-apps zoals WhatsApp hun weg naar je autoradio gevonden. Ook muziek-apps zoals Spotify en Deezer kun je via dit systeem bedienen. Verschillende radio-apps zijn er ook klaar voor. Er is een groeiend aanbod aan apps, maar niet alle apps krijgen toestemming.

Deze app-categoriëen zijn mogelijk op CarPlay:

 • Audio (muziek- en podcast-apps)
 • Navigatie (Google Maps, Flitsmeister, etcetera)
 • Berichten- en belapps (WhatsApp, Telegram, etcetera)
 • Parkeerapps (vanaf iOS 14)
 • Apps om eten te bestellen (vanaf iOS 14)
 • Laadpalen-apps (vanaf iOS 14)

In onze lijst met CarPlay-apps vind je een overzicht van de beste apps voor je CarPlay-systeem voor het luisteren van muziek, podcasts en meer.

Bekijk ook

Dit zijn de beste CarPlay-apps voor muziek, berichten sturen en meer

Met een CarPlay-radio in je auto kun je bepaalde apps op je iPhone onderweg gebruiken. Wat zijn de beste apps en welke mag je als CarPlay-gebruiker niet missen? In deze gids laten we de beste CarPlay-apps zien.

Apps kunnen je ook meldingen sturen, maar je hebt hier zelf controle over. Wil je weten hoe je meldingen voor CarPlay apps kunt instellen, bekijk dan ons afzonderlijke artikel.

Bekijk ook

Apps en notificaties instellen voor CarPlay

Hoe moet je CarPlay-apps instellen en hoe bepaal je de indeling van het CarPlay-scherm? In deze tip lees je hoe je deze apps instelt en de volgorde van CarPlay-apps bepaalt. Ook kies je zelf welke apps meldingen tonen.

CarPlay uitschakelen: kan dat?
Je kunt CarPlay uitschakelen als je er geen behoefte (meer) aan hebt. Als je je iPhone dan koppelt met je auto word je niet gestoord met de Apple interface, maar blijf je zonder gedoe de standaard interface van je auto gebruiken. Het kan ook handig zijn als je niet wil dat anderen via CarPlay in jouw berichten neuzen.

Er zijn verschillende manieren hoe je CarPlay kunt uitschakelen, afhankelijk van wat je ermee wil bereiken. Lees er alles over in onze tip.

Bekijk ook

Gebruik van CarPlay blokkeren en uitschakelen op de iPhone

Apple's autosysteem CarPlay kan ook worden uitgeschakeld, zodat bijvoorbeeld kinderen er geen gebruik van kunnen maken. In deze tip leggen we uit hoe je CarPlay op je iPhone blokkeert, wat ook van pas komt als je CarPlay liever niet wil gebruiken.

Meer over CarPlay

Wil je nog meer weten over CarPlay? In onze gids met de beste CarPlay-tips lees je nog veel meer handige mogelijkheden en trucjes.

Bekijk ook

Met deze CarPlay-tips haal je alles uit Apple's systeem voor in de auto

Ben je op zoek naar CarPlay-tips? Dan ben je hier aan het goede adres. In deze gids zetten we de beste tips voor CarPlay op een rijtje. Hierdoor haal je meer uit Apple's softwaresysteem voor in de auto.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2023
Onderwerp
,
Software
iOS

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay