Memoji maken iOS 12

Memoji maken en gebruiken in iOS 12: zo werkt het

Met Memoji maak je een eigen versie van jezelf, die reageert op bewegingen van je gezicht. Lees hier hoe je Memoji maakt en gebruikt in iOS 12.

Memoji maken

Met Memoji kun je een aangepaste Animoji maken, die op jou lijkt. Je kunt kiezen uit verschillende huidskleuren, haarstijlen en attributen zoals brillen en petten. De functie is te vinden in iOS 12 en vereist een iPhone X.

Wat zijn Memoji?

Memoji zijn speciale varianten van Animoji, waarbij je zelf bepaalt hoe het gezicht eruit ziet. Je maakt een soort emoji van je eigen gezicht of van iemand die je wilt nadoen, waarbij je ook de vorm van het gezicht, wenkbrauwen, neus en andere gezichtskenmerken kunt kiezen. Het resultaat is een cartoon-achtig poppetje dat jouw gezichtsuitdrukkingen nabootst. Dit werkt via de Face ID-camera aan de voorkant van de iPhone X. Vandaar dat het niet op oudere toestellen werkt. De functie lijkt op Samsung’s AR Emoji.

Memoji maken iOS 12

Een Memoji maken in iOS 12

Om een eigen Memoji te kunnen maken moet je beschikken over de iOS 12 beta of wachten totdat de definitieve versie van iOS 12 in het najaar van 2018 verschijnt. Zo pak je het aan:

  1. Open de Berichten-app in iOS 12 of nieuwer.
  2. Tik op de Animoji-knop, te herkennen aan een apenkop.
  3. Veeg naar rechts en tik op het plusteken.

Memoji maken

  1. Je kunt nu beginnen met de Memoji. Kies huidskleur, haarstijl, sproetjes en accessoires.
  2. Tik op Gereed.

Je kunt nu je persoonlijke Memoji gebruiken in de Berichten-app of op je gezicht projecteren als je selfies maakt. De Memoji blijft bestaan totdat jij ‘m wist. Je kunt dus ook meerdere Memoji naast elkaar laten staan in de Berichten-app, voor als je regelmatig van uiterlijk wilt veranderen.

Memoji maken

Memoji wijzigen of verwijderen

Toch niet helemaal goed gelukt? Je kunt het uiterlijk van je Memoji op elk moment wijzigen door te tikken op de drie puntjes (linksonder). Tik vervolgens op Bewerken en pas het karakter aan. Op dezelfde plek kun je de Memoji ook verwijderen. Een andere optie is om het poppetje te dupliceren, zodat je een tweede versie kunt maken met bijvoorbeeld alleen een andere haardracht.

Memoji

Memoji gebruiken

Wil je Memoji gebruiken, werkt het als volgt:

  1. Open een bericht in de iMessage-app en selecteer jouw Memoji.
  2. Zorg dat je de iPhone op ca. 30 centimeter van je gezicht houdt, zodat er een geel vakje verschijnt.
  3. Ben je klaar, tik dan op de opnameknop linksonder.
  4. Maak een opname van maximaal 30 seconden.
  5. Stop de opname.

Je kunt nu de opname bekijken en eventueel naar een vriend sturen door op de blauwe pijl te drukken. De ontvanger kan vervolgens de animatie afspelen.

Memoji met hond

Je kunt ook Memoji gebruiken in foto’s die je met de camera in iMessage maakt of tijdens een FaceTime-gesprek. Dit kan ook als je een groepsgesprek met 32 mensen tegelijk in FaceTime voert. Zo kun je jezelf achter een soort digitaal masker verstoppen, voor als je niet zelf in beeld wilt komen of als je haar niet goed zit.

FaceTime groepschat

Alternatieven voor Memoji

Heb je geen iPhone X of vind je de Memoji niet leuk, dan zijn er ook alternatieven. Een goed voorbeeld is Bitmoji, waarmee je ook een avatar kunt maken met jouw uiterlijk. Bitmoji imiteren echter niet de gezichtsuitdrukkingen, maar hebben wel een ander voordeel: het werkt op veel meer platformen en toestellen, niet alleen op een iPhone X met iOS 12. Ook heb je meer opties wat outfits betreft. Kies je voor Bitmoji Deluxe, dan kun je zelfs rimpels op je voorhoofd of rondom je ogen maken, mits je dat zou willen. Op die manier kun je urenlang bezig zijn met het perfectioneren van je Bitmoji.

Memoji biedt ook enorm veel aanpassingsmogelijkheden. Zo kun je bakkebaarden en andere gezichtsbeharing toevoegen, oorbellen in verschillende kleuren uitkiezen en zelfs een groene of blauwe huidskleur instellen, als je dat wil. Je kunt echter geen shirts en lichamen kiezen en handbewegingen worden ook niet herkend. Met Samsung’s AR Emoji kan dat wel, maar hiervoor zul je een Galaxy S9 (Plus) moeten hebben. Samsung AR Emoji maakt een avatar op basis van een selfie, die je vervolgens kunt aanpassen met huidskleur, haarkleur en outfit. Er zijn wat minder aanpassingsmogelijkheden en als je vindt dat de AR Emoji niet op jou lijkt, heb je pech. De gezichtsuitdrukkingen worden ook wat minder goed herkend dan bij Apple.

Over Animoji lees je meer in onze algemene uitleg over Animoji.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Onderwerpen animoji, memoji