WWDC 2016 Scholarship studenten

WWDC 2018: Apple’s ontwikkelaarsconferentie is van 4 t/m 8 juni

WWDC is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in juni. Welke aankondigingen kunnen we verwachten, op welke datum valt de keynote dit jaar en wat weten we al over dit belangrijke evenement? Je leest het in dit overzicht van WWDC 2018!

WWDC 2018 aangekondigd

WWDC 2018 vindt dit jaar plaats van 4 juni t/m 8 juni in San Jose, Californië. Dit is de tweede keer op een rij dat Apple het evenement in San Jose organiseert. Tijdens WWDC kondigt Apple altijd nieuwe versies van iOS, macOS en andere platformen aan. Ontwikkelaars kunnen meteen met de nieuwe software aan de slag. Bovendien is er vaak aandacht voor andere aankondigingen, zoals nieuwe Macs. Op deze pagina lees je wat je in juni 2018 kunt verwachten.


WWDC 2018 logo

WWDC is voor veel mensen Apple’s belangrijkste evenement van het jaar. We krijgen er te horen wat de nieuwe plannen zijn voor de vier belangrijkste platformen van Apple, te weten iOS, watchOS, tvOS en macOS. Ook worden er soms nieuwe hardwareproducten aangekondigd, zoals nieuwe MacBooks. WWDC is voor elke Apple-gebruiker interessant omdat je in twee uur een goede indruk krijgt wat Apple de tweede helft van het jaar gaat doen. Ontwikkelaars kunnen meteen na afloop aan de slag gaan met beta’s van de nieuwe software-versies, die vaak ook als publieke betaversie door iedereen kunnen worden geprobeerd. Wat je nog meer moet weten over WWDC lees je hier: de verwachte datum van de keynote, de locatie, informatie over zelf bezoeken en verwachte aankondigingen!

Wanneer is WWDC 2018?

De WWDC vindt jaarlijks plaats in juni. Ook dit jaar is dat het geval: WWDC 2018 gaat op maandag 4 juni van start en eindigt op vrijdag 8 juni. Aan het begin van de conferentie houdt Apple de traditionele keynote, waar alle belangrijke aankondigingen op het gebied van software worden gedaan. De rest van de week kunnen ontwikkelaars deelnemen aan workshops en vragen stellen aan Apple-engineers.

De keynote vindt dit jaar plaats op maandag 4 juni 2018, om 19:00 Nederlandse tijd. De presentatie duurt naar verwachting ongeveer twee uur.

WWDC 2016 Scholarship studenten

Wat is WWDC 2018?

WWDC staat voor Worldwide Developer Conference en is in eerste instantie bedoeld voor softwareontwikkelaars. Toch is het evenement ook belangrijk voor gewone gebruikers, omdat Apple de plannen voor de rest van het jaar onthult. Vooral de nieuwe functies in iOS trekken daarbij de aandacht. Apple maakt tijdens de WWDC bekend welke belangrijke nieuwe functies zullen worden uitgerold in het najaar en aan welke grote plannen en ontwikkelingen wordt gewerkt. Zo kondigde Apple tijdens WWDC 2017 aan wat het bedrijf op het gebied van augmented reality en virtual reality zou gaan doen. Toch worden niet alle plannen onthuld, want Apple vertelde in 2017 bijvoorbeeld niet wat de plannen waren op het gebied van gezichtsherkenning, terwijl dat toch een belangrijk vernieuwing is in de iPhone X.

Tijdens workshopsessies kunnen ontwikkelaars in meer dan 100 sessies leren hoe ze apps kunnen ontwikkelen en vragen stellen aan Apple-engineers. Er zijn ook gastsprekers uit de technologie-industrie die tijdens de WWDC presentaties geven.

WWDC 2015 Tim Cook

Wat is de WWDC 2018 locatie?

In 2017 koos Apple voor een nieuwe locatie, namelijk San Jose in het hart van Silicon Valley. Ook in 2018 zal dat de locatie voor WWDC zijn, terwijl in voorgaande jaren werd gekozen voor San Francisco.

WWDC 2018 bezoeken, kan dat?

