Animoji

Animoji: alles wat je wilt weten over Apple’s pratende emoji

Alles over animoji met antwoord op al je veelgestelde vragen! Wat zijn animoji, wat kun je ermee en hoe zit het met animoji karaoke?

Op de iPhone X vind je een leuke nieuwe functie: animoji. Dit zijn geanimeerde emoji, die jouw gezichtsuitdrukkingen nadoen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor animoji karaoke, waarbij je kunt kiezen uit diverse karakters zoals een aap, kat, hond, eenhoorn en nog veel meer. Dit is hoe het werkt.

Animoji in iOS 11

Wat zijn animoji?

Animoji is een samentrekking van ‘animatie’ en ’emoji’. Bij animoji volgt de frontcamera van de iPhone X je gezichtsbewegingen en de karakters doen je vervolgens na. Als jij praat, met je ogen knippert of je hoofd schuin houdt, doen de karakters dat ook.

Apple Event Animated Emoji GIF by Product Hunt - Find & Share on GIPHY

Animoji zijn bedoeld voor iMessage, maar als je eenmaal een animatie hebt gemaakt kun je het filmpje delen via Twitter en andere sociale kanalen.

Waar vind ik animoji?

Animoji zijn te vinden in iMessage op de iPhone X, want dit is voorlopig het enige toestel met dubbele frontcamera voor gezichtsherkenning. De functie is in de Berichten-app te herkennen aan een icoontje met een apengezicht. Zie je de functie niet? Tik dan op het grijze App Store-icoontje om animoji zichtbaar te maken.

Hoe kan ik zelf animoji maken?

We hebben een aparte tip over animoji maken op de iPhone X. Hiervoor moet je in de Berichten-app zijn, waar je kunt kiezen uit de verschillende karakters. Zodra je de functie hebt opgestart zul je merken dat het geanimeerde karakter de bewegingen van je gezicht, ogen en mond gaat volgen. Je drukt op de rode opnameknop om een filmpje te maken, die maximaal 10 seconden lang mag zijn.

Welke animoji zijn er?

Je kunt kiezen uit een buitenaards wezen, kat, kip, hond, vos, aap, panda, varken, drol, konijn, robot of eenhoorn. Mogelijk gaat Apple nog meer toevoegen.

Animoji keuze

Hoe kan ik animoji delen met vrienden?

Je kunt een animoji-filmpje maken en vervolgens versturen via de Berichten-app versturen. Heb je een filmpje verstuurd of ontvangen, dan tik je erop om deze af te spelen.

Linksonder zie je een deelknop, waarmee je het filmpje kunt opslaan of versturen naar andere apps zoals Twitter. Je kunt de animoji-video ook opslaan in je camerarol.

Hoe lang mag een animoji-filmpje zijn?

Een animoji-filmpje is beperkt tot 10 seconden, dus dat is vrij kort. Een externe ontwikkelaar heeft de onofficiële app SBSAnimoji gemaakt waarmee je animoji ook buiten de Berichten-app kunt gebruiken. Daarin is de limiet 20 seconden. Wil je langere opnames maken voor bijvoorbeeld animoji karaoke, dan kun je daarvoor het beste je iPhone aansluiten op de Mac en een opname via QuickTime maken.

Wat is animoji karaoke?

Animoji karaoke is een nieuw fenomeen, waarbij mensen karaoke-filmpjes inzingen met animoji. Ook is er inmiddels al een muziekvideo met animoji.

Hoe maak ik zelf een animoji karaoke-video?

Om een animoji-video te maken kun je het beste gebruik maken van QuickTime (zie hierboven), waarbij je de muziek afspeelt via een ander apparaat dan je iPhone. Als je de animoji-functie gebruikt op de iPhone kun je namelijk niet gelijktijdig muziek afspelen. Zingen doe je via de microfoon van de iPhone. Ook dit leggen we uit in onderstaande tip.

Hoe gebruik ik animoji in andere apps?

Je kunt een eenmaal verstuurde animoji via het deelmenu naar andere apps zoals Twitter en Facebook sturen. Heeft een app geen deelknop, dan kun je de animoji-video eerst opslaan en daarna via de camerarol laden in een app naar keuze.

Fox Apple GIF by ADWEEK - Find & Share on GIPHY

Welke gezichtsuitdrukkingen zijn er voor animoji?

Apple geeft zelf geen uitleg welke gezichtsuitdrukkingen mogelijk zijn, dus dit is een kwestie van uitproberen. Wel is in de code van iOS 11 te zien welke gezichtsuitdrukkingen worden herkend, zoals knipperen met het rechteroog, sluiten van de mond of het opbollen van de wangen. Ook fronsen en lachen worden herkend.

Gezichtsuitdrukkingen iOS 11 Animoji

Gebruiken animoji mijn Face ID-data?

Nee, dit werkt op een andere manier. Voor Face ID wordt een wiskundige berekening van je gezicht op basis van 30.000 meetpunten gemaakt, waarvan de data beveiligd worden opgeslagen in de Secure Enclave op je toestel. Dit is een beveiligde chip op de processor van de iPhone. Deze wiskundige data wordt alleen gebruikt voor het ontgrendelen van je toestel en andere toepassingen van Face ID, zoals aankopen van apps en toegang tot je wachtwoorden.

Craig Federighi Iphone GIF by ADWEEK - Find & Share on GIPHY

Voor animoji gebruikt Apple een minder nauwkeurige, visuele weergave van je gezicht. Hierbij wordt op 50 gezichtsuitdrukkingen gelet. Deze gezichtsscan kan wel worden gebruikt in allerlei apps van derden. Ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld ARKit gebruiken om iets op je gezicht te projecteren, zoals de maskers in Snapchat (zie hieronder). Deze info is niet te gebruiken om je toestel te ontgrendelen, maar is alleen bedoeld voor leuke, vaak niet zo heel serieuze toepassingen.

Face ID demo Craig Federighi

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Software iOS 11, iOS 12