Wil je WWDC bezoeken, dan moet je geluk hebben. Het aantal plaatsen is namelijk beperkt en de tickets worden verdeeld via een verloting. In aanloop naar WWDC hebben ontwikkelaars altijd de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de ticket. Wie wordt ingeloot is verplicht om voor $1599 een ticket aan te schaffen. Je kunt dus niet voor de lol meedoen en later wel eens kijken of je zin hebt om te gaan. Je zult zelf moeten zorgen voor de vlucht en accomodatie. De registratie voor ontwikkelaars startte dit jaar op 13 maart en degenen die zijn ingeloot zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Je kunt je dus niet meer aanmelden.

Thuisblijvers kunnen via livestreams alles volgen er zijn ook opnames van workshops die je achteraf kunt terugkijken. Je mist dan natuurlijk wel de mogelijkheid om in direct contact te komen met Apple-engineers.

Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden via de speciale WWDC-ticketpagina, die elk jaar slechts korte tijd geopend is. Wie zich inschrijft krijgt vrij snel daarna te horen of hij/zij is ingeloot. Op de WWDC-website vind je ook een volledig schema van alle geplande activiteiten en locaties, zodra dit bekend is.

WWDC 2017.

Apple nodigt elk jaar ook getalenteerde scholieren en studenten uit om naar het evenement te komen. Zij krijgen een gesponsord ticket en hoeven alleen hun reis- en verblijfkosten te betalen. In 2016 nodigde Apple de jongste deelnemer ooit uit, een 9-jarig meisje. De meeste deelnemers zijn echter scholieren die al op de middelbare school zitten.

Welke aankondigingen worden er verwacht op WWDC 2018?

Omdat WWDC zich zo sterk richt op de ontwikkelaars, hebben de meeste aankondigingen te maken met software. Daarom kun je vooral nieuws over Apple’s belangrijkste platformen verwachten, te weten iOS 12, watchOS 5, tvOS 12 en macOS 10.14. Tijdens WWDC worden vaak al de eerste betaversies vrijgegeven, zodat ontwikkelaars meteen aan de slag kunnen gaan met de aangekondigde nieuwe functies en SDK’s.

Voorgaande WWDC’s

Apple organiseert al sinds 1990 een WWDC om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van software te laten zien. Hieronder blikken we terug op de meest recente evenementen.

WWDC 2017 Tim Cook

WWDC 2017

Tijdens WWDC 2017 stond niet alleen iOS 11 centraal, maar werden ook nieuwe iPad pro-modellen, vernieuwde iMacs en MacBooks en een nieuwe iMac Pro aangekondigd. Ook was er aandacht voor een compleet nieuw apparaat: de HomePod-speaker. Deze zal pas later op de markt komen. In onze samenvatting lees je wat er nog meer op WWDC 2017 werd aangekondigd.

WWDC 2016 banner

WWDC 2016

Tijdens WWDC 2016 was de aandacht vooral gericht op iOS 10, de tiende versie van Apple’s besturingssysteem voor iPhones en iPads. Ook werden nieuwe versies van tvOS en watchOS gedemonstreerd. Meest opmerkelijk was de naamsverandering van OS X naar macOS.

wwdc-2015-decoraties

WWDC 2015

In 2015 stond WWDC in het teken van Apple’s muziekdienst Apple Music. Aan het einde van de keynote werd de streamingdienst onthuld, inclusief het online radiostation Beats 1. Naast muziek was er ook veel aandacht voor iOS 9, watchOS 2 en OS X El Capitan. Veel aandacht voor Siri dus, maar ook liet Apple met watchOS 2 zien dat ze wisten wat de problemen met de Apple Watch waren en dat ze druk bezig waren met een oplossing.

WWDC 2014

Apple kondigde in 2014 iOS 8, OS X 10.10 Yosemite en de nieuwe programmeertaal Swift aan. Ook werden HealthKit en HomeKit aangekondigd, twee nieuwe platformen die waarschijnlijk grote invloed zullen hebben op de ontwikkelingen voor fitnesstrackers/wearables en slimme apparaten in huis. De aankondigingen maakten zoveel indruk, dat opiniemakers spraken over ‘het nieuwe Apple van Tim Cook’. De software van Apple werd meer open, Apple leek beter te luisteren naar gebruikers en alle presentaties waren gewoon voor iedereen gratis te bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Software iOS 12, macOS 10.14 Mojave, tvOS 12, watchOS 5